Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki wzmacniacz do kolumn Klipsch?

gross12

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Posiadam kolumny Klipsch R26f oraz odtwarzacz cd Denon dcd 720 ae.

Muzyki jakiej słucham to Hard Rock, Heavy Metal, Pop - lata 80-90.

Potrzebuje jakiś wzmacniacz tak do 1500 zł, najlepiej nowy.

Wiem , że cudów nie będzie , ale może coś da rady wybrać.

Pomieszczenie - 20m2.

Czy taki Denon Pma 720 ae da radę?

Pozdrawiam ...

https://www.audiostereo.pl/topic/131878-jaki-wzmacniacz-do-kolumn-klipsch/

Pewnie że Denon da radę bez dwóch zdań :) ale zasada jedna, test przed zakupem.

Sugeruje do takiej muzyki Yamaha lub Onkyo też posłuchać i sam zdecydujesz.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Dzień dobry.

Denon będzie optymalnym wyborem do Twoich kolumn i preferencji brzmieniowych, chociaż sugerowałbym jeszcze spojrzeć na integrę NAD C326 BEE (http://www.q21.pl/nad-c326-bee.html) oraz Onkyo A-9050 (http://www.q21.pl/onkyo-a-9050.html). Denon będzie lekko ocieplony, jest to jednak dobre połączenie z Klipsch. Nad do dynamika, szybkość. Takie połączenie zaoferuje bardzo swobodny, otwarty dźwięk. Onkyo to dokładne, szybkie, analityczne granie.

W przypadku pytań służę pomocą. Zapraszam jednak serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, porównania,

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Mnie Denon do Klipscha nie pasuje kompletnie.. To bardzo przeciętny wzmacniacz, bas bez wypełnienia, podbity w wyższym zakresie, słabo kontrolowany. Średnica sucha i taka "szorstka" nie przyjemna. Onkyo, NAD, czy Yamaha 501 o wiele lepsze wzmacniacze, warte dołożenia kilku stówek.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Mnie Denon do Klipscha nie pasuje kompletnie.. To bardzo przeciętny wzmacniacz, bas bez wypełnienia, podbity w wyższym zakresie, słabo kontrolowany. Średnica sucha i taka "szorstka" nie przyjemna. Onkyo, NAD, czy Yamaha 501 o wiele lepsze wzmacniacze, warte dołożenia kilku stówek.

O i kolega wie bo o ile dobrze kojarzę to też z Denka na Yamaha przesiadka :) i też szybka rocowa muzyka....ale mogę się mylić to przepraszam.

Denon AVR-X6200W / Denon PMA-1510AE / Denon DBT-3313UD

Monitor Audio Silver 10 / Silver Center / Silver 1 / Dali sub E-12F

Denon będzie optymalnym wyborem do Twoich kolumn

Bzdury kolego wypisujesz i doskonale o tym wiesz. 720ae to słaby wzmacniacz nie warty uwagi, nie wprowadzaj w błąd pytających. Płacą ci od posta, czy ten model zalega na półce ?

Mam te kolumny. Słuchałem ich z wzmacniaczem NAD C326BEE. Całkiem przyzwoite połączenie. Brzydki NAD w tym zestawieniu zagrał lepiej niż kombajny multimedialne Yamaha R-N602 i Onkyo 8150. Niestety nie mam porównania do wzmacniacza Yamaha A-S501. Wiem natomiast jak te kolumny grają z wzmacniaczem Rega Brio-R na który się ostatecznie zdecydowałem po minucie odsłuchu i wygospodarowania dodatkowych funduszy... ;-)

Mój głos oddaje na Nad 326. Z tymi kolumnami i do tego w ciężkiej muzie świetnie się sprawdza. Polecam!

Co najlepsze to z tymi Klipschami lepiej mi podpasował Nad 326 niż model wyższy - 356. Ten ostatni grał z nimi za jasno, za krzykliwie, za ostro. Z 326 było zacnie ...

Denon Pma 720 ae przy tym Nad'dzie to popierdółka z bazaru ;) Mało tego, do Klipschów ten model Denona TOTALNIE nie pasuje, niezależnie od tego jakiej muzyki byś słuchał w takim zestawieniu ...

PMA 720 miałem kilka lat. Na pierwsze stereo, może być ale po kilku latach ja bym go juz nie kupil i nikomu nie polecił. Za kilka stówek wiecej mamy konkurencje, która gra o klase lepiej (Onkyo, Yamaha, NAD).

