Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny do Yamahy R-N402D

Cztery

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, zamierzam się na zakup w/w Yamahy. Jakie radzicie kolumny (do ~1200zł)? W salonie zaproponowano mi:

Pure acoustics nova

Taga tav-606 v.3

Pure acoustics nova6

Cambridge audio sx60

Cambridge audio sx80 (używane)

Rozważam też nieco Onkyo RX-8150. Może któreś bardziej by się zgrywały z Onkyo?

https://www.audiostereo.pl/topic/132157-kolumny-do-yamahy-r-n402d/

Dzień dobry.

Jeśli szukasz dobrego amplitunera stereofonicznego sieciowego, wybieraj pomiędzy wspomnianą przez Ciebie Yamaha R-N402D (http://www.q21.pl/yamaha-r-n402d.html), modelem wyższym R-N602 (http://www.q21.pl/yamaha-r-n602.html) oraz Onkyo TX-8150 (http://www.q21.pl/onkyo-tx-8150.html). Wszystkie wymienione powyżej urządzenia mają bogate wyposażenie, różnice natomiast są słyszalne w charakterze brzmienia. Obydwa modele Yamaha najlepiej sprawdzą się w szybszych, mocniejszych gatunkach muzycznych, bardziej eksponując skraje pasma. Onkyo jest trochę równiejsze, dokładniejsze, bardziej analityczne z mocnym, dobrze kontrolowanym basem. Wybór tak naprawdę zależy od Twoich indywidualnych preferencji.

Kwestia kolumn - nie znam wielkości Twojego salonu, ale jesli jest to nie więcej niż 25m2, moim zdaniem zdecydowanie najlepszą pod względem jakości brzmienia opcją będzie polska, radzi dobra konstrukcja STX Electrino 150 (http://www.q21.pl/stx-electrino-150.html). Jeśli natomiast zależy Ci na zmniejszeniu budżetu, mamy aktualnie w bardzo atrakcyjnej cenie kolumny Boston Acoustics CS 260 II (http://www.q21.pl/boston-acoustics-cs-260-ii.html).

Przyjrzyj się proszę moim propozycjom, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania poszczególnych konfiguracji.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Podaj proszę wymiary pomieszczenia w jakim ma ten system zagrać.

Niedrogie kolumny warte polecenia to IndianaLine NOTA 260 http://www.tophifi.pl/glosniki/glosniki-podstawkowe/indiana-line-nota-260.html

Daj znać jakie pomieszczenie, repertuar, co lubisz w dźwięku.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Model onkyo 8150 zagra dużo lepiej od wspomnianej Yamahy.

Nawet tańszy Pioneer sx30 też.

Wówczas może zostać co nieco na kolumny. Wyprzedazowe indiany tesi 560, magnat quantum 675 czy nieco tańsze heco victa 702.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

Jak w salonie zaproponowali Ci taga 606 czy supernowa to w czym problem ? Sam posłuchaj:), a potem zmień salon:)

IMO bez sensu wydawać kasę na takie badziewne kolumny, które conajwyżej nadają suę do najtańszego kina domowego.Set 5.0 tych kolumn kosztuje 1100 zł i ile wychodzi. za 1 kolumnę ?

Do onkyo8150 i pioneera sx30 kolunny cieplej grające bo te ampli grają dość twardo, do yamahy 602 mogą być twarsze kolumny. Jednak w obu wypadkach szkoda kupować kolumny poniżej poziomu 1300zł za monitory, czy poniżej 2 tys za podłogowe.

Jeśli Yamaha to lepiej dołożyć 300 zł i wybrać model 602 zamiast 402, różnica w dźwięku jest bardzo duża, jak zdejmie się obudowę widać z czego wynika.

Jak masz kupić kolumny taga, lub supernowa to kup najtańszy model 301, elementy będą miały bardziej zbliżony poziom jakości.

Byłem na wstępnym odsłuchu i Tagi rzeczywiście odpadły od razu. Jestem już praktycznie zdecydowany na Cambridge Audio SX80, odnoszę wrażenie, że lepiej, bardziej żywo grają z Yamahą. Słuchałem póki co z A-S202 i wydawała się dobrze uzupełniać z tymi kolumnami. Mniemam, że z R-N402D może być tylko lepiej.

Do onkyo8150 i pioneera sx30 kolunny cieplej grające bo te ampli grają dość twardo, do yamahy 602 mogą być twarsze kolumny.

Kolego zdecydowanie na odwrót. :) Rozumiem że wkradł się jakiś błąd.

Kolumny mało popularne u nas ale całkiem ok w porównaniu do ceny.

