Skocz do zawartości
IGNORED

jaśniejsze kolumny?

pparsniak

Rekomendowane odpowiedzi

Hej.

Mam taki zestaw "przejściowy":

Kolumny:

- fronty Mission m34i

- tyły: SONY SS-CGP7 (przejsciowo od mini wiezy stereo - ale grają bardzo dobrze)

- centralny m-audio hts-700 (przejsciowo)

- subwoofer dali fazon sub1

- amplituner yamaha rx-v800rds

Nie jestem jakimś audiofilem, ale potrafię docenić jakość dźwięku.

Słucham głownie w stereo ale, czasem zdarza mi się obejrzeć film na projektorze.

a teraz do sedna:

Zostawmy 5.1 w spokoju, chodzi mi o fronty. Mimo, ze te kolumny maja pozytywne opinie (i graja bardzo poprawnie), to wydaje mi sie, ze brakuje im "jasności" - wysokie tony są trochę wycofane, a ja preferuje klarowną, jasną górę. Reszta pasm jest ok. Oczekiwaną przeze mnie barwę wysokich tonów mają (o dziwo) te male kolumienki Sony. W związku z tym zastanawiam się nad wymiana missionow na jakieś inne kolumny w podobnym zakresie cenowym (chciałbym sprzedać te i kupić / zamienić się na inne "używki" nie dokładając zbyt wiele - a najlepiej wcale) Nie, to ze coś z tymi missionami jest nie tak, ale wiadomo - o gustach się nie dyskutuje.

Polecicie mi jakieś inne fronty, które będą grały bardziej jasno i klarownie górne rejestry w połączeniu z moim amplitunerem?

https://www.audiostereo.pl/topic/132590-ja%C5%9Bniejsze-kolumny/

To oczywiście nie jest sprawa Missionów:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

raczej jest to sprawa gustu, ale są np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

albo coś ze stajni Klipsch np:

Ukryta Zawartość

jeśli jednak używasz do muzyki suba, może wystarczyć np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Jeżeli masz nie za daleko do jakiegos salo u to proponuje odsluchać czegoś.

Problem w tym że te Missio y wg. Opini mają bardzo jaskrawe wysokie, więc może zaspokoić twoje uszy tuba Klipscha, ale ja bym stawiał że brakuje Ci klarowności i rozdzielczości a tutaj większym problemem jest amplituner.

Weź go pod pachę i na odsłuch. Chyba że sie nie boisz kupować w ciemno . . Ale taka zabawa to drenaż kieszeni. . Opinie są pomocne ale jedna osoba pisze ze coś gra potwornie jaskrawo inna ze te same kolumny to mroczne vranie. Zalezy czego ktos sluchal wczesniej.

Z nowych kolumn do 4k najładniej wysokimi grają MA Bronze 6. Używki Silvery 6 da sie kupic za 2.5k.

Jeżeli brakuje Ci rozdziel zości to wstega Elac Jet jest ciezka do pobicia . Ale to juz nie do tego amplitunera raczej.. nie wiem nie sluchalem. Jedynie kiedys rx467 to byla masakra brzmieniowa nawet w porownaniu z aS500 yamahy.

Ciężko jest określić słowami czy chodzi o "jasność" czy klarowność i rozdzielczość - myślę ze mamy to samo na myśli :P.

Wysokie tony (głownie chodzi o szepty, talerze perkusji, dzwonki itp. - generalnie detale na wysokich rejestrach) nie brzmią "czysto i klarownie". Bardzo trudno to określić słowami.

Tez zastanawiałem się, czy to nie wina amplitunera. Nie chce rezygnować z 5.1, bo tez go używam. Kiedyś polecano mi ten amplituner, ze to nawet całkiem nie najgorszy klocek, chociaż starszy model.

