Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz / amplituner do 1200 zł

Piotr_66274

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Planuję stworzenie domowego multimedialnego centrum rozrywki (PC, PS4, TV). 60%/40% muzyka/filmy. Jako, że stosunkowo często oglądam filmy to myślałem nad kupnem kina domowego lecz niestety mam za mały pokój (10 m2) więc padło na zestaw stereo. Budowę zestawu chciałem rozpocząć od wzmacniacza lub amplitunera (nie jestem pewien co jest lepsze w moim wypadku) interesują mnie tylko nówki. Po ojcu "odziedziczyłem" stare kolumny i niestety nie jestem wstanie powiedzieć co to za model bo nie są w żaden sposób opisane więc muszą na razie wystarczyć.

Przeglądając forum znalazłem dwie propozycje a mianowicie:

• DENON PMA-720AE
  • PIONEER A30-K

Jest to dobry wybór czy znajdzie się coś lepszego w tej cenie.

Z góry dziękuję za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/132679-wzmacniacz-amplituner-do-1200-z%C5%82/

Dzień dobry.

Do listy dorzuć koniecznie wzmacniacz NAD C316 BEE (http://www.q21.pl/nad-c316-bee-dostawa-gratis.html).

Pioneer (http://www.q21.pl/pioneer-a-30.html) zagra stosunkowo jasno, analitycznie, dokładnie, dynamicznie. Denon (http://www.q21.pl/denon-pma-720ae.html) to brzmienie cieplejsze, bardziej zaokrąglone. NAD natomiast to świetna dynamika, szybkość, kontrola. Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie pod względem jakości brzmienia w swoim budżecie.

Jako alternatywa spójrz jeszcze na amplituner sieciowy Yamaha R-N301 (http://www.q21.pl/yamaha-r-n301.html), który na pewno pod względem wyposażenia będzie lepszy, jednak brzmieniowo różnica na korzyść wzmacniaczy będzie wyraźna.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych urządzeń.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj

Oba wzmacniacze ,które rozpatrujesz nie posiadają wejść optycznych ani cyfrowych czyli ciężko będzie podłączyć do nich wszystkie urządzenia (szczególnie TV).

Jeśli rozpatrujesz nówki to możesz pomyśleć nad YAMAHA R-N301 http://www.tophifi.pl/stereo/amplitunery/yamaha-r-n301.html, duża funkcjonalność i wejścia pozwalające połączyć to wszystko razem.

W tej cenie jednak nie oczekuj cudów brzmieniowych, jeśli dałbyś radę dozbierać do YAMAHY A-S501 to ten piecyk z pewnością zagra dużo lepiej a ma też wejście optyczne,cyfrowe http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s501.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Dzień dobry.

Do listy dorzuć koniecznie wzmacniacz NAD C316 BEE (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Pioneer (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) zagra stosunkowo jasno, analitycznie, dokładnie, dynamicznie. Denon (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) to brzmienie cieplejsze, bardziej zaokrąglone. NAD natomiast to świetna dynamika, szybkość, kontrola. Jest to moim zdaniem najlepsze rozwiązanie pod względem jakości brzmienia w swoim budżecie.

Jako alternatywa spójrz jeszcze na amplituner sieciowy Yamaha R-N301 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ), który na pewno pod względem wyposażenia będzie lepszy, jednak brzmieniowo różnica na korzyść wzmacniaczy będzie wyraźna.

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych urządzeń.

Z chęcią bym skorzystał lecz niestety daleko mi do Pabianic :) Może jeszcze dodam, że słucham głownie muzyki rock/metal ewentualnie nu metal

Witaj

Oba wzmacniacze ,które rozpatrujesz nie posiadają wejść optycznych ani cyfrowych czyli ciężko będzie podłączyć do nich wszystkie urządzenia (szczególnie TV).

Jeśli rozpatrujesz nówki to możesz pomyśleć nad YAMAHA R-N301

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) duża funkcjonalność i wejścia pozwalające połączyć to wszystko razem.

W tej cenie jednak nie oczekuj cudów brzmieniowych, jeśli dałbyś radę dozbierać do YAMAHY A-S501 to ten piecyk z pewnością zagra dużo lepiej a ma też wejście optyczne,cyfrowe

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie jestem pewien czy dobrze do końca opisałem podłączenie. TV będzie podłączony pod PC/PS4. Filmy oglądane na nim będą puszczane z PC. W takim razie czy jest potrzeba podłączenia TV pod wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Soundbara kup będziesz zadowolony. Muzykę to po BT puścić, ps4 po hdmi, a tv po arc hdmi lub optycznym przewodem.

Nic lepszego do 10m2 nie będzie skoro chcesz muzykę/film itp.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Nie jestem pewien czy dobrze do końca opisałem podłączenie. TV będzie podłączony pod PC/PS4. Filmy oglądane na nim będą puszczane z PC. W takim razie czy jest potrzeba podłączenia TV pod wzmacniacz?

Tak ale dźwięk z PS4 jakoś przesłać trzeba będzie, a nie ma ona chyba wyjść analogowych tylko optyczne i HDMI więc i tak wzmacniacz będzie potrzebował wejść optycznych.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Do TV na wejścia hdmi dajesz pc/ps4.

Dźwięk na wzmacniacz przekażemy poprzez przewód optyczny z TV do konwertera spdif a z niego na wzmacniacz.

5ceef815a4797863ac59b089e0456adf.jpg

Nie no nie kombinujmy z dziadowskim soundbarem. Za 1200 zł kupisz fajny wzmak nowy Pioneer a30.

