Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podstawkowe/małe podłogówki 600-700zł (dobra średnica)

maniek21

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Już mam nadzieję ostatni z moich chyba innych tematów w ciągu ostatniego miesiąca.

Szukam kolumn do 600-700zł. Pokój 10-11m2.

Wzmacniacz Yamaha A-720,

Źródła: Tuner oraz CD Philipsa na TDA 1541.

Szukam kolumn z dobrą średnicą. Po prostu. Wokale nie mogą być schowane.

Myślę o Tannoy M3, bo miałem M2 i w zasadzie nie mogłem im wiele zarzucić.

Chyba, że są inne kolumny w tym budżecie na które mam zwrócić uwagę.

Szukam albo monitorów albo monitorów z obudową (małe podłogówki), z naciskiem na tą drugą opcję, bo nie mam standów.

Polecane są Missiony, ale nie wiem jak grają w stosunku do Tannoy.

Nie znam Missiona więc się nie wypowiem, Odsłuch Tannoy M3 dobrze wspominam- bardzo fajna średnica, typowa dla tej firmy, więc powinieneś być zadowolony. Ciężko mi jednak powiedzieć jak zachowają się w basie z Yamahą, myślę że warto to zweryfikować przed zakupem.

Możesz też spróbować z drugiej ręki coś z KEFA (Cresta, lub Q)

Pozdrawiam

Nie znam Missiona więc się nie wypowiem, Odsłuch Tannoy M3 dobrze wspominam- bardzo fajna średnica, typowa dla tej firmy, więc powinieneś być zadowolony. Ciężko mi jednak powiedzieć jak zachowają się w basie z Yamahą, myślę że warto to zweryfikować przed zakupem.

Możesz też spróbować z drugiej ręki coś z KEFA (Cresta, lub Q)

Pozdrawiam

Właśnie KEF-a kompletnie nie znam i nie orientuję się w tych kolumnach, a podobno ekstra.

M2 grały całkiem nieźle z Yamahą.

Polecam Acoustic Energy Aegis 1 lub 2. Ja mam dwójki, kupiłem kilka miesięcy temu za 700 zł. U mnie grają z końcowką Rotela, w trochę większym pomieszczeniu, ok. 18 metrów, ale myśle że i w mniejszym nie powinno być problemu. Osobiście wole je od Dynaudio Audience 42, które też posiadam.

Polecam Acoustic Energy Aegis 1 lub 2. Ja mam dwójki, kupiłem kilka miesięcy temu za 700 zł. U mnie grają z końcowką Rotela, w trochę większym pomieszczeniu, ok. 18 metrów, ale myśle że i w mniejszym nie powinno być problemu. Osobiście wole je od Dynaudio Audience 42, które też posiadam.

Rozumiem, że nie wersja bez "EVO"?

Nie za ostro z Rotelem? W sensie czy dźwięk nie jest zbyt "cienki", bez dociążenia na środku.

Wersja bez "Evo", ponoć Evo to granie z bardziej podkreślonymi skrajami pasma. Absolutnie nie jest za ostro, średnica jest moim zdaniem dobrze wypełniona. Ostrzej było z Audience 42.

Wersja bez "Evo", ponoć Evo to granie z bardziej podkreślonymi skrajami pasma. Absolutnie nie jest za ostro, średnica jest moim zdaniem dobrze wypełniona. Ostrzej było z Audience 42.

Ja mam ten problem, że średnicę muszę mieć po prostu na pierwszym planie, jak w Tannoy, stąd moje wymogi :) dzięki

..mam ten problem, że średnicę muszę mieć po prostu na pierwszym planie, jak w Tannoy, stąd moje wymogi..

