Skocz do zawartości
IGNORED

Czy jeszcze słucha ktoś radia?

krzychu9667

Rekomendowane odpowiedzi

Maranc ST-17. W sumie nie wiedziałem że radio FM może tak pograć. Sygnał mam ze ściany więc maks. Szkoda że wybór stacji słaby. Pod tym względem to cienizna, bynajmniej u mnie.

?👈

Słucham Trójki i to dużo ale nie wszystkiego jak leci

Polityka zbliża się do poziomu tvp info czyli do dna np. Lisicki

Lisicki to radiowa, pisowska wtyczka, która zastąpiła bardzo otwartego i obiektywnego Marcina Zaborskiego.

Niestety bez polityki w Trójce nie da się, bo polityka nią rządzi.

Ja też słucham Trójki codziennie w pracy i dokładnie wiem, w którym momencie mogę wyłączyć dźwięk, aby nie usłyszeć: puk, puk, puk - zapraszamy do reklamy.

Inwazja reklam jest tak odpychająca, że zabija mi przyjemność słuchania samej muzyki.

W temacie: Oczywiście, że tak.

Radio dla mnie to o tyle ważny element systemu, że w całości* od A do Z zbudowałem kilka tunerów. A duża część tzw. przestrojek przywożonych tunerów z tzw. Zachodu do Polski w czasach komunizmu (z CCIR na OIRT) to moja robota... :-)

I tak mi zostało.

Nawet zastanawiam się nad jakimś Marantz`em z "oscyloskopem".

Jest coś fantastycznego w gapienie się we wskaźniki dostrojenia po krzywej demodulatora.

Najwspanialsze to czasy w całej tej przygodzie z audio!

Z racji Szczecina, anteny na dachu i odbiór CCIR z NRD. Kilka stacji stereo w czasach jak u nas zaledwie jedna z "kanał lewy... kanał prawy..." ;-)

Ach...

*) W całości to oznacza, że od własnego projektu, łącznie z rozmaitymi głowicami (również MOS w czasach pionierskich) i wyświetlaniem cyfrowym częstotliwości (później PLL).

Gość rydz

(Konto usunięte)

Maranc ST-17. W sumie nie wiedziałem że radio FM może tak pograć.

No może , od zawsze kupowałem i zmieniałem tunery , są różnej " maści " lepsze / gorsze , bardziej świergoczące lub mniej , ale to co trafiłem kilka lat temu to mistrzostwo świata , choć są i lepsze zapewne .

No Rafal to gratuluje lepiej późno niz wcale...:) od dawna slucham i chwale niektore stacje radiowe za jakosc muzyki...a teraz mam tu-s10 denona, czyli nawet lepszy niz Twój i pozbede się dopiero jak będą wyłączali analog czyli niepredko...

A co bo tych 128 kbit to moze i jest taki przesył ale raczej nie w mp3 tylko bardziej wydajnym systemie kompresji i stad przyzwoita jakosc radia analogowego.

Używałem radia FM kilka lat więc żadne "późno" :)

No, nie wiem jak się ma S10 do ST 17. S10 to topowy Denon. Ale chyba i lepszego Marantza jak ST 17 nie było. Nie ma chyba już co odkrywać w tunerze FM.

No może , od zawsze kupowałem i zmieniałem tunery , są różnej " maści " lepsze / gorsze , bardziej świergoczące lub mniej , ale to co trafiłem kilka lat temu to mistrzostwo świata , choć są i lepsze zapewne .

Jak już zacząłeś to koncz :)

?👈

A co bo tych 128 kbit to moze i jest taki przesył ale raczej nie w mp3

Strumienie audio kodowane są za pomocą AAC

Więcej na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

...co wy z tą trojką?Trójka zeszła niestety na psy,już od wielu lat,porostu sKODziała. Jakieś marsze tęczowe, orzeł z czekolady,w piatki Man bredzi ,a Niedzwiecki tylko puszcza Lajonel Riczy.Trójka robi za słup ogłoszeniowy KOD i naganiają teraz rodziców na strajk ZNP w szkołach.Ostatnio Radiowa Trojka urządzili sobie wycieczkę do Tel Awiwu i pieprzyli o pogodzie tam. Od lat promują się i wypoczywają za naszą kasę.Szkoda gadać

Mer, z całym szacunkiem , ale chyba coś Ci się pomyliło. To nie jest wątek "Nie słucham radia X, bo..." Każdy słucha takiej stacji jaka mu odpowiada, a Ty zaczynasz siać propagandę. Wyluzuj.