Denon do metalu kompletnie sie nie nadaje. Basowi brakuje energii na skraju pasma, ładuje ten wysoki kartonowy bas a wypełnienia brak. Do tego bardzo słabo go kontroluje, stopa perkusji się zlewa w szybkich kawałakch.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

" PMA 720 miałem kilka lat. Na pierwsze stereo, może być ale po kilku latach ja bym go juz nie kupil i nikomu nie polecił. ".

Podpisuję się pod tym rękami i nogami. Ten wzmacniacz to tylko ładnie wygląda. Brakuje mu mocy wypełnienia basu czystości na górze i kompletny brak środka.

Już NAD316 za tę samą kwotę gra lepiej. Góra w podobnym stylu trochę podbrudzona ale basik fajniutki i środek też jest.

Ten Denon nadaje sie conajwyżej na początek do kolumn podstawkowych i nie wymagających prądowo.

Witaj,

Zgadzam się z kolegami co do Denona 720 i NAD 316 oraz 326. To po prostu modele lepsze. W zasadzie pod każdym względem.

Jesli szukasz nowego wzmacniacza do takiej kwoty to Powyższe modele NADa świetnie się sprawdzą. Jeśli możesz dołożyć 500 zl to świetny wybór to Magnat MA600.

Zapraszam na odsłuch i po lepsze ceny.

Pozdrawiam

Dziękuję Panowie za odpowiedzi...

Denon Pma 720 ae odpuściłem całkowicie.

Myślę teraz nad Nad 326 oraz Onkyo 9050.

Jutro jadę posłuchać tego Nada z Klipschami,

S4Home zaciekawiłeś mnie tym wzmanciaczem Magnat MA 600, z tego co widać to jest hybryda. Jestem bardzo ciekawy jak to gra.

Ktoś mógłby się może podzielić wrażeniami sonicznymi odnośnie tego wzmacniacza? Ktoś go słuchał?

ten nad ma 60 W /8ohm

wiec po co porownywac do denka , który ma mniejszy piecyk

niech kupuje nada i szkoda czasu

Denon 710 ma 2x69w przy 8ohm więc 720 będzie podobna. Tylko nie zawsze jest tak, ze mocniejszy piec gra lepiej. Waty to nie wszystko.. Amplitunery kinowe w stereo dzięki sporym zasilaczom generuje czesto 2x120w więc powinny zmiatać wiekszość wzmacniaczy stereo a tymczasem graja o wiele gorzej.

Hmm nie bronie 720ae ale na litosc, gdzie Wy slyszycie kontur na basie w c 316/326/356. Posluchajcie uwaznie na co wlazi ten "konturowy bas". Oczywiscie taki "konturowy bas" moze sie podobac. Mialem 720 i c356, bardzo dobrze znal c 326 i tego uwazam za najbezpieczniejszy brzmieniowo wybor. A i tak jak zawsze trzeba ze 3 dni u siebie posluchac, zeby wiedziec czy tego szukamy. Oczywiscie zdecydowanie bardziej podobalo mi sie brzmienie c 356 od 720 ae. Tego magnaciaka od s4home czuje, ze warto sprawdzic.

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Denon 710 ma 2x69w przy 8ohm więc 720 będzie podobna. Tylko nie zawsze jest tak, ze mocniejszy piec gra lepiej. Waty to nie wszystko.. Amplitunery kinowe w stereo dzięki sporym zasilaczom generuje czesto 2x120w więc powinny zmiatać wiekszość wzmacniaczy stereo a tymczasem graja o wiele gorzej.

Nie wiem gdzie ty znalazłes te 69 W- pewnie jak gra 1 kanał, w specyfikacji denon ma 50 W;

waty to nie wszystko, pewnie , wazne sa funkcje , chociazby denon ma kontour=loudness,

natomiast nad chwilowego turbo kopa tak to nazwijmy, a oczywiscie tytanem mocy tez nie jest

amplitunerów kina nie porownuj - bo podana moc to czesto przypada na 5 lub 7 kanalów pewnie;

ZASADNICZO NAJLEPSZY BYLBY WZMAK O MOCY = ~mocy kolumn , good luck;

Mam te kolumny. Słuchałem ich z wzmacniaczem NAD C326BEE. Całkiem przyzwoite połączenie. Brzydki NAD w tym zestawieniu zagrał lepiej niż kombajny multimedialne Yamaha R-N602 i Onkyo 8150. Niestety nie mam porównania do wzmacniacza Yamaha A-S501. Wiem natomiast jak te kolumny grają z wzmacniaczem Rega Brio-R na który się ostatecznie zdecydowałem po minucie odsłuchu i wygospodarowania dodatkowych funduszy... ;-)

jak zaplaciles 480 funtów - to koniecznie musisz udawadniac ze sa lepsze;

1. tylko ze - producent Rega Brio nie podaje podstawowych parametrów tego sprzetu - cos ma do ukrycia:(

2. kolega pytajacy mowil o budzecie do 1500 zl

Ja miałem u siebie Denona PMA 720AE przez ponad rok. I tak jak napisałem w opini na audiostereo za 1150 niebardzo da się kupić cokolwiek grającego lepiej. NAD 316 gra zupełnie inaczej srodek ma mniejszą rozdzielczość bas jest równiejszy i ma lepsze natarcie. Denon do 9 na gałce gra lepiej ale potem zaczyna już szaleć podbitymi wysokimi.

