Skocz do zawartości
IGNORED

Modernizacja sprzętu

traskias

Rekomendowane odpowiedzi

Mam prośbę o poradę w kwestii modernizacji mojego sprzętu. Na wstępie chciałbym się odnieść do częstych porad typu ”najlepiej posłuchać samemu”. Otóż mieszkam w Krainie Wygasłych Wulkanów, jednej z ładniejszych (i bardziej niedocenianych) części naszego kraju. Kosztem jest to, że z racji odległości, pracy i obowiązków nie mogę zbyt często bywać w salonach HiFi i słuchać co popadnie. Proszę więc o wskazówki, na jakie sprzęty powinienem zwrócić uwagę przy odsłuchach – tak aby kiedy już wybiorę się do salonu czekało tam na mnie to co trzeba.

Muzyka; słucham przede wszystkim muzyki elektronicznej (typu Jarre, Vangelis) jak również sporo (brit)popu, starej muzy pokroju Pink Floyd i niekiedy ostrzejszego rocka.

Pomieszczenie: prostokątne biuro o wymiarach 3,5 x 4,5 metra, sprzęt jest przy jednej z węższych ścian, ja siedzę przy drugiej – więc chyba ustawienie idealne. Niestety nie mogę zbytnio odsunąć kolumn od tylnej ściany.

Do tej pory: Początkowo używałem Denona M-37, ten maluch oczarował mnie i wybrałem go spośród kilkunastu miniwież. M-37 grał bardzo dynamicznie, jasno i efektownie a jego jedyną wadą był wysoki poziom szumów. Wg mnie grał znacznie lepiej niż droższy Denon F-102, który oferował dźwięk niesamowicie stłumiony w porównaniu z M-37 (wersja z kolumnami Mission).

Z czasem wymieniłem firmowe monitorki na B&W 686 S2, wybór tych kolumn był bez żadnych odsłuchów – po prostu B&W to zawsze było moje marzenie, miałem przypływ kasy – kupiłem bez wahania. Następnie w miejsce M-37 kupiłem Marantza mcr510 i początkowo byłem z niego zadowolony – bezpośrednie porównania wypadły brzmieniowo na jego korzyść, zero szumów, dobry bas itp. Jednakże z perspektywy kilkunastu miesięcy stwierdziłem, że Marantzowi czegoś brak. Według mnie brak mu przestrzeni, rozmachu, dynamiki, jasności i rzekłbym „jadu”. Mam dwa podejrzenia co do takiego stanu rzeczy: pierwsze to fakt, iż Marantz pracuje w klasie D, którą uważam za gorszą od AB – a fakt, że takie tuzy jak Primare przechodzą na D nie zmienia mojego przekonania. Zresztą M-37 choć ogólnie gorszy miał to „coś” – być może dlatego, że pracował w klasie AB? Po drugie może to być wina złego doboru kolumna/amplituner.

Nie ulega dla mnie wątpliwości, że muszę coś zmienić. Moja pierwsza myśl to zmiana Marantza na pracujący w klasie AB Minx Xi – ale może tylko pogorszę sobie dźwięk w ten sposób? Dlatego zwracam się do kolegów – zwłaszcza tych bardziej oblatanych ze sprzętem – o opinię o ewentualny dalszy tok postępowania.

https://www.audiostereo.pl/topic/131633-modernizacja-sprz%C4%99tu/

@sittek - wrzuć na wiki "Kraina Wygasłych Wulkanów" i daj na grafikę. Polecam tu przyjechać, zobaczyć polską Fuji i takie tam.

Budżet powiedzmy na poziomie 2,5k (na sprzęt albo kolumny w zależności w którą stronę pójdę), czy dalej miniwieże? Jestem otwarty na wszystkie propozycje.

Pięknie jest, ale na chleb trza zarobić. Tak więc siedzę w biurze i przekładam papierki. A najlepiej mi się pracuje przy dźwiękach przyzwoitej muzyki o jak najbardziej przyzwoitej jakości.

No ale do rzeczy.

Jeżeli chcesz zmienić system i charakter dźwięku ( a na to wygląda) musisz zadać sobie parę pytań

1. sprzęt czy nowy czy używany

2. kolumny monitory czy podłogowe

3. jakie źródło

4. czy lubisz dźwięk szczegółowy, delikatny czy gęsty np. z dużą podstawą basową....