Jednak nie polecam po raz kolejny RN402. MAsz w tej samej cenie SX30 od Pioneera a to klasowo lepszy amplituner.

Jesli nie wierzysz mogę przygotować Ci lepszą cenę i wysłać sprzet do domu. Jak Ci nie będzie pasować to po prostu zwrócisz.

potwierdzam słowa S4Home,

mam pioneera sx30 i zagrał on zdecydowanie lepiej niż yamaha rn-600 ......dużo ładniej barwowo, dźwięk bardziej plastyczny, lepsza scena, yamaha grała sucho, twardziej, szybciej, ale traciła na wypełnieniu,

pioneer gra miękko, plastycznie i z piekną barwą,

wcześniej - przed odsłuchami byłem nastawiony na yamahe.....przecież cały internet krzyczy ze jest cudowna.... :D

ale to zupełnie inny dźwięk od onkyo/pioneera, po odpaleniu pioneera muzyka zaczęła żyć :)

a gra on z MA bronze 5,

karsk , według mnie jest nieco inaczej, Pioneer sx30 gra twardo, jakby bez uczucia, podobnie do Onkyo, a Yamaha ma więcej masy w wyższym basie i średnicy. Góra mimo, że w yamasze mniej ostra to ma więcej powietrza tak jak w bezpośrednim porównawczym teście w sierpniowym numerze AV .Test, dobrze jest to tam opisane

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jednak zdaje sobie sprawę że można mieć własne odczucia, inaczej słyszeć, bo takie jest audio, więc nie zamierzam się tu spierać.

Ukryta Zawartość

Ja porównywałem z rn602, 402 gra jeszcze słabiej,

Hmm ciekawe na odsluchach byłem z 2 osobami obie potwierdziły mój odbiór sprzętu, byc moze to tez sprawa zgrywania się z niektórymi kolumnami a przede wszystkim gatunków muzycznych,

Arekm pisałem o tym wcześniej ale widzę że jednak się nie pomyliles?

Absolutnie się z tym nie zgadzam.

Koncern onkyo pioneer gra lepiej średnica. Yamaha ma więcej oddechu i przestrzeni ale jest suchsza i bardziej twarda.

Zgadzam się więc z karsk i każdy klient słyszy mniej więcej podobne porównanie.

Musiałeś słuchać na wyjątkowo specyficznych kolumnach.

A porównujemy do 602. Gdyż 402 biorąc pod uwagę amplitunery o których tu rozmawiamy przegrywa w przed biegach.

Po co zaprzątać tym głowę

Gdzie napisałem że jest lepsze?

Napisałem że nie zgadzam się z opisaniem dźwięku przez kolegę.

Nigdzie nie twierdzę że Pioneer sx30 czy onkyo 8150 są lepsze od rn602. Gdyż to praktycznie te same modele.

Jeśli chodzi ci o porównanie do 402 to wszystkie 3 są zdecydowanie od niej lepsze.

Również rozważam zakup amplitunera stereo z wifi itd.

Panowie a co powiecie na temat szybkości łączenia się amplitunera z siecią, radiem internetowym?

Na YT jest filmik porównujący Pioneera i Yamahę i wygląda to tragicznie ( od strony Pioneera).

Sam myślę nad Yamahą 402 czy 602.

Pokaż te filmik. Bo ja problemu nie widzę.

Jedyny problem to w podłączeniu. W onkyo odbywa się to mega automatycznie w przypadku Yamahy trzeba czasem wpisywać ścieżkę ręcznie zajmie to całe 5 minut dłużej.

Później jest to kwestia 4-6 sekund aż radio się zbuforuje. Tyle :)

Ukryta Zawartość

A ok teraz widzę, że filmik zmodyfikowano i gośc dodał na samym końcu wpis że przy network standby model Pioneer uruchamia się po 4 sekundach.

Ukryta Zawartość

NA tym filmie widać jakby dopiero łączył się z siecią.

Normalnie tyle to nie zajmuje.

A ok teraz widzę, że filmik zmodyfikowano i gośc dodał na samym końcu wpis że przy network standby model Pioneer uruchamia się po 4 sekundach.

A no własnie.

• 9 miesięcy później...

Czy pisząc o pioneer sx30 macie na myśli to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Ukryta Zawartość

Pioneer SXN30 to ta sama baza dla wszystkich modeli

SXN30 jest podstawowy

SXN30DAB ma wbudowany moduł DAB

SXN30AE to nowszy model z rozbudowaną niefunkcjonalnością sieci.

Grają tak samo.

Piotrek

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.