...co wy z tą trojką?Trójka zeszła niestety na psy,już od wielu lat,porostu sKODziała.

Chyba coś ci się pomyliło bo trojka raczej ostatnimi czasy spisdziała.

Radio to nie tylko muzyka, musza byc wiadomosci humor, a i reklamy tez potrzebne sa, ale tego jest za duzo ������

Ponieważ jak piszesz, muszą być reklamy, dlatego ja stawiam na BBC.

A w radio Kraków grają Rolling Stones teraz. I tą chwilą trzeba się cieszyć.

I tu dla mnie przewaga sluchania przez internet bo np. tego radia bym nie posluchał. FM to kilka stacji na krzyż plus bieganie z kablem po pokoju bo szumy i trzaski w bonusie.

Chyba coś ci się pomyliło bo trojka raczej ostatnimi czasy spisdziała.

Zaraz się zacznie. :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dla samego radia ja bym nie dał rady.

Jak poczytasz, większość pisze, że słucha trójkę. Chyba, że trójka to nie radio.

Ja nie. Słucham Tokfm, PR2 i inne stacje z muzyką. Ile razy włączam Trójkę to ziewam... więc wyłączam bo ziewanie jest zarażliwe.

Co do zaskoczenia jakością audycji czy tunera, to bywało na transmisjach "live" w PR II

że porównywalne było z CD, a nawet lepiej, bo nikt tam paluszków po drodze nie maczał ....

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Strumienie audio kodowane są za pomocą AAC

Polskie Radio nadające w systemie DAB koduje AAC (różny bitrate najczęściej 112 kbps). Pewnie na FM PR ma ten sam system na przesyle wewnętrznym. Inni (prywatni) mogą korzystać z innego typu kodowania np. mp3 ale ich nie ma w systemie DAB.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Co do zaskoczenia jakością audycji czy tunera, to bywało na transmisjach "live" w PR II

że porównywalne było z CD

Nie wiem, czy użytkownicy tunerów radiowych wiedzą, że pasmo odtwarzania jest ograniczone do 15 kHz (-3 dB).

Wynika to z zastosowania w torze sygnałowym filtra MPX służącego do tłumienia tzw. sygnału pilota (19 kHz).

Filtr ten powoduje, że dźwięki już od około 10 kHz zaczynają być tłumione.

Z tego powodu stwierdzenia o jakości odbioru porównywalnej z CD są przesadzone.

Lepszą jakość odbioru radiowego zapewniają odbiorniki strumieniowe z liniowym pasmem przenoszenia 20Hz - 20kHz.

Do tego w sieci jest dużo stacji nadających w jakości 320 kbps.

Chyba aac+ czy cos takiego slyszalem...128 kbit w tym systemie śmiało odpowiada ok 192 kbit mp3...i tak to mniej wiecej brzmi czyli calkiem nieźle. ...ze streamera stacje mp3 192 kbit tez super hulaja ...to nie zalezy tylko od przepustowosci tylko zrodla jakiego leci np niektore 320 kbit brzmią gorzej od 192 kbit..

Odpowiadając na tytułowe pytanie: tak, moja sąsiadka słucha.

Gdy mija zima, wychodzi na działkę, zostawia grube zimowe wdzianka, wystawia tranzystorek na parapet i podkręca na maxa. Do moich uszu i uszu sąsiadów dociera wtedy mocno zniekształcony, ze względu na mało wydajny "system", słodki głos o. Tadeusza. Biorąc pod uwagę, że sąsiadka ma już grubo ponad 80 lat, zapotrzebowanie na moc będzie pewnie z czasem rosło, ale co tam, lepiej posłuchać radia niż, śpiewu ptaków i cykania świerszczy ;)

Odpowiadając na tytułowe pytanie: tak, moja sąsiadka słucha.

