Skocz do zawartości
IGNORED

Arcam A49 vs. Naim Supernait 2

slaaawek

Rekomendowane odpowiedzi

który wzmacniacz lepszy całościowo w odbiorze? jakie są Wasze opinie?

tradycyjnie wielkie dzięki za każde cenne info w tej sprawie:)

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

https://www.audiostereo.pl/topic/132760-arcam-a49-vs-naim-supernait-2/

Dzień dobry.

To wzmacniacze o innych charakterach, wybór zależy od indywidualnych preferencji oraz podłączonych kolumn. Arcam na pewno jest łagodniejszy, cieplejszy, równiejszy. Naim bardziej podkreśla szczególnie dół pasma, gra potężniej, bardziej dociążonym dźwiękiem.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, podaj proszę więcej informacji na temat Twoich preferencji oraz konfiguracji sprzętu, szczególnie z jakimi kolumnami wzmacniacz będzie współpracował.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Można powiedzieć że wybrałeś dwie skraje szali. Albo ich nie słyszałeś albo nie wiesz jakiego dźwięku szukasz.

Arcam bardziej detaliczny i konturowy, naim bardziej gęsty, obfity w przekazie.

Raczej do różnych kolumn.

Co będzie zatem kompanem?

Gość numik

(Konto usunięte)

ciekawe czemu taki wybór, dość skrajny i totalnie odmienny. Mi obie szkoły nie podeszły, jest wiele lepszych, ale jak wyżej. Takie pytanie wskazuje na możliwość "brania w ciemno", bez rozeznania. Z 2 złego brałbym Naima - nie grozi narkolepsja ;p

A49 nie słuchałem ale miałem w domu przez kila dni A39. Podobno nie ma przepaści w porównaniu do A49 ale to nie moje zdanie.

W Arcamie aksamitna góra, bardziej szczegółowa. Zawężona scena ale za to bardzo rozciągnięta w głąb. Bas plastyczny

a średnica słabo wypełniona, chuda. Kupiłem Supernaita.

A49 nie słuchałem ale miałem w domu przez kila dni A39. Podobno nie ma przepaści w porównaniu do A49 ale to nie moje zdanie.

W Arcamie aksamitna góra, bardziej szczegółowa. Zawężona scena ale za to bardzo rozciągnięta w głąb. Bas plastyczny

Też raczej skłaniam się teraz do Supernaita, ale model nowy z oznaczeniem 2. Ponoć mocny i wydajny mimo 80W. Tylko czy scena i przestrzeń jest dobrze prezentowana? Czy raczej płasko na linii kolumn?

Scena jest bardzo szeroka i ładnie poukładana. Palny słabsze niż w A39, którą słuchałem ale jak najbardziej akceptowalne.

Supernait 1 moim zdanie w moich warunkach gra od linii głośników w stronę słuchacza.

Witaj,

Można powiedzieć że wybrałeś dwie skraje szali. Albo ich nie słyszałeś albo nie wiesz jakiego dźwięku szukasz.

Arcam bardziej detaliczny i konturowy, naim bardziej gęsty, obfity w przekazie.

Raczej do różnych kolumn.

Co będzie zatem kompanem?

Lepiej nie da się tego ująć. Arcam gra zdecydowanie dokładniej, przekaz skupia się detalach nie na robieniu dobrego wrażenia poprzez eksponowanie jakiegoś zakresu. Jest równiejszy i mniej "męczący".

Ale każdy dobiera pod swoje preferencje więc pozostaje odsłuchać.

To po 1 chyba nie masz pojęcia o Arcam'ie skoro piszesz (bez obrazy) bzdury. Pomiędzy A39 czy A49 jest ogromna przepaść w każdym wymiarze.

Kolejne 2- z czym to zestawiłeś (nagłośnienie) stwierdzając o zawężonej scenie?! O średnicy wg. Twojego "odczucia" to już nawet szkoda wspominać.

Oczywiście mając na względzie ocenę brzmienia A49 bo przypuszczam, że nawet nie słuchałeś tej integry.

Bo czymś kuriozalnym jest opisywac brzmienie A49 mając jedynie przez kilka dni doświadczenie z A39.

