Skocz do zawartości
IGNORED

Dali 505 czy JBL LX 800 MKII? Co lepsze?

przemass

Rekomendowane odpowiedzi

Witam które kolumny lepsze Dali 505 czy JBL LX 800 MKII?

Moje preferencje dźwiękowe to głęboki nisko schodzący bas, brzmienie raczej ciemniejsze, nie lubię zbyt uwydatnionej góry (bolą mnie uszy od dłuższego słuchania), dobra stereofonia. Słucham raczej ciszej. Muzyka różna rock, Chilled Dubstep, pop, clasic.

Pokój 20m2.

Dali 505 miałem przez kilka tygodni. Początkowo wrażenia były mocno pozytywne, bo kolumny zagrały efektownie. Z czasem podobały mi się coraz mniej, co ostatecznie zaważyło na wymianie. Na pewno mają dużo basu, który potrafi zejść nisko. Góra jak dla mnie nieprzyjemna i szybko męcząca. Średnica z tego co pamiętam dawała radę. Cholernie trudne w ustawieniu. Niby podłogówki, a grają dużo lepiej jak się je na czymś postawi.

Dali na 1000%. LX to namiastka JBLa na francuskich przetwornikach. Dali 505 nie sa efekciarskie tylko trzeba je umiec zestawic (94dB efektywnosci) i bassreflex z tylu jest problematyczny, absloutnie nie wolno ustawiac ich rownolegle do tylnej sciany.

Serwis by się przydał bo lekko trzeszczy na balansie i wyborze kolumn.

Tak więc Dali 505 + NAD 3240PE już stoją i cieszą moje uszy. Przyznam jest jasno ale i bas mnie zadowala. Mój poprzedni zestaw to Pioneer A-207 R + Cat Leb 401. Tak że pierwszy odsłuch i szczena opada do podłogi, jest nieziemsko lepiej w ogolę byłem w szoku jak Nad zagrał tymi Catami. Teraz czas na zakup odtwarzacza CD. Przydał by się jakiś co by trochę uspokoił górę. Cena ~ 300 zł Niestety moim obecnym źródłem jest komp bez DAC. Polecicie coś sprawdzonego?

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.