Skocz do zawartości
IGNORED

Uszkodzony głośnik Yamaha - naprawa lub wymiana na inny

mojojek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Posiadam uszkodzony głośnik w subwooferze Yamaha NX-SW301. Uszkodzona jest membrana oraz zawieszenie dolne (podziurawione). Chciałem go wymienić na inny lub naprawić. Wstępnie pokleiłem dziury w górnym zawieszeniu ale głośnik dalej pierdzi (dolne zawieszenie jest podziurawione).

Gdzie mogę zakupić podobny głośnik? Ten ma średnicę 17cm 6Ohm 25W, oznaczenie YAMAHA X4329B0.

Czy dostanę do tego głośnika części aby go rozebrać i naprawić? Na pewno potrzebuję zawieszenie dolne, membranę na gumie i być może cewkę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-66265-0-66700500-1491903761_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Do subwoofera, zmieniłbym zwyczajnie głośnik. Poszukaj na allegro czegoś podobnego, albo kup z STXa jakąś niedrogą 16ke lub 18stkę w zależności od tego co da się upchnąć w otwór.

Ewentualnie jeśli chcesz być dokładniejszy, zmierz ile pojemności ma obudowa, jaka średnica i długość bass reflexu i dobierz głośnik do tej obudowy np. za pomocą programiku winisd.

Dziękuję. Spróbuję policzyć to w ostateczności programem. Czy po wymianie głośnika mogę liczyć na jakąś poprawę czy raczej spodziewać się podobnego efektu co w oryginale? Chciałbym aby grało to w najgorszym wypadku co najmniej tak samo jak oryginał.

Rozebrałem też w międzyczasie stary głośnik i pomyślałem, że spróbuję go pierw zregenerować. Rozumiem, że szukać elementów takich samych jakie były w oryginale? Jeśli u góry byłą guma to również wymienić na zawieszenie gumowe itp. Czy materiał membrany ma jakiś wpływ na dźwięk? U mnie jest jakiś papierowy ale dosyć gruby i twardy. Nie wiem czy te w sprzedaży nie są zbyt cienkie.

Średnica zewnętrzna (razem z gumą) membrany to 15,5cm, otwór na cewkę 3cm. Gdzie znajdę taką membranę?

Jak sprawdzić na 100% czy cewka jest w porządku? Druty nie latają luzem, wizualnie wygląda bez uszkodzeń. Sprawdziłem rezystancję i wychodzi 0,57Ohm. Czy mogę stwierdzić na tej podstawie, że cewka jest w porządku?

Ukryta Zawartość

post-66265-0-32395300-1491915092_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

5 ohmowy głośnik powinien mieć rezystancję DC w okolicach 5ohmów. Dobrze mierzysz? Bo jeśli masz poprawny wynik, to cewka ma zwarcie, czyli trup. I wtedy nic dziwnego że hałasuje. Chociaż na optykę dobrze wygląda. Bo tak myślę, czy przy takich dziurach powinien bardzo źle działać? Coś tam pocharkiwać może, ale po podklejeniu dziur membrany nie powinno być to jakoś bardzo kłopotliwe.

Kto ci w ogóle tak głośnik potraktował? Z wiatrówki strzelałeś, czy co?

Różne resory na oko wyglądają tak samo, ale mają różną sztywność, to samo z górnym zawieszeniem, a membrana ma swoją masę. Razem te czynniki wpływają na parametry głośnika. Jak wstawisz co pod ręką to się może okazać, że nie bardzo pasuje już do obudowy, albo przez zbyt miękki resor cewka zaklepie się o nabiegunnik, albo co. Dlatego lepiej dobrać coś innego o znanych parametrach TS, co będzie pasowało do tej obudowy. Znaczy lepiej niż regenerować na przypadkowych częściach, na których straci parametry, Chyba chyba nie ma co się rozczulać :)

Głośnik był już tak zmasakrowany. Ktoś chyba ćwiczył szermierkę śrubokrętem :D Wzmacniacz z subwooferem uruchomiłem poprzez dołożenie włącznika + wyprowadziłem sobie przewody głośnikowe z oryginalnej wtyczki Yamahy, która powinna iść do przedwzmacniacza. Gra to całkiem fajnie z podłączonymi Grundigami ale bez tego uszkodzonego głośnika. Później planuję jeszcze dołożyć jakieś potencjometry do głośności. Póki co kosztowało mnie wszystko z 5zł więc nie jest źle. Grundigi dają czadu jak dla mnie ale brakuje więcej basu.

