Skocz do zawartości
IGNORED

Platformy antywibracyjne ?

1piotr13

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio przeczytałem o podstawkach antywibracyjnych pod kable głośnikowe. Nie jestem wytrawnym audiofilem a raczej sceptykiem w takich sprawach i nie chce mi się wierzyć żeby taka platforma "grała", a kosztuje to do tego bardzo dużo. Nie wiem ale mam wrażenie że ktoś tu mnie chce nabić w butelkę i naciągnąć ludzi na kasę. Jest to opisane na stronie na której gość pisze fachowe recenzje ale za cholerę nie mogę uwieżyć że po podłożeniu takiej podstawki "scena audio się znacznie rozszeża", a to tylko jeden przykład z pośród wielu tam napisanych. Tu link

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132460-platformy-antywibracyjne/

Szczerze to jest dla ludzi co nie wiedzą co z kasą zrobić, dla mnie to audiovoodoo jakieś podstawki pod kable głośnikowe czy antywibracyjne pod elektronikę.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Celowo nie napisałem tego w dziale hi-end bo by mnie tam żywcem zjedli że śmiem powątpiewać w takie "oczywiste" żeczy. Owszem, jestem "uczulony" na dobry dźwięk i wyłapuję różnice w sprzęcie ale czasem mam wrażenie że ci tzw. audiofile zostali przez Boga namaszczeni jakimś Boskim słuchem.

Jakbyście dostali taką kasę, jak ów recenzent, też by Wam zagrało ;-)

Trafnie napisane. I jak tu wierzyć takim recenzentom ? My szaraczki poszukując sprzętu dla siebie często opieramy się na takich recenzjach lub przynajmniej bierzemy je pod uwagę i dużo ludzi daje się przez to naciągnąć na kasę. Są dwie możliwości: albo rzeczywiście są tacy ludzie ze słuchem absolutnym jak ten recenzent albo po prostu nas okłamują.

Jakbyście dostali taką kasę, jak ów recenzent, też by Wam zagrało ;-)

Dokładnie!! Gdzie tu jest jakieś piwko dla porlicka.

Napisz to w high end to ci powiedzą co i jak gra lepiej. Istna bzdura! Czysty snobizm. Nie pokażesz kuzynowi że kabel który miales wcześniej jest droższy no bo i jak pozna?

Ale platformę antywibracyjną zobaczy i kolejna dyskusja gotowa.

Ale z drugiej strony nikt nikomu nie zabroni i nie powinien go zniechęcać :) ja czegoś takiego w ofercie nie mam, ale myślę że inne salony się nie obrażą jeśli sprzedadzą. Ktoś chce to ma i jest git.

Zgadzam się co do podkładek pod kable, wpływ na dźwięk zgoła żaden... próbowałem, jeśli ktoś twierdzi inaczej, to ja mam chyba zbyt niskiej klasy kable głośnikowe, lub się nie znam, lub też głuchy jestem :) Jednak pozytywy też są, wszak to ciekawie wygląda, no i kabelki nie zbierają tyle kurzu. A że ktoś chce za te przymioty płacić sporą kasę, no to już jego sprawa.

Zaś co się tyczy platform antywibracyjnych, to już troszkę ostrożniej się wypowiadam, bowiem np. w przypadku gramofonu u mnie wpływ był całkiem słyszalny. Niezbyt wyraźny, na pewno nie rzucający na kolana, moja złotoucha Małżonka także musiała się nieco wysilić (zazwyczaj, jeśli naprawdę coś fajnego sprawdzam, np. lepsze przewody IC - staje w miejscu nieproszona całkiem i się wypowiada dość jednoznacznie)... niemniej jednak ta zmiana wprowadzona przez platformę się pojawiła: mniejszy szum, twardszy niski bas, jakby głębsza scena.

Nie kupiłem (kosztowało to chyba 800 lub 900 zł), gdyż moim zdaniem te zmiany były raczej na granicy percepcji i musiałbym chyba sam sobie wmawiać, że wydałem sporo grosza i jest pięknie. A więc nie mam platformy, kupiłem kilka płyt, jakiś zacny trunek do tego i też jest pięknie. I jeżeli ktoś dziś chce mi wcisnąć takie ustroje, no cóż, ja dziękuję, ale i zrozumiem takich, którzy się skuszą na te różne voodoo cudeńka.

Bo to taki przykład neomagii- niektórzy nie wierzą nauce lub dla nich zbyt trudne jest zrozumienie współczesnej wiedzy z odp. zagadnień, to wmawiają sobie, że nauka jeszcze nie jest w stanie czegoś poznać, czy zmierzyć. Owszem, nie sposób zmierzyć autosugestywnych procesów zachodzących w ich głowach, na skutek których nagle kabel z podkładką poprawia klasę sprzętu, czy tranzystory posmarowane sekretnym mazidłem grają lepiej, tymczasem...to się dzieje wyłącznie w ICH głowach.

