Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  281 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

6 minut temu, Kuki12325 napisał:

Również uważam, że papierowy revelator brzmi inaczej od papierowego satorii. Revelator jest cieplejszy, bardziej nasycony, pełny w średnicy i to wyraźnie słychać. Miałem oba 🙂 Oczywiście każdy wybierze pod swój gust.

Właśnie o to mi chodzi. Nie że "jest lepiej" bo to sprawa indywidualna, ale jest inaczej i mnie to inaczej pasuje, uzupełnia się ze wzmacniaczem tranzystorowym nasycając średnicę. Na Satori grało to bardziej blado i płasko. Kwestia gustu.

2 godziny temu, rafal478 napisał:

Właśnie o to mi chodzi. Nie że "jest lepiej" bo to sprawa indywidualna

Więc właśnie 🙂 Nie twierdzę że grają tak samo, jedynie zwróciłem uwagę na fakt, że między satori a revelatorem nie ma ogromnej przepaści. Ktoś nie znający tematu mógłby zrozumieć to tak, że ss gra zdecydowanie lepiej, a moim zdaniem nie jest to prawda. A to, że grają innym charakterem, to jak słusznie zauważyłeś wybór indywidualny.

Jeden woli blondynki, drugi brunetki, a trzeci rude 😉

Godzinę temu, Andrzej_64730 napisał:

Więc właśnie 🙂 Nie twierdzę że grają tak samo, jedynie zwróciłem uwagę na fakt, że między satori a revelatorem nie ma ogromnej przepaści. Ktoś nie znający tematu mógłby zrozumieć to tak, że ss gra zdecydowanie lepiej, a moim zdaniem nie jest to prawda. A to, że grają innym charakterem, to jak słusznie zauważyłeś wybór indywidualny.

Jeden woli blondynki, drugi brunetki, a trzeci rude 😉

Niefortunnie sformułowałem wypowiedź. Natomiast faktem jest że u mnie Satori grało dobrze , ale jeżeli chodzi np o damskie wokale  Revelator zagrał o wiele lepiej i była to różnica znacząca, po bezpośrednim porównaniu wiedziałem że kolumny muszą być na tych głośnikach. Po prostu w głosach było więcej wypełnienia, energii, wokalistkom "bardziej się chciało". To jest charakter grania Zephyra RS 2, bo o to gość pytał. Natomiast dla kogoś kto potrzebuje neutralnych kolumn, Satori może być lepszym wyborem.

19 minut temu, Andrzej_64730 napisał:

Nie bronię satori i szanuję to, że tobie bardziej podoba się revelator.

Co jest lepsze, niech każdy oceni sam🙂

Dokładnie, każdy powinien wybrać pod siebie. Jak z tymi kobietami😉

W dniu 14.03.2025 o 08:37, rafal478 napisał:

a po odsłuchach Zephyrów na Satori

Ale których Satori? Podstawowych czy Textreme? To jest zasadnicza różnica i niemal dwa różne drivery

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

15 godzin temu, rafa napisał:

Ale których Satori? Podstawowych czy Textreme? To jest zasadnicza różnica i niemal dwa różne drivery

Podstawowa wersja całość Satori kontra całość Revelator/Illuminatror i różnica była znacząca na plus pod względem słyszanego ciepła i emocji, ale podkreślam - ona była znacząca dla mnie , bo tego mi brakowało w moim systemie , ktoś będzie miał inne potrzeby i inne odczucia i będzie zadowolony z Satori, lub wręcz stwierdzi że dźwięk z moich kolumn jest zbyt słodki i misiowaty , i ja to szanuję.

Textreme nie miałem okazji słyszeć , ten model wtedy jeszcze był w fazie projektu - po odsłuchach zdecydowałem się na Revelatory , ponieważ ten dźwięk mi pasował , już go znałem i był to bezpieczny wybór bo mogłem się spodziewać co finalnie wyjdzie z projektu Zephr RS 2 , a nie chciałem powtórzyć sytuacji z poprzednimi kolumnami gdzie po zakupie w ciemno na podstawie opinii po kilku miesiącach doszedłem do wniosku że to jednak nie to i zacząłem szukać kolejnego zestawu. Szkoda czasu i kasy na takie eksperymenty. Z RS 2 jestem bardzo zadowolony.