Co do subwoofera to po podłączeniu i postawieniu go np. na podłodze pierdział basem. Po włożeniu do skrzyni było podobnie. Waliło strasznie powietrze przez podziurawioną membranę. Pokleiłem prowizorycznie górne zawieszenie i membranę ale poprawy nie zauważyłem żadnej. Dlatego głośnik miałem odpięty. Co do pomiarów to mierzyłem tak jak na tym filmiku i wynik mam podobny: (na samym końcu, od 59:30)

Ukryta Zawartość

Znalazłem już podobne zawieszenie dolne (śr zew. 105mm , śr wew. 30mm wys. 9mm). Moje jest chyba jedynie nieco niższe, reszta by się zgadzała. Membrana ma wymiar: 15,5cm, otwór 31mm. Nie bardzo mogę znaleźć coś podobnego.

W ostateczności wsadzę tam jakiś zamiennik ale póki co chciałbym to tanim kosztem doprowadzić do sprawności :)

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście machnąłem się z przecinkiem. U mnie pomiar jest podobny; ok 5,6Ohm. Znaczy, że cewka jest w porządku? Dlaczego w takim razie to pierdziało? :)

Zastanawiam się też nad możliwością wymiany samego zawieszenia dolnego + górne zawieszenie (gumowe) i zostawienie tej starej membrany, którą zalałbym jeszcze czymś gumo podobnym.

Mam jeszcze pytanie czy dopuszczalne jest podcinanie otworu na cewkę membrany lub zawieszenia dolnego? Mój otwór to 31mm a znalazłem pasujące 26mm. Czy po docięciu i sklejeniu wycentruję to bez problemu?

Po wymianie całości układu zawies,enia i membrany głośnik będzie miał zupeł ie i ne parametry. Osobiście dolny resor bym zostawił, jedna czy dwie dziurki w nim nie przeszkadzają, jednak membrana muso mieć tę samą wagę, co oryginał, a górne zawieszenie taką samą s,tywność i tłumienie. To trudne, bo membrany sprzedawane są zazwyczaj do głośników o szerszym pasmie, trud o o subwooferową. Można spróbować ją dociążyć przez wklejenie 1-go zwoju grubego drutu w zagłębienie między karkasem a stożkiem membrany (pod nakładką przeciwpyłową) można membranę dociążyć i usztywnić dużo większą nakładką lub dwiema o różnych średnicach (robił tak Tonsil).

Sorry za literówki, pisze na tel. bez pingli ;-)

Gdybyś zmieścił ten głośnik:

Ukryta Zawartość

byłoby pewnie lepiej, niż z oryginałem, jeśli masz zapas mocy, ale dobrze byłoby

jednak dostroić kolumnę ( BR ) do wskazanych przez STX'a 40 Hz lub niżej.

Litraż skrzynki może być bez zmian i może budżetu nie zrujnuje;

a zawsze masz jeszcze jakieś Fonicsy albo inne nie wiadomo, co ;-))

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Zainteresuj się typowo subwooferowym głośnikiem STXa, niestety, obecnie trudno dostępny.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Generalnie to nie chciałbym aby głośnik przewyższył ceną cały ten mój wynalazek :) Co do starego głośnika to i tak już wszystko rozprułem. Obecnie próbuję usunąć stary klej z karakasu (tak to się chyba nazywa). Idzie to jakimś rozpuszczalnikiem usunąć?