Ja słuchałem Magnata MA600 w porównaniu z Marantzem 6006 i moim Denonem avr 3805. To 3 zupełnie inne style grania. Nie słuchałem ich długo ale:

Marantz gra z wypełnieniem wyższego basu i odrobinę powoli, z podbitymi długimi wybrzmieniami wysokotonówki i z ciepłym aż za bardzo środkiem.

Magnat gra ciepłym spokoinym środkiem równiejszą górą, ale to co rzuca sie w uszy to naatarcie na dole pasma dolna część basu ma moc i krawędzie i ko trolę. Gra w stylu Amc xia 150.

Denon 3805 ma mniejszy bas i znacznie większą rozdzielczość na przełomie srodka i wysokich.

Jeżeli lubisz ciepłe granie z górką na wyzszym basie i cykającymi czystymi wysokimi Marantz 6005 6 to dobry wybór.

Jeżeli chcesz dodać mocy i masy na dole basu Magnat bedzie lepszy - z tym że ten bas to ilość i jakość a nie jakieś sztuczki. Wygląda też że Magnat ma lepszą separację instrumentów ale bez szorstkości.

Trudno opisać trzeba koniecznie posłuchać.

ten nad ma 60 W /8ohm

wiec po co porownywac do denka , który ma mniejszy piecyk

niech kupuje nada i szkoda czasu

Akurat przy Klipschah moc do której porównujesz nie ma totalnie znaczenia.

S4Home zaciekawiłeś mnie tym wzmanciaczem Magnat MA 600, z tego co widać to jest hybryda. Jestem bardzo ciekawy jak to gra.

Ktoś mógłby się może podzielić wrażeniami sonicznymi odnośnie tego wzmacniacza? Ktoś go słuchał?

Klasa NADa 356BEE z tym że jest po prostu słabszy Watowo. Do Klipschow moc nie jest potrzebna. Liczy się barwa, a tą ma bardzo ładną.

Wypożyczamy tego Magnata na testy i zbiera coraz więcej pozytywnych opinii.

Pozdrawiam

Nie wiem gdzie ty znalazłes te 69 W- pewnie jak gra 1 kanał, w specyfikacji denon ma 50 W;

waty to nie wszystko, pewnie , wazne sa funkcje , chociazby denon ma kontour=loudness

To dla Ciebie w przypadku wzmacniacza nie liczy sie wydajność prądowa, jakość toru audio tylko funkcje typu Loudness? To rzeczywiście z tego powodu ten Denon to Hi FI pełną gębą... :D

To np. taki Exposure 1010, który nie ma żadnych regulatorów i loudnessu a jego moc to 2x55w wg Ciebie pewnie o wiele gorszy od Denona 720?

Są magazyny, które dokonują pomiarów testowanych sprzętów. Dane fabryczne to jedno a pomiar to drugie i często rzeczywistość pomiarowa ma się ni jak do tego co obiecuje producent.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Proszę bardzo na dole masz tabelke z pomiarami przy 4 i 8 ohm oraz dwóch kanałach wysterowanych:

2x69w przy 8ohm i 2x104w przy 4ohm.

Wzmacniacz stereo jak jest odp. jakości to gra dobrze w pure direct, bez potrzeby załączania korektorów i filtrów loudness, które tylko pogarszaja brzmienie robiąc "Umc, umc"

A co do amplitunerów kinowych to nie mówie o max. mocy jednej końcówki tylko wysterowanych dwóch w stereo. Obecne amplitunery spokojnie w takiej konfiguracji dają ok 2x120w mocy realnej.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To 720 była słabsza niż 710? Znalazłem tylko test 710, to ta sama linia więc zakladam, że moce pi razy oko sa podobne.

Gdzie masz taki test z pomiarem bo chetnie zobacze.

Używany NAD C326 zamiecie tego Denona pod dywan. Spokojnie jeszcze znajdziesz na gwarancji.

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Witam ponownie.

A więc byłem dzisiaj na odsłuchach i przesłuchałem kilka wzmacniaczy z tymi kolumnami ...

