Skocz do zawartości
IGNORED

Przewody głośnikowe grają dużo ciszej po wymianie ..?

katazipen

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , was .

Problemem są przewody głośnikowe , miałem wcześniej Wireworld Luna 7 , ale jak to bywa z nami wiecznie mało , więc sprzedałem Lunę 7 i zakupiłem Wireworld Oasis 7 .

Lunę miałem po konfekcji , natomiast Oasis goły , z dwóch stron ,,miedziocha''

Luna 7 jak to Luna wygrzana basu dużo , sopranu mniej , trochę zamulona no może więcej niż trochę , natomiast Oasis7 po podłączeniu gra dużo ciszej , mniej basu więcej sopranu a tak nie miało być ?

Czy te przewody naprawdę tak grają , czy to kwestia wygrzania i będzie po kłopocie ?

Odnośnie dźwięku Oasis 7 wygrywa tylko ta głośność mnie denerwuje i mniej basu !

Wireworld Oasis 7

Wireworlda zapamiętałem jako producenta używającego mało wyszukanej jakości metalurgii, do tego widzę na obrazku wynalazki na gruncie geometrii i konstrukcji, nie może się to wszystko razem dobrze skończyć.

Przecież są na rynku normalni producenci przyzwoitego okablowania, z którym nie ma problemów.

Tematyka kablowa w hi end jest rozległa, zostawmy polecanie / odradzenie, odniosłem się do konkretnego przewodu, widać na zdjęciach fatalny stosunek materiału przewodnika do materii izolacji, w efekcie jej stratność pochłonie najcenniejsze i nie tylko składniki sygnału audio, co wywoła przywołany przez autora tematu efekt.

W Kablu jest miejsce tylko na przewodnik i najmniejszą możliwą ilość izolatora z teflonu wysokiej jakości, tu producent nie przestrzega tych reguł, nie można więc dziwić się efektom pracy takiego kabla.

Gość Diogenes

(Konto usunięte)

tylko ta głośność mnie denerwuje i mniej basu

Wygrzej kable przynajmniej 100 godzin i wtedy ocenisz .

Niemożliwe żeby kabel grał ciszej ..chyba , że masz zamontowane w nich rezystory ;)))

To co piszesz jest subiektywne .

Niemożliwe żeby kabel grał ciszej
- odkupiłem kiedyś kabel głośnikowy z upadłej firmy produkującej kolumny w moim mieście.

Używali go do prezentacji w swoim salonie sprzedaży -zwykły 2x4mm jakiej firmy nie pamiętam ale pewnie budżetowy. Myślałem że to jakiś fajny kabelek. I w domu mocno się zdziwiłem po podłączeniu do kolumn. Efekt jakbym owinął kolumny jakimś materiałem tłumiącym dźwięk. Znikły tony wysokie i grało znacznie ciszej w sposób bardzo mulasty. Kilkukrotnie przełączałem nie chcąc dać wiary że kabel tak degraduje dźwięk. Prawdopodobnie jakieś parametry elektryczne kabla zaburzają przesył sygnału na drodze wzmacniacz-kolumny. Ale tu powinni wypowiedzieć się specjaliści od budowy i parametrów okablowania i dopasowania sprzętu pod względem elektrycznym.

Znajomy kupił kolumny tej firmy i był załamany gdy je podłączył w domu. Strasznie siały górą czego w saloniku gdy je kupował nie doświadczył a jego Paradigmy 5 dźwiękowo to były przy nich łagodne baranki. Szybko się kolumn pozbył.

Gość

(Konto usunięte)

Wysokie i średnie są ok , bas może też ale takie pukanie a nie jak wcześniej bum bum......

Niezły ubaw... ;-)))

Przepraszam ale nie mogłem się powstrzymać...

Coś Ty Panie podłączył? Sznurek od snopowiązałki?

Tak jak napisał Diogenes - kable należy wygrzać . Pożyczyłem raz grubaśne Audioqesty (używane) i one miesiąc czasu potrzebowały by zagrały . Teraz kupiłem kable " no name " 2x4mm i one również potrzebowały sporo czasu by pokazać jak grają .