Wielokrotnie pytano NA JAKIEJ ZASADZIE 1,5m kabla sieciowego poprawia jakość dźwięku, skoro pozostała instalacja w ścianie i dalej się nie zmienia? Czy kiedykolwiek padła konstruktywna odpowiedź???

Platforma antywibracyjna pod gramofon, to co innego- tu działanie jest konkretne i wymierne. Najlepiej zrealizować ją na zasadzie ciężkiej płyty zawieszonej na stosunkowo miękkich sprężynach, coś na zasadzie stolika pod wagę laboratoryjną. Działa to rewelacyjnie.

Gość bartosz_55239

(Konto usunięte)

Trafnie napisane. I jak tu wierzyć takim recenzentom ? My szaraczki poszukując sprzętu dla siebie często opieramy się na takich recenzjach lub przynajmniej bierzemy je pod uwagę i dużo ludzi daje się przez to naciągnąć na kasę. Są dwie możliwości: albo rzeczywiście są tacy ludzie ze słuchem absolutnym jak ten recenzent albo po prostu nas okłamują.

Ja mam za sobą czytanie audio gazetek i recenzji

Obecnie dysponujemy mikrofonami, które są w stanie nagrać rozmowę z satelity.

Dlaczego niestosuje się jakichś metod pomiarowych, jeźeli taka podstawka wpływa na dźwięk to taki super mikrofon z łatwością wyłapał by zmiany... no ale na wynikach nikomu nie zależy.

Z innej strony tepodstawki są drewniane z gumową nożką, izolacja elektryczna nie jest idealna a takie pol metra kabla lezacego na podlodze jest.... no ok podloga tez jest drewniana.. no to nie wiem juz jak to argumentowac. :)

Dlaczego niestosuje się jakichś metod pomiarowych, jeźeli taka podstawka wpływa na dźwięk to taki super mikrofon z łatwością wyłapał by zmiany.

Nie stosuje się?

Hmmm....

Ukryta Zawartość

Więcej szczegółów do pobrania.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

No popatrz.... a mnie zawsze uczono, że w próżni dźwięki się nie rozchodzą.

no ale na wynikach nikomu nie zależy.

W przypadku wierzących w audiovoodoo, a tym bardziej sprzedających takie gadżety, NA PEWNO.

Nie stosuje się?

Toteż pisałem o platformach antywibracyjnych pod gramofon, jako chlubnym przykładzie skutecznych urządzeń tego typu.

Kiedyś nawet prenumerowalem ...Wiem wstyd haha

Ja też... lecz kiedyś, tak sobie myślę, nieco bardziej obiektywne były te recenzje, a z pewnością nie było tak nachalnej propagandy i nazywania wszystkiego hi-endem. No i płytki fajne w gratisie dawali!

Gdybyś ten wątek założył na High-End to każdy kto by negował wpływ podkładek na dźwięk dostałby bana (jak ja w wątku o bezpiecznikach:)

Jak można zaprzeczać tak oczywistym rzeczom.

Skoro kogoś na to stać to w porządku, napędza machinę państwowa, a producent pośle dzieci do dobrych szkół. Czy to źle?

Ja się tylko cieszę że grono osób ma oo prostu swój rozum i wie co robi. I tyle

Skoro kogoś na to stać to w porządku, napędza machinę państwowa, a producent pośle dzieci do dobrych szkół. Czy to źle?

Ja się tylko cieszę że grono osób ma oo prostu swój rozum i wie co robi. I tyle

Naprawdę "Branża" już oficjalnie przyznaje, że w tym wszystkim chodzi o dotowanie gospodarki i dzieci producentów? Czy zapomniał się Pan przelogować na "cywilne" konto?

O kolego prześledź moje wątki :)

Kable zasilające, głośnikowe w cenie samochodu, bezpieczniki, platformy i inne tego typu używki. Moje stanowisko w tej sprawie jest znane :) Przez to delikatnie mówiąc podpadam kolegom.

Może faktycznie źle robię? Też posłał bym dzieci do dobrych szkół!!

Kable zasilające, głośnikowe w cenie samochodu, bezpieczniki, platformy i inne tego typu używki. Moje stanowisko w tej sprawie jest znane :) Przez to delikatnie mówiąc podpadam kolegom.

Przepraszam, zwracam honor. Dobrze robisz, może byś posłał dzieci do lepszych szkół, ale za to mogłoby być trudno spojrzeć w lustro. To pocieszające że na tym forum są ludzie z branży którym zależy na zadowoleniu klienta a nie wydojeniu go :)

Dobrze robisz, szacun za szczerość :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.