Denon Pma 720 ae - ten wzmacniacz wypadł bardzo kiepsko. Nie wiem , może z innymi kolumnami byłoby lepiej ale z tymi Klipschami było praktycznie brak basu, brak wypełnienia, sucho. Zdecydowanie zła konfiguracja. ten wzmacniacz grał tak jakby mu brakowało mocy. Co dziwne odczułem to przy tak skutecznych kolumnach jak Klipsch. Kolejne wzmacniacze wypadły znacznie lepiej. Z tym Denonem nie podobało mi się wogóle.

Onkyo 9050 - znacznie lepiej niż Denon, odgólnie nieźle , ale trochę za delikatny ten wzmacniacz, dźwięk bardzo sczegółowy, ale gitary i perkusja mogłaby mieć lepszego kopa ...

Nad 326 bee - zupełnie inny świat, Jest moc, dynamika, perkusja i gitary mają siłę. Wydaje mi się , że ten wzmacniacz pomimo specyfikacji na papierze i jego mocy jest mocniejszy od poprzedników.

Dobra szybkość wybrzmienia - Heavy, thrash metal zagrał super w takim zestawieniu. Dosadnie i szybko.

Jedynie do czego się mogę przyczepić to fakt , że niektóre nagrania tej muzyki są źle zrealizowane i przy tych gorszych jest za jasno , za ostro i za mało dociążenia, ale jak są dobre realizacje to super. W muzyce Pop - tutaj idelanie...

Ten wzmacniacz ma naprawdę niezłego kopa. Jest bardzo taki "dosadny" i chyba właśnie to jest mój dźwięk ...

Póki co to tyle , jeszcze nic nie kupiłem, ale faktycznie Nad w takim zestawieniu wypadł najlepiej ...

Witaj

Jeśli brakowało dociążenia to raczej ciężko będzie to poprawić innym wzmakiem.

NAD 326 BEE to świetny piec i inne wzmacniacze raczej będą po jaśniejszej stronie.

A może spróbuj jeszcze Rotela A10 http://www.tophifi.pl/stereo/wzmacniacze-zintegrowane/a10.html też nie wygląda na mocarza na papierze, a gra świetnie i lubi rockowe klimaty.

Ogólnopolska sieć salonów audio-video Top Hi-Fi & Video Design
30 lat doświadczenia | 20 salonów na terenie Polski | Profesjonalni doradcy | Sale odsłuchowe w każdym salonie
www.tophifi.pl

Tak, Top Hi-Fi Posnania tutaj masz chyba rację.

Podejrzewam , że z tymi kolumnami już chyba bardziej się nie da dociążyć dźwięku.

Żadnego problemu by tu nie było, gdyby nie fakt , że większość płyt w mojej kolekcji to Hard Rock, Heavy, Thrash Metal z lat 80-90. A większość tych realizacji jest marnie nagrana. One same w sobie mają mało dynamiki, suchy dźwięk.

Znowu bardzo podoba mi się ta ogólna prezentacja Klipscha ... Lubie dźwięk mocny, do przodu.

Np. Monitora Audio Bx 6 gra dla mnie za grzecznie, za delikatnie, znowu taki Dali Zensor 7 za mułowate ;)

Rzucę okiem na tego Rotela ;)

Jeśli lubisz taki dźwięk, sprawdź kolumny Polka

http://sklep.rms.pl/polk-audio-tsx330t-tsx-330t-kolumny-podlogowe-2-szt

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

Do Klipscha można rozważyć jeszcze Atolla, ale akurat dobre granie z NADem mnie nie dziwi.

Możesz sprawdzić nieco drożej od zakładanych Magnat MA600. Pełne granie. Polecam.

Pozdrawiam

Dziekuje wszystkim za porady.

Kupiłem nowego Nad'a 326 i bardzo ładnie to gra. Jestem zadowolony.

W muzyce Pop, ogólnie rozywkowej jest idealnie.

W Metalu, Rocku, zalęzy od realizacji. Tak jak wcześniej pisałem w tych dobrze zrealizowanych jest bardzo ładnie, w tych gorzej trochę za mało mięsa, dociążenia.

Ogólnie z tymi Klipschami to nawet nie dochodzę do godziny 9 na gałce bo już jest naprawdę bardzo głośno.

Wszystko na "Tone Defeat".

W przyszłości napewno wymienie kolumny na lepsze. Na oku mam Klipsch Rp 260 ;)

Tak z ciekawości, czy wygrzewanie wzmacniaczy to bajka czy prawda?. Chodzi mi o to czy po jakimś czasie wzmacniacz może sie zmienić trochę w jakiś aspektach brzmienia?

Pozdrawiam ...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.