Skocz do zawartości
IGNORED

Prośba o pomoc w doborze IC do systemu (japoński vintage) - około 200zł

tomasz_pianista

Rekomendowane odpowiedzi

Temat po raz setny:)

Używam japońskiego hi-fi z dobrych lat, hi-endowe kolumny SB-M2 z 84', do tego Yamaha C-65/M40, Yamaha CDX-993, kilka gramofonów.

Kable niestety są najniższej jakości wobec reszty - 10 lat temu kupiłem Klotz lagrange, kiedy jeszcze miały dobrą opinię:P I tak sobie grają do dzisiaj...

Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie, mogą być używane. Po zmianie kolumn na te na zdjęciu dźwięk ewidentnie jest przymulony i podejrzewam, że to wina kabli - reszta sprzętu jest moim zdaniem na wysokim i wyrównanym poziomie.

Edit: Myślę, że warto byłoby przenieść temat do działu stereo, z przyzwyczajenia piszę wszystko a dziale analog:P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

W tytule jest IC, więc jest takie pytanie:

z jakimi kolumnami było dobrze przed wymianą na obecnie podłączone ?

I jaki to ma związek; co innego, gdyby chodziło o głośnikowe ...

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Wcześniej były kolumny z dość krzykliwymi wstęgami i obudową zamknięta. Teraz jest obudowa z BR oraz inny przetwornik wysokotonowy.

Ogólnie jestem zadowolony z dźwięku, ale trochę brakuje mi "otwarcia" dźwięku. Kable głośnikowe też będę testował, ale wydaje mi się ( po wielu negatywnych opiniach), że problem może leżeć również w interkonektach.

Oczywiście może też być wina np. końcówki mocy, ale najpierw wolę sprawdzić inne elementy.

Wszystko inne będzie lepsze niż Klotz lagrange :) to typowy 'zamulacz'. Sprawdza się do wieszania prania

proponuję Sommer Goblin

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

audiokarma.org

Hihi mi Denon 103 za cholerę nie chciał grać niektórych płyt - u mnie najwięcej pomogła wymiana Ic między pre a power . Ze 103 R jest jeszcze lepiej :-)

poszukaj jakiegoś taniego ixos-a , używałem kilka lat yamah i ixos trochę je odmula , d.py nie urywa , ale to tylko kabel

U mnie właśnie ic Ixos 103 zamulał podłączony miedzy pre a power , a jak go podłączyłem do Cd a pre jest lepiej .

Ha zaraz skompletuje wszystkie modele audio z cyfrą 103 . Tak na poważnie to Tomasz powinien faktycznie wejść w wyższe sfery kabli , teraz testuje stary kabel Micro seiki z gramofonu Mr 411 na ramieniu Sme z Om30 i nie jestem zadowolony .

Ja tam nikomu droższych kabli nie polecam , ale po przygodach z yamahą z serii 900 ,1000 ,2000 to nawet nie kuszą mnie okazje. Zawsze grało to u mnie równo lecz płasko . Z jednym kablem grało lepiej z drugim gorzej , ale i tak zawsze jakoś płasko.

nawet srebro nie potrafiło tego dźwięku otworzyć. grało to z ns1000 i kef 103/3 (totalna porażka z niczym innym te kolumny nie grały tak słabo)

Miałem kiedyś kolumny podłączone pod Electro - Avi tak się nazywały , na wysokich SS 9300 midwoofer Vifa Pl . Pięknie to grało przestrzeń klimat itd w życiu u siebie takiej kolumny nie słyszałem . Ale też były poważne wady jak brak różnicy między cd a tt , wysokie były za delikatne za dużo srednicy itp . Wtedy też nawet zmiana okablowania praktycznie w niczym nie pomagała , teraz na tanich Avance idzie dopracować duuuuużo , nawet kablami jak ostatni mój zakup Oyaide :-)

Obawiam się, że nie ma nic bardziej otwartego i przejrzystego, niż drut do 0,5 mm.

Konstrukcja jak Reson, ale o mniejszej średnicy - 0,7 vs 0,5

Ciekaw jetem, czy ktoś doświadczył - ze strachu pewnie nie...

Ale tak miał nawet podobno Antonio Vivaldi ;-)))

Tyle, że on ze strachu stworzył wiekopomne dzieła.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Przyczyna może leżeć też w kondensatorach szeregowych tweetera.

Jestem, jestem, dzięki za porady:)

Póki co testuję Duelund DCA16GA jako głośnikowe, w następnej kolejności będą 3 pary IC DIY - mam możliwość testów, a na tym mi zależy.

W następnej kolejności:

-porządne podstawki

-drobne poprawki akustyczne

-jeśli będzie potrzeba to wymiana kondów lub całej zwrotnicy w kolumnach

-ostateczność - szukanie nowego wzmacniacza/końcówki mocy

Nowe kable głośnikowe trochę otworzyły brzmienie, choć nie jest to jakaś spektakularna różnica.

Wiem, aczkolwiek głośnikowe już dużo zmieniły. Na pewno będę też musiał zainwestować w bass-trap, bo trochę mi się bas zlewa.

Najpierw Ic też potestuj nim kupisz np bass trap . Pisałem u mnie Ic wpięte między pre a power najwięcej wniosło - glośnikowe już dobrze grały . Więc trzeba całość spasować .

dziwne podejście ?

A jak już wszystko kupisz , nastawiasz ,odsłuchasz - to na koniec pomierz , żeby bogatszy w doświadczenie zacząć od początku i z głową wywalać rzeczy do niczego ci nie potrzebne i psujące.charakterystyki .

Obok zakładki analnej istnieje też inna na a -czyli akustyka . Oszczędzisz swój czas i pieniądze.

Pomimo złośliwego tonu wypowiedzi wcale nie szydzę , tylko dobrze radzę włączyć myślenie .

O ile ic i głośnikowe można sobie zmieniać na pałę , to wszelkie panele , bass-trapy jak i całą akustykę robi się na podstawie pomiarów.

Pozwolę sobie stwierdzić, że na czytelność basu i otwarcie pozwolił mi dopiero IC solid.

Ale trzeba mieć odwagę i zaryzykować te 80 groszy ;-)

dziwne podejście ?

A jak już wszystko kupisz , nastawiasz ,odsłuchasz - to na koniec pomierz , żeby bogatszy w doświadczenie zacząć od początku i z głową wywalać rzeczy do niczego ci nie potrzebne i psujące.charakterystyki .

Obok zakładki analnej istnieje też inna na a -czyli akustyka . Oszczędzisz swój czas i pieniądze.

Pomimo złośliwego tonu wypowiedzi wcale nie szydzę , tylko dobrze radzę włączyć myślenie .

O ile ic i głośnikowe można sobie zmieniać na pałę , to wszelkie panele , bass-trapy jak i całą akustykę robi się na podstawie pomiarów.

Hej, ale ja to wszystko wiem:) co nie zmienia faktu, że moje ucho słyszy z dużo basu, wcześniej miałem obudowy zamknięte i "tylko" 25cm woofery. Problem jest w narożniku pokoju, nawet prowizoryczna duża poducha z kanapy trochę poprawia bas. Choć wiadomo, że moje ucho nie usłyszy, czy to chodzi o częstotliwość 125Hz czy 175Hz i od tego są pomiary.

Ale najpierw chce zakończyć dobór kabli, bo ogólnie chodzi o niuanse. Po ponad tygodniu słuchania - ech, no jest zaje***** na tych kolumnach:)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.