Skocz do zawartości
IGNORED

Sopień wejściowy Denon AVR1306.

zizitop901

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy da się tak zmienić peryferie(rezystory, kondensatory) stopnia wejściowego by uzyskać na przedwzmacniaczu podniesienie niskich częstotliwości. Jest ich zwyczajnie za mało. Jeśli jesteście w stanie podpowiedzieć na jakie wartości zmienić obecne elementy to proszę was o pomoc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-47031-0-18028600-1492102847_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zmieniając tylko elementy jak na rysunku nie da się.

Elementy R701 i C701 na lewym rysunku to jedynie filtr częstotliwości ponad akustycznych.

C782 z R783 mają pasmo poniżej najniższych basów. Zmniejszanie wartości C782 zacznie w pewnym momencie ograniczać basy. Ale to przy kilkukrotnie mniejszych wartościach C782.

C783 na prawym rysunku to również element dotyczący wysokich częstotliwości.

Rezystorami nie ma co manipulować bo one określają parametry szumowe układu i właściwą polaryzację WO.

Trzeba zbudować oddzielny albo w oparciu o ten WO układ korekcyjny.

To wymaga zmian topologii wokół WO.

na wejściu jest filtr 1wszego stopnia rc. dla niskich częstotliwości c701 ma sporą reaktancję i prąd płynie do obciążenia a dla wysokich reaktancja maleje i kondensator stanowi dla nich zwarcie. czyli zmiana c na wejściu na 2xwiększy powinna dać jakąś zmianę.

To nie służy do modyfikacji pasma w zakresie basów.

Zwiększając (znacznie) C701 najwyżej ograniczysz wysokie częstotliwości.

Jeśli pomyliło Ci się i myślisz o C782 to pasmo wynosi od dołu dla spadku o -3dB:

1/(2pi*C782*R783)=1/(6,14*10*10-6*47*103)=około=1/(3000*10-3)=1/3=0,33Hz...

Nic nie zmienisz zwiększając C782.

Czyli nie tak łatwo.

Jeśli możesz zaproponować rozwiązanie to chętnie skorzystam. Myślałem nad wpięciem zewnętrznego korektora w torze audio dla Prawy Lewy Front

Ukryta Zawartość

post-47031-0-57403100-1492108891_thumb.png

post-47031-0-41498100-1492108910_thumb.png

post-47031-0-43800900-1492108922_thumb.png

post-47031-0-61874400-1492108938_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Mialem ten sprzęt u siebie w domu, hiend to nie jest, ale jak za kilka stówek to grał calkiem fajnie. Jesli po wewnętrznym podbiciu basu z poziomu equalizera (można chyba o +12db podbić ) nadal Ci za malo basu, to chyba cos nie bardzo z Twoim systemem i moze lepiej poszukać gdzie indziej przyczyny.

Pozdr.

-----------------

Ten model to nic specjalnego i nie twierdzę,że jest inaczej. Lubię winyle zbudowałem prosty MM preamp phono bo AVR1306 nie ma. Mam nie najgorszy korektor 20pasmowy Marantz EQ20. Wsztstko co filtrowane jest przez korektor nim trafi do 1306 jest znacznie lepsze w odsłuchu. Milszy odsłuch przy niskim poziomie głośności. AVR1306 przy niskim poziomie głośnośni sam w sobie jest mało dynamiczny.Suba nie chcę bo uważam to za pomyłkę. 1306 ma mocną końcówę mocy i zagra ona tak jak jej stopień wejściowy pozwoli. Rozwiązanie wpięcia zewnętrznej korekcji jak to było np w WS442.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witam serdecznie. I wesołych świąt.

Mam dane dotyczące BD3811K1 jest tam opcja bass bost ale ona mnie tak bardzo nie interesuje. Interesuje mnie Bass filter na pinach 59,60,61,62 obecnie jest jak w aplikacji BD381K1 czyli rezystor 4k7 i 2 kondensatory 0,1uf. Z noty katalogowej jest opcja modyfikacji tego układu w oparciu jak w załączniku "bass filter dla BD3811K1" czy zbudowanie układu na np. OPA2134 jak to pokazano w "bass filter" i wpięcie go w punkt obecnego rezystora i kondensatorów jest wykonalne? czy wymaga większego rozbudowania jak z aplikacji?

