Skocz do zawartości
IGNORED

Potencjometr Volume ALPS Onkyo A-807 (A8850)

morph231

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie czcigodnych forumowiczów. Potrzebuję pomocy, padł mi potencjometr volume w moim onkyo A807. Mam doświadczenie w lutowaniu, nawet próbowałem reanimować potencjometr, który się zepsuł. Niestety ząb czasu go tak nadgryzł, że płytka z laminatem po której suwają się styki rozsypała mi się w rękach. Potrzebuję kupić taki potencjometr. Na obudowie jest napisane ALPS 50KBx2 i tyle wiem :( Znalazłem na alledrogo firmę, która sprzedaje nowe ALPS'y (niby odświeżone), niestety wszystkie, które namierzyłem mają 3 pary nóżek przy potencjometrze, mój ma 4 pary, czyli w sumie 8 nóżek i nigdzie nie mogę takiego z silnikiem namierzyć. Poratujecie ?? Proszę !!!

nigdzie nie mogę takiego z silnikiem namierzyć. Poratujecie ?? Proszę !!!

Bez przesady. Jeden z pierwszych linków z google:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Inna sprawa, czy mechanicznie będzie pasował.

Ukryta Zawartość

Bez przesady. Jeden z pierwszych linków z google:

Ukryta Zawartość

Inna sprawa, czy mechanicznie będzie pasował.

Prawda, nie sprawdzałem nigdzie poza naszym krajem, niestety ten ma inną obudowę, chodzi o przód, trzpień za krótki. Popatrzę na e-bay, faktycznie, choć wolałbym coś od nas zamówić. Może ktoś pracuje w sklepie z takimi częściami ??

Ukryta Zawartość

niestety ten ma inną obudowę, chodzi o przód, trzpień za krótki.

Dlatego pisałem o kompatybilności mechanicznej. Może być ciężko zgrać wszystko tzn. oś potencjometru czy rozstaw nóżek silnika.

Potencjometr jest wlutowany we własną płytkę modułu volume, czy też w jakąś większą? Pytam, bo może jakieś przeróbki mogą być konieczne. Na dużej płytce to będzie trudniejsze.

A może któryś z tych spasuje:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dlatego pisałem o kompatybilności mechanicznej. Może być ciężko zgrać wszystko tzn. oś potencjometru czy rozstaw nóżek silnika.

Potencjometr jest wlutowany we własną płytkę modułu volume, czy też w jakąś większą? Pytam, bo może jakieś przeróbki mogą być konieczne. Na dużej płytce to będzie trudniejsze.

A może któryś z tych spasuje:

Ukryta Zawartość

Dokładnie ten, te pierwsze 2 fotki po lewej stronie wyglądają tak samo. W onkyo mam trzpień z wieloklinem, ale to najmniejszy kłopot, tak naprawdę to chodziło mi tylko o parametry i o 4 pary nóżek, no i o długość trzpienia. Ten powinien być ok.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.