Skocz do zawartości
IGNORED

Tworzenie Nowego Zestawu Kina Domowego ok. 20tys. zł

Aligator85

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie szanowni forumowicze

Jestem tutaj nowy wiec prosilbym o wyrozumialosc oraz cierpliwosc,jestem rowniez laikiem w tematach sprzetu hi-fi oraz kd.

Potrzebuje waszej obszernej wiedzy na te tematy poniewaz chce skompletowac dobrej jakosci sprzet.Prosze o pomoc kazda uwaga bedzie dla mnie bardzo cenna.

mam pokoj 6,5x5m + otwarta kuchnia oddzielona murkiem wys. ok 1m ktora jest przedluzeniem tej dluzszej sciany od pokoju.Na tej dlugiej scianie powieszony Tv jakies 0,5m od sciany,przeciwnego rogu niz kuchnia i tam bede chcial usytuowac swoje kd.Kolumny nie moge odstawic od sciany wiecej jak 0,5m(zona marudzi ze to i tak b.duzo ;) ) Sprzet chcialbym uzytkowac 50/50 KD oraz muzyka(koncerty oraz vinyl).Preferuje muzyke dance,latino,house,trap ale lubie rowniez metallica itp.Na owy sprzet 5.1 + amplituner chcialbym przeznaczyc jakies 20-25tys,w pozniejszym okresie zamierzam zakupic gramofon(vinyle) i projektor.

Lubie sluchac dosc głośno muzyki ale i film jezeli sa jakies dobre efekty jak np star wars

Czekam z niecierpliwoscia na wasze propozycje

Póki co w sklepie zaproponowano mi zestaw 5.1 Yamaha rx-a 2060 + Kolumny B&W 683s2+685s2+htm61s2+asw 610xp s2(sub)

Jezeli o czyms zapomnialem pytajcie, z gory dziekuje za wszystkie wpisy

Przejzyj najpierw podobne watki:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Budzet fajny, jest ogrom sprzetu do kupienia. Mam rozumiec ze sprzet nowy wchodzibw gre?

Najlepsza droga, aby sie nie spazyc to poszukac opini po forach, aby zdobyc liste sprzetu, wybrac z tego kilka zestawow, nastepnie pojechac do salonow conajmniej 2 bo w jednym to bedziesz mial papke z mozgu.

Ja poszedlbym w amplituner 7.2 z wyjsciem pre-out oraz wzmacniacz. To juz ci zrobi koszt w granicach 8000 - 9000zl za sprzet powiedzmy sredniej polki.

Wtedy pozostaloby juz 12 000zl na glosniki a to jest i duzo i malo :)

Druga opcja to mozliwe ze amplituner starczy ci do muzyki i wtedy kupic tylko amplituner. Tak jak zestaw podany przez ciebie.

To sam juz musisz ocenic czy sluchac muzyki bedziesz chcial na amplitunerze czy wzmacniaczu. Niektorzy psiocza na amplitunery, a ty w dodatku chcesz zakrecic sie o Vinyle...

Ukryta Zawartość

Dzień dobry,

Założony przez Ciebie budżet pozwoli na wybór bardzo ciekawego systemu, który sprawi dużo radości podczas oglądania filmów i słuchania koncertów, a także zapewnienie bardzo dobrą jakość dźwięku w trybie stereo.

Zaczną od elektroniki – spójrz na ofertę urządzeń marki Anthem. To mocne, bardzo wydajne prądowo amplitunery, które poza świetnym dźwiękiem wielokanałowym, oferia wyjątkowo dobrą jakąś stereo. Myślę, że już model Anthem MRX-520 (http://www.q21.pl/anthem-mrx-520.html) powinien Cię w pełni usatysfakcjonować. Jeśli natomiast szukamy elektroniki wśród japońskich marek, spójrz na Onkyo TX-RZ1100 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-rz1100.html) oraz bardziej z nastawieniem do muzyki Marantz SR7011 (http://www.q21.pl/marantz-sr-7011.html).

Kwestia kolumn - myślę że bardzo dobrym rozwiązaniem byłoby stworzenie systemu na kolumnach Monitor Audio serii Silver (http://www.q21.pl/monitor-audio-silver-8-silver-1-silver-centre.html). Jako alternatywa spójrz jeszcze na zestaw Audiovector QR3 (http://www.q21.pl/audiovector-qr3.html), QR1 (http://www.q21.pl/audiovector-qr1.html) i QR Center (dostępny w najbliższym czasie).

Natomiast obsługę najniższego basu zdecydowanie najlepszą opcją będzie pozostawić jednemu z subwooferów REL. W Twoim przypadku optymalnym modelem będzie REL T/9I (http://www.q21.pl/rel-t-9i.html).

