Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze sprzętu audio

bakaliowy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Chciałbym zainwestować w lepszy sprzęt audio. Zakładam około 3500 - 4000 zł na cały zestaw. Aktualnie mam amplituner JVC RX-5062 i podpięte kolumny Unitra ZGC 34-50-6 oraz subwoofer Paradigm - seria PDR. Pokój w którym gra zestaw ma około 20m2. Problem jest taki, że kolumny stoją i muszą stać na szafce Besta (66 cm nad podłogą). Od ściany do kolumny od tyłu jest max 20 cm. Od głośników do miejsca odsłuchu około 3m.

Wstępnie zastanawiałem się nad amplitunerem Onkyo Tx-8150, zależy mi na Spotify, Radiu (najlepiej DAB+). Ze względu na miejsce ustawienia myślałem o dużych monitorach (ma takie Polska firma BMN) ale jestem otwarty na propozycję.

Lubię słuchać: Jazzu, New Wave, Hip-Hop, Electro Pop, Rock, Alternatywa.

Bardzo proszę o konsultację ze wzmacniaczem i kolumnami.

13486d1459414143-wybor-nowego-amplitunera-img_20160331_103453.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132530-pomoc-w-wyborze-sprz%C4%99tu-audio/

Besta ma 180cm szerokości chyba a głębokość 45cm....miałem podobną szafke :) a gdyby tak suba dać w inne miejsce lub go sprzedać bo do steteo on Tobie się nie przyda i szafkę przesunąć w lewo co by było miejsce na kolumny podłogowe???

Czyli generalnie chcesz iść w stereo a nie kd i dobrze :)

Onkyo 8150 to amp stereo ma prawie wszytko na czym Tobie zależy, wifi, bl, radio internetowe, usb co do Tidala to nie wiem czy obsługuje ale to ciągle amplituner i to nie jest to samo co wzmacniacz. Zerknij na Dali Zensor7, Monitor Audio Silver 6 lub 8, Tannoy XT8F jak i nowa Melodika bl40.

Z "malych" kolumn podstawkowych to MA Silver2, Focal Aria 906, Kef R300, Kef LS50 plus jakieś ładne podstawki 60-90cm wysokie pod kolumny :)

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Nie rozumiem dlaczego z uporem maniaka poleca się tutaj na forum wzmak stereo nad amplitunerem stereo a niedaj boże nad ampli KD

Zapominacie że nie wszyscy kierują się tymi samymi wytycznymi.

Koleś już kupi ten wzmak do tego jakiś tani streamer do Spotifaja,podepnie analogiem i że lepiej zagra od ampli takie zestawienie z wbudowanym spotifi???

Tym bardziej w tym budżecie trzeba grubo lecieć na kompromis na który w audio nie ma miejsca,raczej :)

Aha,druga sprawa złe ustawienie kolumn położy system nawet za pierdylion PLN

Łokmen Saba

Moim zdaniem jeśli 8150 kosztuje około 2tys zł to czy nie lepiej kupić właśnie nowy wzmacniacz nawet i z dac???

Na pewno lepiej zagra niż amp stereo a już na 100% lepiej niż nowy amp kd w cenie 2tyś zł.

Teraz co pokazał się 8270 i to jest lepszy zakup niż 8150 choćby ze względu na hdmi :)

Czy Onkyo 8150 nadaje się jako stereo, nie wiem, sam się zastanawiam nad zakupem jego ale jako dodatkowe audio do sypialni a nie jako główne, słyszałem jak gra i tak do końca to nie jestem pewien czy to jest to, znam ludzi którzy mają jego i tak do końca nie są zadowoleni jeśli chodzi o audio bo funkcjonalność jest ok.

Tu możemy jedynie dyskutować, sugerować itp. ale to i tak autor tematu powinien udać się na testy i porównać bo zakupy w ciemno to hmmm....każdy ma inne ucho i inaczej słyszy.