W dniu 10.03.2025 o 11:20, rafa napisał:

Opisz prosze jak najwiecej roznice po przesiadce. Seria Textreme (poza tweeterem) wciaz ma malo opinii w sieci.

Zrobiłem kolumny w oparciu o sekcję średnio-wysokotonową na bazie głośników SB Textereme, oraz drugą, podobną w której sekcja średnio-wysokotonowa jest na głośnikach Scana Classic i Illuminator. Ta druga jeszcze nie dopieszczona. Na pewno będziemy je porównywać, ale trzeba będzie poczekać. 🙂

4 godziny temu, rafal478 napisał:

Podstawowa wersja całość Satori kontra całość Revelator/Illuminatror i różnica była znacząca na plus pod względem słyszanego ciepła i emocji, ale podkreślam - ona była znacząca dla mnie , bo tego mi brakowało w moim systemie

Zgadzam się, Revelatory na średnicy mają więcej nasycenia barwą (są wręcz trochę "dosłodzone") ale są też bardziej różnicujące. Są na pewno bezpiecznym wyborem na dłużej a może nawet ostateczne.

Dla szukających czegoś więcej i lepiej (bez dosładzania) to raczej kierunek Iluminator.

Gato Audio AMP-150 (klasa A/B), LAiV Harmony DAC, Open Baffle DIY
Tellurium Q Ultra Black, Hijiri HCI-R10, Ricable + DIY

Borykam się z dylematem zmiany końcówki mocy/monobloków do swoich M1. Liczę na Wasze doświadczenie. Z jakim wzmacniaczem osiągnę optymalne wysterowanie monitorów, biorąc pod uwagę np:

Leema Acoustics Hydra II;

NAD C298 ewentualnie M23;

Naim NAP 250 DR.

Obecnie posiadam monobloki Cyrus aPA 7.5, lecz z racji wieku wymagają recapingu; posiadam też QUAD 909, ale za mało z nim dolnych rejestrów, przy tym grzeje się niemiłosiernie.

Ewentualnie proszę o jakieś podpowiedzi.

Przedwzmacniacz to Linn Akurate Kontrol - zostaje raczej.

Edytowane przez belami
W dniu 27.01.2025 o 07:30, baran napisał:

Co do dźwięku- przesiadałem się z ciemnych kolumn, więc był trochę szok jak się przeszło na neutralne,  wydawały mi sie bardzo jasne. Trochę adaptacji słuchu potrzeba, ale... dominującą cechą jest detaliczność i to w każdym zakresie. Od basu do wysokich. Kolumny wydają się grać dość 'wolno'. Nie dlatego, że wszystko się zlewa, ale dlatego, że bez pośpiechu są w stanie zagrać bardzo szybkie kawałki i podkreślić każdy detal. Ciężko to opisać, ale do tej pory słyszałem podobne rzeczy jedynie na Revelach 328be i... na żywo. Kolejną ciekawostką jest jak mało dźwięk się zmienia przy zmianie pozycji odsłuchowej (zaskakująco dobre listening window i ogólnie ch-ki kierunkowe).

Jakieś nowe przemyślenia/opinie po dwóch miesiącach używania?

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Jedyne co, to odczuwalna jasność ustąpiła. Nawet ostatnio trochę pogrzebałem, żeby trochę góry dodać. Góra z bliesmy jest ładna. Nie tak "matowa" jak wydawało mi się z SB Satori Be albo z esotara2 w dynaudio. Klarowna, czysta, nieostra i wydaje się niepodbarwiona.

Teraz wszystkie inne kolumny grają mi jak zepsute 🙂

Codziennie spędzam wiele godzin na odsłuchach. Słucham płyt, o których już dawno zapomniałem.

Dalej niestety trochę kiepsko u mnie z samokontrolą i słucham zbyt głośno.

Innymi słowy - wrażenia coraz lepsze. Łatwo się ustawiają, stereofonia może nie jest najszersza, ale za to ultra precyzyjna - w moim pokoju raczej mam absorbery niż rozpraszacze, co taki efekt właśnie powoduje. Kolumny zdecydowanie do ciężkich warunków lokalowych. Prawdopodobnie dzięki bardzo dobrym charakterystyką kątowym zaburzenie stereofonii nie jest takie proste jak w innych kolumnach.