Ukryta Zawartość

post-47031-0-17262700-1492254066_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sory, że tak męczę temat. W załączniku preamp przed stopniem mocy. Czy w nim da się zrobić zmiany by bas był wyraźniejszy. Dzięki za pomoc.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba większość ma wątpliwości co do sensowności pomysłu. Generalnie jeśli jest w tym ampli barwa i nie pomaga podkręcenie, to rzeczywiście coś jest bardziej nie tak.

Na pewno nie masz kolumn ustawionych na small z odcięciem na 100Hz np?

Weź inny wzmacniacz i podłącz do kolumn. Też nie ma basu?

Mam od kumpla dual cv1600 i bez porównania. ustawienia są ok. wszystko large i td.

Witam

Nie analizowałem schematu AVR1306 ale w moim 1802 też bas jest słaby i trochę go podrasowałem.Zrobiłem to tak,że mogę w każdej chwili wywalić.Na wyjściu procesora masz wzmacniacze napięciowe zbudowane na operatorach.W sprzężeniu zwrotnym podopinałem filtry na selektywne pasmo.Tak na bas jak też na wysokie tony.Gra o wiele lepiej.Jak znajdę schemat - dołączę

Dołączam,znalazlem artykuł .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super dzięki. Przetworniki to Taga TAV-606F SE i ten AVR1306 nie ma siły na niskich poziomach głośności ich poruszać poza tym pasmo dolne AVR1306 max to 60Hz a Taga ma dolne 36Hz i gra to w stereo jak karton po TV. Do kina i filmów przy 5.1 nie ma co się czepić jest VG ale stereo marnota totalna. Mam inny plan zbudować na mostkach z TDA 7294 wzmacniacz o mocy max 2x140W 6-8ohm z regulacją bas treble. Mam odpowiednie trafo 480W symetryczne 24VDC2x10A posilę się gotowcami z AVT. Może kiedyś zbuduję jakiś wzmacniacz na tranzystorach co by mnie niezmiernie ucieszyło ale przy obecnej wiedzy elektronicznej w audio myślę, że zadowoli mnie gotowiec bo samo poskładanie to takie 50% satysfakcji.

Tak są dwa wzmacniacze

1wszy za procesorem ubogi

2gi przed samą końcówką mocy bardziej rozbudowany

jak na fotkach

i miałem pomysł na ich połączeniu wprowadzić między nie equalizer. robiąc wyjście na tylnej obudowie gniazdo RCA (cinch) poczwórne jak np. było to w starym WS442

Ukryta Zawartość

post-47031-0-74749000-1493318250_thumb.png

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Super dzięki. Przetworniki to Taga TAV-606F SE i ten AVR1306 nie ma siły na niskich poziomach głośności ich poruszać poza tym pasmo dolne AVR1306 max to 60Hz a Taga ma dolne 36Hz i gra to w stereo jak karton po TV. Do kina i filmów przy 5.1 nie ma co się czepić jest VG ale stereo marnota totalna. Mam inny plan zbudować na mostkach z TDA 7294 wzmacniacz o mocy max 2x140W 6-8ohm z regulacją bas treble. Mam odpowiednie trafo 480W symetryczne 24VDC2x10A posilę się gotowcami z AVT. Może kiedyś zbuduję jakiś wzmacniacz na tranzystorach co by mnie niezmiernie ucieszyło ale przy obecnej wiedzy elektronicznej w audio myślę, że zadowoli mnie gotowiec bo samo poskładanie to takie 50% satysfakcji.

Tak są dwa wzmacniacze

1wszy za procesorem ubogi

2gi przed samą końcówką mocy bardziej rozbudowany

jak na fotkach

i miałem pomysł na ich połączeniu wprowadzić między nie equalizer. robiąc wyjście na tylnej obudowie gniazdo RCA (cinch) poczwórne jak np. było to w starym WS442

Ja wpiąłem się w ten drugi po regulacji wzmocnienia ale w 1802 jest trochę inna konstrukcja.Ważne by tranzystor czy operator był niskoszumowy bo inaczej szumi i to mocno.

To samo z equalizerem,jak ma spory współczynnik szumu - będzie mocno zakłócał.

