Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  278 członków

YB Audio Klub
IGNORED

Klub miłośników YB Audio

Rekomendowane odpowiedzi

24 minuty temu, remiqa napisał:

może być na prywatną wiadomość

oj tam oj tam, nie badzcie tacy tajemniczy, podzielcie sie opinia i wrazeniami 🙂

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

W dniu 20.10.2024 o 21:28, belami napisał:

To wpisuje się już namacalnie do klubu. Dotarły do nie M1 Classic w obudowie od M2.

Obawy były, zwłaszcza po pierwszym odsłuchu. Myślałem, że mam za słaby sprzęt, bo grały gorzej niż posiadane dotychczas monitory. Pan Paweł mnie uspokoił i M1 się wygrzewają. Z dnia na dzień jest coraz lepiej a banan na twarzy coraz większy. Jest bliżej, głębiej, szerzej i dokładniej.

Zdjęcia wkrótce.

Wkrotce juz minelo, a zdjec nie ma 😉

To fakt. Tylko czasu na dobre zdjęcia też nie ma. W pierwszych dniach listopada trochę będę miał, to obiecuję, że wówczas coś wkleję.

Dotarł też nowy preamp do gramofonu, więc też powinien załapać się na zdjęcia.

Najbardziej obawiam się krytyki z powodu nieaudiofilskiego ustawiania monitorów, wręcz skarcenia, lecz jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma. Warunki ciasne, więc jest optymalnie - sam zobaczysz 🙂

Edytowane przez belami

Idealnie nie jest, ale masz tego świadomość i nie ma co tematu roztrząsać. Myślę że sam z czasem będziesz robić wszystko aby poprawić akustykę/ustawienie.

Co do kolumn, klasyka zawsze się obroni, piękny fornir, gratuluje i życzę dobrych odsłuchów.

12 godzin temu, belami napisał:

oraz monitora w negliżu:

piekny klasyczny fornir. Tez mam taki 😁

Jak dasz rade troche poprzestawiac w pokoju, to dopiero bedzie dzwiek 👍.

A tymczasem polecam swietny tani tweak na wibracje kolumn i stolika. Dobierasz do wagi i podkladasz pod kolumny. Zeby nie bylo widac kolorkow sylomerow, mozna markerem zabarwic

https://frankenschaum.de/PolySound-Sylo-High-End-Lautsprecher-Fuesse-Schwingungsdaempfer-8er-Set?srsltid=AfmBOoohFOBoRGB88WrnoddZOUmtsUoZ3YQEj6y-KmHQZAoAOkYHG2DT

Edytowane przez Mikelas76

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

15 godzin temu, belami napisał:

Obiecane fotki zestawu:

Zestaw.thumb.jpeg.4320219610cdd9d979969d97439f33db.jpeg

oraz monitora w negliżu:

Monitor.thumb.jpeg.8f6127f6b359ec685d78783f611d4825.jpeg

Pink Floyd „Take It Back” pewnie wymiata 🙂 Dogrzałeś już monitorki ? Napędzasz je Cyrusem ? Jak wypada takie połączenie ?

Mikelas76 - jaki jest klucz dobierania tych podkładek? Mam kolumny o wadze 33 kg/szt. - który krążek będzie odpowiedni: 15-30 kg, czy 23-60 kg? Kolumny się na tym nie gibią? U mnie monitor na standzie, rozumiem, że to coś między paczkę, a podstawkę trzeba przykleić? No i najważniejsze, czy to w ogóle ma sens akustyczny?

43 minuty temu, rejbis napisał:

Mikelas76 - jaki jest klucz dobierania tych podkładek? Mam kolumny o wadze 33 kg/szt. - który krążek będzie odpowiedni: 15-30 kg, czy 23-60 kg? Kolumny się na tym nie gibią? U mnie monitor na standzie, rozumiem, że to coś między paczkę, a podstawkę trzeba przykleić? No i najważniejsze, czy to w ogóle ma sens akustyczny?

Mpje nordy waza chyba tez cos wiecej niz 30kg. Ja mam podkladki brazowe czyli te "najmocniejsze". Kolumny sie u mnie lekko "gibią" i tak ma byc. Na isoacoustic gaia tez sie gibia. Nie ma sensu maxymalne dociazenie tych podkladek czy isoacousticow. Ich marketing mowi o dociazeniu zdaje sie rzedu 50-70% mozliwosci podkladek. Podkladki mozna nawet mieszac. Efekt zauwazalny. Koszt nieduzy w stosunku do firmowych. Warto sprobowac.