Naim będzie się po prostu bardziej podobał bo sprawia wrażenie grającego barwniej. Powodem jest większy przekaz w skrajach pasma niż A39. A49 to kompletnie inne granie, inne zrozumienie przekazu i całkowity inny odbiorca.

Dokładność niż efektowność, ARCAM z dobrze dobranymi kolumnami i NAIM ze swoim brzmieniem nie ma co szukać (tak jak nigdy A49 nie będzie grało tak "efekciarsko" jak NAIM).

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

... Powodem jest większy przekaz w skrajach pasma niż A39. A49 to kompletnie inne granie, inne zrozumienie przekazu i całkowity inny odbiorca.

inne granie... czyli jakie?

inny odbiorca... czyli kto?

uprzemie prosze rozszerz w tym aspekcie swoją wypowiedz bardzo mi zależy...

z gory dziekuje

inne granie... czyli jakie?

inny odbiorca... czyli kto?

uprzemie prosze rozszerz w tym aspekcie swoją wypowiedz bardzo mi zależy...

z gory dziekuje

NAIM gra bardziej "zdecydowanie" swoim przekazem. Lubi podkreślić brzmienie, jak słusznie napisał S4Home jego brzmienie sprawia wrażenie "obfitego przekazu".

Arcam to drugi brzeg, spokojniej, przekaz ma mieć masę ale A49 przy odpowiednio dobrze zestawionym nagłosnieniu potrafi zagrać dokładniejszym przekazem niż jak NAIM przekazem efektownym (obfitym, podkreślonym).

Musisz posłuchać Naim i A49. Bzdurą jest natomiast opowiadanie o tym, że A39 gra w bardzo zbliżony sposób do A49.

kurcze mało jest recenzji, opinii o tym Arcamie A49...

Jest na Forum nasz kolega, który ostatnio po długich odsłuchach w salonie audio zdecydował się na zakup A49.

Może podzieli się swoimi subiektywnymi wrażeniami i opinią.

Moderator a słabo czyta......

Napisałem, że nie słuchałem A49 i tylko powtórzyłem czyjeś zdanie odnośnie porównania tych 2 modeli. Możliwe, że jest przepaść, nie wiem

średnica w A39 mi nie odpowiadała i tyle a Ty po mnie jeździsz!

A39 słuchałem z ls50

kurcze mało jest recenzji, opinii o tym Arcamie A49...

Wez chlopie pozycz te klocki i posluchaj z docelowaymi kolumnami (jak juz je bedziesz mial).

Co Ci po tych recenzjach z obcych systemow i gustow. Posluchaj sam i bedziesz wowczas doskonale wiedzial, zamiast zgadywac i sie domyslac bez konca.

Jest na Forum nasz kolega, który ostatnio po długich odsłuchach w salonie audio zdecydował się na zakup A49.

Może podzieli się swoimi subiektywnymi wrażeniami i opinią.

Nie wiem o kogo chodzi, ale ostatnio zakupiłem Acrama A49 do kolumn Dali Epicon 6. Zakup bardzo udany, bo znów czerpie mnóstwo radości przy słuchaniu muzyki nie zastanawiając się co by tu zmienić (mam spokój na dłuższy czas). Arcam A49 zastąpił Hegel H360 i dla mnie to była korzystna zmiana. Ale ja mam swoje preferencje a inni swoje. Arcama nie porównywałem z Naim-em więc nie pomogę pomóc w tym zakresie. Jedyne co mogę poradzić to własny spokojny odsłuch obu wzmacniaczy z wybranymi kolumnami ale koniecznie więcej niż jeden raz żeby nie było presji, a relaks przy odsłuchu. Bo za drugim razem łatwo potwierdzić usłyszane różnice, nabrać pewności co bardziej nam odpowiada i podjąć z pełnym przekonaniem decyzję. Bez odsłuchu to szkoda czasu na dywagację co wybrać z dwóch wzmacniaczy.

Nie wiem o kogo chodzi

I słusznie ;)

I jak wrażenia po jakby nie było już odpowiednim czasie użytkowania tego przesympatycznego "klocka" jakim jest A49?

p.s.

Dostałem mail ale nie miałem czasu ogarnąć tematu. Na marginesie przy okazji prywaty w temacie - coś podeślę ciekawego w mailu jako odpowiedź "co słucham".