Marantz EQ20

Output Level: 1V

Frequency response: 20Hz to 50kHz

Signal to Noise Ratio: 110dB

Total harmonic distortion: 0.005%

Frequency Bands: 31.5, 63, 125, 250, 500, 1K, 2K, 4K, 8K, 16KHz

Chyba nie jest źle.

co do AVR1306 do konstrukcyjnie jest to samo do modelu AVR1603 potem nie wiem nie sprawdzałem. Ogólnie AVRy mają słabe dolne pasmo mimo tych 75W dla 6-8ochm w opcji stereo ze względu na (tak mi się wydaje) procesor/selektor na wejściu który z sygnału analogowego robi cyfrowy mieli i oddaje analogowy a to wszystko potem brzmi jak brzmi, gdy mu zadać sygnał cyfrowy to jest lepszy odsłuch.

• 8 miesięcy później...

Witam serdecznie. Dałem sobie luz z tym AVR1306 i do kina czy radia wystarczy. Jak kupie 2gi 1306

to go poprzerabiam i zrobię z niego strikto analog kwadrofoniczny. Dorwałem się do TDA-tylko bez sarkazmów-TDA7294. i zbudowałem stereo w mostku czyli 2xTDA na kanał. przy napięciu symetrycznym 21V i 10A dla 6ohm Przedwzmacniacz jako bufor czyli we/wy =1 na 2xNE5532 i AVR1306 nie ma szans. AVR1306 po prostu gra płasko i na 100% jest to wina stopnia wejściowego. Czemu Denon tak spaskudził brzmienie? Dedykowane 75W to kawał mocy. Jest jedna odpowiedź która tłumaczy tak płaski bas w AVR1306. Problem z chłodzeniem końcówek mocy. Radiator jest mizerny. Niskie tony spory prąd sporo ciepła a radiator jak do końcówki 2x15w. Rozwiązanie wentylator ale wtedy nikt kto lubi ciche słuchanie ale dynamiczne nie kupił by suszarki do włosów jaką był by taki wzmacniacz. Niby Denon a trąci i zniechęca.

Adam_85 znasz pojęcie słowa sarkazm?

oczywiście, że znajdzie się coś lepszego nawet od czegoś lepszego nawet lepsze od tego co Ty tam masz i td

Po co męczyć? czemu męczyć? skoro producent przewidział taki tryb pracy to liczył się chyba ze specyfiką tego trybu pracy? czy licząc się z tym trybem pracy dla oszczędności spłaszczył bas przez mizerny radiator by końcówki nie spłonęły....Denon tu się nie popisał a wystarczyło zrobić wszystko jak trzeba. Zwłaszcza dla dedykowanej mocy 75W Denon powinien nie robić fuszerki.

Denon AVR1306 jest ogólnie mocnym sprzętem tylko grającym płasko i prostym w modyfikacji i primo tani w zakupie z 2giej ręki a oferowane 75W na kanał stawia go w rankingu Moim zdaniem w 1wszej 10tce a dzięki cenie z 2giej ręki w 1wszej 5tce.

link

goo.gl/nGuu5i

luk1985 z całym szacunkiem dla Ciebie nie udzielę Ci odpowiedzi na Twoje pytanie. Kasprzak za 1000zł? szukaj. poza tym nie udzieliłeś ani jednej przydatnej odpowiedzi w tym temacie więc nabijasz sobie posty.

Każdy tutaj z odrobiną pojęcia wie, że to co chcesz robić jest pozbawione sensu - odnośnie walki z amplitunerem. Jednak jeżeli sprawi Ci to przyjemnosc to życzę tylko udanej zabawy.

Natomiast co do tda, uzyskanie mocy 140 watt z tej kostki raczej będzie problematyczne. Do domowego odsłuchu wystarczy spokojnie 50-60 watt jeżeli nie masz bardzo wymagających kolumn i nie planujesz stawiać ich w dużych przestrzeniach. Zbudować dla sportu zawsze można, w sumie mega prosta kostka w aplikacji.

Cuz mozna powiedziec,ani kolumny Taga ani ampli d..... nie urywaja ,wg m,nie nie warto .

Zostawc Tage i Denona do kina a do stereo osobny zestaw , wiem to po sobie przerabialem to dawno temu .

Mialem Denona 2105 w kinie ok w stereo juz nie bylo rewelacji .

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.