Skocz do zawartości
IGNORED

Tannoy Mercury M3 + Arcam Alpha 7

dooomin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich!

Mam zamiar zmienic wzmacniacz i mam na oku Alphe 7 w dobrej cenie, niestety jest troche daleko i nie mam mozliwosci odsluchow. I stad moje pytanie - czy wiecie jak Tannoye zagraja z tym wzmacniaczem?

Z gory dzieki za odpowiedzi

https://www.audiostereo.pl/topic/13234-tannoy-mercury-m3-arcam-alpha-7/

Na pewno nieżle.

M3 są całkiem zrównoważone-ale o niezbyt żywym temperamencie. Alpha 7 ruszy je nieźle i powinien być nieżły komplet. Sam użytkowałem Alpha 8 z różnymi kolumnami i wiem że to dobry sprzęt. Do typowo "angielskich" kolumn to może być świetny zastrzyk energii. Przy dobrej cenie - brać !

Tannoy'e potrzebują "kopiącego" wzmacniacza i wtedy grają rewelacyjnie. Ja mam swoje Tannoy M4 podpięte pod Harmana HK 680 i efekt jest wyśmienity!!!

Nigdy nie słuchałem Alphy 7, ale opinie znam że jest dość dynamiczny, więc Tannoy'e idealnie powinny go złagodzić, dając świetny efekt...

Dzieki za podpowiedzi. Mam jeszcze pytanie a propos kabli glosnikowych. Czy na poczatek wystarcza Cordiale, i czy bedzie zmiana w stosunku do tych, ktore uzywam teraz (plecionka 2x2,5 mm2 Vivanco). Mam tez na uwadze Real Cable, ale nie chce szalec, tak do ok 15 zl za metr.

Arcama brać w ciemno jeśli tylko sprawny. Później można go stuningować, podobnie jak Tannoye (wymienić elektrolity w zwrotnicy na foliowe i wywalić żarówkę z obwodu tweetera, usztywnić skrzynkę).

Bierz Arcama jak dobra cena! Tych Tannoyów akurat nie znam, ale o ile nie grają jakimś mnóstwem "cytrynowa siła" wysokich tonów, a raczej nie grają - to będzie ok. Kable z jakimi grałem na mojej starej Arcam Alpha 6plus (podobna do 7, tyle że 10W mniej na 8omach i gorsze albo brak phono no i chyba brak napędu potencjometru)( 1. VDH Wind - bardzo dobrze

2. Jakieś stare XLO - dobrze

3. AQ CV - 4 - dobrze ale trochę za nerwowo na dłuższą metę wychodzą rżne brudy

4. Flatline (podstawowy model) efektownie ale ostro

5. Cable Talk talk 3 - dobre na początek, ale brakuje wyrafinowania na skrajach pasma

6. AQ Indygo - bardzo dobrze na ucho, ale... wzmacniacz tego nie wytrzymał - uważaj na kable o dużej pojemności wzmak tego nie lubi

7. QED Qudos - cienko

8. Mit Terminator 2 - bardzo spowolnione brzmienie, chociaż to dobry kabel winnych systemach.

Kolumny - Dali 450.

Na brzmienie całości rzutowły też bardzo różne CD z jakich korzystałem - początkowo bardzo uspokojona MF E60 później wyrazistszy Marantz CD 17II

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.