Skocz do zawartości
IGNORED

Dali Zensor 3 vs Opticon 2

MrSalieri

Rekomendowane odpowiedzi

.... o2 nic specjalnego nie oferują...

Kolego proponuję odsłuchać kolumny.

Ja słyszałem i Zensor7 i Opticon6 co prawda to podłogowe kolumny ale różnica jest w barwie dźwięku. Wstęga i konstrukcja przetwornika jak i sama skrzynia robi swoje.

Pid względem wyglądu nawet Opicon są bardziej dopracowane....nic specjalnego nie oferują...chyba nie widziałeś ich i nie czytałeś na stronie Dali o nich.

Warto posłuchać jednych i drugich ale nie z Denonem bo to złe zestawienie.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Gość numik

(Konto usunięte)

to inne granie, miałem z5 a potem ikon 5 - lepszy dół znacznie w ikonach, to słaba strona zensorków, średnica trochę lepsza...ale góra, no cóż,,,mi wstęga nie podeszła, ikony mnie zniechęciły, podobno opticony są "ciut" lepsze. Jak wymieniać to na Mentory albo inną markę, taka wymiana jak w temacie to chyba taka skórka za wyprawkę

Cena z3 jest za parę a o2 za sztukę.

Małe niedopatrzenie. Wstyd mi i głupio... Idę spać...

Myślałem, że jaką okazję znalazłeś...no ładnie nawet cen nie miałeś ogarnięte hehe :)

Czy warto wymienić ?

Zależy do jakiego wzmacniacza i jakie są oczekiwania. Zamiana dla samej zamiany często bywa niestety tylko kosztowna.

Dali zensor 3 są dobrymi monitorami do 1800zł, a może nawet jednymi z lepszych w tej cenie i są nawet dobrym partnerem do nieco droższych (od nich ) wzmacniaczy. Opticony 2 są owszem lepsze, dojrzalsze, ładniej wykończone, jednak stosunek jakość - cena kiedy liczy się każde 200zł , a co dopiero 2tys, lepszy mają zensory 3.

Marantz PM7000 i CD6002.

W z3 podoba mi się barwa nie natarczywa ale szczegółowa góra i fajna scena. Problem czasami jest z basem który zamula i się zlewa. Zwłaszcza przy szybszym graniu.

Dali+Marantz do udane zestawienie. Kolega ma Marnatz+Opticony i jest bardzo zadowolony. Mi niestety Dali z Denonem już tak ładnie nie grają, a szkoda bo lubię tą markę :(

Dali + Denon = zamulony dźwięk, zaś Dali + Marantz = nadmiernie ostry dźwięk z przeciętnym wypełnieniem. Do Marantza sporo lepszy byłby Polk Audio RTi A3 - łagodne pełne brzmienie, dobrze uspokoi nadmierną ostrość Marantza

https://sklep.rms.pl/polk-audio-rti-a3-rtia3-kolumny-podstawkowe-surround-2szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Wcale nie uważam że mój Marantz PM7000 z dali z3 jest ostry. Jest szczegółowy ale na pewno nie ostry.

Pm 6002 był na pewno jaśniejszy może ostrzejszy.

Co do kolumn trzeba by posłuchać. Wydają się ciekawą propozycją do moich potrzeb. Muszę gdzieś poszukać w Krakowie.

Wcale nie uważam że mój Marantz PM7000 z dali z3 jest ostry. Jest szczegółowy ale na pewno nie ostry.

Pm 6002 był na pewno jaśniejszy może ostrzejszy.

Co do kolumn trzeba by posłuchać. Wydają się ciekawą propozycją do moich potrzeb. Muszę gdzieś poszukać w Krakowie.

To jest najlepsze wyjście, test i wszytko wiadomo. Mi Opticon6 ładnie grały ale to nie był mój dźwięk, dzięki wstędze to góra jak i środek ładnie spójny i nic nie było męczącego ale za to bass, za mało jego było i nie był aż tak niski, był taki "kartonowy" co prawda każde pęknięcie było słychać ale moim zdaniem Zensory7 lepiej basowo grają, ale to tak jak mówię i nie tylko ja, raczej Denon+Dali to słabe połączenie, kolega ma Marantz+Dali i jest zadowolony.

Co do monitorów hmmm....Opticony2 mogą lepiej zagrać na bank tylko ta cena, generalnie Dali jest za drogie moim zdaniem, Focal Aria 906 jak i MA Silver2 oraz Kef R300 lub Kef LS50 bym jeszcze dorzucił do odsłuchu kontra Opticon2 :)

Raczej trzeba by zestawiać z 8kami.

Marantz z dali to udane połączenie chodź nie możemy tak generalizować bo zensor i opticon to inne granie. Opticon i epicon to inne granie. Pm5005 i 8005 to inne granie i tak dalej i tak dalej.

Bali jeśli porównywałeś Opticon 6 do Silver 10 to nie dziwie się, że Duńskie kolumny na ich tle miały mało basu.

