Skocz do zawartości
IGNORED

Napędzenie Dynaudio focus 160

michallo

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam w tej chwili zestaw Dynaudio focus 160 napędzany przez wzmacniacz Kenwood KA-1100D. Wzmacniacz brzmi z tymi dynkami całkiem nieźle, w każdym razie w porównaniu z innymi jakie posiadałem, ale zaczyna się już delikatnie starzeć i brakuje mi też do zestawu dobrego CD, tunera, czasami chętnie bym posłuchał muzyki bez włączonego komputera.

Zacząłem poszukiwać zestawu który by mi to wszystko dostarczył. Te dynki zazwyczaj są łączone z wzmacniaczami dużej mocy, często już za pieniądze 10000+, do tego jeszcze CD, streamer i już robi się bardzo dużo.

Teraz się zastanawiam nad jakimś amplitunerem stereo. Większość posiada tuner, obsługę spotify, niektóre też CD. I wszystko to obsługiwane wygodnym pilotem lub telefonem. Czy znacie jakiś, który pasowałby do tych dynków?

pozdrawiam,

Michał

https://www.audiostereo.pl/topic/132060-nap%C4%99dzenie-dynaudio-focus-160/

Teraz się zastanawiam nad jakimś amplitunerem stereo. Większość posiada tuner, obsługę spotify, niektóre też CD. I wszystko to obsługiwane wygodnym pilotem lub telefonem. Czy znacie jakiś, który pasowałby do tych dynków?

taki będzie ok:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

nie napisałeś ile $$$ chcesz przeznaczyć

zastanów się może nad klasycznym wzmacniaczem stereo, do tego auralic aries mini (masz dac, tidal itd ). CD można kupić używane obecnie w dobrej cenie.

taki będzie ok:

Ukryta Zawartość

Czyli do tych dynków wystarcza 50 watt / kanał? Cena już mnie nieco przeraża. To jest ~17000 zł (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) do kolumn za około 4000 zł. A co tego i tak musi dojść cd i tuner.

nie napisałeś ile $$$ chcesz przeznaczyć

zastanów się może nad klasycznym wzmacniaczem stereo, do tego auralic aries mini (masz dac, tidal itd ). CD można kupić używane obecnie w dobrej cenie.

Teraz mam właśnie klasyczny wzmacniacz, oraz cd. Wzmacniacz jest całkiem ok, chociaż zastanawiam się jak długo jeszcze pożyje. CD ma wymieniony laser na nowy, oryginalny sony, ale i tak lepiej się do niego nie zbliżać za szybkim krokiem :).

Chcę amplituner dla wygody korzystania - jeden pilot to wszystkiego, lub wszystkie klocki jednej firmy z tego samego powodu.

Co do ceny, to nie chcę wydawać więcej niż 6 - 10 tyś na sprzęt audio.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co myslicie o tamim przyziemnym amplitunerze - Yamaha R-N602 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i do tego cd Yamaha cd s300 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) )?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Choć ten Kenwood KA-1100D nie jest wzmacniaczem specjalnie wybitnym , to i tak wydaje mi się , że ta Yamaha nie będzie miała startu. Lepiej zrobić dobry przegląd w kenwoodzie o ile pamiętam selektor wejść i potencjometry trzeba przeczyścić , poza tym raczej były to udane konstrukcje . Ewentualnie kondy na zasilaniu pomierzyć , ale to ostateczność.

Te focusy 160 potrzebują coś o wiele lepszego jak ta yamaha i to znacznie lepszego .

Michallo napisz jakich elementow w brzmieniu oczekujesz od nowego wzmaka, bo samo sformulowanie -pasowalby do tych dynek- nie wiele mowi. Konkretnie jakie elementy brzmienia maja byc priorytetem?

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Nie chciałbym, żeby kolumny straciły swojego dosyć dynamicznego, żywego brzmienia. Chcę, żeby dało się też słuchać muzyki cicho nie tracąc wszystkiego z brzmienia.

Oj to wymagania są bardzo wysokie , takie rzeczy to tylko dobre końcówki mocy , mało która integra to potrafi dobrze zrobić , czyli trzymać za mordę głośniki przy cichym słuchaniu.

