Skocz do zawartości
IGNORED

Odtwarzacz do ... hmmm flac

manfred1

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam odtwarzacz o najlepszym stosunku ceny do jakości :-) który odtworzy mi pliki flac. Dobrze jakby pauzował bo nie jestem w stanie w ciągu słuchać koncertów a i lubię skakać po płytach w poszukiwaniu swoich ulubionych hitów. Może być używany w cenie do 1 tys PLN. Ciekawi mnie na ile jest różnica w stosunku do odtwarzania bezprzewodowego z Foobar.

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

https://www.audiostereo.pl/topic/132564-odtwarzacz-do-hmmm-flac/
Gość Juno

(Konto usunięte)

A jaki interfejs?

Webowy, apka w telefonie/tablecie, w TV? Ma być server/klient (Plex) czy po prostu obsługa plików (Kodi).

Generalnie 1000 zł to jakaś audiofilska pomyłka. Takie urządzenia jeśli podają po złączu cyfrowym to nie ma znaczenia jak i czym podajesz. Ale tutaj znajdziesz trochę amatorów voodoo, więc bądź ostrożny, bo Ci kieszeń wydrenuje.

Sprawdź platformy Amlogiq. Na przykład Wetek. Ale jest to całkiem spory rynek i nie daj się wpuścić w kanał powyżej 1000 zł.

Te boxy oparte są o Kodi (LibreELEC), więc mają więcej niż potrzebujesz, a kosztują mniej niż 1000 zł.

Umyśliłem sobie że skopiję płyt

Z czym to będziesz podłączał? Ma to być CD czytające flaci?

y do flac i będe chciał bezstratnie odtwarzać

Nie musi to być CD ponieważ mam BR i mi w zupełności wystarczy. Chce skopiować płyty aby nie ganiać do odtwarzacza co chwile. Druga sprawa drażnią mnie już te płyty. Jęsli flac będzie takiej jakości jak muza z mojego BR to pożegnam się z BR na rzecz odtwarzacza flac. Druga sprawa że zależy mi na takim odtwarzaczu który by odtwarzał strumieniowo muze ale tu chyba koszty już wzrosną. Dlatego wolałbym tak jak pisze Juno wydać parę :-) złotych na odtwarzacz do samych flac. Musi być pilot i musi być pauza w utworach. Tylko czy czasem na siłe nie chce wydać kasy na coś co będe zawiedziony jakością muzyki.

Gość Juno

(Konto usunięte)

Druga sprawa że zależy mi na takim odtwarzaczu który by odtwarzał strumieniowo muze ale tu chyba koszty już wzrosną...

No więc nie wzrosną.

W Kodi masz sporo wtyczek streamingowych. Jest i Tidal i inne. Masz radia internetowe. Jest nawet Netflix.

Ale nie używałem w Kodi netflixa. W niektórych boxach jest Android z DRM, więc oprócz Kodi czy Plexa masz dedykowane aplikacje Netflix czy HBO GO. Piszę o tym, by Ci pokazać, że w cenie urządzenia masz mnóstwo darmowych aplikacji i jak bardzo są one rozwojowe. To znaczy, że dziś potrzebujesz odtwarzać flac, ale jutro będziesz chciał coś więcej. I w takim wypadku już masz prawie wszystko. Cała gama zwykłych pilotów działa.

Gdybyś jednak uległ pokusie wydania pieniędzy na drogie urządzenia (bo masz takie kaprycho, nie oceniam) to KONIECZNIE poproś sprzedawcę o możliwość wykorzystania interfejsu zdalnego. W sterowaniu takim urządzeniem audio diabeł pogrzebany.

Ja oczywiście polecam wszelkie implementacje z Kodi i Androidem. Albo bootujesz na osadzonym Kodi w systemie, albo na Androida (też ma Kodi, ale i dużo więcej). Jak chcesz tylko muzę to startujesz z osadzonego.

Zwróć uwagę na:

1. Interfejs

2. Liczbę wyjść cyfrowych. Może się okazać, że masz tylko jeden optyk, kilka USB i HDMI.

Ale na bank potrzebujesz DACa. Jeśli go nie masz w swoim BR (wejścia cyfrowe), to masz dodatkowy wydatek.

Mój BR to niskobudżetowy LG BD660. Chyba DAC jest bo podłączyłem go do wzmacniacza i puszczam muzykę bez problemów. Masz rację dziś chcę muzykę a jutro... No własnie mam wykupiony abonament w Netflix i boleje gdy chce oglądać film i muszę podłączyć słuchawki pod telewizor aby słuchać dźwięk. Nie mówię o tym że póki co nie mam możliwości puścić dźwięk na wzmacniacz. Odpowiadał by mi też odtwarzacz który mogę połaczyć z Tidal. Tylko że ja mam uczulenie na puszczanie muzyki z telefonu tak więc dla mnie tylko i wyłącznie taka aplikacja która jest podłączona pod Windows 10 i PC. Gdzieś już zadałem pytanie odnośnie "jakości" muzyki czy w przypadku bezpośredniego podłączenia pendrive i flac jakość będzie dużo lepsza niż odtwarzanie flac strumieniowo.

PS Przepraszam za gimbusowe pytanie a KODI to aplikacja? Ale po co mi ona jest potrzebna?

Zastanawiałem się nad

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

ale oczywiście nie będe miał możliwości puścić dźwięk z Netflix na wzmacniacz.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Poczytaj temat

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Miałam: Audio Academy Hyperion IV Plus, Haiku Audio Bright MK4

Raczej interesuje mnie jedno urządzenie szybkie podłączenie wkładam pędraka i muza leci. Tutaj to dla mnie czarna magia. Może sobie wynajdę coś na alieexpress.