Więc zainteresuj się kolumnami Kef'a zwłaszcza Q30, Q35.2 te drugie posiadałem, a Q30 miałem okazje posłuchać. Dla mojego ucha obie konstrukcje biją na głowę Tannoy M2 i M3 choć to kwestia gustu, ale gdy przesiadałem się z M2 na Q35.2 nie chciałem już wracać do Tannoy'a. Jeśli zakupisz nawet w ciemno kolumny Kef'a to mogę Cię uspokoić, że będziesz pozytywnie zaskoczony, bo Kef słynie z ponad przeciętnej średnicy. Bas nie jest może tak wylewny, ale akurat jest tyle ile powinno do tego śliczna i dźwięczna góra głośnika Uni-Q, który buduje wyjątkową stereofonie. Rozumiem przywiązanie i fascynację M2, bo rzeczywiście mają w sobie to coś, ale gdy zamieniłem je na Kef'y dźwięk dostał powietrza, pojawiła się rozdzielczość i niesamowita kultura, dlatego warto się nimi zainteresować tym bardziej, że słuchasz łagodniejszej muzyki. Druga sprawa to piec i teoretycznie Twoja Yamaha powinna poprawnie zgrać się z kolumnami Kef'a z uwagi na jednak zaokrąglony charakter, a w razie zgrzytów Kef wart jest odpowiedniej amplifikacji.

Denafrips Enyo 15th, Naim Supernait 2, Xavian Ambra Esclusiva

Więc zainteresuj się kolumnami Kef'a zwłaszcza Q30, Q35.2 te drugie posiadałem, a Q30 miałem okazje posłuchać. Dla mojego ucha obie konstrukcje biją na głowę Tannoy M2 i M3 choć to kwestia gustu, ale gdy przesiadałem się z M2 na Q35.2 nie chciałem już wracać do Tannoy'a. Jeśli zakupisz nawet w ciemno kolumny Kef'a to mogę Cię uspokoić, że będziesz pozytywnie zaskoczony, bo Kef słynie z ponad przeciętnej średnicy. Bas nie jest może tak wylewny, ale akurat jest tyle ile powinno do tego śliczna i dźwięczna góra głośnika Uni-Q, który buduje wyjątkową stereofonie. Rozumiem przywiązanie i fascynację M2, bo rzeczywiście mają w sobie to coś, ale gdy zamieniłem je na Kef'y dźwięk dostał powietrza, pojawiła się rozdzielczość i niesamowita kultura, dlatego warto się nimi zainteresować tym bardziej, że słuchasz łagodniejszej muzyki. Druga sprawa to piec i teoretycznie Twoja Yamaha powinna poprawnie zgrać się z kolumnami Kef'a z uwagi na jednak zaokrąglony charakter, a w razie zgrzytów Kef wart jest odpowiedniej amplifikacji.

Hej, dzięki za odpowiedź. Przyjrzałem się KEF-om i jest dużo opinii o małej ilości basu. Poza tym w Rankingu kolumn (tym w PDF) dostały bardzo niską ocenę. Wiem, że to nie mierniki jakości i każdy musi odsłuchać, tak po prostu się zastanawiam. Jakbym miał je gdzieś w pobliżu to pewnie podjadę.

Przyjrzałem się KEF-om i jest dużo opinii o małej ilości basu. Poza tym w Rankingu kolumn (tym w PDF) dostały bardzo niską ocenę. Wiem, że to nie mierniki jakości i każdy musi odsłuchać, tak po prostu się zastanawiam. Jakbym miał je gdzieś w pobliżu to pewnie podjadę.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) test pierwszej wersji Q35. Fakt basem nie grzeszą, ale akurat w Twoich 10m2 bym się tym nie przejmował ;) poza tym jeśli zestawić je z odpowiednim piecem jak NAD nie powinieneś odczuwać niedosytu. Jak pisałeś rankingi i testy nie są ostatecznym miernikiem naszego gustu, także zachęcam Cię do ich posłuchania jak tylko nadarzy się okazja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To samo tyczy się KEF Q15?

Tak, charakter jest ten sam i jedyna różnica to zapewne ilość basu.

Jeśli pokój masz niewielki, słuchasz spokojnej muzyki i cena jest dobra to warto się zastanowić.

Bardzo przyjemne i niemęczące granie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.