7 godzin temu, Mikelas76 napisał:

A tymczasem polecam swietny tani tweak na wibracje kolumn i stolika. Dobierasz do wagi i podkladasz pod

Używam też podobnych pod stolik i urządzenia:

https://www.concertmeister.de/baso/

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

2 godziny temu, Mikelas76 napisał:

Mpje nordy waza chyba tez cos wiecej niz 30kg. Ja mam podkladki brazowe czyli te "najmocniejsze". Kolumny sie u mnie lekko "gibią" i tak ma byc. Na isoacoustic gaia tez sie gibia. Nie ma sensu maxymalne dociazenie tych podkladek czy isoacousticow. Ich marketing mowi o dociazeniu zdaje sie rzedu 50-70% mozliwosci podkladek. Podkladki mozna nawet mieszac. Efekt zauwazalny. Koszt nieduzy w stosunku do firmowych. Warto sprobowac.

U mnie są właśnie mieszane 🙂 

35 minut temu, Cezary_58669 napisał:

Używam też podobnych pod stolik i urządzenia:

https://www.concertmeister.de/baso/

Baso chyba na amazonie kupiłem. 

image0.jpeg

U mnie w specjanie toczonych "kapselkach" z miejscem na igłe z obudowy

tu jeszcze sylomery nie wlozone do konca. 

Screenshot_20240402_231457.jpg

33 minuty temu, Kuki12325 napisał:

Baso chyba na amazonie kupiłem

Tak, zgadza się. 

Piękny monitor🙂

27 minut temu, Mikelas76 napisał:

U mnie w specjanie toczonych "kapselkach" z miejscem na igłe z obudowy

Dobry pomysł😉

Edytowane przez Cezary_58669
dopisek

🇬🇧 Exposure with music in mind since 1974 🇬🇧 

Idealnie nie jest i długo raczej nic się nie zmieni, chyba że końcówka mocy 🙂

Fornit dopasowany do innych szafek a klasyk zawsze się obroni i pasuje do wielu rzeczy.

KuKi12335, co do Pink Floyd, to moja ulubiona płyta tej grupy i uwielbiam jej słuchać. Wybór padł na monobloki Cyrus z racji ich rozmiaru. To model aPA 7.5, więc wiekowe, ale grają dobrze. W chwili obecnej rozważam zmianę na nowe modele Cyrus Mono 300 Signature, lub jak zasugerował Paweł z YB końcówkę NAD M23. Dylemat mam. Z racji dostępnego miejsca jestem za Cyrusem, z kolei za sugestią Pawła także za najlepszą obecnie końcówka w klasie D.

Monitory jeszcze niewygrzane a już jest dobrze. Strach pomyśleć jak będzie później.

Edytowane przez belami

Dzięki za fotki.

Od dłuższego czasu myślałem nad zmianą looku moich Zephyrów z matu na lakier. Już teraz mniej więcej wiem jak by to mogło wyglądać, do tej pory miałem tylko w wyobraźni 🙂

pzdr

4 godziny temu, Marek333 napisał:

Witam

Chcę Panom Pawłowi i Robertowi bardzo podziękować za świetne wykonanie dla mnie kolumn - model DESTINO
Chciałem wypasione i są wypasione, dziś odebrałem, właśnie podłączyłem i grają naprawdę bardzo ładnie

Wyposażenie :

2x Purifi Ptt6.5X08-NAA-08
BlieSma M74B
Bliesma T25B

Na razie leci może 4-utwór no i są niewygrzane więc za dużo nie powiem. Ciekawi mnie jak będzie moje ucho odbierało za miesiąc jak się wygrzeją 🙂

Bo na razie moje ucho mocno przyzwyczaiło się i lekko pokochało te Audiovectory więc mózg i uszy muszą mi się nieco poprzestawiać na te przetworniki. Na razie słyszę pełniejszy bas, ładnie ułożone pasmo częstotliwości   + to potrzebują na skali wzmacniacza  około 25% więcej mocy niż AVectory - mi to nie przeszkadza bo  mam sporą nadwyżkę mocy   a jakość też świetna i to najważniejsze  !

Reasumując jestem bardzo zadowolony - polecam z czystym sercem Firmę YB - to są bardzo kompetentni technicy i realizatorzy zamówienia w obszarze  kolumny -dźwięk. I bardzo uczciwi i sympatycznie  ludzie.  To co uzgodnione wszystko mam bez odchyleń i cudowania.