• Moderatorzy

Po wgraniu oprogramowania na kartę SD i skonfigurowaniu raspberry( hasło do wifi itp) zapominasz o urządzeniu.Sterujesz telefonem lub tabletem . Działa tak jak piszesz wpinasz pena lub dysk twardy i grasz. To jest łatwe ja kobieta dałam rade no co ty :)

Spójrz tu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) audiofilski streamer zrobiony na raspberry. Po co przepłacać masz gotowy zestaw na allegro wgrywasz oprogramowanie i już.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lucarto Audio Ferro IA40 ; Maraim Welese 3.2, Hegel HD25, Raspberry PI4 + Allo digione Signature, Cambridge Audio 752BD, Lucarto Audio Albero

Sterujesz telefonem lub tabletem . Działa tak jak piszesz wpinasz pena lub dysk twardy i grasz.

No ale tego raspberry muszę jakoś podłączyć do wzmacniacza i tu chyba znowu potrzebuje DAC ?

• Moderatorzy

Ukryta Zawartość

Popatrz na aukcje, kupujesz raspberry z nakładką hifiberry dac+ (wyjścia audio RCA). Podpinasz do wzmacniacza przez rca.

Jakość dźwięku rewelacja, możesz podpiąć dysk z plikami flac, można pobierać muzykę z NAS, masz Tidala.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Obstawiam pomysł kolegi rucia.

Koleżanki :)

Mój BR to niskobudżetowy LG BD660

Wygląda na to, że nie odtwarza FLAC. A większość obecnie produkowanych BR to robi. BR odtwarza, amplituner odtwarza, TV odtwarza, aż dziwne, że masz problem.

Odtwarzasz bezprzewodowo z foobar? Jeżeli tak, to na czym to robisz?

W sumie, to nie jestem pewien, czego szukasz. Urządzenia z HDD, odtwarzacza obsługującego USB, odtwarzacza sieciowego? W tym ostatnim przypadku popatrz na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Znajdziesz to na allegro za 230zł i sporo taniej na ebay.

Ukryta Zawartość

Wygląda na to, że nie odtwarza FLAC

Mój BR nie odtwarza flac w takim razie nie mogę kopiować płyt. To stary model i w specyfikacji pisze że nie obsługuje tego formatu. Kupiony był juz jakiś czas temu gdy nie myślałem o stereo tylko o KD. Odtwarzam bezprzewodowo na Windows 10 no własnie bezprzewodowo i zdaję sobie że jednak jakość jest gorsza o ile gorsza? Nie wiem bo nie mam odtwarzacza :-) Szukam raspberry pi z hifi Jako kombajn. Czyli podepnę dysk z flac oraz podepnę tv aby puścić sygnał z Netflix na wzmacniacz. Głownie chodzi o nocne oglądanie filmów na słuchawkach.

Za 500zł to możesz kupić nowy BR z wszystkimi funkcjami, o których piszesz.

Nadal nie rozumiem, na czym odtwarzasz dźwięk z foobar. Zgaduję, że foobar siedzi na Windows 10 ale gdzie przesyłasz sygnał, to już nie wiem. Do TV?

Spotify mam to wiem ale ja chce odtwarzać flac bezpośrednio z urzadzenia pomijając strumieniowe przesyłanie. Tak jak wcześniej pisałem stawiam na raspberry. No chyba ze jakość będzie gorsza jak przesył strumieniem :-)

Wygląda na to, że nie odtwarza FLAC. A większość obecnie produkowanych BR to robi. BR odtwarza, amplituner odtwarza, TV odtwarza, aż dziwne, że masz problem.

Odtwarzasz bezprzewodowo z foobar? Jeżeli tak, to na czym to robisz?

W sumie, to nie jestem pewien, czego szukasz. Urządzenia z HDD, odtwarzacza obsługującego USB, odtwarzacza sieciowego? W tym ostatnim przypadku popatrz na coś takiego:

Ukryta Zawartość

Znajdziesz to na allegro za 230zł i sporo taniej na ebay.

To jakaś podróbka Google Chrome cast? Wygląda tak samo a tamten kosztuje 160 zl

Spotify mam to wiem ale ja chce odtwarzać flac bezpośrednio z urzadzenia pomijając strumieniowe przesyłanie. Tak jak wcześniej pisałem stawiam na raspberry. No chyba ze jakość będzie gorsza jak przesył strumieniem :-)

No i już :) słuszna droga.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

Tak jak wcześniej pisałem stawiam na raspberry. No chyba ze jakość będzie gorsza jak przesył strumieniem :-)

Nie będzie gorsza :) będzie Pan zadowolony

To jakaś podróbka Google Chrome cast? Wygląda tak samo a tamten kosztuje 160 zl

Pewnie konkurencja do Chromecast Audio. O ile wiem, Chromecast Audio nie obsługuje DLNA, więc trzeba mocno kombinować, żeby przez to urządzenie odtworzyć własne pliki. Audiocast wydaje się znacznie bardziej uniwersalny ale nie wiem, jak sprawdza się w praktyce.

Czy "jakość" dźwięku z Audiolab Q-DAC bedzie lepsza od malinki? Czy w ogóle jest sens w jakis sposób porównywać te urzadzenia? Rozumiem że z malinki pójdzie " wszystko" w przypadku dac nie mam strumieniowego przesyłu. No ale co da lepszy dźwięk?

• Moderatorzy

Możesz malinke podpiąć pod Q-Dac przez hifiberry digi+ kablem koaksjalnym

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.