Gdy mija zima, wychodzi na działkę, zostawia grube zimowe wdzianka, wystawia tranzystorek na parapet i podkręca na maxa. Do moich uszu i uszu sąsiadów dociera wtedy mocno zniekształcony, ze względu na mało wydajny "system", słodki głos o. Tadeusza. Biorąc pod uwagę, że sąsiadka ma już grubo ponad 80 lat, zapotrzebowanie na moc będzie pewnie z czasem rosło, ale co tam, lepiej posłuchać radia niż, śpiewu ptaków i cykania świerszczy ;)

Ja też słucham czasem tego radyja :) bo mnie to bawi to co tam pitolą to czysta psychoza spapranych małych rozumków a to lepsze niż alternatywy4 czy miś to podróż w czasie do ciemnoty rodem z chłopów reymona zawsze tak się ubawię że potem tylko ostre granie ramsteina sprowadza mnie na ziemię słucham tego radyja maryja z yamaha tx 590 nawet spoko co do reszty rozgłośni to rmf zet eska ale to dla uspokojenia nastroju po masochiźmie rydzykowym ;)

Już nie wiem kto jest bardziej popaprany czy Ci co nawołują do słuchania RM czy przeciwnicy :-)

Dobrze że jestem zwolennikiem ;)

A tak w ogóle jaka jest poprawna forma Maria czy Maryja ?

Maryja zawsze mi się kojarzy w wsiowym slangiem typu zimnioki zamiast ziemniaki albo łojciec zamiast ojciec nie wspomiinając o łodpuście :) :) :)

Nie wiem, czy użytkownicy tunerów radiowych wiedzą, że pasmo odtwarzania jest ograniczone do 15 kHz (-3 dB).

Odstęp od szumów i w konsekwencji też dynamika sygnału też są mocno ograniczone. To wartości z przedziału 50-55 dB (odstęp od szumów).

Już nie wiem kto jest bardziej popaprany czy Ci co nawołują do słuchania RM czy przeciwnicy :-)

Każdy może słuchać tego co chce. Problem zaczyna się wtedy jak ktoś usiłuje w jedynie słuszny sposób narzucić innym słuchanie tego czy innego radia.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Z tego powodu stwierdzenia o jakości odbioru porównywalnej z CD są przesadzone.

Mocno przesadzone. Dopiero radio internetowe zbliża nas do CD, ale też tylko przy bitrate 320 kbps. Przypominam że bitrate CD to ca. 1400 kbps więc nawet to 320 to spore zubożenie, ale w sporej ilości wydań muzycznych potrafi zadziwić jakością.

No jak tu ktos napisal że dla ukojenia nerwow slucha rmf czy zet czy eski to ja dziękuję za takie ukojenie..:)

a gdzie i kto napisał że dla ukojenia nerwów ?

Mocno przesadzone. Dopiero radio internetowe zbliża nas do CD, ale też tylko przy bitrate 320 kbps. Przypominam że bitrate CD to ca. 1400 kbps więc nawet to 320 to spore zubożenie, ale w sporej ilości wydań muzycznych potrafi zadziwić jakością.

Jak mastering kiepski to już nic nie pomoże

No jak tu ktos napisal że dla ukojenia nerwow slucha rmf czy zet czy eski to ja dziękuję za takie ukojenie..:)

W samochodzie też słucham najczęściej RMF. Rano do śniadania też, ale później to już tylko internet radio. W domu oczywiście. Głównie stacje 320 kbps, ale zdarza się że 128 też wpadają w ucho np. Swiss Radio Jazz. Oczywiście to wg. mojego gustu.

Jak mastering kiepski to już nic nie pomoże

Zgadza się. Mastering to podstawa.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.