Jeśli przewidziałeś całość do wymiany to owszem model Pioneer sxn30 czy też Yamaha rn602 mogą okazać się trafne.

Wówczas zostaje ci na kolumny pokroju dali zensor 3, monitor audio bronze 2.

Jeśli jednak chciałbyś pozostać przy obecnych wzmacniaczu to możesz go rozszerzyć o funkcjonalność poprzez Google Chromecast audio a całość przeznaczy na monitory.

Studio 16 canto grand, monitor audio silver 2 czy elac bs403.

W przypadku pytań lub wycen pozostaje do twojej dyspozycji

Dzień dobry.

Ustawienie kolumn niestety pod względem akustycznym nie jest niestety idealne, ale rozumiem sytuację i musimy tak dobrać system, aby zagrał w Twoim salonie możliwie najlepiej.

Zacznę od elektroniki - amplituner Onkyo TX-8150 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8150.html) to bardzo dobre urządzenie, ale musisz się już spieszyć z zakupem, gdyż zostało zastąpione modelem TX-8270 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8270.html). Nowy model oferuje jeszcze lepsze brzmienie oraz dodatkowo wyposażony jest w złącza HDMI. Dzięki temu możesz podłączyć także do amplitunera wszystkie źródła także video. To duży plus jeśli amplituner jest wykorzystywany w salonie, gdzie mamy telewizor.

Alternatywy - bardzo podobny do Onkyo amplituner Pioneer SX-N30DAB (http://www.q21.pl/pioneer-sx-n30dab.html) oraz Yamaha R-N602 (http://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html). Onkyo i Pioneer oferują dźwięk dokładny, analityczny, szybki, bardzo swobodny. Yamaha natomiast bardziej eksponuje skraje pasma, tworząc przekaz bardzo dynamiczny, koncertowy.

Kolumny - jeśli zastanawiasz się nad amplitunerem Yamaha, jest przygotowany świetny zestaw z kolumnami Indiana Line (http://www.q21.pl/yamaha-r-n602-tesi-262.html). Z tańszych opcji warto zastanowić się nad polską konstrukcją Pylon Audio Pearl Monitor (http://www.q21.pl/pylon-audio-pearl-monitor.html) oraz dwoma bardzo dobrymi monitorami - Monitor Audio Bronze 2 (http://www.q21.pl/monitor-audio-bronze-2.html) oraz Focal Chorus 706 (http://www.q21.pl/focal-chorus-706.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oraz specjalnej oferty dla forumowicza oczywiście służę pomocą. Żapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Yamaha R-N602 z Indiana Line będzie dobrym wyborem http://www.tophifi.pl/stereo/zestawy-stereo/yamaha-r-n602-indiana-line-tesi-262.html

Myślę ,że powinieneś odrzucić kolumny z umieszczonym z tyłu tunelem bassrefleks ze względu na ustawienie bardzo blisko tylnej ściany.

Jeśli jednak dasz radę wygospodarować trochę miejsca za kolumnami, to warto dać szansę kolumnom ELAC DEBUT B6 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/elac-debut-b6.html

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Bardzo dziękuje za odpowiedzi,

widzę, że ludzie z branży bardziej polecają Yamahe. Do dlatego, że nie macie już na stanie Onkyo czy Yamaha jest lepszym sprzętem ?

Bali, niestety kolumny podłogowe odpadają. Nawet wywalając subwoofer nie ma dostatecznie miejsca. Podstawki pod kolumny również - mój syn jest w taki wieku, że zaraz by zrzucił kolumny z podstawek.

A co sądzicie Panowie o BMN ? Bo nikt się w tym temacie nie wypowiedział..

Czy przy zakupie monitorów subwoofer nie ma racji bytu ?

Branża niezrzeszona czyli my i koledzy q21 zaproponowałem także inne amplitunery.

Fakt top Hi-Fi jako sklep markowy nie ma onkyo.