Spróbuję najpierw powalczyć z tym co mam a jak się nie uda to zakupię coś podobnego. Znalazłem takie części do regeneracji. Nada się to? Na pewno będę musiał delikatnie przyciąć otwory na moją cewkę, która ma 30mm.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Odnośnie głośnika który wstawił kolega wyżej to u mnie są takie warunki:

Średnica otworu w skrzyni: 145mm

Od rozpórki wewnętrz do lica skrzyni mam 9cm

Chyba by się zmieścił. Tyle, że nie mam czym i jak dostroić bo żadnego przedwzmacniacza nie mam niestety z regulacją.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zostaw dolne zawieszenie na karkasie cewki- te otworki w niczym nie przeszkadzają, to nie musi być szczelne.

O pokazanej membranie zapomnij- to polipropylen, dziadowsko się klei (spec. klej, aktywator, itp) kup papier. Zważ membranę, szukaj podobnej wagowo i sztywnej- to ma być do subwoofera, ma pracować jak tłok i nie ma być lekka, jak w tzw "kolumnowych" głośnikach. Szukaj takiej na obszerniejszym resorze, bo ma się wychylać bez zbędnego ograniczenia.

Szukaj membrany z odpowiednim otworem na cewkę- nie powiększysz go wystarczająco centrycznie.

Zawieszenie dolne niestety już dawno jest rozprute :) Mam w rekach jedynie cewkę na karakasie.

Membranę dobrałem tak aby mniej więcej pasowały wymiary. Ciężko znaleźć mi taką na otwór 30-31mm, na zawieszeniu gumowym. Widzę tylko najbliżej na otwór 27 lub 39mm. Idzie w ogóle gdzieś kupić taką membranę?

Na Aledrogo brak.

Zamiast części i zbędnej roboty, która i tak nie będzie gwarantować sukcesu (zmiana parametrów głośnika = inne zachowanie w pudle), kup taki i pozamiatane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzeczywiście to może być lepsze wyjście. Rozumiem, że jest to najtańszy sensowny głośnik, który mogę zamontować? Czy będzie to grało podobnie do oryginału i czy starczy mocy w tym moim wynalazku? Stary był 6Ohm 25W.

Do tych głośników co podawaliście wyżej nie warto dopłacać? Jeśli byłaby spora różnica w dźwięku i by się zmieściły to może bym zaryzykował.

Słyszałem go "w akcji"- za tę kasę ciężko o coś bardziej rozsądnego. Nie jest to typowy subwooferowiec, ale nie da się ukryć, że Twojemu też w tej kwestii także sporo brakuje ;-)

Jak pisałem, zawsze można membranę lekko dociążyć.

A te 100W to można między bajki włożyć, szacunkowo, to dobrze by było, jakby miał 40W.

(Ale to i tak nie gra żadnej roli.)

Tak szczerze mówiąc to ja nawet nie wiem jak "chodził" oryginał bo pierdział :) Rozumiem, że "łupnięcie" jakieś tam powinno być po wymianie?

Pomierzyłem dokładnie skrzynię i zastanawiam się nad tymi STX co podaliście wyżej. Wydaje mi się, że powinny wejść. Pojemność skrzyni to ok. 17L. Czy warto dopłacać względem Sonego? Podpięte mam do tego kolumny Grundig Box 4400 i chciałbym aby to jakoś ze sobą zagrało razem :)

Nie wiem czy ma to jakieś znaczenie ale będę chciał również dołożyć regulację głośności osobno na przód oraz na subwoofer. tak żeby móc go w razie czego skręcić.

Ukryta Zawartość

post-66265-0-02759500-1491940370_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten Soniak to "program minimum", choć powinien się sprawdzić, natomiast STX, to głośniki lepsze. Szczególnie ten "mój" jest wart zainteresowania, bo to wyrób przeznaczony typowo do subwoofera. Dla niego należałoby jednak trochę zmniejszyć objętość skrzynki, do 15l i bass-reflex przestroić do zalecanego przez producenta, a na pewno się odwdzięczy.