Rezultatem zakupu  będzie to iż wystawię do sprzedaży moje śliczne  Audiovectorki QR5 za jakiś tydzień jak opiszę i zastanowię się za ile bo grają naprawdę też bardzo dynamicznie i też świetnie tylko po co mi dwie pary kolumn he he  🙂 .

To tyle z relacji, za jakiś czas, jak się wygrzeją odezwę się ponownie. Aha.. pomieszczenie około 35-38 m2
Miłego wieczoru.  Marek

+20241107_173051.jpg

+20241107_173107.jpg

+20241107_173120.jpg

Ale piękne, z chęcią bym je posłuchał 👍

6 godzin temu, Marek333 napisał:

Witam

Chcę Panom Pawłowi i Robertowi bardzo podziękować za świetne wykonanie dla mnie kolumn - model DESTINO
Chciałem wypasione i są wypasione, dziś odebrałem, właśnie podłączyłem i grają naprawdę bardzo ładnie

Wyposażenie :

2x Purifi Ptt6.5X08-NAA-08
BlieSma M74B
Bliesma T25B

Na razie leci może 4-utwór no i są niewygrzane więc za dużo nie powiem. Ciekawi mnie jak będzie moje ucho odbierało za miesiąc jak się wygrzeją 🙂

Bo na razie moje ucho mocno przyzwyczaiło się i lekko pokochało te Audiovectory więc mózg i uszy muszą mi się nieco poprzestawiać na te przetworniki. Na razie słyszę pełniejszy bas, ładnie ułożone pasmo częstotliwości   + to potrzebują na skali wzmacniacza  około 25% więcej mocy niż AVectory - mi to nie przeszkadza bo  mam sporą nadwyżkę mocy   a jakość też świetna i to najważniejsze  !

Reasumując jestem bardzo zadowolony - polecam z czystym sercem Firmę YB - to są bardzo kompetentni technicy i realizatorzy zamówienia w obszarze  kolumny -dźwięk. I bardzo uczciwi i sympatycznie  ludzie.  To co uzgodnione wszystko mam bez odchyleń i cudowania.

Rezultatem zakupu  będzie to iż wystawię do sprzedaży moje śliczne  Audiovectorki QR5 za jakiś tydzień jak opiszę i zastanowię się za ile bo grają naprawdę też bardzo dynamicznie i też świetnie tylko po co mi dwie pary kolumn he he  🙂 .

To tyle z relacji, za jakiś czas, jak się wygrzeją odezwę się ponownie. Aha.. pomieszczenie około 35-38 m2
Miłego wieczoru.  Marek

+20241107_173051.jpg

+20241107_173107.jpg

+20241107_173120.jpg

Nie rozwazales 8" Purifi? Wydaja sie raczej lepsza opcja do takiego ukladu.

Bas jest bardzo dobry, więcej nie trzeba na 100%. Przy większej średnicy przewtorników basowych moim zdaniem byłoby za dużo basu i by to nie grało tak spójnie jak gra. Dobór jest bardzo właściwy wg mnie

Edytowane przez Marek333
16 godzin temu, NRK napisał:

Cholera, już nie mam chyba najlepszych kolumn na forum 😥😥😀😀

Za to ustawienie i akustyka podobnie "dobre", tylko półki na kolumny brak. xD

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

Wrzuciłem na naszą stronę mały opis kolumn https://yb-audio.pl/realizacje/destino/ . Jak dla mnie te kolumny są idealne, sam chciałbym mieć takie w domu bo naprawdę jest tak jak pisze Marek, nic więcej nie trzeba. Kolumny są małe, zgrabne, mają niesamowite osiągi. Basem gaszą nawet 8 calowe przetworniki. Purifi to jest inna filozofia i inna liga. Tego nie da się porównać linijką, że pierwsze lepsze 8" będzie lepsze od 6,5" z Purifi. Nie będzie.
Oczywiście można iść dalej zrobić i na 8 czy 10" Purifi ale to nie będzie to samo. Kolumny urosną, będą miały jeszcze niższy bas a to nie zawsze jest pożądane bo trzeba mieć odpowiednie pomieszczenie. 

