Skocz do zawartości
IGNORED

Wybór nowego Dac'a na ESS Sabre32 9018

Rekomendowane odpowiedzi

Zacząłem poważnie zastanawiać się nad zmiana daca z CA DacMagic100 ponieważ chce mieć jakieś porządne źródło. Kusi mnie chip ESS Sabre32 9018. I tu moje pytanie, który dac wybrać bo zastanawiam się nad trzema pozycjami: SMSL M8, Audiolab Mdac lub Mdac Plus. Proszę o jakieś opinie i podpowiedzi odnośnie tych trzech daców, jakie są za jakie przeciw. Dac będzie grać z Yaqin Ms-30l.

Miałem CA DacMagic100 i jak zmieniłem ES9018 to szybko go sprzedałem :)

Audiolab Mdac a także Audiolab qdac mnie nie zachwycił, może dlatego, że kosztuje dużo i nie czyta DSD.

W końcu skończyłem na takim układzie na Amenero (do kupienia gotowe i działające)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

a choć krytykowane w dziale DIY to ja bardzo je cenie za brzmienie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

W końcu skończyłem na takim układzie na Amenero (do kupienia gotowe i działające)

Ukryta Zawartość

a choć krytykowane w dziale DIY to ja bardzo je cenie za brzmienie.

Czy możesz coś więcej napisać?

Czy miałeś możliwość posłuchania/konfrontacji z produktami audio-gd?(oczywiście opartymi na sabre...)

Ukryta Zawartość

Gość Juno

(Konto usunięte)

Czemu akurat Sabre?

Taki Accuphase to wyposaża swoje urządzenia w Analog Device 1955.

Pytam, bo słuchałem i 9018 i niższe i faktycznie są fajne, ale w kwestii brzmienia i barwy to wolę AD1955. Choć trzeba zaznaczyć, że nie same kości grają. Miałem takiego DACa, który grał na AD1955, który grał szczegółowej niż ESS 9018. Więc może gdzieś uda Ci się przesłuchać jakieś modele.

A jakie masz kolumny? Sam Wzmacniacz to nic. Owszem audiolaba to rozwinięcie grania Cambridge 100tki. Jednak nadal dość sterylnie i dokładne.

Może idź w wolfsona, arcamy czy musical fidelity dac?

A no właśnie... Dlaczego wszyscy tak się podniecają tą kością Sabre? Gra w większości przypadków szybko, detalicznie, z dobrą dynamiką, ale jednocześnie sucho, bezbarwnie, czasem wręcz jazgotliwie, bez wypełnienia, szaro. Choć oczywiście bywają aplikacje, gdzie wyciska się z niej dużo, np. w Oppo. Ale słuchałem tylko wieloformatowego odtwarzacza 105, i w nim było OK.

A tak w ogóle, to może nie kierować się tym, co w środku a po prostu brzmieniem i funkcjonalnością? W cenie nowego Audiolaba M Dac jest tego pewnie dziesiątki. Choćby Asusu, Matrox, Aune, Calyx, Cayin, M2Tech. MF, Emotiva...

Pozdrawiam Stempur

Obecnie gram na odgrodach z dobra średnica, i wysokimi, oraz niedudniacym choc niezle odznaczajacym sie basem. Takie granie akurat lubie. Scena i stereofonia jest doskonala. Lubie ich dzwiek i barwe. W przyszlosci bede budowac kolumny z bassreflexem ale w tej chwili gram na tym.

Co do Sabre to jeden ze sprzedawcow w sklepie powiedzial mi ze wolfsony czy moze inaczej, ze angielskie dac'ki graja "na twarz", a taki sabre bedzie mial przepiekna scene i detale. No i sam nie wiem bo mi dacmagic100 nigdy nie gral "na twarz". Tak czy inaczej szukam dac z dobrym detalem i scena. Nie pogardze lepszym basem, ale nie za cene srednicy.

Obecnie gram na odgrodach z dobra średnica, i wysokimi, oraz niedudniacym choc niezle odznaczajacym sie basem. Takie granie akurat lubie. Scena i stereofonia jest doskonala. Lubie ich dzwiek i barwe. W przyszlosci bede budowac kolumny z bassreflexem ale w tej chwili gram na tym.

Co do Sabre to jeden ze sprzedawcow w sklepie powiedzial mi ze wolfsony czy moze inaczej, ze angielskie dac'ki graja "na twarz", a taki sabre bedzie mial przepiekna scene i detale. No i sam nie wiem bo mi dacmagic100 nigdy nie gral "na twarz". Tak czy inaczej szukam dac z dobrym detalem i scena. Nie pogardze lepszym basem, ale nie za cene srednicy.

Dla mnie Sabre brzmią przede wszystkim z ciepłą i otwartą średnicą.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Dla mnie Sabre brzmią przede wszystkim z ciepłą i otwartą średnicą.

I to w zasadzie mi odpowiada :) a jak sie ma sabre do dacmagic100? Zeczywiscie bedzie to skok jakosciowy?
Gość

(Konto usunięte)

Co do Sabre to jeden ze sprzedawcow w sklepie powiedzial mi ze wolfsony czy moze inaczej, ze angielskie dac'ki graja "na twarz", a taki sabre bedzie mial przepiekna scene i detale. No i sam nie wiem bo mi dacmagic100 nigdy nie gral "na twarz".