....

czy czytałeś forum, bo jest tu mnóstwo wiedzy, niestety trzeba poświęcić sporo czasu aby dla siebie coś z tego wygrzebać.

2500 na cały nowy system to minimum, jeśli nowy to czy masz możliwości kredytowania i rozbicia na raty, bo jak znam życie, jeżeli ma się jakieś wymagania co do jakości dźwięku i zadowolenia z odsłuchów ( a nie biernego słuchania) to zazwyczaj budżet ten zwiększa się ....dwukrotnie. Niestety.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

2,5 k to liczę na kolumny albo na resztę. Wiem, że sprzęt nie jest tani, i nie zamierzam od razu wymieniać wszystkiego. Tak jak wspomniałem, w zależności od Waszych rad albo zmienię kolumny albo amplituner (IMHO lepszym rozwiązaniem jest zmiana amplitunera - ale się nie upieram).

1. sprzęt może być nowy lub używany.

2. mam monitory i o ile zajdzie konieczność zmiany kolumn a nie amplitunera to też raczej będą monitory.

3. źródło - myślę, że do CD nie wrócę bo całą swoją kolekcję zripowałem do FLAC - więc wyłącznie pliki z dysku lub pendriva.

4. mój ideał dźwięku to Denon DRA345R z CD tej firmy. Miałem przez lata i żałuję że sprzedałem. Tak więc preferuję dźwięk energiczny, dynamiczny i mocny ale jednocześnie nie męczący przy dłuższych odsłuchach.

Czego tu żałować. ..takich starych Denonow pełno na Allegro a ten Twój to najnizszy model amplitunera...sam zaczynalem od dra-335r :)

Chcesz Denona to coś polecę tylko powiedz co to ma byc i w jakiej cenie...

Witaj,

Jeśli szukasz nowego urządzenia to idź w onkyo 8150. Zachowasz funkcjonalność marantza ale dźwięk będzie znacznie lepszy.

Jeśli jednak jesteś w stanie zrezygnować w tych "udogodnień" to polecam wzmacniacz nad 326 lub nawet 356 przy zachowaniu obecnych kolumn.

Z drugiej strony jeśli chcesz zostawić mini stacyjkę marantza to wymień kolumny no na elac b6. To zupełnie inne granie. Oparte na ciepłej średnicy i delikatności, można słuchać dużo dłużej.

W przypadku pytań pozostaje do twojej dyspozycji

@S4Home - dzięki za merytoryczną radę. Co do Onkyo odpada ze względu na zbyt dużą moc a ponadto mam awersję na tą firmę. Myślę, że jak miałbym zmieniać urządzenie to wyłącznie na odpowiednik Marantza (dlatego pomyślałem o Minx Xi) - kombajn ze wszystkim w jednym pudle, z jednym pilotem. Reasumując mam do Ciebie dwa pytania, czy będąc na moim miejscu:

- zostawiłbyś Marantza i zmienił kolumny na Elaki?

- zostawiłbyś B&W i zmienił sprzęt - a o ile tak to na jaki?

Wspominałem już, że jestem otwarty na wszelkie propozycje, zresztą nigdy nie słuchałem sprzętów takich jak TEAC. Pioneer itp. - może wśród nich są jakieś rodzynki.

Witaj,

Ale zaznaczam że na moim miejscu. Ja nie jestem fanem tych 6tek od bowersa. Elaci mi leżą dźwiękowo. Grają mocno, soczyście. Sprawdź sobie zobaczysz czy to granie ci odpowiada. Z mcr akurat też miałem dobre kontakty. Chodź to jednostka nie dająca dużo mocy więc trzeba uważać na kolumny, raczej mniejszej mocy

@S4Home Dzięki za sugestie i rady, przy najbliższej okazji będąc w jakimś kapitalistycznym salonie porównam sobie bowersy i elaci. A jak się na coś zdecyduję to jak zwykle kupię u polaka - w tym przypadku pewnie od Ciebie :)

Ważne żebyś znalazł swoje brzmienie. Kwestie ceny zostaw na koniec. Chyba że 2 miejsce (kolumny) będą o 50% tańsze i przeskoczą w stosunku cena/jakość.

Na razie to znajdź swoje brzmienie. :)

Mam nadzieje że dobrze ukierunkowałem. Na odsłuch na pewno. Jeśli po nim stwierdzisz że ani jedno ani drugie granie nie jest dla Ciebie to będziemy szukać dalej.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.