Chyba , że mamy do czynienia z głośnikami o dużej skuteczności , ale dynki do nich nie należą.

Oj to wymagania są bardzo wysokie , takie rzeczy to tylko dobre końcówki mocy , mało która integra to potrafi dobrze zrobić , czyli trzymać za mordę głośniki przy cichym słuchaniu.

Chyba , że mamy do czynienia z głośnikami o dużej skuteczności , ale dynki do nich nie należą.

Nie wiedziałem, że mam duże wymagania :). Do tej pory sprawę załatwiał mi znienawidzony przez wielu loudness, który mogłem wyłączyć po podgłoszeniu albo sam się wyłączał. Sporo nowych konstrukcji nie ma niczego takiego. Widać selektor wejść i pokrętło głośności. Ale nigdy nie słuchałem tych nowych wzmacniaczy. Może teraz rozwiązują sprawy inaczej.

Choć ten Kenwood KA-1100D nie jest wzmacniaczem specjalnie wybitnym ...

Te focusy 160 potrzebują coś o wiele lepszego jak ta yamaha i to znacznie lepszego .

Pewnie nie jest. Mam porównanie tylko to tego co posiadam / posiadalem. Denon PMA-700AE, Kenwood 5040R, I ten 1100D. 1100D gra od każdego z poprzednich znacznie lepiej. Zarówno z Focusami 160, jak i moimi poprzednimi Siestami. Papierkowo Siesty mają większą efektywność, ale i tak przy niższych poziomach głośności Focusów słucha się przyjemniej.

Miałem starszy trio 990 i 1100 i nie powiem , że są to złe wzmacniacze , są dobre ale w swojej cenie .

Ale jeśli loudness ma załatwić ciche słuchanie z dobra jakością (pełne brzmienie , rozdzielczość) , to ja na pewno nie pomogę , bo to nie tędy droga . Należę do tych osób które również twierdzą , że loudness strasznie psuje dźwięk .

Ja bym nie zamienił tego Kenwooda KA-1100D na yamahę R-N602 , dźwiękowo na pewno nie będzie lepiej.

To może sprzedaj te Dynaudio Focus 160 i kup aktywne Dynaudio LYD 48 - nie będzie problemów z wyborem wzmacniacza (:

orientacyjne ceny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wiem jak grają Focusy bo je mam, zdziwisz się jak podepniesz do nich dobrą elektronikę zwykle znacznie droższą od nich samych. Potrafią mile wtedy zaskoczyć graniem.

Wierzę, że Focusy po podłączeniu elektroniki za kilkadziesiąt tysięcy będą grały lepiej, niż z super tanim amplitunerem, ale patrzę też na względy praktyczno-estetyczno-cenowe. Szukam po prostu złotego środka pomiędzy ceną i praktycznością.

No dobra. To muszę zmienić nieco wymagania, jak się moim nie da dopasować :)

To może wzmacniacz nie gorszy klasowo od tego 1100D - i tak nie będę w stanie sprecyzować brzmienia którego szukam. Chcę, żeby nie zrobić zbyt klinicznego dźwięku. Musi być przede wszystkim muzykalnie i jednak dosyć ciepło.

Szukam też wygody, czyli żeby do wzmacniacza dało się w przyszłości dobrać cd, tuner z DAB i streamer z spotify / tidal / USB / cokolwiek innego i najlepiej obsługiwać większość jednym pilotem i żebym później przy szukaniu pasującego klocka nie wypadł z butów.

Tutaj mam klocka Musical Fidelity:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ~14 000 zł. Załóżmy, ze bym jakoś przebolał.

Może mi się spodobać, bo w sumie nieco lubię brytyjską szkołę grania i też spora część muzyki której słucham pochodzi od nich :)

Ale już jak dopasuję do tego ich CD:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ~ 7000 zł, to już zaczynam czuć ból, bo jednak większość muzuki odtwarzam z komputera.

Już się zrobiło 21 000 zł (Można też za to kupić 10 letni, używany samochód lub zacząć remontować kuchnię)

No to dopasuję jeszcze tuner - heh, na stronie q21 żadnego Musical Fidelity nie znalazłem :) Chuba tunery są już passe.