Przyjrzyj się proszę mojej propozycji. To tylko jedna z dziesiątek opcji, jakie możemy zaoferować. Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania. Oczywiście w przypadku pytań oraz specjalnej oferty cenowej dla forumowicza służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Tylko Anthem nie ma Atmosa i DTS-X.

Czyli na dzień dzisiejszy jest ... przestarzały już na starcie.

Nie wiem co dla Ciebie znaczy jakość dźwieku. Myslisz o winylach. Czy miałes z nimi doświadczenie w latach ich świetności czy to raczej nowa moda?

Jesli zależy Ci na jakości muzyki to odseparuj system stereo od systemu kinowego.

To czy umieścisz system od 5.1.2 do 7.2.4 nie wiem bo nie zamieściłeś planu pomieszczenia.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

@Aligator85

Zestaw Twój nie jest zły, z suba to bym Velodyne EQMax12 lub Klipsch 112SW zakupił i wzmacniacz na same fronty. Takie połączenie pozwoli na fajny dźwięk w stereo np.(cd->wzmacniacz) a w kd wzmacniacz by pracował jako końcówka mocy (amp av pre out->main in wzmacniacz)

Ja mogę polecić to co mam, miałem i co koledzy mają.

Mam Denon avr-+Denon pma +Monitor Audio Silver10 i naprawdę fajny secik.

Miałem Denon+Dali Zensor7 w KD nie jest źle ale w stereo już gorzej i to wina zestawienia, Denon z Zensorami słabo gra, lepsze Onkyo lub Yamaha.

Koledzy mają też Denon+Heco MusicStyle900 oraz Onkyo+Klipsch z serii premier reference (RP-280F).

Najlepiej jak byś poszedł tak jak @Lolo2 mówi do salonów na testy bo na słowo to słabo trochę kupować. Za 20 tyś to kupisz set kolumn 7.1.4 pod Atmosa

89dd7a88eed8d6dbfdfe23e1195b402f.jpg

bo z tego co napisałeś zależy Tobie na efektach w filmach.

Jeśli chodzi o elektronikę to kup model niższy amp av + wzmacniacz

Np.

Denon avr-x4200w lub 4300w+Denon pma1510ae lub 1520ae do tego set Monitor Audio Silver8/cental/Silver1 a na sufitowe użyj już gotowców CP-CT260 i suba Velodyne eq-max12 lub Klipsch R-112SW a zresztę zł przewody a tu ich Tobie na bank od 70do100m zejdzie przy 7.1.4

Myślę jak u jednego sprzedawcy będziesz kupował to na bank po rabatach zakupisz wszytko bez problemu.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

pokoj wyglada po skrocie jak w zalaczniku,nie jestem uzdolniony artystycznie ale staralem sie jak moglem

Z vinylami dopiero bede chcial zaczac(mam 30 lat) poniewaz nie mialem przyjemnosci sluchac w tamtych latach

z czasem najprawdopodobniej bede chcial rozbudowac do 5.1.2 a jezeli budzet pozwoli do 7.2.4 do tego projektor

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja ze swojej strony z czystym sumieniem polecam ten secik, kolumny frontowe miodzio

Ukryta Zawartość

dp tegp sub i amplituner jaki proponujje Kolega BaliGdynia choć one bardzo ladnie graja z Onkyo RZ 900.

Ukryta Zawartość

Ale tych okien w salonie :) w dzień trochę lipton bo słońce z każdej strony no i hmmm....może być mały problem z ustawieniem kolumn. Tv bardziej na środku aby frontowe były symetrycznie rozstawione a tył hmmm...rogówka.

Optymalnie by był set 5.1.2 lub 5.1.4 z tym że tylne kolumny to bi/di-polowe, fronty normalne podłogowe a sufitowe to tak jak zaproponowałem (Monitor Audio Silver8 lub 10/ central silver/ tyły FX silver a jako Atmos cp-ct260.

Najlepiej aby wszystkie kolumny/głośniki były jednej marki bo dźwięk będzie spójny a przy mix kolumn to możesz odczuwać różnicę.

Mnie bardzo ciekawiły Audiovector QR3 kolumny, lubię lakier i taki wygląd, tylko na ten czas jak zmieniałem set to centralna nie było w sprzedaży....trochę mnie ta wstęga w nich odstrasza, granie może być podobne do Dali Opticon6.

Te co @Adek45 podał też ciekawe jak i Triangle Antal lub Gaia mnie zastanawiają.

A jeśli chodzi o vinyle to lampa+ProAc Studio148 stara angielska szkoła to mi kumpel polecał bo słucha takie stereo.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Póki co w sklepie zaproponowano mi zestaw 5.1 Yamaha rx-a 2060 + Kolumny B&W 683s2+685s2+htm61s2+asw 610xp s2(sub)

Chodź do sklepów niezależnych. Nie idż po poradę wyboru samochodu do salonu BMW bo Mercedesa Ci nie doradzą.