Chodź w twoim przypadku przydaly by się gniazda cyfrowe. Dlatego ta Yamaha rn301 może być nie takim złym pomysłem. Mimo że gra gorzej.

Ewentualnie używany amplituner Yamaha rn500, onkyo 8050.

Pozostaje do twojej dyspozycji

Wiem, że dokładać można w nieskończoność ale czy dokładając te 500 zł do Yamaha rn500 dźwięk będzie znacznie lepszy oraz wzmacniacz będzie lepszy do rozbudowy w przyszłości? Nie wiedziałem, że istnieją takie rzeczy jak wzmacniacze sieciowe i zdecydowanie spodobał mi się ten pomysł i jeśli różnica w jakości będzie słyszalna to dołożę te 500 zł

Ja tylko podałem opcje z soundbarem do 10m2 :) ponieważ też będzie miał 2.1 set, porty hdmi do podłączenia konsoli jak i pc, wej usb, wej optyczne jak i łączność bezprzewodową z telefonem (BT)

Autor podał stsunek muzyka/filmy/gra. Wzmacniacz owszem gdyby bardziej mu chodziło o muzykę.

Sam mam w sypialni soundbar i jako tako służy do wszystkiego.

9429f191d340427e3e197d8925bec041.jpgccc22fa8b1b5bd57a7f37ea5d854c112.jpg

Najlepsza opcja jaka teraz jest moim zdaniem na rynku to Onkyo 8270.

Posiada wszytko co jest potrzebne.

Tylko cena :( ciekawe kiedy konkurencja coś podobnego na rynek wypuści.

Dla kolegi może być też takie coś Onkyo A9010 lub Yamaha A-S301 lub wyższe modele. One posiadają wejścia optyczne co bardzo ułatwia połączenie z TV. Do TV na HDMI wszystkie źródła dajemy i po optyku dźwięk na wzmacniacz :) do tego jakaś fajna para monitorów i zestaw cacy :)

Dodaj proszę zdjęcie tych kolumn - będzie łatwiej dobrać coś z podobnej półki.

Te kolumny to Unitra Tonsil, tak więc nie chciałbym pod nie dobierać wzmacniacza lecz kupić taki na których będą one teraz działały a potem dokupić nowe

Yamaha może być fajna ale proponowałbym model AS500 lub AS700. Sieciową obsługę możesz sobie zrobić dokupując Rasberry Pi3 (malina - jest cały post o tym poczytaj sobie) lub terminal za 100 zł z postawionym daphile + dac tak jak napisałem Ci na PW.

Jeśli chcesz wszystko w jednym to RN500 dostaniesz używany za około 1000 zł i to jest dobra cena biorąc pod uwagę obecne amplitunery stereo. W podobnej cenie powinieneś znaleźć Onkyo 8050.

Jeśli interesuje Cie rozszerzenie sieci przez inne systemy Rasberry czy nowy Yamaha WXAD 10 to możesz faktycznie iść w wzmacniacz pokroju NAD 316, 326 czy Yamah AS700

Pozostaje do Twojej dyspozycji.

Ukryta Zawartość

jak podłączysz coś takiego to lepiej nie zakładaj butów bo cię z nich wywali ;)

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Szukam wzmacniacza do zestawu 2.1 do około 1200 i zależy mi na funkcjach sieciowych.

Myślałem nad Onkyo 8050 za 1100zł, ale mam teraz możliwość zakupu Onkyo NR525 za 400zł od znajomego. Czy warto doplacać do 8050 te 700zł?

Zamierzam podłączyć je do Taga Harmony Platinum F100 a tam jest zalecana moc wzmacniacza 20-250W. Oba amplitunery dają niby 130W na kanał.

Czy warto doplacać do 8050 te 700zł?

Nie, raczej warto by dopłacić do NR525 :)

Wewnątrz obu amplitunerów jest praktycznie taka sama elektronika, tyle że amplituner KD ma mocniejszy zasilacz, 5 końcówek mocy i DSP (no i obsługę video). To jest jeszcze stary model, kiedy Onkyo oferowało Audyssey. Mimo że to niska wersja Audyssey, to warto sprawdzić, jak działa. Poza tym dostajesz aktywną zwrotnicę do subwoofera i nie musisz go ręcznie dostrajać do kolumn.

Oczywiście nie wiem, w jakim stanie jest sprzęt, zakładam że sprawny.

Dotychczas spotykałem się z opiniami na forum, że amplituner stereo jest inaczej zrobiony, więc przy podobnej cenie będzie lepszy niż KD. 525 nowy kosztował 1500zł a tx8050 2000zł.

Oba są w bardzo dobrym, raczej za wiele nie popracowały.

W takim razie mam rozumieć, że nr525 jest lepszym wyborem nawety gdyby kosztował tyle samo?

Dzięki ;) to wezmę go, zwłaszcza przy tak dobrej cenie.

Zamierzam kupić kolumny Taga Harmony Platinum F-120, a one mają zalecaną moc wzmacniacza 20-280W. Czy 525 to udźwignie czy raczej wziąć model niższe f-100 20-250W?

IMHO kolumny wypada kupić najlepsze, na jakie Cię stać. Najlepsze w sensie, że Tobie podoba się dźwięk, czyli posłuchałeś i wybrałeś. Przy czym najlepszy dźwięk wcale nie musi oznaczać największych kolumn, szczególnie jak stosujesz układ 2.1, gdzie niskie tony przejmuje subwoofer.

A mocą się nie przejmuj, w warunkach domowych tego Ci nie zabraknie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.