Skocz do zawartości
IGNORED

jak osłabić podbicie ok. 70 Hz w pokoju

Bogdan

Rekomendowane odpowiedzi

Od dawna mam problem z pobiciem wyższego basu o częstotliwości 70 Hz , niestety kolumny muszą stać tak , jak stoją , a że bas reflexy maja z tyłu więc powstaje spora górka . Sprawdziłem testem audio i reszta pasma równa.

Czy wpakować watę do kolumn ? A może są inne skuteczne środki likwidowania takiego zjawiska ?

Proszę o radę .

I zmienić kolumny w nie do końca zamknięte. Tym samym charakterystyka zmieni się w stronę kolumny zamkniętej - całe pasmo zrobi się bardziej wyrównane, ale bas nie zejdzie już tak nisko. Górka w średnio-wysokim zakresie basu to właśnie efekt bass reflexu, raczej zamierzony na etapie projektowania kolumny.

Od dawna mam problem z pobiciem wyższego basu o częstotliwości 70 Hz , niestety kolumny muszą stać tak , jak stoją , a że bas reflexy maja z tyłu więc powstaje spora górka . Sprawdziłem testem audio i reszta pasma równa.

Czy wpakować watę do kolumn ? A może są inne skuteczne środki likwidowania takiego zjawiska ?

Proszę o radę .

To jest mod wynikający zw standardowej jak widzę wysokości pomieszczenia i jedynym wyjściem jest pokochać albo zaadaptować PORZĄDNIE pomieszczenie.

nagrywamy.com

próbowałem zatykać bass reflex, ale efekt nie był dobry, ten pik przy 70 Hz to nie jest efekt zamierzony w Dali Grandach, one są strojone ze dwa razu niżej , a grają od 20-22 Hz , tylko pokój jest specyficzny :-(

gdyby mógł je osunąć od ściany jeszcze z pół metra , to byłoby ok , ale żonka już sapie , że za bardzo wystają - takie życie , spróbuję jeszcze dołożyć waty tłumiacej do komór basowców - zobaczę , bo nie chce się tych kolumn wyzbywać

Masz może jakiś tutorial?

Poszło z Commodore 64

Poszukaj na necie, najważniejsze to ciąć tylko górki i ograniczyć się do np. 200hz.

Bogdan,

Masz pewnie z 15db ponad poziom średni, zatykanie BR - nie tedy droga.

... albo dołoż korektor impedancji na drugi peak. Te podbicia Ci się nakładają.

Rowniez mam podobny problem, w miejscu odsluchowym, mam podbicie przy 70hz i 93hz

kolumny w obudowach zamknietych, stoja w sporych odstepach od scian na krotszej scianie.

myslalem o wstawieniu w rogach pomieszczenia za kolumnami pulapek basowych od podlogi az do sufitu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i wyklejeniu sciany za kolumnami czesciowo piramidkami

pokoj wyglada mniej wiecej tak, pokoj 5x3m

f3w1sl.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

we filtrze DACa wymieniłem kilka opampów : ( m.in. OPA2132, musesa8820 , muses 8920, OPA1612, 2xad825 ,2 x LT1028 ) na chyba już ostatecznego 2 x OPA627 i problem niemal całkowicie rozwiązany :-)

we filtrze DACa wymieniłem kilka opampów : ( m.in. OPA2132, musesa8820 , muses 8920, OPA1612, 2xad825 ,2 x LT1028 ) na chyba już ostatecznego 2 x OPA627 i problem niemal całkowicie rozwiązany :-)

Pozbyłeś się rezonansu na 70Hz przez wymianę wzmacniaczy operacyjnych? W takim razie te teraz są na pewno uszkodzone ;)

nagrywamy.com

szczególnie ad825 walił po uszach , ale musues 8820 też mocno pogrubiał ten zakres basu, a OPA627 znacznie poprawił kontrolę basu i nieco odchudził to podbite pasmo, a że jestem po latach przeczulony na to buuuczenie , więc każda zmiana na plus , czyli na minus cieszy mnie jak dziecko - a różnica jest spora - czyli od nieakceptowalnego jednostajnego buuu do obfitego , ale kontrolowanego basika - dla mnie to podążanie w dobrym kierunku , jeszcze ad826 wywalam z konwersji I/V i wracam do LT1364 albo dedykowanego do I/V LT1358

Wyobraź sobie Bogdan jak miałeś skopaną aplikację tych układów scalonych...

Jak wymiana WO powoduje takie zmiany to oznacza, że są to albo układy do dalece odmiennych zastosowań, albo totalnie skopane parametry elementów/napięć towarzyszących.

Wyobraź sobie Bogdan jak miałeś skopaną aplikację tych układów scalonych...

Jak wymiana WO powoduje takie zmiany to oznacza, że są to albo układy do dalece odmiennych zastosowań, albo totalnie skopane parametry elementów/napięć towarzyszących.