Aligator85 skąd jesteś? Bo powiem szczerze wybór kina za 25000 na forum? No to chyba nie tędy droga.

Koledzy mają wiedze, nie o to chodzi, ale zobaczysz pojawi się tutaj 10 propozycji amplitunerów, wzmacniaczy poźniej 15 modeli kolumn i co to da, skoro wszystkie będą dobre.

System trzeba sprawdzić. Wejść do pomieszczenia, gdzie to ma stać sprawdzić i dobrać z głową a nie co mieści się w cenie to zaproponować.

Później odsłuchać w stereo 2-6 zestawów. Później te same w kinie. Niestety, albo właśnie stety, wybór ma być Twój. Podyktowany świadomą decyzją.

Myślę że koledzy z branży wyżej to potwierdzą. Ile razy jadąc na instalacje, mając już w 80% wybrany zestaw, po oglądnięciu pomieszczenia, odsłuchu wszystko runęło i wybór od początku?

Skąd jesteś? Możesz do nas podjechać?

najwiekszy problem polega na tym ze siedze w Niemcowni i nie jestem az tak profesjonalnie dogadac sie ze szwabem na temat sprzetu dlatego wrzucilem temat na forum

chcialbym zebyscie mi pomogli w zrobieniu fajnego zetawu do KD i stereo z vinylami bo chxce wejsc w ten temat

rzucicie jakies propozycje i wtedy bede mogl umowic sie w sklepie na odsluchy

zamierzam podskoczyc do takiego sklepu :

Ukryta Zawartość

i wtedy chcialbym zeby mi przedstawili wasze propozycje i podejme decyzje bo napewno sklepy sa sponsorowane lub na prowizji danej marki i wciskaja ten sprzet ludziom ktorzy nie maja za bardzo pojecia na ten temat jak ja

bylem w innym sklepie i rzycili mi ta Yamahe rx-a2060 i B&W 683s2 itd i sam nie jestem pewny czy to to bo jakos nie powalilo mnie to na kolana

sprzet raczej bede kupowal tutaj na miejscu chociazby ze wzgl. na gwarancje oraz reklamacje itp, a poza tym w PL jestem jedynie moze ze 3x w roku wiec ciezko bo jezeli juz jestem to spedzam czas z rodzina itd nie chcialbym calego czasu spedzonego w PL poswiecic na odsluchy w calym kraju

okien jest sporo ale gdy przychodzi czas na film to rolety antywłam sie zamyka i jest jak w jaskini wiec nie ma wiekszego stresu, jezeli chodzi o TV to nie mam opcji go gdziekolwiek przestawic choć postaram sie cos pokombinowac,wiem ze najlepiej gdyby fronty byly w rownej odleglosci od TV i scian,sporo czytalem w necie.

Bardziej zalezy mi na propozycjach sprzetu bo jezeli juz cos zakupie to przyjada z mikro i ustawia mi wszystko oczywscie za niewielka dodatkowa oplata ale na to nie warto oszczedzac

w cene zestawu chcialbym zeby wchodzil jakis piec ampli lub inny zestaw zeby napedzil porzadny zestaw kolum i na start 5.1 lub 5.2, ew. gramofon,

pomijajac poki co blu-reya

Ukryta Zawartość

"rzucicie jakies propozycje i wtedy bede mogl umowic sie w sklepie na odsłuchy

"

ale przecież właśnie zostały rzucone, każdy coś od siebie dał więc teraz masz kilka konkretnych propozycji do odsłuchania

Jeśli będą słuchane winyle proponowałbym wraz z amplitunerem kupić wzmacniacz z możliwością podłączenia gramofonu(wkładka - dobrze kombinuję). Połączyłbyś je (wzmak/amplituner) złączami PRE-OUT (amplituner) i MAIN IN (wzmak) a wzmak/gramofon wiadomo analogowo. Wzmacniacz w lepszym stopniu wyłuska jakość z winyli niż amplituner i w parze z dobranymi frontami to okaże.

Trzeba by było zamiast amplitunera z kolumnami odsłuchać wzmacniacz z frontami (dopasować je)

bo to on będzie grał w stereo a amplituner wiadomo- kino. Nie bawić się w odsłuch amplituner - kolumny jeśli ma być wzmacniacz. Bez sensu.W kinie wzmak robi za końcówkę mocy napędzającą fronty (odciąża amplituner) . Jeśli w grę nie wchodziłyby winyle to Onkyo RZ900 i Anthem 520 spokojnie starczyłyby do stereo. I to bez wzmaka. Widzę, że robi się nieciekawie. Zliczając do kupy wszystkie elementy (amplituner, kolumny 5.0, subwofer) jest na styk budżetu. Wzmak musiałby być na drugi rzut.

