Skocz do zawartości
IGNORED

Tuning Yamaha CDX-630E

marianek84

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanowne grono fanów DIY. Zabrałem się za grzebanie w swoim Cdku Yamaha CDX-630E na TDA1541, który z resztą jest klonem Sonego CDP-750. Na ten moment wskoczyły kondy odsprzegajace DAC i podstawka pod opa a w niej AD712 póki co. Póki co bo właśnie myślę co tu dalej zmienić, pytanie do Was, jakie kondensatory, jaki opa? Może rezystory może inne cuda?

Pozdrawiam Mariusz

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132423-tuning-yamaha-cdx-630e/

Spróbuj Fetyszyzatora ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Zamontowałem na próbę w Philipsie CD-160 (też na TDA1541). Rozjaśnił brzmienie. I już został na stałe. :)

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?”

- Friedrich Nietzsche

Czyli pewnie trafo dodatkowe by się przydało do analogu

trafo to na koncu. najpierw dowiedz sie jaki op. pozniej jaki zasilacz (niski szum/ niska impedancja wyjscia/ szybka reakcja na zmiany napiecia).

jaka konwersja za tda. Czy rezystor czy aktywna czy dyskretna (na tranzystorach). Zanim zaczniesz grzebac poszukaj i dopiero wprowadz w zycie. szkoda cos tu to cos tam grzebac. raczej zaprojektuj calosc i dopiero idz w ta strone.

Ukryta Zawartość

tu masz konwersje na trafie. chyba najtaniej i najlepie. dalej to juz raczej tylko lampa...

Ukryta Zawartość

Dzięki za zainteresowanie chłopaki. Daliscie do myślenia. Jak miał bym przebudowywać cały zasilacz, robić pcb, inwestiwać w części - to może lepiej trochę zmienić kierunek i zbudować zewnętrzny DAC? Mam na części CD-ka na TDA1541, mam odbiornik spdif Cs8412, może tędy pójść?

A co do linku, mam tam konto ale nie działa mi ten link...

<br />A co do linku, mam tam konto ale nie działa mi ten link... <br />
I dobrze, bo tam nie ma nic użytecznego dla TDA1541A. Tam jest pokazana desmetryzacja wyjść zbalansowanych DACa napięciowego zrealizowana na trafie.

Dzięki za zainteresowanie chłopaki. Daliscie do myślenia. Jak miał bym przebudowywać cały zasilacz, robić pcb, inwestiwać w części - to może lepiej trochę zmienić kierunek i zbudować zewnętrzny DAC? Mam na części CD-ka na TDA1541, mam odbiornik spdif Cs8412, może tędy pójść?

Polecam :) Trawisz sam płytki?

Raz trawiłem :-P co prawda nie wybuchło to co wtedy zbudowałem, ale zaprojektowanie i wytrawienie będzie wyzwaniem :-)

Kolego Holgin polecasz jakiś konkretny projekt? Mi się podoba NOS w stylu Pedja Rogic

NOS nie robię. Generalnie to projektuje własne PCB, więc żadnego projektu Ci nie polecę, mógłbym Ci wysłać prasowanki, ale robię PCB dwustronne, więc jeżeli robiłeś jak dotąd tylko jedną płytkę, to ciężko by Ci było zrobić taką w domu.

A żeby nie odbiegac od wątku, wrócmy jeszcze do Yamahy. Zanim dac powstanie to jeszcze jakieś kondensatorki można wymienić ;-) co proponujecie na zasilaczu głównym i przy opa? Przy opa jest 2x 470uf a główny to 4700uf i 3300uf, wszystkie 16V.

NOS nie robię. Generalnie to projektuje własne PCB, więc żadnego projektu Ci nie polecę, mógłbym Ci wysłać prasowanki, ale robię PCB dwustronne, więc jeżeli robiłeś jak dotąd tylko jedną płytkę, to ciężko by Ci było zrobić taką w domu.

Jeśli miał bym pliki gerber itp to bym sobie zorganizował wykonanie pcb na maszynie. Ale może najpierw projekt :-) masz jakieś schematy żeby rzucić okiem?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-57030-0-21809900-1490698215_thumb.png

Zasilanie na zwykłych LMach, ale dzięki temu, że stabilizatory mają ~2cm do układów scalonych, nie martwię się o jakość zasilania. Zakładam użycie prostownika z kondensatorami/preregulatora na osobnym PCB.

Analog na osobnej płytce, wedle uznania, ten tutaj skopiowany z CD880 Philipsa, choć walczę z czymś bardziej zaawansowanym, co widać w linku niżej. Generalnie SMD, dwie warstwy i możliwie jednorodna wylewka masy na spodzie.

Jak to wygląda w rzeczywistości:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i

Ukryta Zawartość

Możesz sobie poczytać moje posty tutaj/na drugim forum

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , tam jest wszystko :) W razie czego można trochę pozmieniać, pisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.