Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny podłogowe do 1500

Czarownik199

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich,

Proszę o pomoc w wyborze kolumn stereo do 1500zł, do salonu ok.30m2 do współpracy z amplitunerem Onkyo tx nr509.

Słucham głównie rocka,często cięższego, ale raczej niezbyt głośno (mieszkanie w bloku), także filmy.

Niestety kolumny będą musiały być wcisniete we wnęki między meblami o szerokości 26cm- wiem że to niekorzystne ale tak musi być. Jak sądzę to wymusza położenie wszystkich głośników i wylotów BR z przodu.

Preferuje nowe, bo boję się naciąć...ale gdyby było coś ciekawego to może zaryzykuje używki.

Proszę o wszelkie sugestie.

https://www.audiostereo.pl/topic/131989-kolumny-pod%C5%82ogowe-do-1500/

Skoro jest problem z bas refleksem postaw na kolumny z membranami pasywnymi

http://sklep.rms.pl/polk-audio-t50-t-50-kolumny-podlogowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dzień dobry.

Spójrz na polską, bardzo dobrą konstrukcję STX Electrino 250 (http://www.q21.pl/stx-electrino-250.html). To kolumny, które bardzo dobrze sprawdzą się w połączeniu z amplitunerem Onkyo i dadzą duży przyjemności z odsłuchu cięższych gatunków muzycznych. Bez problemu także nagłośnią Twój salon.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Dziękuje za podpowiedzi...

BR jest jak sądze całkowicie możliwy, byleby był z przodu.

Czemu muszę mieć kolumny wysokoskuteczne, amplituner mam za słaby?

Magnat 677 są znacznie za drogie

W pewnym stopniu preferuję polskie konstrukcje bo warto polski przemysł wspierać, ale też w nadziei na łatwiejszy i tańszy serwis, (słusznie? czy nie?)

Dlatego patrzyłem już na STXy electrino 150, bo electrino 250 są sporo ponad budżetem, ale je odrzuciłem bo podstawka jest za szeroka (300mm) a pochylona obudowa zasadniczo gorzej się będzie wpisywać w ciasne wnęki między meblami.

Taga 606 lub 906 jest warta rozważenia?

Czarownik199 kolega Artiz wymienił Electrino 250 na Heco Music Style.

Napisz do niego to Ci napisze jakie są różnice.

Oczywiście wszytko jest na korzyść Heco, wiadomo że przedzial cenowy innym, ale Style można mieć w fajnych pieniądzach.

Osobiście widziałem na żywo Electrino 150 i ja dla mnie tragedia.

Jeżeli masz możliwość zwiększenia budżetu to nie wahaj się.

Za 1500zł +/- parę zł to możesz dostać Roth Oli4 dawna Melodika też ciekawe kolumny, jak i same Melodiki bl40, dziś zapomniane ale pamiętam jak kiedyś wychwalano ten model.

Tu możesz spróbować licytować, może wygrasz :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A co do br przedni czy tylni to i tak każda kolumna musi mieć miejsca aby oddychać :)

Kolega Artiz miał STXy i przesiadka na Heco.

Ukryta Zawartość

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Przyjmując za kryterium 1500zł, polska produkcję i wylot BR z przodu pozostaje niewiele modeli.

STX electrino 150 (podstawki nieco za szerokie ale może bym sobie z tym poradzil)

Taga tav 606 SE

Taga tac 906

Tonsil Premium Front

A gdyby olac patriotyzm to jeszcze:

Polk Audio T50 lub M20

Yamaha NS50

Co byście wybrali?

Żadne z tych. Nie przyjmujemy takich kryteriów po prostu.

Licytuj te melodika. Doloz do magnata 675 chociaż. I tyle.

Pisz do nas o ceny, a najlepiej przyjedź na odsluch a nie zastanawiając się w ciemno.

Kto kupił kiedyś polskiego malucha robi teraz na nim interes życia, uwierz na stx tego nie zrobisz.

Lub jak mówię używane klipsch

Dokładnie jak S4Home pisze. Ja od nich kolumny kupiłem i mega rabat dostałem i jestem super zadowolony.