Pozdr.

Masz już wyjaśnione różnice. Dość dobrze i wyraźnie.

Ale i tak to wszystko o du.. rozbić :)

Bo najpierw kolumny

To może będą raidho a może nie tak?

Ich akurat nie znam, ale wzmaki skrajnie różne i jeśli podejdzie jeden to drugi na pewno nie. Lub oba nie.

Moderator a słabo czyta......

Napisałem, że nie słuchałem A49 i tylko powtórzyłem czyjeś zdanie odnośnie porównania tych 2 modeli. Możliwe, że jest przepaść, nie wiem

średnica w A39 mi nie odpowiadała i tyle a Ty po mnie jeździsz!

A39 słuchałem z ls50

Masz rację. Uzyłem złego słowa, kompletnie nieadekwatnego do Twojej wypowiedzi. Przyjmij więc moje przeprosiny.

Zamiast uzytego "piszesz" powinno być "powielasz zasłyszane bzdury i piszesz później takie bzdury na Forum".

Oczywiście można by rozwinąć myśl zwracając uwagę na końcówkę Twojego zdania "to nie moja opinia", ale nie wnikajmy w szczegóły.

Jest to po prostu kompletna nieprawda, a w przypadku wyboru sprzętu za taką kwotę (zresztą każdą) dobrze by było wypowiadać się w tematach sprawdzonych nie snuć dywagacje i zasłyszane "podobno" plotki jakie krążą na mieście.

EOT.

Kolega S4Home wyraził się najjaśniej - należy posłuchać obydwu. Zresztą propozycja odsłuchu padła i założyciel wątku jak podejmie decyzję wie co dalej robić.

Pozdr.

I jak wrażenia po jakby nie było już odpowiednim czasie użytkowania tego przesympatycznego "klocka" jakim jest A49?

To zupełnie nie w temacie tego wątku więc podzielę się wrażeniami przy innej okazji :-).

Bo najpierw kolumny

I tu jest sedno. Żartobliwie wg mojej klasyfikacji najważniejsze rzeczy w budowie systemu audio dającego satysfakcję: to po pierwsze kolumny, po drugie muzyka (płyty) a po trzecie cała reszta sprzętu ;-).

To zupełnie nie w temacie tego wątku więc podzielę się wrażeniami przy innej okazji :-).

ależ proszę podziel się wrażeniami, to jak najbardziej w temacie wątku, nie krępuj się:)

ależ proszę podziel się wrażeniami, to jak najbardziej w temacie wątku, nie krępuj się:)

To bez sensu. Moje opinie uwzględniające moje gusta do niczego nie są potrzebne. Nie popełniaj tego samego błędu jaki ja kiedyś popełniałem. Moje uszy decydują o moich wyborach, a Twoje o Twoich ;-).

Dam przykład z dzisiaj dla zobrazowania trudności.Testowałem nowe interkonekty XLR jak Wireworld Eclipse 7 (2200 zł), Chord Shawline (1460 zł) i XLO Signature 3 (4600 zł). Każdy z tych interkonektów modyfikuje brzmienie, zmienia cześć aspektów (może nawet obiektywnie podnosi je na wyższy poziom), ale co z tego jak całościowo nadal pasuje mi moja Melodika (270 zł)? Bo brzmi dla mnie bardziej naturalnie, nie faworyzując żadnego z zakresów i nie tworzy "sztucznej" głębi a bardziej grając do przodu tak jak po prostu lubię. U mnie zostaje Melodika ale to nie znaczy, że u kogoś innego też by została.

Byłem podobnego zdania testując .... Kontra ..... I te dużo tańsze zagrały lepiej.i w pewno się z tobą zgadzam. Moje uszy mój sprzęt. Pół biedy jak ktoś mieszka sam. Z drugą połową kora też słucha trzeba iść na kompromis.

Byłem podobnego zdania testując .... Kontra ..... I te dużo tańsze zagrały lepiej.i w pewno się z tobą zgadzam. Moje uszy mój sprzęt. Pół biedy jak ktoś mieszka sam. Z drugą połową kora też słucha trzeba iść na kompromis.

Dlatego najlepiej gdy pierwsza połowa to jedno ucho, a druga połowa to drugie. Byle oba zdrowe ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.