Oraz streamer. Znalazłem jakiś za 20 000, nawet już z CD -

Ukryta Zawartość

Znalazłem jeszcze M6 Encore 225

Ukryta Zawartość

To jest kombajn, już z prawie wszystkim, ale i tak mniejszą funkcjonalnością od Yamahy za 2100 zł :) Cena też już totalnie poza moją ligą (25 000 zł, musiałbym sprzedać duszę diabłu i obiecać ściągnięcie jeszcze kilku dusz) Załóżmy jednak, że mnie na to stać... nadal bałbym się, że za 5 lat spotify i tidal przestaną istnieć lub po prostu sprzęt przestanie je obsługiwać. Po zapłaceniu 25000 zł dostałbym szału jakbym nie mógł ich używać w pełni)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

to ja zaproponuje coś z innej beczki.

- Oppo Sonica DAC -> Dac, strumieniowiec, pre, tidal, radio internetowe

- Atoll AM200SE

- jakiś transport (może być CA CXN, może Atoll CD100, może coś innego)

drugi typ to Hegel, ktory zawsze dobrze zgrywał się z dynkami:

- Hegel H160 jako integra+dac

- Auralic Aries mini

Masz dobre kolumny, to pewnik, Możesz je sprzedać i kupić jakieś all in one albo dokupić komponenty które pasują do F160. Dla mnie inna droga to ślepy zaułek.Pisze tak bo jakieś zaułki już zaliczyłem.

Kolega dobrze kombinuje, u mnie grało Oppo 105 z Heglem 160 i Dynkami.

podałem sprawdzone kombinacje, pozostaje do sprawdzenia nieodkryta klasa D (np. Wadia Intuition 01, Lyngdorf TDAI 2170, czy Lab Gruppen Ipd 1200) -> to są wzmacniacze, które grają naprawdę dobrze, lub bardzo dobrze i należało by ich odsłuchać z dynkami.

Dodatkowo mają wbudowanego Daca, więc odpada jeden kolcek.

to ja zaproponuje coś z innej beczki.

- Oppo Sonica DAC -> Dac, strumieniowiec, pre, tidal, radio internetowe

- Atoll AM200SE

drugi typ to Hegel, ktory zawsze dobrze zgrywał się z dynkami:

- Hegel H160 jako integra+dac

- Auralic Aries mini

Trochę nie wiem po co mi DAC. Już jeden mam :) Takie coś, tylko w obudowie i z trafem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No i mam jeszcze dźwiękówkę Xonar STX. Do tej pory była OK.

Kurcze, i kupowanie CD za 4000 zł. Trochę nie rozumiem w czym to się różni od dowolnego CD z wyjściem optycznym, zwłaszcza jak ma być podłączane do DACa. Chyba nie nadaję się na audiofila. Wszystko muszę racjonalizować i sprowadzać do danych papierowych.

No i jeszcze nic z tego nie ma radia :)

To teraz tylko muszę znaleźć sklep, który mi wypożyczy za kaucją takie klocki. Bo jak dla mnie sprawdzanie w sklepie nie ma najmniejszego sensu.

Jeszcze muszę przesłuchać Musical Fidelity M6si, bo kolor mi się bardziej podoba niż hegla.

Ukryta Zawartość

Trochę nie wiem po co mi DAC. Już jeden mam :) Takie coś, tylko w obudowie i z trafem -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) No i mam jeszcze dźwiękówkę Xonar STX. Do tej pory była OK.

Kurcze, i kupowanie CD za 4000 zł. Trochę nie rozumiem w czym to się różni od dowolnego CD z wyjściem optycznym, zwłaszcza jak ma być podłączane do DACa. Chyba nie nadaję się na audiofila. Wszystko muszę racjonalizować i sprowadzać do danych papierowych.

No i jeszcze nic z tego nie ma radia :)

To teraz tylko muszę znaleźć sklep, który mi wypożyczy za kaucją takie klocki. Bo jak dla mnie sprawdzanie w sklepie nie ma najmniejszego sensu.

widzisz, moja odpowiedź była dosyć ogólna. Broń Boże nie chcę pchać Cię w stronę audiofilii.