Skrzynkę liczyłem tak pi razy drzwi, na pusto bez rozpórek i elektroniki. Nie wiem jak poprawnie powinno się to liczyć. Mogę ją wykleić czymś wewnątrz i zmniejszyć do pożądanej objętości. Przestrojenie bass-reflex to rozumiem, że chodzi o wymianę tej czarnej tuby na odpowiednio dobraną do głośnika? Czy nie będzie problemu z tym, że moje Grundigi są 6Ohm a ten nowy głośnik będzie 8Ohm?

Spróbuję znaleźć ten polecany przez Ciebie głośnik. W razie czego jest coś podobnego do niego, godnego polecenia? Oczywiście w cenie nie z kosmosu. Te STX'y nawet mi się podobają i w internecie widzę przeważnie same dobre opinie.

Poradzę tak; podaj wymiary: średnicę tej tuby BR i jej długość.

To pozwoli określić czy można zostawić jak jest, czy też instalować nową rurkę BR.

Będzie wiadomo do ilu Hz była fabrycznie strojona obudowa.

Zawsze można też ją wydłużyć lub skrócić domowymi sposobami.

Ten Soniak 16,5 też wygląda nieźle; ma jakiś magnes i 6 Ohm a do tego jeśli wierzyć

podawanym Fs do tej obudowy też się nadaje, kosztując jednak mniej.

Sam musisz zdecydować :-(

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Soniak wygląda na stosowany w "subwooferach" kina domowego. Na Alledrogo były też takie z białą membraną 16cm, ale miały inny brzeg kosza- mniej wygodny w zastosowaniu.

Rurka ma długość 12,5cm (razem z końcówkami) i średnicę 4,9cm. Stara Yamaha miała podwójny magnes i jest całkiem ciężka. Sony widzę ma tylko jeden magnesik.

Znalazłem w specyfikacji technicznej tego subwoofera takie dane:

Power consumption: 200W

System: Bass Reflex

Impedance: 6Ohm

Driver: 16 cm (6-5/16") Woofer

Frequency Response: 40 Hz to 100 Hz

Dimensions (W x H x D): 200 x 390 x 382 mm

Weight: 11.5 kg

Wykombinuj więc sposób na zwiększenie długości tego BR o ok 6 cm i możesz instalować

zarówno tego Soniaka, jak i Stx'a.

Albo jakiś nowy tunel, a jeśli go nie widać, to wystarczy i zwykłe PCV.

Będzie wystarczające strojenie ok 38 - 40 Hz i to razem powinno schodzić niżej niż oryginał.

I nie łudź się, że włożono tam wyższej klasy głośnik, niż ten Eastech ;-)

To mało prawdopodobne.

Maksymalna długość rury jaka tam wejdzie (na wprost) to 16-16,5cm. Dalej jest już rozpórka metalowa i płytki elektroniki. No chyba, że można zrobić kolanko w dól, to wtedy mam sporo zapasu :) Nie trzeba zwiększać średnicy tej rury? Czy to nie ma znaczenia, że wlot tej rurki będzie blisko płytek elektroniki? Znajdę gdzieś taką rurkę gotową lub samą tekturę do przycięcia? Wtedy przełożyłbym sobie ze starej tylko końcówki plastikowe.

O którym STX'e piszesz? Tym Twoim 18-200 czy tym podanym przez Porlicka 17-200? Bo ten drugi nie wiem czy w ogóle gdzieś dostanę (przeorałem już internet).

@porlick nie bez powodu napisał, że go nie ma. Daj sobie spokój.

Ja bym włożył tego większego STX'a a co do BR, to lepiej większą średnicę,

ale to się wiąże niestety z jej wydłużeniem.

Od jej wlotu wewnątrz kolumny powinno być wolne miejsce ok 3/4 jej średnicy,

więc szukaj BR z kolankiem o nieco większej średnicy - ok 55-60 mm.

Bywają takie z regulacją długości albo dość długie do przycięcia.

Jak znajdziesz, podaj średnicę, bo trzeba określić długość.

;-)

Ukryta Zawartość

Tak na szybko- z telefonu.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.