Najciekawsze jest to że do tych kabli rusek przylutował cholernie drogie banany Furutecha .

Widzę, że z okazji świąt wkraczamy w krainę fantasy ;-)

Poszło z Commodore 64

Mirfak: odpuść sobie brednie..... Nie masz pojęcia , to się nie wypowiadaj

Wysokie i średnie są ok , bas może też ale takie pukanie a nie jak wcześniej bum bum......

A może bas wreszcie jest odpowiedniej jakości a ty się przyzwyczaiłeś do łomotu po prostu? Bum bum to raczej sugeruje łupanke a nie dobrej jakości niskie tony ;)

Tak czy siak daj im pare dni ciągłego grania zanim wyrobisz sobie opinie. Jakieś strzałki są na nich, itp?

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

a może masz rację , tak strzałki są i są odpowiednio zamontowane...

Ale zastanawia mnie jedno , żeby nie dokupować zworek za 400 zł rozebrałem kolumnę i złączyłem w środku z BI WIRe NA SINGLE , i teraz wystarczą 4 banany i mam podłączenie do kolumn a nie jak wcześniej 4 banany i 8 szt widełek plus przewód , ale do czego dążę , w środku w kolumnach są dużo cieńsze przewody niż mam na zewnątrz , myślę że max. 0,75mm2 , a kable głośnikowe słabe 4 mm2 co wy na to jak się to ma do toru sygnału , No i na dodatek nie wiadomo jakiej one są jakości ? FIRMA NKT DENMARK .

O widzę jednego trolla znaczy heyjelenia :)) ma tylko jedną strzałe i to zawsze wycelowaną na trollowanie !

Nawet po avatarze widać że to chłopak na opak :))

Ja to interpretuje tak, że jak kabel "faworyzuje" środek pasma to subiektywnie odbieramy to jako głośniej, jako że na ten zakres jesteśmy najbardziej czuli.

Więc kabel grający lekką V może być odebrany jako "ciszej" grający..

Ja to interpretuje tak, że jak kabel "faworyzuje" środek pasma to subiektywnie odbieramy to jako głośniej, jako że na ten zakres jesteśmy najbardziej czuli.

Więc kabel grający lekką V może być odebrany jako "ciszej" grający..

Jeżeli dochodzi do takiej sytuacji, to ja interpretuję to tak, że oba są do natychmiastowego wyrzucenia. ;)

Uwaga! Mam aktualnie na "sprzedaż"... następujące myśli na potrzeby audiofilii i muzyki:

-Nauczył się Pan czegoś od publiczności?-Tak, aby ją ignorować tak bardzo, jak to tylko możliwe. J. Zorn

Ja to traktuję jeszcze inaczej - przy pozornie tym samym poziomie głośniej

zagra ten kabel, który wprowadza większe zniekształcenia i drażni ucho.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

• 2 tygodnie później...

Ale że jak, przewody trzeba wygrzewać, ale łba już nie?!

A ty to bana nie dostałeś czasem?

Na razie nie ma nad czym debatować Poczekaj jak kabel popracuje 200 - 300 h i dopiero podejmij decyzję. 5 lat temu nie uwierzyłbym w to, co piszę, ale teraz mam "nauszne" dowody Pzdr

A co z uprawnieniami gwarancyjnymi ?

Skoro nie grały, to albo naprawa, albo powinno się je zwrócić w ustawowym terminie ...;-)

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Skoro nie grały, to albo naprawa, albo powinno się je zwrócić w ustawowym terminie ...;-)

O czym wy koledzy piszecie , jakie gwarancje ?

Na jakiej podstawie stwierdzić że kabel nie gra ???? ZA mało góry , za cicho , i t d .

Jak to udowodnić ,,, powiem tak nie ma takiej możliwości ....

niestety u mnie był to Rynek wtórny , i po gwarancji .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.