Postaraj się znaleźć salon z Oppo i Atollem i posłuchaj na kolumnach o zbliżonej sygnaturze do dynków. Jeżeli Ci się spodoba to wypożyczaj. Tak samo z Heglem.

Jeżeli chodzi o CD to podałem przykłady, nie wiem czy chcesz kupić sprzęt nowy, używany, czy może zastosować to co masz... Myślę, że na początku powinieneś skupić się na wzmacniaczu, źródło możesz dobrać później...

Ukryta Zawartość

I nie kupuj m6si. M5si gra podobno tak samo a kosztuje polowe mniej. Tak przynajmniej pisało kilku użytkowników którzy porównywali oba. Na giełdzie jest teraz M6i za 4500 wystawiony. Nie wiem czy 3si jest lepszy od niego czy nie, ale moze to jakas droga, jesli juz o MF mowa.

I nie kupuj m6si. M5si gra podobno tak samo a kosztuje polowe mniej. Tak przynajmniej pisało kilku użytkowników którzy porównywali oba. Na giełdzie jest teraz M6i za 4500 wystawiony. Nie wiem czy 3si jest lepszy od niego czy nie, ale moze to jakas droga, jesli juz o MF mowa.

Dzięki za wskazówki. Gdzie widzisz na giełdzie M6i?

Chyba muszę się wybrać z moimi kolumnami do sklepu, bo czym więcej przeglądam tym mniej mi się chce w tym wszystkim przebierać. Nie mam najmniejszego pojęcia jakie będą różnice między Musical Fidelity, Heglami, Krellami itp w praktyce. I chyba muszę dla picu zabrać jeszcze starego Kenwooda ;) Wiem tylko, że z początkowego postanowienia wydania około 10k zł na cały system (kolumny, wzmacniacz, cd, dac, odtwarzacz strumieniowy) zrobiła się miazga.

Na hifi.pl

Za 6500-7000 masz wysokiej klasy uzywany wzmacniacz i nowego Ariesa mini lub bluesond node 2. Pierwszy mam i wlasnie idzie do mnie poczta dac do niego, node2 ma podobno lepszy dac, ale nie słyszałem. Za ok 4K jak ogarniesz to dostaniesz z uk Tannoy xt8f.

Skoro kolumny juz masz, poszukaj używanego wzmacniacza.

Jak sie pouśmiechasz ładnie do panów w salonach to dostaniesz rabat.

Widzialem tam tez creek evolution a100, tzn na hifi.pl

Yamahe rn602 ma dziewczyna z Tannoy xt6f i gra to troche zmuloną średnica i brakuje glebi, ale nie wiem czy to wina kolumn czy ampli. Generalnie jak masz odłożony budżet to kupiłbym streamer + wzmacniacz stereo + abonament Tidal, chyba ze wolisz kupować płyty w postaci plików czy fizycznie, to inna kwestia.

A do okazjonalnego słuchania cd i filmow kup sobie tani blu ray do 500pln i kwestia filmowa rowniez ogarnięta. A przynajmniej ja tak system teraz buduje.

Ariesa mini mozesz kupic na raty 0% tu i tam.

Piękne to to nie jest, ale wymagania praktyczności spełnia w 100%

Ukryta Zawartość

Zastanowiłbym się na rozwiązaniem wzmacniacz + streamer all in. Dobry wzmak zapewni wysterowanie i prąd, streamer funkcjonalność.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ciekawa propozycja

Ukryta Zawartość

mało jest tak porządnie zbudowanych sprzętów w tej cenie

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ciekawe sprzęty znalazłeś :) Cyrus wygląda dla mnie na mistrza praktyczności. I nie trzeba szukać wszystkiego oddzielnie. Swoją drogą sprzedający pokazywał mi te dynaudio na jakimś wzmacniaczu cyrusa. Takim miniaturowym. Można mnie zastrzelić, ale zupełnie nie pamiętam jak to brzmiało :) Akurat jak jechałem po kolumny to miałem jakieś przewiane uszy i prawie nic nie słyszałem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.