Naprawdę ciężko mi się do czegoś przyczepić. Może tylko do tego, że średnica jest bardziej powściągliwa niż w większości kolumn, które słyszałem. Z drugiej strony - właśnie tego chciałem i o to prosiłem. Niemniej, mogę sobie wyobrazić, że ktoś może chcieć więcej agresji. Prawdopodobnie wersja z aluminiowym średniotonowcem to adresuje, ale to trzebaby Panów z YB zapytać. Ja zostaję przy papierowym średniaku 🙂

Może dodam jeszcze, że jak ktoś nie jest takim wariatem jak ja, to uważam, że monitory Pulse zapewnią bardzo podobną jakość dźwięku, a powinny być sporo tańsze. 

Edytowane przez baran

@baran dzięki za opis.

Jeśli mogę podpytać o bas. Poświęciłeś mu mało atencji w swoich obu recenzjach. To też referencja, czy masz do tego zakresu jakieś uwagi?

Nadal uważasz kolumny za end game?

Z góry dzięki. Pozdrawiam. 

Yamaha R N803D, CD J&M CDD 201V, Hyperion IV

Żadnych uwag do basu. Jest mocarny, jest delikatny, jest szybki i wolny - zależnie od płyty. Nigdy czegoś takiego nie słyszałem z pasywnych kolumn. To, co na początku może zaskakiwać, to - a jakże - brak podbarwień i zejście (u mnie w pokoju 25Hz). Zaletą tej konstrukcji jest to, że ma wiele źródeł basu, bo 3 z przodu i 6 po bokach. U mnie w pokoju daje to taki efekt, że wypełnia mi się dziura na 80Hz, więc takie porównanie jest trochę nie fair w stosunku do innych kolumn. Bas jest referencją, ale na mnie robi to mniejsze wrażenie, bo nad basem pracuję już kilka ładnych lat i to i owo już słyszałem. Więc ciężko mi zaimponować basem 😉

To, na co warto zwrócić uwagę, przez niskie zniekształcenia mogą niektórym brzmieć chudo (nie chodzi o brak basu, a o takie subiektywne odczucie w dolnych partiach średnicy). Nawet chyba na hificompass wspomnieli, że te aluminiowe mają taką cechę. Na pewno brzmią chudziej niż Dynaudio Special 25, ale sporo grubiej niż moje stare Akkus X3. Pod względem "grubości" brzmienia przyrównałbym je do Dynaudio Contour 30. Czy za chudo? Moim zdaniem absolutnie nie, ale ponownie- kwestia gustu. Dla mnie jest to idealne wyważenie, które sprawia że wokale brzmią naturalnie i bardzo "czysto". Nie będę ukrywał, że na niektórych nagraniach brakuje grubości brzmienia, niestety te nagrania nawet na słuchawkach nie chcą mi grać 😞

Kolumny nadal end game. Jeśli będzie kiedyś mnie stać na Kef Blade Meta, to się zastanowię nad wymianą (koncentryczny głośnik ma swoje zalety), ale YB zdecydowanie w moich uszach basem wygrywają (lepiej znoszą łojenie niskimi częstotliwosciami).

Myślałem też swojego czasu nad mofi888, bo to są referencyjne kolumny,  ale nie mają aprobaty żony ze względu na wygląd i nie lubię papierowych membran, które źle znoszą warunki atmosferyczne panujące u mnie. Patrząc też po charakterystyce może mi nie spasować charakter brzmienia. Generalnie teraz nie widzę konkurencji dla Majesty. Nawet gdybym bardzo chciał, to i tak nie bardzo jest co 🙂

Nie wydaje mi się, żeby była tam luka. Pulse jakością brzmienia nie powinny odbiegać od Majesty. Różnica będzie raczej przy głośnym słuchaniu (3 way vs 2 way). Tak mi się wydaje, ale ponownie - to Panowie z YB słuchali obu konstrukcji. Zawsze można spróbować zamówić jakiś wypełniacz luki 😉

• 4 tygodnie później...
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.