Skocz do zawartości
IGNORED

Połączenie DVI do SCART (komp do TV)

magazynier

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Chciałbym podłączyć komputer pod telewizor i szukam najlepszefo rozwiązania pod względem jakości obrazu przy oglądaniu DivX oraz filmów z DVD w PC. Mam problem z połączeniem, przeczytałem gdzieś że z wyścia TV s-video na mojej katcie graficznej (radeon 9100 ati) uzyskuje sie marny obraz. Sta moje pytanie, czy można zrobić połączenie typu RGB z wyjścia DVI na SCART ??? Jeżeli nie, jakie rozwiązanie będzie najlepsze.

Pozdrawiam

Witam

ja mam podłaczony komputer do tv za pomocą SVHS od komputera na wejście Scart (euro) to tv.

A mam kartę fx5200 obraz jak do oglądania filmów jest ok. Spróbuj najpierw podłączyć tym kablem który

pewnie dostałeś w zestawie z kartą graficzną i sprawdź. Jak obraz nie będzie Ci pasował wówczas zaczniesz kombinować.

>Slyman

Nie mam jeszcze docelowego telewizora, rozglądam się narazie ( 29" jakiś chyba ), ale będzie posiadał s-sideo z tym, że model, który sobie już prawie wybrałem wejście s-video ma z boku i wygląda to trochwe...........

>Zucho

Zgadam się, ale są też na tym DVI wyprowadzone analogowo barwy podstawowe RGB ( jest 5 pinów ) tylko nie mogę znależć jakiejś dokładnej specyfikacji tego analogowego DVI

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

piny C1-C5

Ukryta Zawartość

Cześć Slyman.

Jestem nowy na tym forum.

Mam mały problem.

Co zrobić aby sygnał puszony z notebooka przez s - video na tv przez gniazdo euro był względnie dobrej jakości tzn. przyzwoitej rozdzielczości a przede wszystkim kolorowy.

Do tej pory uzyskiwałem na tv (21cali) obraz z dodatkowymi czarnymi pasami u dołu i góry (+ oczywiście te pasy, które widać na ekranie kompa) co powoduje, że obraz jest mały o małej rozdzielczości a przede wszystkim jest czarno - biały !!!!!!!! :(((((

Czołem Mysio

z tym jest maly problem.

ja mialem tak samo obraz czarno-bialy. Niektorzy mowia ze da sie to podciagnac programe "tv tools" czy jakos tak.

Sproboj jesli masz checi pokabinowac z wtyczkac Euro. Musisz ja rozebrac i zewrzec dwa zlacza. dokladnie teraz nie pamietam jakie. Ale chyba 20 i 21. Najlepiej ja rozbierz i proboj jakas zworka laczyc zlacza, niech ktos w tym czasie obserwuje ekran ale postaw sobie lusterko przed ekranem. tam sa tylko 4 przewody podpieta. Ja firmowa wtyczke musialem rozbierac bo byla zle zlutowana. Jesli chodzi o jakosc obrazu to nie ma co sie spodziewac rewelacji. Obraz w zasadzie nadaje sie tylko do ogladania filmow.

To jest właśnie dodatkowy powód, dla którego warto byłoby wykorzysatać sygnał RGB, tak myślę ....

Ale czy się uda, zobaczymy. Moze ktroś z forumowiczów działał już w tym zakresie ?

witam

mam radeona 9000pro z podwójnym wyjściem video i miałem to podłączone do tv Philipsa 21". Obraz jeżeli chodzi o pulpit był nieczytelny, ale filmy można było oglądać. Teraz mam to podłączone pod panoramę 32" 100Hz i z pulpitu wyświetlanego na TV mogę czytać, a filmy revelacja (napisy o wiele wyrażniejsze). Mam to podłączone przeż Euro do TV-out.

Jeżeli się przyda to daję rozpiskę :-), jak zmontować

Euro:

1. Audio out R

2. Audio in R

3. Audio out L

4. Audio Ground

5. Blue ground

6. Audio in L

7. Blue*

8. External Switching

9. Green ground

10. Serial Interface (data) +

11. Green*

12. Serial Interface (clock) +

13. Red ground

14. Serial Interface ground +

15. Red*

16. Blanking *

17. Video ground

18. Blanking ground

19. Video out

20. Video in

21. Shield/ground

13. Red ground

15. Red*

17. Video ground

20. Video out

21. Shield/ground

*(loop-through only)

+(dealer use only/TV SCART/

PERITEL socket only)

s-video

[obrazekLUKASZ-217059_1.gif] [obrazekLUKASZ-217059_2.gif]

Ukryta Zawartość

post-4289-100001474 1170261833_thumb.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

123... test

>Slayer

Dzięki. Jeżeli sam robiłeś to połączenie, powiedz jakiego kabla użyłeś ??

Ja właśnie jestem jeszcze przed zakupeł telewizora, dlatego też bardzo interesuje mnie na jakom to telewizorze można mić taką żyletę ??

wszystko na temat DVI znajduje się tutaj :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Podłączenie wyjścia DVI-I analog do Scart tryb RGB w telewizorze powinno wg.mnie wyglądać tak:

--------------------------------------------------

DVI-I Pin C1 Scart Pin 15

DVI-I Pin C2 Scart Pin 11

DVI-I Pin C3 Scart Pin 07

DVI-I Pin C4 Scart Pin 20

DVI-I Pin 14( +5V) = wykorzystamy do sygnału aktywacji (1-3V) trybu RGB w telewizorze Scart Pin 17

Masy sygnałowe R, G i B (Scart Pin 5,9,13,17) połączyć razem do DVI-I Pin C5 .

Niech mnie ktoś poprawi jeśli coś przeoczyłem.

>magazynier

"Ja wła¶nie jestem jeszcze przed zakupeł telewizora, dlatego też bardzo interesuje mnie na jakom to telewizorze można mić tak± żyletę ??"

kabelka jeszcze nie robiłem, a obraz taki jaki mam jest to połączenie pod RGB (w tv Panasonic TX 32PX10) tzn. przejściówka od karty graficznej s-video na RCA do tego wetknąłem kabelek antenowy (5m) zakończony z każdej strony RCA a następnie pod zwykłe Euro (w tv). Trochę za dużo połączeń ale efekt jest nieporównywalnie lepszy niż na Philips-ie 21", który był tak samo podłączony (pewnie jak to zrobię jednym kabelkiem i podłączę pod s-video jakość się poprawi, ale narazie nie mam za bardzo czasu na złożenie kabelka a tak jak mam, jest narazie ok :-)).

Z tego co wyczytałem chcesz kupić 29", odpowiednikiem tego co ja mam tyle że nie 16:9 a 4:3 jest Panasonic 29" TX 29PX10 (cena 2490 w saturnie (w-wa)- jeszcze są:-). A jeżeli chodzi o s-video nie trzeba koniecznie podłączać pod to gniazdo z przodu czy z boku, ponieważ TV wyposażone w s-video mają tą opcję w gn. Euro - tylko trzeba przełączyć pilotem (tak jest przynajmniej w moim TV)

Jeszcze jedno do tych którzy podłączali i mieli obraz czarnobiały. Obraz był taki ponieważ wg mnie przejściówka dodana do karty graficznej nie jest pełna (to chyba zależy od firmy, ja mam Herculesa). Ten sam efekt miałem gdy przełączyłem TV na s-video , a sygnał dochodzący do TV był RGB, Czyli jak sygnał dochodzący będzie s-video i będzie podłączony do RGB to chyba też będzie czarno-biały (przynajmniej tak mi się wydaje, ale mogę się mylić)

pozdrawiam

123... test

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.