Skocz do zawartości
IGNORED

Trzaski między utworami odtwarzanymi z USB/pendriv'a

Wojtek Jakubowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Wszystkich,

Mam nadzieję, że dobrze trafiłem . . .

Mam problem z odtwarzaniem utworów z pendriv'a podłączonego do portu USB w YAMACHA RX-V461. Pliki mp3 są odtwarzane bezproblemowo, natomiast pomiędzy plikami *.wav słychać krótkotrwały trzask/szum. Jest to b.irytujące zwłaszcza przy cichym słuchaniu muzyki.

Kłopot w tym, że nie jest to permamentny objaw, tylko pomiędzy niektórymi utworami słychać to trrrrrzassssk.

Wszystkie pliki konwertowałem z flac'ów, tym samym programem, przy takich samych ustawieniach, więc powinno trzaskać pomiędzy wszystkimi, lub żadnymi, a tu całkowita loteria . . .

Może ktoś miał podobny problem lub wie co jest nie tak i pomoże wyeliminować tę przypadłość.

pozdrawiam

Wojtek

Witam Wszystkich,

Mam nadzieję, że dobrze trafiłem . . .

Mam problem z odtwarzaniem utworów z pendriv'a podłączonego do portu USB w YAMACHA RX-V461. Pliki mp3 są odtwarzane bezproblemowo, natomiast pomiędzy plikami *.wav słychać krótkotrwały trzask/szum. Jest to b.irytujące zwłaszcza przy cichym słuchaniu muzyki.

Kłopot w tym, że nie jest to permamentny objaw, tylko pomiędzy niektórymi utworami słychać to trrrrrzassssk.

Wszystkie pliki konwertowałem z flac'ów, tym samym programem, przy takich samych ustawieniach, więc powinno trzaskać pomiędzy wszystkimi, lub żadnymi, a tu całkowita loteria . . .

Może ktoś miał podobny problem lub wie co jest nie tak i pomoże wyeliminować tę przypadłość.

pozdrawiam

Wojtek

Jak masz możliwość to sprawdz na innym pendrivie, lub tez sformatuj na Fat32 i zobacz jeszcze raz. Moze tu jest kłopot

Ja też taki objaw miałem właśnie na Wav przy odtwarzaniu z Androida na Chromecasta przez Bubble UPnP - Flac i inne formaty idą ok.

Ten sam plik w fioobar na windosie nie ma takich trzasków.

Ostatecznie przerobiłem wszystko w foobarze na Flacki i po kłopocie - mniej zajmuja a jakość ta sama.

Ten trzask to najczęściej 1 sekunda na końcu utworu z tym że praktycznie na każdym pliku :/

Dzięki za odzew.

@Oxygenethief - na każdym penrdaku jest tak samo, są sformatowane na FAT32 (innych ta YAMAHA nie czyta) . . .

@AndrzejPiaseczno - niestety, ta YAMAHA nie czyta FLAC'ów, tylko *.mp3 lub *.wav . . . :-(

@przemak - wszystkie pliki konwertowałem na 44100kHz . . . ale to może jest "za dużo" . . . spróbuję ustawić na niższą i sprawdzę wówczas.

pozdr

Wojtek

wszystkie pliki konwertowałem na 44100kHz . . . ale to może jest "za dużo" . . . spróbuję ustawić na niższą i sprawdzę wówczas.

No i niestety - "lipa". Przekonwertowałem kilka plików z ustawieniem 24kHz [768kb/s] i efekt identyczny: niektóre utwory "przechodzą" niemal bezgłośnie, a przy innych trzaskoszum wali po uszach . . . no ręce i uszy opadają.

Doczytałem na forum, że wielu słuchaczy nie odróżnia jakości utworów *.flac od *.mp3 (a w każdym razie, przy poprawnie skonwertowanych plikach jest ona prawie niesłyszalna), więc chyba jedynym wyjściem dla mnie jest zgranie utworów do mp3 . . .

A swoją drogą, aż dziwne, że tylko u mnie objawia się taka przypadłość . . . Czy mogliby odezwać się inni posiadacze ampli YAMAHY ?

Spróbuję jeszcze zanieść pendraka do MM i poprosić aby tam podłączyli do jakiegoś sprzętu - wówczas wyeliminuję chyba błędy konwersji programowej (o ile ichniejszy sprzęt będzie odtwarzać bez zakłóceń).

• 5 miesięcy później...

Sorki, że powracam do tematu, ale czy rzeczywiście nikt z użytkowników YAMAH'y nie zetknął się z podobnymi objawami ?

Pendriv'a sprawdziłem na ONKYO 8050 i z tego samego pendriv'a odtwarzane są utwory bez jakichkolwiek dodatkowych atrakcji, a więc problem jednoznacznie tkwi w ampli . . .

Jak pisałem wcześniej mam podobnie między utworami pojawia się 1s trzasków. zestaw Pioneer 160 tylko po dlna jak sle wavy. Przekonwertowalem wszystko na flacka i chula.

U ciebie jest to samo blad w oprogramowaniu miedzy utworami wraca do jakichś innych ustawień i zanim dekoder zatrybi nie jest w stanie zdekodowac.

Pokombinuj z formatem plikow.. na pewno flacka czy wave nie złapie?

Hmmm, a czy zdarzyło się komuś jakoś "odnowić" firmware w takim urządzeniu ?

Poza tym, chyba mam "uwaloną" płytkę od HDMI, bo po kablu TV nie odbiera sygnału . . . czy to może mieć wpływ na te nieszczęsne trzaski ?

Ale po co konwertować Flacki które czyta na dziwne Wavy, które zajmują wiecej danych i są "nietypowym formatem" do odtwarzania w takich urządzeniach ... ?

Prosze zrobić reset, i spróbować uzyskać obraz, bez tego trudno zrobić aktualizacje ...

Bo soft w urządzeniu nie radzi sobie z nimi? To dotyczylo mojego sprzętu - aktualizację mam najnowszą.

Kolego sprzęt nie czyta flacka tylko mp3. Ale fskt warto wgrać najnowszy soft i zobaczyć. Lub napisać do serwisu msila może znają antidotum.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.