Skocz do zawartości
IGNORED

yamaha ca 1010 - słaby bas

tomsi82

Rekomendowane odpowiedzi

mam problem z moją yamaha ca 1010 - słaby, płytki bas - zarówno w klasie a i ab.

ostatnio była cała czyszczona i przy okazji wymieniono jej trochę (w sumie 20cia) zużytych kondensatorów - wymiana na nichicony fine gold.

nigdy nie grzeszyła mocnym basem, ale teraz to już jest słabo z tym.

pytanie do znawców tego sprzętu - które kondy warto wymienić by poprawić bas? a może jest inna przyczyna?

https://www.audiostereo.pl/topic/132698-yamaha-ca-1010-s%C5%82aby-bas/

Co za bzdury. Cała w miarę współczesna elektronika ma pasmo przenoszenia od 0 do 20 kHz +-0,1 dB. Nie ma to żadnego wpływu na mniej czy więcej basu, Co najwyżej ta źle zaprojektowana ma dużą impedancję wyjścia i wtedy wali basem bo głośniki robią co chcą.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

słuchajcie, ja rozumiem że najlepiej mieć wszystkie kondy oryginalne itd.

no ale skoro część była już wysłużona to chyba należało je wymienić, tym bardziej ze miałem problem z bzyczeniem na jednym kanale i osoba która robiła przegląd potraktowała sprawę kompleksowo.

zrobiono przegląd, zużyte kondy wymieniono, uwierzyłem, że na równie dobre...

może więc pomożecie i podpowiecie jakie współczesne kondy warto użyć wymieniając te oryginalne sprzed 40 lat? czy tylko oryginalnych z lat 70tych mam szukać??? np. tych niebieskich nichiconów?

Nichicony FG to dobre kondensatory na wymiane Niponow ASF i ASW.

W przypadku tych niebieskich podstawowych nichiconów warto zalozyc panasonic FC

W sprzecietego typu zasada jest taka, ze sprawnego sie nie wymienia, kondensatory nie padaja z dnia na dzien, jesli sa sprawne po 30 latach to i kolejne 10 przezyja. Wszystko mozna zmierzyc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.