Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór wzmacniacza najlepszy z możliwych A30, PMA720AE

Deodekabokat

Rekomendowane odpowiedzi

Proszę o pomoc w wyborze wzmacniacza. Głównie słucham rocka i raczej głośno zestaw chodziły pod laptopem do filmów. Pomieszczenie 25m2 kolumny na razie tymczasowe altony70 do czasu aż znajdę pieniądze na nowe. Chciałem coś starego rotel albo nad ale zdecydowałem się kupić coś nowszego w grupie obecnie mam denon pma720ae, Pioneer a30 chciałem do tej grupy jeszcze marantz 60xx ale chyba nie ta klasa cenowa. Może jakaś yamaha. Z gadżetów ważny jest dla mnie pilot. Zrodlem byłby laps z zewnętrznym dac jak bym na niego zarobił na razie kabel. Głównie słucham z flac wiem że lepiej byłoby kupić amplituner z lan ale nie stać mnie i myślę że amplituner nie są tak porządnie wykonane jak same wzmacniacze. Słyszałem że denon jest ciepłym kluskiem może taki powinien być dźwięk do Pink Floyd. Dajcie jakieś wsparcie na temat tych dwóch wzmacniaczy może warto dołożyć jakąś yamaha do puli. Na nad to nie ta klasa cenowa.

tapniete z telefonu

miałem już kilka wzmacniaczy , i powiem tak marka nie gra roli , tylko model danej marki , jak się nie pali czasowo to zawsze sie coś ciekawego wyrwie , aktualnie mam do sypialni marantz'a 6010 - mimo słabych opinii gra to całkiem znośnie ( z pól roku temu 350zł ) , a do salonu onkyo A- 9377 ( trafiłem za 600zł ) - jeśli wszystkie onkyo z serii A-9... grają podobnie to zdecydowanie polecam - na żywo ładnie się prezentują - a co do pilota jako że często zmieniam sprzęty - i jak widać po aukcjach bardzo często nie ma pilotów w zestawie - to na dzień dobry polecam dobrego uniwersala logitech 350 , ale może być i 300 czy 200 - obsługują praktycznie wszystko , wykonanie jak i wygląd z całą pewnością lepsze niż oryginały - no dowolna konfiguracja przycisków - a zerkaj tylko na omy wzmacniaczy wzgledem kolumn , no i zawsze lepiej miec mocniejszy wzmacniacz

Właśnie mam okazję kupić a30 ale on ma przy 8ohm tylko 40 watów to chyba za mało jak dla mnie do mojego pokoju. Gdy żony nie ma w domu unitra 35w się poci wchodzi w przester i pali gwizdki. A a50 to już inna kasa. Może do tego zestawu dołożyć jeszcze yamaha s301.

tapniete z telefonu

To przeczytaj sobie to:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

są tam na końcu pomiary rzeczywistej oddawanej mocy, a jeśli to dla Ciebie ważne

to jest przy 8 Ohm ( przy obu kanałach wysterowanych ) 2 x 72 W

czyli prawie dwa razy tyle, co w papierach.

Fakt, że gdybyś używał np. konturu czy barwy, to też może być dla Ciebie za cienko ;-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Z tych dwóch polecam jednak pioneera a30 gdyż będzie bardziej uniwersalny od denona. Yamaha 301to gorszy model od obydwu.

Pioneer mimo że nie specjalnie mocny to godne urządzenie w swojej klasie.

Zapraszam cię do nas na porównanie obu modeli na kilku różnych kolumnach. Pozdrawiam

Dokładnie, z tymi kolumnami nie ma sensu dokupować jakiegokolwiek wzmacniacza. A wybór kolumn warunkuje wybór wzmacniacza, lub odwrotnie, tak więc trzeba się zdecydować na kompleksowe działanie.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Moim zdaniem lepiej dozbierać do Yamahy AS 501. To dobrze wykonany i brzmiacy wzmacniacz. Sporo mocy, wbudowany DAC, który przydaje sie do konsoli czy dekodera TV. Nie chawale Yamahy bo ja mam tylko jakiś czas temu sam szukałem wzmacniacza i jak na 1500zl to Yamaha jest bezkonkurencyjna. NAD 316 można tez wziąć pod uwage jesli zaakceptujesz wygląd.

Denona 720 mialem kilka lat, bardzo przecietny wzmacniacz. Brzmienie niby efektowne ale bez wypelnienia. Bas podbity w efekciarski sposób czyli jego wyższa cześć, wypelnienia i energi z samego dołu nie ma w ogóle. Średnica i sopran też taki sobie, mało rozdzielczy, muzyka troche się zlewa.

Marantz PM6007, Marantz CD6007, Sony UBP-X700, Dali Oberon 7, QED Performance RCA, QED XT25

Lubisz słuchać głośno rocka to musisz mieć wydajny wzmacniacz. Z "bzyczkami" odpowiedniego mięcha nie będzie.

Szkoda , że chcesz koniecznie nowy sprzęt. Tutaj się mocno ograniczasz. Ale jeżeli mają być nowe to ja na twoim miejscu bym dozbierał, a najlepiej kupił "prawie nową" używkę Nad'a 326 na allegro z gwarancją. Można wtrafić roczne piecyki w granicy 1100 zł.

Taki Nad jest wydajniejszy prądowo od takiego Denona Pma 720 ae , czy Pioneer'a a 30. Według mnie też brzmi od nich znacznie lepiej i do Rocka, Metalu się nadaje.

Oczywiście kolumny robią największą robotę i muszą zostać wymienione, ja bym to zrobił w pierwszej kolejności ...

Yamaha AS 501 to dziwękowo bardzo podobna konstrukcja do A30 jednak Pioneer niema wspomnianego DACa.

I owszem NAD od podstawowego modelu czyli 316 jest bardzo wydajny. Mimo małej deklarowanej mocy potrafi zagrać mocniej, żwawiej.

Pozdrawiam i pozostaje do dyspozycji

Rozważałem wszystkie za i przeciw i kupiłem denona 720. Wiem że to nie wysoka półka ale kierowalem się kilkoma kryteriami. Względnie dobry dźwięk. Moc powyżej 40w@8. Pilot bo już to przeżyłem sprzęt który nie ma pilota jest niestety zadziej używany bo nie chce się do niego chodzić i obecność na rynku pierwotnym(dość tanio kupiłem uzywany) tak aby gdy nie przypadnie do gustu można było sprzedać bez większej straty (przykre doświadczenia po kd onkyo). Zostało kupić kolumny. Długo polowalem na nad i rotel ale w tej cenie trudno coś upolować ten sprzęt kupują ludzie którzy coś nieco wiedzą i okazyjne sprzedarze rzadko się zdarzają.

tapniete z telefonu

Dobrze że kupiles uzywke. Jak co się nie spodoba to odsprzedaż. Tak jest jednak najlatwiej. Co do kolumn to szukaj do niego zwartych konstrukcji, z twardym możliwie najbardziej konturowym basem. Ten wzmacniacz lubi zejść ale i stracić kontrolę w dolnych rejestrach co można naprawić kolumnami.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.