Skocz do zawartości
IGNORED

kef q700 - jaki wzmacniacz zamiast marantza pm6005

fido77

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Udało mi się nabyć kolumny kefy q700 w bardzo dobrej cenie. Przed zakupem słuchałem ich w salonie z moim marantzem pm6005 i wydawało mi się że w całym pasmie zestaw ten gra satysfakcjonująco. Jednak po dostarczeniu do domu i dłuższym odsłuchu 1 rzecz mnie trochę razi a mianowicie bas. Jest go dużo, jest mięsisty dosyć szybki ale ogólnie bardzo miękki brakuje mu konturowości. Co prawda kolumny mają 2 tyg i cały czas się wygrzewają ale nie wiem czy coś się poprawi w tej kwestii.

W związku z tym zacząłem się zastanawiać czy to nie wina słabego wzmaka albo kabli. Co sądzicie? Jeżeli miałby to być inny wzmak to co sugerujecie?

Dzień dobry.

Spójrz proszę na wzmacniacze marki Atoll, bardzo dobrą opcją byłby model IN100SE (http://www.q21.pl/atoll-in100se.html), który bardzo dobrze współpracuje z kolumnami Kef serii Q. Ewentualnie jeśli chcesz pozostać przy marce Marantz, spójrz na wyższy model PM8005 (http://www.q21.pl/marantz-pm-8005.html).

Zapraszam serdecznie na odsłuchy do naszego salonu, w przypadku pytań służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Niestety kolumny takie są. Seria Q jest mocno przeciętna.

Także polecał bym IN100 jako konstrukcję dobrze zrównoważona kontrolującą bas. Ewentualnie mocniejszy ale tańszy NAD 356BEE oraz Yamaha AS701.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam

Moja propozycja do Twojej weryfikacji podczas odsłuchu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Uważam że wydajność prądowa Onkyo w przypadku KEFa może przynieść satysfakcjonujący efekt.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zdecydowanie Yamaha A-S701 będzie dobrym wyborem jeśli chcesz bardziej kontrolować bas http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/yamaha-a-s701.html

Ma dużo mocy i melodyjne przejrzyste brzmienie.

Marantz może być za ciepły w zestawieniu z tymi kolumnami.

Dałbym szansę Rotelowi A10 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/a10.html ale pod warunkiem ,że nie odczuwasz braków mocy z obecnym wzmacniaczem.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

dzięki za pierwsze propozycje

zastanawiam się na ile porządne wygrzanie kefów coś zmieni..

czy ktoś może łączył je z cambridge audio?

tez mysle jak napisal kolega wyzej - kwestia kolumn, a nie wzmaka

maja takie głosniki - 165 mm , czyli raczej plumkacze

i brak im niskiego zejscia basów,

wygrzanie kefów ? coz zawsze jakas nadzieja,

chociaz watpie aby ich zawiecha "wymiekla" jak welwet

Nadzieja jest, ale te kolumny nie mają dobrych opinii.

Moim zdaniem jak już chcesz je zostawić to wziął bym Yamahe bo jest tańsza. Atolla po prostu nie wykorzystasz.

Różnica z PM6005 i tak będzie.

Nadzieja jest, ale te kolumny nie mają dobrych opinii.

tu jestem zaskoczony bo nie spotkałem negatywnych a trochę poszperałem po forach

maja takie głosniki - 165 mm , czyli raczej plumkacze

i brak im niskiego zejscia basów,

tu tez się nie mogę zgodzić bo basu niskiego jest aż nad to ...

Skoro testy dobrze wypadły w salonie to też podobnie powinny one Tobie grać w domu...czemu podobnie?? Bo salon to salon mają wygluszenie itp. Może poprzestawiaj kolumny, odsunąć od ściany, rozstaw bardziej, skieruj je w miejsce odsłuchu, postaw je na szpilkach. To że się "wygrzeją" nie znaczy że lepiej zagrają, zazwyczaj bas się zmieni czyli jeszcze niżej "może" schodzić.

Akustyka pokoju dużo robi, puste ściany, dywan itp.

Z drugiej strony, może sklep zgodzi się na wymianę i inne kolumny kupisz bo te KEFy tak jak S4Home wspominał nie są za rewelacyjne.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Wg mnie kolumny są warte swojej kasy zwłaszcza tej co kosztują w UK. Proponowałbym spróbować Nad C356bee posłuchać lub lampę Yaqin ms30L. Ja miałem q500 ściągnąłem koledze i grały naprawdę fajnie z tymi wzmacniaczami natomiast np z Denon pma720 dla mnie była tragedia. Q700 mają większe membrany Ale charakterystyka gry i barwy podobną.

tu tez się nie mogę zgodzić bo basu niskiego jest aż nad to ..

"nad to", nad co ?

mozesz ty nie słyszalesz, albo czujesz

co znaczy fajny bas ,

skoro ktos narzeka, logiczne to nie bez przyczyny,

natomiast faktem jest ze znam gostka, który te qef uznał

za gorsze niz taga harmony platinum 100 se

czy cos takiego;

to znaczy ze problem jest ....

tu jestem zaskoczony bo nie spotkałem negatywnych a trochę poszperałem po forach

tu tez się nie mogę zgodzić bo basu niskiego jest aż nad to ...

Zaraz coś napisze nic się nie bój :) przecież to tak działa....

W uk są też tańsze tannoy czy Cambridge a o dziwo to całkiem udane kolumny.

Te kolumny wymagają sporo lepszego wzmacniacza, np coś w tym stylu

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m3si-m3-si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Dziękuję wszystkim za porady i sugestie. Mam pożyczone kable Supra 6 i jest zauważalnie lepiej.

W przyszłym tygodniu będę miał możliwość podłączenia kefów pod cambridge cxa60. Jestem bardzo ciekawy jaki będzie efekt.

• 3 tygodnie później...

Odsłuchałem z kefami cambridge cxa60 no i muszę powiedzieć, że to zestawienie to duży krok na przód. Nie schodzi tak nisko jak marantz za to dół uporządkowany, wyraźniejszy.

Musze zacząć zbierać fundusze na następcę i szukać kupca na Marantza.

Napisza do nas o cenę na tego CXA60 wyprzedajemy go z ekspo w niskiej cenie. Ewentualnie nowy w trochę wyższej.

Na 6005 powinieneś znaleźć bez problemu kupca. Pytanie tylko żebyś nie dostał za mało.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.