1 godzinę temu, J4Z napisał:

Za to ustawienie i akustyka podobnie "dobre", tylko półki na kolumny brak. xD

Trudno oceniać akustykę po zdjęciu z jednej perspektywy. Widzę, ze za kolumnami są panele dźwiękochłonne a to już duży plus. A to, że nie ma oklepanego dywanika między kolumnami a słuchaczem to raczej nie jest problem.

1 godzinę temu, Marek333 napisał:

Bas jest bardzo dobry, więcej nie trzeba na 100%. Przy większej średnicy przewtorników basowych moim zdaniem byłoby za dużo basu i by to nie grało tak spójnie jak gra. Dobór jest bardzo właściwy wg mnie

Chodzi tylko i wylacznie o to ze 8" Purifi schodza nizej i maja wyzsza skutecznosc, takze lepiej wykorzystywalyby mozliwosci kopolek. Jezeli chodzi o max. SPL to schodzac nizej 8" nie wyprodukuje go zbytnio wiecej.

Dywanik jest dla mnie żartem. Panele 5cm (na oko) za kolumnami... Hm... :P

Markowi trochę się dostało rykoszetem, za co z całego serduszka go przepraszam. 

Lenovo, Adi-2 lps, UR Unico Gold Lion, Telefunken TL 710

13 minut temu, piter z napisał:

Chodzi tylko i wylacznie o to ze 8" Purifi schodza nizej i maja wyzsza skutecznosc, takze lepiej wykorzystywalyby mozliwosci kopolek. Jezeli chodzi o max. SPL to schodzac nizej 8" nie wyprodukuje go zbytnio wiecej.

Tak dla zasady sprawdzilem, i rzeczywiscie chyba cos zle wczesniej widzialem poniewaz skutecznosc jest podobna 🙂

21 minut temu, piter z napisał:

Tak dla zasady sprawdzilem, i rzeczywiscie chyba cos zle wczesniej widzialem poniewaz skutecznosc jest podobna

Pawel mowil kiedys ze nie ma duzej roznicy pomiedzy 15cm a 18cm dla pewnego glosnika od Seasa. Akurat mu bym wierzył 😉

36 minut temu, J4Z napisał:

Dywanik jest dla mnie żartem. Panele 5cm (na oko) za kolumnami... Hm... 😛

Markowi trochę się dostało rykoszetem, za co z całego serduszka go przepraszam.

No akurat za kolumnami 5cm to jest troche malo. No ale nie kazdy moze robic w salonie co mu sie podoba. Nasze Panie często nie są tak wyrozumiałe w tym temacie. 

Celowales we wlasciciela "drugich najlepszych kolumn na forum"? 😉😁🤭😃😂🤣

Godzinę temu, piter z napisał:

Ja na to patrzę trochę inaczej. Miałem na warsztacie Purifi 8", to prawdziwy wymiatacz ale mimo wszystko bliżej jest mi do Purifi 6.5 z kilku powodów.
Możesz wierzyć lub nie ale osiągi jakie oferuje 6.5 są na tyle dobre, że naprawdę więcej nie trzeba. Jeden może być niekiedy za cichy ale 2 to już jest picobello.
Purifi 8" schodzi oczywiście niżej tylko żeby z tego skorzystać trzeba zacząć spełniać warunki lokalowe. Bez tego może być więcej kłopotu niż pożytku. Już w życiu przerobiliśmy kilku klientów którzy słuchali mniejszych kolumn a potem zamawiali rozmiar większe bo im się wydawało że większy = lepszy no i był problem z basem gdzie mniejsze grały modelowo. Oczywiście każdy mierzy własną miarą. Jak ktoś ma odpowiednie warunki to z jego perspektywy takie małe kolumny będą bez sensu i zawsze powie, że trzeba było robić większe.

I tu dochodzimy do bardzo istotnej sprawy. Purifi 6.5 pracuje w małej obudowie. Można zrobić małe, zgrabne kolumny o kosmicznych osiągach jak na ich rozmiar, które wpiszą się do każdego salonu. Myślę, że dla wielu osób to kluczowy argument. Bo nie sposób osiągnąć dużo z wielkich kolumn ;-).
W projekcie Destino mamy dodatkowo sekcje średniotonową która ma symboliczną komorę (tak na prawdę jej nawet nie potrzebuje ale dla zasady daliśmy) co dodatkowo oszczędza objętość. Te kolumny mają wielkość typowych kolumn 2 / 2.5 drożnych a są 3 drożne i grają jak dużo większe paczki.

Edytowane przez Yoshi_80
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.