Skocz do zawartości
IGNORED

Denon AVR-X520BT + Zestaw kolumn Taga Harmony TAV-506v.2

Andrzej Beze

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

z góry dziękuję za zainteresowanie się tematem. Jestem przed zakupem kina domowego:

- Mój budżet to max 2500 zł.

- Interesuje mnie nowy sprzęt.

- Pokój 11 m^2.

- Stosunek filmy/muzyka - 90/10.

- Podłączony do telewizora

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ( choć to raczej zbędna informacja :D )

Wiem,że to mała kwota na kino domowe, na ale cóż, tyle mam do wydania. Pokój też nieduży, ale zaznaczę, że interesują mnie tylko zestawy 5.0 lub 5.1. Podany w temacie zestaw jest tym, na który obecnie jestem zdecydowany. Dlaczego? Bo nie znam się zbytnio na tematyce audio + nie mam nigdzie blisko sklepu, gdzie można by odsłuchać różne zestawy = ten mi się wizualnie najbardziej podobał. Zestaw znalazłem w dość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Wiem, że ten amplituner dość słaby, nie wiem tylko czy w moim budżecie jest dla mnie jakaś alternatywa. Czytałem też, że subwoofer to być musi, więc w przyszłości planuję dokupienie subwoofera:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Jak uważacie, czy ten zestaw jest w miarę ok?

Drugą sprawą, o którą chciałbym zapytać, są kable i połączenie ampli do głośników. Czytałem kilka tematów na temat grubości kabli, ceny i takie tam, ale chciałbym zapytać jak wygląda samo połączenie. Wiem, że może głupie pytanie dla specjalistów, niemniej dla mnie ważne. Otóż w denonie AVR-X520 są takie jakby

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jak w kinach produkowanych przez samsunga czy lg, natomiast w głośnikach są na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Moje pytanie, czy trzeba kupować wtyki do każdej kolumny czy da się je "zawiązać"( gdzieś czytałem, że jak nie chcemy kupować wtyków, to odkręca się jakoś te wtyki w kolumnach i można zawiązać kable).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Witaj,

Do typowej konfiguracji kina wystarczy.

Ale polecał bym jednak yamahe 381 lub pioneera 531 oraz kolumny taga 606 vII lub quadral quintas 6500. Możesz delikatnie przejść ponad budżet ale warto. Model 506 to słabe płasko grające kolumny.

Co do suba to polecam budżetowe magnaty sub 202a do twojego pomieszczenia wystarczy.

W razie pytań pozostaje do dyspozycji

Chej, można, oczywiście ten zestaw jaki podałeś ale jak sam zaznaczyłeś kino to 90% więc subwofer to najważniejsza część zestawu. To on stanowi podstawę dzwięku ścieżki dzwiękowej. Bez niego nie osiągniesz na tych kolumnach żadnego zejścia na basie a juz na pewno lekkiego wstrząśnięcia pokojem co uwierz cieszy podczas seansu. Nie próbuj tego (oglądania bez suba) bo można uszkodzić głośniki basowe w kolumnach. Chyba, że kolumny odetniesz od tych najniższych częstotliwości bo jeśli tego nie zrobisz można zniszczyć wspomniane wcześniej głośniki podczas seansu gdy nagle, nagle bo nawet nie zdążysz ściszyć, gdy nagle jebnie to może spowodować nadmierne wychylenie membran gł. niskotonowych poza ich możliwości techniczne i mogą ulec zniszczeniu. Trochę masło maślane ale jakoś musiałem uzmysłowić Ci taką możliwość bez suba w zestawie i bez odcięcia frontów. Druga sprawa to gdy je odetniesz na fronty nie będzie wchodził ten niższy bas więc jeszcze bardziej będzie go brakowało podczas ogladania bez suba. Sub musi być więc jednak proponuję popatrzeć za używanym sprzętem bo tego jest od groma i na tym można zaoszczędzić. Bo te 2,5 tys to naprawdę mizerna kwota chcąc mieć cos co Ciebie zadowoli.

Bardzo dobrze, że dałeś to zdjęcie z gniazdami połączeniowymi telewizora. Masz tam wejście HDMI2 IN (ARC) i do tego wejścia musiałby być podłączony amplituner obsługujący 3D. Dlaczego. i dlaczego 3D. To ARC to kanał zwrotny audio więc wszystko co podłączysz do telewizora (jakieś odtwarzacze, konsole itp) to dzwięk z nich "poleci" przez telewizor na amplituner tym kablem hdmi. Nie trzeba dodatkowych kabli optycznych. A dlaczego musi to być amplituner obsługujący 3D. Bo dopiero z wejściem 3D wszedł standard hdmi 1.4 z którym wszedł ARC (Audio Return Chanel). Mając jednak amplituner wszystko podłączasz do niego. Nie trzeba łączyć z telewizorem.