To może zamiast walczyć z kolumnami pokosić się o wymianę amplitunera? - polecicie coś z rynku wtórnego w podobnej cenie, co by ładnie i "klarownie" zagrało z moimi missionami? Jakiś amplituner, bo potrzebuje jednak 5.1.

Szkoda, ze nie mam skąd przytargać do domu innych odtwarzaczy i porównać u siebie :P

Absolutnie jest to sprawa missionow. To kolumny które grają bardzo spokojnie i oszczędnie góra. To że się komuś podobają jest sprawą gustu, jednak ich barwa jest oczywista. I takich tez odbiorców oczekują.

Możesz zrobić po prostu wymianę. W podobnej cenie znajdziesz pośrednie tannoy m4, f4 lub całkiem jasne dali 450.

Pozdrawiam

a nie ma czegos "ładniejszego" w wyglądzie?, bo obawaim sie ze malzonka zakwestionuje taka zmianę :P

Drążę dalej...

Mój amplituner ma dwie pary wyjść na przednie głośniki A i B (pewnie do sluchania w dwóch rożnych pomieszczeniach jednocześnie)

Zrobiłem dwa eksperymenty:

1 - wyjąłem zwory w kolumnach. Pod wejścia A podłączyłem przewody od basów, a pod B do wysokich. Takie coś w stylu bi-wiringu. Różnica raczej niezauważalna.

2 - zabrałem kolumnienki sony z surroundów i postawiłem na missionach z przodu. Pod wejścia A podłączyłem jedne kolumny a pod B drugie. Przełączając pomiędzy zestawami można łatwo zauważyć różnice. Oczywiście małym brakuje basu, ale za to mają duuzo lepszą górę. To znaczy, że kolega S4Home ma rację, to nie wina amplitunera. Może to dziwne, ale mniej więcej mogę osiągnąć to co chcę gdy jednocześnie włączę obie pary głośników :P. no cóż, apetyt rośnie w miarę jedzenia. Czas na nowe kolumny :P

Mam nadzieję, że wysokie łączyłeś np. kablem solid - cienkim.

Jeśli takim, jak na niskie - eksperyment jest bez sensu, bo bi-wiring

powstał po to, by stosować m.in. inne rodzaje kabli na różne częstotliwości.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Niestety nie jestem az takim maniakiem, zeby "slyszec" roznice, pomiedzy kablami. Mam standardowe przewody glośnikowe, grube. Jak awansuje ze 2 audiofilskie "levele" to moze zaczne slyszec przewody :). Chodzilo mi bardziej o to, zeby zwiekszyc przekroje i zmniejszyc ewentualne tlumienia wysokich przez basy. Spodziewalem sie takiego wyniku (a raczej jego braku, wiec luzik :P ).

Jest gdzies w Warszawie miejsce, jakis duzy komis czy cos takiego, gdzie mozna posluchac wielu zestawlow glosnikow z drugiej reki? - bo nowe zestawy sa poza moim zasiegiem cenowym, a starsze modele nie sa juz na ogol dostepne w sklepach.

Szukaj na Allegro i olx i dużo osób zaprasza do siebie albo za kaucja możesz sprawdzić u siebie. Kwestia wyglądu?

Małżonka pewnie akceptowała by smukłe coś jak robi Samsung w kinie ale to nie przejdzie.

jest dokładnie tak jak piszesz. :P

Generalnie mysle nad klipsch rf-52 - to jeszcze przejdzie bo ladnie wygladaja memnrany :P. - wiadomo, kobitki na co innego zwracaja uwage, a jakosc dzwieku jest akurat na ostatnim miejscu :)

Grochów na Waszyngtona 100A nazywa się AGK Invest wejście od ulicy.

Poszukaj na allegro np:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

jest dokładnie tak jak piszesz. :P

Generalnie mysle nad klipsch rf-52 - to jeszcze przejdzie bo ladnie wygladaja memnrany :P. - wiadomo, kobitki na co innego zwracaja uwage, a jakosc dzwieku jest akurat na ostatnim miejscu :)

Wiem o co chodzi. No to ewentualnie te przejdą. W jakiej cenie je masz?