1500zl to mało kolumn dostaniesz godnych uwagi. Prawda taka iż musisz dołożyć do 2tyś już coś na bank znajdziesz.

Boję się BR umieszczonego z tylu bo kolumny będą stały między meblami z kilkoma centymetra luzu. Czy nie powinienem się tym przejmować?

Wiadomo że przedni br jest lepszy. Jeśli ścisk to szukaj z przednim br.

Zensor7 kiedyś za 2200zł widziałem. Cena super.

Monitor Audio Bronze6 lub Silver6 też będą ok ale i tak musisz budżet zwiększyć, moim zdaniem nic sensownego za 1500zł za parę nie kupisz, no chyba że jakaś okazja czy licytacja :)

Z tych dwóch Taga Harmony na podstawie specyfikacji ja wybrałbym TAV606F SE ze względu na:

1) wyższą efektywność 91dB w TAV606F vs 89dB w TAV-906F - przewaga przy cichych odsłuchach

2) głośniki średnio/niskotonowe 16cm w TAV606F vs 13cm w TAV-906F - lepiej poradzą sobie z reprodukcją basu, zwłaszcza przy cichych odsłuchach.

Ale najlepiej odsłuchać i wtedy podjąć decyzję.

Osobiście stawiam taga praktycznie na koncu kolejki daleko za tonsilami a to już odczucia po odsłuchu wiem że to były taga harmony ale nie pamiętam jaka wersja. Bardzo płasko i mało detal8cznie jak by ktoś kocem przykryl. Faktycznie bas jest ale poza kontrolą. Mi osobiście bardzo nie pasowały. To było kilka lat temu i może coś poprawiono ale taga zdaje się celuje w rynek marketowy

tapniete z telefonu

W Magnatach czy Melodika bas nie pracuje bardzo intensywnie. Jesli odsuniesz na 15 cm to będzie ok. W przeciwnym razie po raz 3 pisze o Klipsch Synergy.

Musisz pamiętać że każde kolumny dosunięte do ściany grają gorzej. Każde. Te z bas reflexem z przodu z tyłu z boku i od dołu.

Jest tu temat gdzie forumowicze wrzucają swoje systemy stereo. Zobacz jak stoją tam kolumny. Czasem wręcz w przejściu. Muzyka ma grać!!:)

No nic... dziekuje za wszelkie rady. Podstawwowy wniosek jaki z nich wg mnie płynie, to że pary nowych dobrych kolumn za 1500 nie kupie, a mnie się roiło w głowie, że za 1200-1300 kolumny będą już zadowalające. Kupiłem komplet 5.0 Taga Harmony tav606 SE, bo trafiła się oferta za 1300, podczas gdy alegrowa cena oscyluje wokól 1800. Jak posłucham dłużej dam znać czy żałuję :-D

Pozdrawiam wszystkich.

No nic... dziekuje za wszelkie rady. Podstawwowy wniosek jaki z nich wg mnie płynie, to że pary nowych dobrych kolumn za 1500 nie kupie, a mnie się roiło w głowie, że za 1200-1300 kolumny będą już zadowalające. Kupiłem komplet 5.0 Taga Harmony tav606 SE, bo trafiła się oferta za 1300, podczas gdy alegrowa cena oscyluje wokól 1800. Jak posłucham dłużej dam znać czy żałuję :-D

Pozdrawiam wszystkich.

1200-1300 za sztukę czy za parę???

Jeśli za sztukę to już kupisz dobre kolumny jeśli za parę to naprawdę musi być jakaś okazja aby w tej cenie dostać coś sensownego, wystarczy popatrzeć na portale aukcyjne jak ceny się mają tam.

Kupiłeś kolumny pomimo iż nikt nie polecał....no cóż mam nadzieje że będziesz zadowolony bo sprzedający był na bank :)

Za komplet. To cena kompletu kinowego 5.0

A co tam reszta też się przyda. :)

W tej kwocie to dobre kolumny. Słuchaj i bądź zadowolony.

Pozdrawiam

On przepłacił za nie :)

Ukryta Zawartość

Lepsza oferta za set 5.0 :)

Lub trochę droższe

Ukryta Zawartość

Coś widzę że się szukać nie chciało, i 1800zł się ceny zaczynają podobno....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.