Wracając do sprzętu możesz kupić jak nadmieniłem uzywany z takimi możliwościami (ARC) wcale nie gorszy od tego co zaproponowałes i np

Ukryta Zawartość

spróbuj tu, licytacja

Ukryta Zawartość

półka cenowa ciut wyższa od Denona 520 (niższy model to 313-tka z tej samej półki co 520-tka Denona) ale połowę tanszy (bo używka ) dzięki czemu masz dodatkową kasę na zestaw kolumn 5.1. Wygląda tez niezle. I zamiast zacisków spręzynkowych jakie ma Denon ten ma wszystkie śrubowe.

Tutaj masz zestaw kolumn Koda z subem, którego ludzie bardzo chwalili

Ukryta Zawartość

i masz za połowę ceny wystarczający zestaw do wielkości Twojego pokju. Chcąc natomiast wydać całą kwotę lub ciut więcej to np

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nowszy model od 2113

Ukryta Zawartość

nowe, mam je na 25 metrach i w muzie różnistej dają radę ( mi to starcza więc jeśli Ty masz zamiar ich używać w 10% do muzyki to myślę, ze też starczą)

Ukryta Zawartość

kinowiec, raczej nie do muzyki,

Można też inaczej, tzn też na podstawie używek ale bez obsługi 3D więc i bez ARC za to amplitunery z dość wysokiej półki cenowej więc i o wiele lepsza jakość dzwięku i np taki amplituner

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ten ma i 3D i ARC, dekodery HD.

A teraz coś o terminalach głośnikowych, one mają możliwość wpiecia w nie wtyków bananowych ale po odkręceniu nakrętek (z góry mają otwór na wtyk bananowy ale to są nakrętki) zostaje odkryty otwór w który można włożyć kabel głośnikowy, wcale nie trzeba stosować bananów. Na fronty możesz dać kable grubości 2x2,5mm lub 2x4mm do ceny 10zł za metr (nie ma co przesadzać)natomiast na centralny i surround strczy w zupełności 2x2mm.

Sam widzisz, ze za budzet z nowości będzie cienko i ni ebędzie suba natomiast w używkach można więcej i lepiej.

Pomyśl o tym.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję raz jeszcze za zainteresowanie tematem, szczególnie użytkownikowi Adek45 za poświęcony czas. Przemyślę, czy nie pójść w sprzęt używany. I w końcu się dowiedziałem jak to podłączyć:) Najbardziej skłaniałbym się do Tav-606, co do ampli to jeszcze się zastanowię, sub to chyba wezmę tego magnata:)

Zamiast tego AVR-X520BT bierz używkę X2000 co podał Adek45:

Ukryta Zawartość

to dużo lepszy amp a jeszcze ci 100 zł zostanie

Ukryta Zawartość

Siedzę i myślę, że trzeba przekroczyć budżet( jak zawsze :D) o kilka stówek. Poczekam więc, a jak będę mieć więcej kasy to wrócę do tematu i zapytam jeszcze was o radę. S4Home co do rat i pożyczek wszelkiej maści, to mam takie podejście, że jak cię nie stać na coś to albo dozbieraj kasę albo nie kupuj:)

Nie wszyscy wychodzą z takiego założenia a dla niejednego to rewelacyjne rozwiązanie w dążeniu do swojego upragnionego sprzętu.

Co do zwiększenia budżetu to o ile chcesz go zwiększyć bo jeśli jak napisałeś o te kilka stów to one za wiele nie wniosą poza tym, że będziesz mógł zakupić ciut lepszy amplituner a reszta zostanie jak na początku. Czyli bez suba. Chyba, że te kilka stówek podzielisz i część dodasz do lepszego ampla a za drugą część kupisz jakiś Subik. Zostając przy Taga Harmony 606v.3 za jakieś tysiąc z linka z góry (gdybyś zwiększył do 3 tys) zostałoby Ci 2 na ampla i suba więc jakiś amplituner za 1,5 tys a za reszte jakiegoś subika.

Masz mały pokoik ale to wcale nie znaczy, że do takiego pomieszczenia sprzęt będzie tani. Nic bardziej mylnego a niejeden tak myśli. Hm, choć tu wszystko rozbija się o preferencje i jednemu może starczyć ta kasa tylko na parę monitorków a inny zadowoli się soundbarem za 500 zł. Nie ma co nawet wspominać przy takiej kwocie o audiofiliżmie bo niejeden pisał, ze on audiofilem nie jest co sugerowało , że sprzęt za kasę jaką ma do wydania jemu wystarczy. Audiofilizm to inna bajka. Inny świat :) .

Ukryta Zawartość

fajna cena,

i te kolumny, trochę ich pogięło z tymi 9-tkami i zerami na końcu ale to fajne monitorki wsam raz przy TV na stoliku rtv. Zartuję oczywiście. Tu masz audiofilizm :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Słuszne podejście :)

Naprawdę w tym podstawowym budżecie jak troche dołożysz to już dużo zyskasz. Więc polecam faktycznie odłożyć temat na jakiś czas i kupić coś z rekami nogami i głową. :)

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.