Na początku były Zensor7 vs. Opticon6 tu na plus za basy dla Z7 a na korzyść O6 za średnice i wysokie tony. Później O6 vs. Focal Aria 926 no i się zaczęła "magia" na końcu dopiero Focal vs. MA Silver, chciałem jeszcze AudiVector QR3 sprawdzić bo śliczne też są ale na tamten czas nie było centrala a mi o set 5.0 chodziło. (Gdybym z Dali robił to wszytkie kolumny prócz frontów to by były Zensory1 i central a fronty Opticon6 lub 8 ) . Powracając do zakupów, cena wygrała bo jak dla mnie bardzo podobnie grały Focal vs. MA. Z czystej ciekawości Klipsch z Marantzem odsłuch zrobiłem następnego dnia, nie moje granie. W zeszłym roku opisywałem testy na innym forum :)

Szczerze mówiąc gdybym miał 6k wydać na O6 to bym się zastanawiał, co prawda miałem fajny rabat na nie ale co z tego jak jedynie pięknie wyglądają, mogłem też O8 w fajnej cenie wyrawać jak i Rubicon8 na olx była fajna propozycja ale co z tego jeśli miałem Denona i raczej już do tych kolumn na bank nie pasuje....ale nie skreślam Dali, cały czas mam sentyment do tej firmy i do modelu Opticon zwłaszcza ósemki :) kto wie może kiedyś staną u mnie :)

Raczej trzeba by zestawiać z 8kami.

Marantz z dali to udane połączenie chodź nie możemy tak generalizować bo zensor i opticon to inne granie. Opticon i epicon to inne granie. Pm5005 i 8005 to inne granie i tak dalej i tak dalej.

Gdybym miał Marantza to na bank bym brał te Dali po rabatach :) już chciałem w ciemno brać ale....ale wyszło inaczej i może nawet lepiej bo w cenie Opticon8 to plus/minus parę zł dostałem set 5.0 MA Silver :)

• 1 rok później...

Siemka :) mam zapytanie do pasjonatów , ekspertów , fachowców . Temat w moim odczuci w temacie ;) więc podbiję . Mam Nad 356 tani ale dość ciekawie grający temat, gra z dali concept 6 ponieważ sprzedałem kef r300 gdzie to połączenie mnie nie powalało , co więcej z concept 6 zagrał wzmacniacz przyjemną jasną górą aczkolwiek nie męczącą i nie przejaskrawioną w odróżnieniu od kef gdzie tego brakowało. Pytanko wyczaiłem na OLX podstawki Dali opiticon 2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Człowiek powiedział że odda za 2000 zł bez kabli . Czy słyszeliście takie zestawienie ? Czy nie będzie nudy ? Boję się trochę tego bo what hifi pisze że "Wymagaj starannego dopasowywania systemu. Nie najbardziej uderzający bas" w teście czytam że kolumny są do bólu "neutralne" Pytanko jak grają naprawdę te kolumny ? czy te kolumny mają odrobinę szaleństwa w sobie ? No i cena , wydaje się atrakcyjna ale zawsze to 2k ? Warto ?

Ukryta Zawartość

Recenzja rzeczywiście obiecująca, ale na pewno inna góra pasma, niż w Concept 6,

które niedawno koledze pomagałem poprawić; za dużo było góry.

Ukryta Zawartość

Z kolei Opticon aż się prosi o pewne "poprawki" ale to kwestia gustu i reszty gratów.

Cena ? to BYŁA połowa ceny w zasadzie, bo coś zniknęły ;-))

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeszcze jedno pytanie. Dlaczego producenci stosują kolumny 4 ohm - owe skoro trudniej je "napędzić" i zamykają sobie tym samym potencjalną większą liczbę nabywców ? czy Nad 356 "rozbuja" Dali opticon 2 ?

• 1 miesiąc później...

Co do głośników Dali, to moim zdaniem seria Opticon jest lepsza. W inny sposób zostały zestrojone przetworniki. Jest inny bas, trochę lepsza góra. Z Nadem 356 powinno się to sprawdzić. Dobrze wiemy, że to wydajny wzmacniacz. Ponadto Nady z Dali to nie zły miks.

Potwierdzam, ze Nad swietnie sie zgrywa z Dali. Moj ojciec od lat na Nad 316 i Dali Zensor 3 smiga. Ostatnio podłączalismy moje Opticony 2 i napedza bez problemów. Sam uzywam 30w Naim Unitiqute do nich. Brzmienie duuzo lepsze od Zensor ale są 100% drozsze. Lepsze w kazdym aspekcie bez wątpliwości, wyglad tez jak dla mnie o niebo lepszy , skrzynki solidniejsze, zaciski tez i tunel bass relfex przykręcany.  Wszystko co moze sie podobac w Zensor dostajemy jeszcze lepsze w Opticonach. A wady Zensorów poprawione. Bardzo muzykalne i przyjemne granie do wszystkiego. Polecam z całego serca.

A jakby tak jeszcze wywalić ze zwrotnicy mały elektrolit a wstawić choćby tylko MKT ...

ale nie każdy taki dźwięk lubi.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Dobrze zaaplikowany prosty głośnik zagra lepiej, niż skaszaniony wyczynowiec,

a poza tym nie trzeba doktoratu do wymiany kondensatora .... chyba  ? 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.