Abstrahując od tego do twoich gatunków muzycznych Yamaha będzie bardziej wciągająca po prostu.

Ale tu i tak wybór powinieneś dokonać po wyborze kolumn. Więc na chwilę obecną to jedynie luźne propozycje.

BNM nie znam. A szkoda. Odsłuchaj czegoś kolwiek, gdzie kolwiek abyśmy z tego całego grajdolka wygrzebali coś akurat pod Ciebie.

Czegoś nie rozumiem, ludzie dają propozycje, co z czym fajnie zagra a autor nadal szuka czegoś innego.

Zrób tak jak sprzedawcy piszą, oni wiedzą co mówią, w ciemno nic nie kupuj, wyporzycz, lub udaj się do salonu abyś wiedział czego chcesz.

Im więcej pytań tym dalej znaków zapytania. Ja miałem podobnie, szukałem z 4mc czegoś nowego, dopiero po odsłuchu wiedziałem o jaki dźwięk mi chodzi :)

Nie wiesz jak jest? Już jakiś czas jesteś na forum.

Autor zakłada wątek po 4 stronach okazuje się że kupić coś zupełnie innego, czego nie było w wątku. Ba, nawet nie słuchając tego.

Takie realia. Dlatego słuchaj muzyki i oglądaj filmy :)

To ja tu czegoś nie rozumiem. Wątek od początku dotyczy Onkyo i ewentualnych propozycji do nich kolumn - w tym BMN. Jako jedyny do amplitunera onkyo zaproponował kolumny Bali. Reszta zaproponowała inny zestaw mimo, że zależy mi na DAB+ którego Yamaha nie ma. Więc nie wiem do czego pijesz s4home ?

Dotyczył. Zgadza się. Przez autora. I teraz pytanie czy odsluchal i potwierdził swój pierwotny zamysł, jeśli tak świetnie!

Czy po prostu się uparł i mimo innych propozycji "zaryzykował"

Do tego pije.

Masz tu wątek gdzie wszyscy odradzali tonsile a autor i tak je kupił.

Mnie rozbawił wątek gdzie chłop się pytał o zestaw a i tak kupił coś innego z pierwszego lepszego sklepu z półki i nawet bez testów...

@bakaliowy no niestety tak to już jest na forach....ps.czy już coś wybrałeś na testy.

Mnie teraz przez to całe pisanie i czytanie itp to też zachciało się czegoś nowego posłuchać :) hehe całe szczęście że pogoda się robi i piwko przy grillu można zrobić :)

@S4Home, czy już po testach jesteście Onkyo 8150vs8270?

Kolega jeden pisał iż pl menu nie ma, to prawda???

Zgadza się nie ma polskiego menu.

Na razie wypada dobrze ten ampli chodź ja wolę je sprawdzać dogłębnie. A co za tym idzie muszę go sprawdzić także pod kątem podłączenia różnych źródeł po HDMI.

Bo przecież o to wieku osób chodzi. Na chwilę obecną mogę zaryzykować że jest to bardzo udana kontynuacja linii

• 4 tygodnie później...

Cześć,

dziękuje wam za pomoc. Niestety jestem mocno uparty i zdecydowałem się na Onkyo tx 8150. Na razie podłączyłem go do starych kolumn unitry ale już szykuję się do zakupu Pylon Opal Monitor albo wspomnianych wcześniej BMN. Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem sprzętu nawet na starych Unitrach...

• 1 rok później...

Dzień dobry.Trafiłem na to forum gdyż zamierzam kupić zestaw stereo do 4000zł. założenia to tuner,amplituner, odtwarzacz cd, cokolwiek, co zasili kolumny podłogowe, byle było z wi fi. kolumny założyłem że będzie to Magnat shadow 207 choć jestem otwarty na propozycje. Załączam rysunek pokoju. Proszę o radę co kupić czym się kierować aby grało to fajnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.