Co ciekawsze, mogę się założyć, że pomiar pasma nie pokaże różnic, a odsłuchowo - rezonans znika. Tak to mały scalaczek trzyma w ryzach duży głośnik i powietrze w całym pokoju ;)

nagrywamy.com

Nic nie miałem skopanego, mam kiepski pokój do bass reflexu z tyłu, ludzie kablami korygują brzmienie systemu a Ty w opki nie wierzysz.... przyjedź posłuchać.

Rezonanse pomieszczenia redukuje się (od najprostrzego):

1. Korektą (EQ, DSP,...).

2. Wprowadzając elementy tłumiące (dywany, zasłony, makatki,...).

3. Przestawianiem ZG i mebli.

4. Ustrojami akustycznymi (pułapki, dyfuzory,...).

5. Zmianą geometrii pokoju (choćby skośne wzajemnie ściany i sufit zbudowany za pomocą regipsów. W środek tłumienie.).

Przestawienie ZG i mebli bywa czasami mniej wykonalne od zaszmacenia (wykładzina na podłodze i ścianach) pokoju.

2. jest jedynie załagodzeniem. Skuteczne bywa 2. Kontrowersyjnie skuteczne jest 3. Wymaga to podejścia profesjonalnego a nie udawania pracy nad akustyką pomieszczenia. 4. jest bezwzględnie skuteczne przy odpowiednim zaburzeniu symetrii.

1. bywa skuteczna przy pewnych założeniach.

Zawsze należy dążyć do rozwiązań czystych akustycznie (w kolejności 5, 2, 3, 4) aby móc dostrzegać niuanse sprzętowe...

Inaczej słucha się sprzętu a nie muzyki.

Ja mam tak obsłuchany sprzęt, że wyraźnie słyszę zmianę opka - szczególnie we filtrze Dac, np ad8022 od musesa8820 w ilości basu dzieli dla mnie przepaść. To jest ad8022 gra odchudzonym, krótkim punktiwym basem, a muses pogrubionym, co daje wrażenie, że jest go sporo więcej. Eq czy dsp nie wchdzi w grę, nie potrzeby aż tskiej ingerencji w tor audio, to nie estrada. Dali Grandy to kolumny znakomite, ale muszą mieć przestrzeń. Jestem już bardzo zadowolony z efektu na opa627, a jak mnie najdzie na słuchanie wyczynowe, to odsunę kolumny jeszcze 30 cm od ściany i po temacie.

Rezonanse pomieszczenia redukuje się (od najprostrzego):

1. Korektą (EQ, DSP,...).

2. Wprowadzając elementy tłumiące (dywany, zasłony, makatki,...).

3. Przestawianiem ZG i mebli.

4. Ustrojami akustycznymi (pułapki, dyfuzory,...).

5. Zmianą geometrii pokoju (choćby skośne wzajemnie ściany i sufit zbudowany za pomocą regipsów. W środek tłumienie.).

Przestawienie ZG i mebli bywa czasami mniej wykonalne od zaszmacenia (wykładzina na podłodze i ścianach) pokoju.

2. jest jedynie załagodzeniem. Skuteczne bywa 2. Kontrowersyjnie skuteczne jest 3. Wymaga to podejścia profesjonalnego a nie udawania pracy nad akustyką pomieszczenia. 4. jest bezwzględnie skuteczne przy odpowiednim zaburzeniu symetrii.

1. bywa skuteczna przy pewnych założeniach.

Zawsze należy dążyć do rozwiązań czystych akustycznie (w kolejności 5, 2, 3, 4) aby móc dostrzegać niuanse sprzętowe...

Inaczej słucha się sprzętu a nie muzyki.

Na problemy typu górka przy 70Hz podziałają tylko ogromne bass trapy strojone na daną częstotliwość lub DSP. Niestety.

Żebym zrozumiał - wymieniłeś wzmacniacze operacyjne w jednym urządzeniu i w ten sposób system testowany z generatora zniwelował rezonans na 70Hz?

nagrywamy.com

czy to był stricte rezonans nie wiem , to było męczące jednostajne zaciąganie basem o częstotliwości 70 Hz, dobór opampa spowodował znaczne poprawienie kontroli basu , a może też jego spłycenie w tym zakresie , tego nie wiem , ale efekt jest taki, że teraz kontrabas nie jest rozmazaną kluchą , tylko obfitym instrumentem, o co w calej zabawie chodzilo, zresztą jego nadmiar występuje tylko na płytach Agi Zaryan , które mają fabrycznie przewalony bas, a ogólnie jest ok, obficie ale bez zamazania rozdzielczości, czyli buuuuuczenia

to było męczące jednostajne zaciąganie basem o częstotliwości 70 Hz, dobór opampa spowodował znaczne poprawienie kontroli basu

@Bogdan wymiana OP-a tylko powodowała, że cały dolny zakres został wycofany o 3-5dB. Załóżmy żę od 100Hz do 40Hz. Jednocześnie pozbyłeś znacznej ilości przekazu, mocno istotnego. Najgorsze jest to, że ten mod nadal masz ponieważ wynika on z wymiarów pomieszczenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.