Ja nie bawiłbym się w żaden ATMOS tylko klasyczne dobre sprawdzone 5.1 i nic poza to.

Oprócz telewizora na środku ja przesunąłbym też narożnik bardziej na środek żeby po pierwsze ułatwić rozmieszczenie kolumn a po drugie podczas seansu siedzieć centralnie w środku. Wiem, że kalibracja coś tam pokombinuje ale lepiej jak od razu jest fizyczne rozmieszczenie symetryczne kolumn.

Dokładnie po co jakiś kiepski atmos,jak lepiej dobre 5,1 lub 7,1,co do gramofonu,to nie jest tak proste.Wzmacniacze raz że jak grają w połączeniu z amplitunerem,jako końcówka mocy to w trybie direct,nie ma możliwosci,jakiejkolwiek regulacji,po drugie wzmacniacze mają kiepskie wbudowane pre gramofonowe,więc trzeba by jeszcze zainwestować w przedwzmacniacz dla gramofonu,a to dodatkowe fundusze.Jak wydawać kasę to z sensem,bo zabawa w winyle to jeszcze dobra wkładka.

Gość

(Konto usunięte)

Dobrze kolega mówi, dobre 5.1 lub 7.1 załatwi sprawę. Moim zdaniem to Oppo 105D +dobry wzmacniacz z trybem końcówki mocy+ Atoll AV 50+ Velodyne(sub).

Wszystko oczywiście po analogu.

pokoj wyglada po skrocie jak w zalaczniku,nie jestem uzdolniony artystycznie ale staralem sie jak moglem

Z vinylami dopiero bede chcial zaczac(mam 30 lat) poniewaz nie mialem przyjemnosci sluchac w tamtych latach

z czasem najprawdopodobniej bede chcial rozbudowac do 5.1.2 a jezeli budzet pozwoli do 7.2.4 do tego projektor

Ukryta Zawartość

W tym pokoju przy takim ustawieniu nie poszalejesz. Fatalny do ustawienia systemu audio przy takim rozmieszczeniu telewizora i punktu odsłuchu.

System 5.1 ew. może 5.1.2 z dwoma górnymi.

chcialbym zebyscie mi pomogli w zrobieniu fajnego zetawu do KD i stereo z vinylami bo chxce wejsc w ten temat ...

w cene zestawu chcialbym zeby wchodzil jakis piec ampli lub inny zestaw zeby napedzil porzadny zestaw kolum i na start 5.1 lub 5.2, ew. gramofon,

pomijajac poki co blu-reya

Jesli chcesz gramofon podłączyć do amplitunera to na 99,99% chcesz słuchać dzisiejszych wydań na winylach które są ... cyfrowe. Lepiej kupić dobry CD player bo z tych winyli z amplitunerem do kina domowego i tak nic dobrego dźwiękowo nie wyjdzie.

Winyl ma sens kiedy potraktujesz go poważnie jako rozbudowę dopracowanego systemu stereo.

BTW słuchanie stereo u Ciebie w tym układzie tez będzie sie mijać z celem ponieważ punkt odsłuchu masz daleko od przeciwległej ściany. Z jednej strony ściana z oknami, z drugiej pusta przestrzeń otwarta na część jadalną i kuchnię. Pokój tylko do ustawienia stereo fatalny.

Żeby to miało sens należy TV (czy punkt bazy stereo) nalezy przesunąć na środek pokoju (w prawo) i analogicznie punkt odsłuchu na środek tylej ściany. W takim układzie i kino zabrzmi lepiej, a i w przyszłości będziesz miał miejsce na ekran.

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

bez odsluchu to ci tu co najwyzej pogdybamy, przy tym pomieszczeniu faktycznie 5.1 to optimum, o winylach to raczej bym zapomnial, a jesli mialbym doradzic sprawdzony system to dorzuc do listy odsluchowej onkyo rz plus klipsch rp, w kinie bomba a w muzie to juz kwestia gustu

Rzucę zatem swoimi bardzo luźnym propozycjami. Co odsłuchać.

Rz900 już nie znajdziesz. Więc albo rz1100 albo i tu lepiej rz810 czyli niższy model i zastosowanie końcówek mocy lub integry na front.

Atoll in100, denon1520, roksan k3. Wszystkie te użyczenia powinieneś znaleźć w dobrych cenach w DE.

Co do kolumn to odsłuchaj proszę system oparty o klipsch RP 280, dipole 250s potężny centralny 450c i sub 115sw lub lepiej dwa 112sw.

Kolejna opcja to rodzime magnat z linii quantum 75, dalej rodzime elaci na front uni fi reszta od debuta.

Całkiem dobrze brzmi też system oparty i monitor audio silver ale większe niż 6, czyli 8 lub 10.

Im więcej odsluchasz tym lepiej.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.