W ogole to sytuacja sie nieco skomplikowala. Po negocjacjach z małżonką teraz właściwie to poszukuje dwoch zestawow - jednego 5.1 do salonu, ktory ma byc ladny :) i drugiego do mnie do pokoju, ktory ma dobrze grac :P. W takim razie z "ładnymi kolumnami" sobie poradze, a co wybrać zamiast missionów?

maja byc dynamiczne i "jasniejsze górą" od missionow m34i, basu moga miec mniej - bo te mają go aż za dużo. Mam subwoofer to nadrobi. - cena max to okolo 1700zl/pare;

Moje typy. Niestety nie odsłuchiwałem ich, wiec nie wiem nic na temat ich dzwieku. Ktore odrzucic na starcie? Czym roznia sie klipsch rf-52 od rf-25?

- Klipsch rf-52 -1500zl

- Klipsch rf-25 - 1600zl (jaka jest roznica do tych powyzej?)

- Monitor audio BR5 - 1600zl

- Tannoy mecrury F4 - 1000zl

- dali concept 6

- dali suite 2.8

- dali 808

- jbl e80

- B&W P6 (1700)

W tej cenie to 62ki powinieneś dostać jak poszukasz. Elac fs67, quadral argentum są na Allegro taniej.

Bx6 dostaniesz w zamierzonej cenie. Te co wymieniłes raczej nie przy tych kwotach.

Tak z ciekawości ten ładny system to skończy się na plastikowym Samsungu?

Ok dzieki za sugestie, popatrze.

A co do "ładnego zestawu" to na szczęście wyperswadowałem plastikowe samsungi (chociaz byly bardzo trudno).

Na chwilę obecną w grę wchodzą:

- zestaw Jamo 606 (koniecznie biały) :P

- zestaw koda CV12 (czarny - lakierowany na połysk)

- zestaw koda CV-65

- zestaw wharfedale (byly jakies takie "lakierowane", nie pamietam nazwy) - ale ogolnie mialy slabe recenzje.

To jest to co znalazlem na portalach aukcyjnych. Innych w miare tanich po podobnym "dizajnie" nie znalazlem. Pewnie są, ale nie wiem czego szukac.

Niestety ograniczony budżet nie pozwala na nic lepszego, a nie znalazlem niczego godnego uwagi z drugiej ręki. (chce sie zmieścic do okolo 1000 z kolumnami), zeby jeszcze z 500 na jakis amplituner wygospodarować.

Szukam dalej... A no i jeszcze szukam jakiegos amplitunera za okolo 500-600zl, ktory by sie nadawal do tego "ładnego kina", ewentualnie moja yamaha rx-v800rds pojdzie do salonu a sobie kupie cos w podobnej cenie do pokoju Nie celuje raczej w nowe modele. bardziej wole starszy model, ale z wyzszej polki.

Za 1000 tych jamo 606 nie polecam.

Tych pozostałych kody nie znam

Jakbym miał więcej czasu to bym ci popatrzył za czymś ciekawym. Ale wiesz jak jest ładne nie do końca idzie w parze z dobrym.

Niestety zdaje sobie sprawę, ze to co znalazłem nie jest najwyższych lotów. Ale taki jest wynik "kompromisu". Na szczęście projektor mam u siebie w pokoju, wiec co lepsze to będę ogarniał na normalnym sprzęcie :). Ten ładny zestaw na dole tak tak tylko do "ogólnego" oglądania.

Jeszcze M-audio zestawy "się podobają" i są tanie. Nie znam tej firmy, ale to raczej jeszcze gorzej niż jamo.

Widziałem w moim zakresie cenowym dużo lepsze zestawy. Chociażby jbl balboa, tannoy fusion, albo coś z yamahy czy pioneera, ale niestety nie podobają się. Gdyby chociaż były cale czarne z jakimiś srebrnymi, slbo zółtymi membranami.

