Skocz do zawartości
IGNORED

Czym podkleić dolne zawieszenie głośnika?

bartek_bart

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czym podkleić dolne zawieszenie/resor głośnika ( chodzi o tą żółtą membranę ). Na odcinku ok 3-4 cm zawieszenie odkleiło się od kosza głośnika. Głośnik to 18cm wf seas z korektorem fazy z kolumny sonus faber.

Trochę poczytałem i opinie są rożne. Jedni mówią butapren inni klej epoksydowy , gdzieś nawet ktoś pisał o wikolu. Nie chcę nic uszkodzić dlatego muszę być pewny co będzie dobre i nie zaszkodzi głośnikowi. Z góry dziękuję.

• Moderatorzy

Witam

Chciałbym się dowiedzieć czym podkleić dolne zawieszenie/resor głośnika ( chodzi o tą żółtą membranę ). Na odcinku ok 3-4 cm zawieszenie odkleiło się od kosza głośnika. Głośnik to 18cm wf seas z korektorem fazy z kolumny sonus faber.

Trochę poczytałem i opinie są rożne. Jedni mówią butapren inni klej epoksydowy , gdzieś nawet ktoś pisał o wikolu. Nie chcę nic uszkodzić dlatego muszę być pewny co będzie dobre i nie zaszkodzi głośnikowi. Z góry dziękuję.

Metal z guma sklei na pewno klej Pattex unversal (cos w typie butapren). Aplikujesz klej na obie klejone powierzchnie, rozprowadzasz cienka warstwę, następnie czekasz ok 15 minut by klej odparował, gdy będzie w dotyku juz prawie całkowicie suchy, mocno dociskasz klejone powierzchnie na 60 sekund. Najlepiej użyć ścisku i zostawić na cala noc ale w przypadku klejenia zawieszenia malo wykonalne chyba.

Zastrzegam ze znam działanie tego kleju jesli chodzi o klejenie metalu z guma, natomiast nigdy nie kleilem nim glosnikow wiec nie mam pewności czy to najlepsze rozwiazanie, ale z tych które znam najsensowniejsze.

-----------------

Najlepiej użyć ścisku i zostawić na cala noc ale w przypadku klejenia zawieszenia malo wykonalne chyba.

no niestety niewykonalne bo do tego miejsca żadnym ściskiem nie dojdziesz.

Ponadto dolne zawieszenie nie jest z gumy. Szczerze nie wiem z czego jest wykonane.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Klejem typu butapren. Po odparowaniu (jak słusznie prawi @plastik - dociskasz delikatnie i "z czuciem". Absolutnie czystą dłonią!

Docisk niepotrzebny. Czekasz do rana i - najpierw cichutko - zapodajesz.

• Moderatorzy

no niestety niewykonalne bo do tego miejsca żadnym ściskiem nie dojdziesz.

Ponadto dolne zawieszenie nie jest z gumy. Szczerze nie wiem z czego jest wykonane.

Ukryta Zawartość

Faktycznie, pisałeś o dolnym zawieszeniu, a ja jakoś myślałem o górnym. Ale ten sam klej który radziłem da rade. Tylko nie kupuj zwykłego butparnu bo ich multum na rynku i różnie z jakością, tylko kup Patex universal - to w zasadzie butapren tyle ze robiony przez Henkla.

Ja bym napisał np. Do Grześka Rogali z S16hz, sam naprawia głośniki, na pewno ma większe doświadczenie w tej materii i pewnie będzie wiedział jaki klej najlepiej sie sprawdzi w tym miejscu.

Ukryta Zawartość

-----------------

Można użyć jakiegoś kleju tapicerskiego to w końcu tkanina, ale najlepszy będzie 2 składnikowy np. SC 4000 guma - tkanina - metal tylko cenowo to raczej nie dla jednorazowego podklejenia, bo występuje w puszkach.

Klej cyjanoakrylowy w żelu.

Mała ilość w opakowaniu, tani, pewny.

W przeciwieństwie do zwykłego (kropelka) nie spływa i nie wysycha natychmiast, daje czas do ułożenia elementów względem siebie.

Jest nieco "grubszy" w aplikowaniu od zwykłej kropelki ale "cieńszy" niż butapren. Chodzi o to aby nie trzeba było wyciskać a elementy nie oddaliły się od siebie.

Nie jest agresywny po wyschnięciu.

Nie wydziela rozpuszczalników po zamknięciu głośnika w obudowie.

Mam wrażenie, że jest nieco elastyczny albo używałem jakiegoś modyfikowanego typu. Nie pamiętam dokładnie nazwy i producenta.

Warto kupić i wypróbować gdzieś na podobnych materiałach na boku.

Żaden cyjanoakryl, wyłącznie klej butaprenowaty. Po wyschnięciu musi pozostać szczątkowa choć elastyczność, bo połączenie pęknie od zgięć podczas ruchu membrany.

A jednak pracuje- już od pierwszego, zewnętrznego karbu. Spróbuj podkleić to sztywnym po zaschnięciu cyjanoakrylem, to na bank podpłynie i nasączy choć odrobinę włókna znajdujące się już "w powietrzu". Podczas pracy, tak usztywniony laminat pęknie na krawędzi pierwszego zgięcia i będzie większy problem, bo trzeba będzie wymienić całe zawieszenie.

Właśnie dlatego należy stosować kleje elastyczne.

A jednak pracuje- już od pierwszego, zewnętrznego karbu. Spróbuj podkleić to sztywnym po zaschnięciu cyjanoakrylem, to na bank podpłynie i nasączy choć odrobinę włókna znajdujące się już "w powietrzu". Podczas pracy, tak usztywniony laminat pęknie na krawędzi pierwszego zgięcia i będzie większy problem, bo trzeba będzie wymienić całe zawieszenie.

Właśnie dlatego należy stosować kleje elastyczne.

Ukryta Zawartość

Są również kleje o niższej wsiąkalności.

Ukryta Zawartość

Co Wy tak z tym butaprenem, buty kleicie czy głośnik! :) Do karkasu cewki z zawieszeniem np. stosuje się kleje epoksydowe termoutwardzalne, żaden butapren w tym miejscu nie wytrzyma, bo mamy wysokie temperatury i największe siły na cm.

Co nie zmienia faktu, że jest to połączenie sztywne, a dolne zawieszenie również pracuje przy cewce. Zgoda, że nie należy tu używać klejów, które mogą dodatkowo wchłonąć w zaimpregnowaną tkaninę w miejscach karbowania. Ktoś pytał z czego są zrobione dolne zawieszenia.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.