Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V481 - problem z ustawieniami

lukades

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam problem z połączeniem telewizora Sony KDL 55W829b z kinem domowym Yamaha RX-V481 i do tego mam odtwarzacz Blu-ray Samsung BD-J7500.

Otóż mam następujące połączenia. Kabel HDMI wychodzi z telewizora z wyjścia HDMI ARC do portu w amplitunerze HDMI OUT HDCP2.2. Nie używam zatem kabla optycznego. Następnie drugim kablem łączę amplituner kablem HDMI z portu 1(BD/DVD) z Blu-ray'em Samsung z portem HDMI OUT 1 MAIN (Anynet+). Przy takiej konfiguracji na wyświetlaczu amplitunera wyświetla mi się na czerwono HDMI OUT.

Pytanie i problem numer 1

Problem polega na tym, że za pomocą pilota od amplitunera YAMAHA powinienem włączyć TV a nie mogę, nie mam obrazu ani dzwięku. Dodam, że za pomocą pilota od amplitunera YAMAHA mogę włączyć Radio, Radio internetowe i Blu-ray. Natomiast, żeby włączyć telewizor i mieć obraz i dżwięk muszę wziąć pilot od telewizora i wybrać żródło TV. Wtedy jest wszystko OK. A wydaje mi się, że za pomocą pilota od amplitunera powinienem również włączyć obraz i dżwięk z TV. No i jeszcze ten komunikat na wyświetlaczu czyli coś jest jednak nie tak jak trzeba.

Chociaż dowiedziałem się, że jesli mam podswietlone na czerwono tzn. że jest OK.

Generalnie niby wszystko gra ale nie do końca.

Może problem tkwi nie tyle w połączeniu urządzeń co w ustawieniach menu amplitunera?

Wszystko na załączonych zdjęciach.

Problem numer 2

Czy można zwiększyć jakos glosnosc. Tzn. gdy miałem sam telewizor to głosno mialem już np. na ok. 15-20. A gdy dżwięk puszczam przez kino domowe to głos podczas oglądania TV żeby był taki normalny to muszę dać na ok. 40-50. Da się cos z tym zrobić. Dodam, że gdy włącze radio internetowe z amplitunera to głos normalny mam już przy około 20. Radio z amplitunera ciut głosniej żeby normalnie słyszeć, a żeby słyszeć głos z TV to muszę dać na około 40-50. Więc może jest cos jest nie tak czy to jest normalne.

Pomóżcie. Jakieś uwagi i sugestie.

Dzięki za pomoc!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-65568-0-11394800-1488741056_thumb.jpg

post-65568-0-27276000-1488741056_thumb.jpg

post-65568-0-55280700-1488741056_thumb.jpg

post-65568-0-76116100-1488741056_thumb.jpg

post-65568-0-98767600-1488741056_thumb.jpg

post-65568-0-16265300-1488741057_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/132072-yamaha-rx-v481-problem-z-ustawieniami/

Musisz podłączyć wszystkie opcje HDMI.

Czy arc, Control i co tam jeszcze jest innego.

Nie rozumiem o co chodzi z głośnością?

Dźwięk z TV ma inny zakres już dźwięk z amplitunera?

Więc to raczej normalne.

Jak to napisał S4Home

"Nie rozumiem o co chodzi z głośnością?

Dźwięk z TV ma inny zakres już dźwięk z amplitunera?"

dokładnie, sygnał TV jest słabszy dlatego ta różnica w "położeniu" potencjometru na skali.

Wróćmy do Twojego pytania nazwanego problem 1 , czy programy oglądasz z telewizora, tzn do telewizora podłączony jest kabel telewizji naziemnej, kablówki czy coś podobnego czy to jest tuner jakiejś platformy cyfrowej.

Napewno w menu telewizora : przycisk HOME, strzałką zjeżdżasz w dół i na ustawienia i w menu dźwięku musisz wybrać system audio bo pewnie jest ustawione na : głośniki telewizora czy jakoś tak.

Napewno w menu telewizora : przycisk HOME, strzałką zjeżdżasz w dół i na ustawienia i w menu dźwięku musisz wybrać system audio bo pewnie jest ustawione na : głośniki telewizora czy jakoś tak.

Tak popieram.. i jeszcze sprawdzić te wszystkie dodatki surround.. w TV czy są powyłączane..

DSP i takie tam.. na off

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.