Wspominałeś o B&W P6 - mają żółte membrany i wyraziście grają a do tego ciekawie

umieszczony tweeter poprawia stereofonię.

Fakt, że te są ciemne, ale bywają inne wersje wykończenia.

Tu są od tylko jednego użytkownika:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jeżeli szukasz ładnych i smukłych kolumn to za 1000 nie polece nic 5.1. Ale czasami trafia sie zestaw Koda K5200. 5.1 są ładne grają ok i są drewnianej okleinie. Cena okolo1500 raczej.

Zaraz mnie zjedzą :) zaryzykuje... Voice Kraft 7830 są ladne i grają przyzwoicie .. klasa Kody AV702 ale ładniejsze.

Dobra stało się. Uległem. Używany zestaw jamo 606 stoi w moim salonie i czeka na podłączenie wzmacniacza. Walka była ciężka, ale to lepsze niż jakieś samsungi z plastiku.

Dzięki za wszystkie rady. Mniej więcej wiem czego mam szukać w kolumnach dla siebie.

Teraz idąc dalej..

Najprawdopodobniej mój amplituner yamahy pójdzie na dol do salonu napędzać te błyszczące jamo (sprytne posuniecie, bo pewnie uda mi się wyrwać jakiś lepszy dla siebie i coś może zyskać na "kompromisie" :) ), dlatego potrzebuję rady co do jakiegoś amplitunera dla mnie do moich nowych kolumn, które zastąpią missiony (tak nadal amplituner, bo będę używał tez 5.1).

To jak? pomożecie? :P

Kwota na wydanie na nowy amplituner z drugiej reki:

- okolo 600zl

- hdmi nie koniecznie, chociaz milo by bylo)

- lubię dość dynamiczny i w miarę jasny górą dźwięk.

- nie musi być najnowszy, ważne żeby był solidny i sprawdzony w boju.

(dzięki za dobre rady S4Home, bardzo podobają mi się twoje propozycje)

Najprawdopodobniej będzie napędzał któreś z tych kolumienek :

- Monitor audio b 6

- Klipsch 52/25 lub 62 jeśli się uda.

- Elac fs67

- Tannoy Mercury 7.4 ?

:)

To w takim razie Onkyo 608 albo Yamah 679

Mercury 7.4 będą najbardziej melodyjne, jednak mają najszbaszy bas. Jeśli nie przeszkadza Ci podbicie pasma basowego na amplitunerze (mało audiofislkie) to będą to bardzo dobre kolumny. Na drugim miejscu obstawiał bym Elaci.

Pozdrawiam

Hej. No dobra mam!

Amplituner Onkyo TX-NR609 stoi u mnie na szafeczce :P

Kosztował mnie 750zł (trochę przekroczyłem zakładany budżet - wiec na kolumny bede musial troche dluzej poczekać) - szkoda ze bez pilota i mikrofonu, ale to nie przeszkadza zbytnio, bo wszystko można zrobić bez pilota, a resztę ogarnę pilotem zamiennikiem lub przez komórkę.

Generalnie rzecz biorąc to technika poszła do przodu. Jakość audio jest git (jak dla mnie) w stereo, a w kinie to swiat i ludzie!. Do tego BI-AMP, THX, streaming dlna,radio internetowe i spotify. Szkoda ze nie ma tidala, bo mam abonament z playa a tam jest lepsza jakość.

Kilka drobnostek mu brakuje: Uzycie BI-AMP zamiast strefy 2, żeby 7.1 było nadal dostępne, Odtwarzanie w strefie 2 źródeł cyfrowych, Pełnego interfejsu do konfiguracji przez www a nie tylko ustawień sieciowych.

Poza tym dobry wybór, nawet moje Missiony jakoś trochę ożyły górą :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.