"Tato a Marcin powiedział" ... bez jaj, poważny facet jesteś a...szkoda gadać...

Myślisz, że za całe brzmienie, scenę, itd. to dac odpowiada...w takim razie ja mam hiend pełną gębą za parę zeta...scena 3d, itd. na AKM ak4359...aplikacja daca to podstawa!!! system gra jako całość!!! pomieszczenie!!!

Edytowane przez Gość

I to w zasadzie mi odpowiada :) a jak sie ma sabre do dacmagic100? Zeczywiscie bedzie to skok jakosciowy?

Dla mnie tak.

W Sabre średnica żywa, otwarta, szczegółowa i ciepła.. w Dac magic brak

Bas. Na pierwsze ucho w Dac magic większa, ale... gdy puścić utwór z prawdziwym basem to w dac magic niknie,

zaś w sabre zaczynam słyszeć taką potęgę basu jaką nie miałem okazji wcześniej usłyszeć.

Edytowane przez sybic

Gość Juno

(Konto usunięte)

Przychylam się do opinii stempura co to jazgotliwości Sabre. Gdybym chciał cokolwiek ocieplonego z Sabre lub z dużym basem, to musiałbym się nieźle nachodzić. Słyszałem raptem kilka urządzeń z Sabrem (sam mam jedno), ale ciepło to jest ostatnie co o nim bym powiedział. Basem też nie rozpieszcza. Ale to mówię ja, wielbiciel ciepłego brzmienia, który przez lata do tego przywykł. Czyli jestem kompletnie nieobiektywny, w obiektywnym opisie. Bo to co dla mnie jest za jasne, dla kogoś jest OK.

Jedyną radą jaką mógłbym służyć, to żmudne odsłuchy. I nie stroniłbym od egzotycznych na tym forum firm. O ile czytam porady (nie oceniam, a wręcz zakładam, że kompetentne) to przewija się kilka nazw producentów. Jeśli masz dostęp do sklepów z różnorodnym sprzętem, to nie wahaj się prosić o podłączenie, nawet tego czego nie poleca sprzedawca. Twój słuch i Twoja przyjemność.

Przychylam się do opinii stempura co to jazgotliwości Sabre. Gdybym chciał cokolwiek ocieplonego z Sabre lub z dużym basem, to musiałbym się nieźle nachodzić. Słyszałem raptem kilka urządzeń z Sabrem (sam mam jedno), ale ciepło to jest ostatnie co o nim bym powiedział. Basem też nie rozpieszcza. Ale to mówię ja, wielbiciel ciepłego brzmienia, który przez lata do tego przywykł.

Jak fan ciepłego brzmienia poproszę o przykłady DAC które wg Ciebie grają z ciepłym brzmieniem

Gość Juno

(Konto usunięte)

Pozwolę sobie napisać Ci na prv., bo sam zasadzam się na coś takiego, ale z powodów "strategicznych" nie chcę ujawniać, bo zaraz się okaże, że ceny używek obecnie rozsądne staną się "audiofilskimi" czyli oderwanymi od rzeczywistości.

Pozdrawiam.

Sam dac to nic. Chodzi kość. Jestem wiele dacow z tą samą koscia a jednak brzmią inaczej.

Sabre jest teraz w modzie po ma dobre parametry, ale idąc tym tropem tak samo modne są tranzystory przed lampami.

Ja tam jednak nie neguje dacow (całych urządzeń) na kości wolfsona.

To na tyle lekkie urządzenia i poręczne że nie ma absolutnie żadnego problemu ze sprawdzeniem ich w swoim systemie przed zakupem.

Gość Juno

(Konto usunięte)

To ja tylko ogłoszenie parafialne.

Bardzo wszystkich przepraszam za rozbudzone nadzieje i oczekiwania. Muszę chwilowo wszystkim pytającym na priv odmówić. :/

Może się to wydać niekoleżeńskie, ale po prostu chcę kupić urządzenie względnie tanio i póki co mogę. Urządzeń jest w porywach do 2 szt., a ja chwilkę nie mam gotówki, więc muszę się wstrzymać z miesiąc. Ani to żadna tajemna wiedza, ani nic co może zmienić życie. Po prostu chcę zaoszczędzić parę stówek. A jak wszyscy wiedzą, parę stówek piechotą nie chadza. :)

Prosze o wyrozumiałość i przepraszam za zamieszanie. Jak tylko się zaopatrzę to od razu napiszę co to. Ale proszę nie mieć pretensji, jeśli będziecie rozczarowani. :)

Pozdrawiam.

• 3 lata później...

Ukryta Zawartość

Same kości nie grają. Ważna jest implementacja i otoczenie. Poczytaj.

Ukryta Zawartość

Tu tłumaczenie wypowiedzi na https://audiophilestyle.com/forums/topic/8975-ess-sabre-9018-vs-wolfson-wm8741/

Pokazuje, że sam przetwornik nie gra i najważniejsze  jest otoczenie i implementacja.

"Nie jest to łatwe do wyjaśnienia, ale spróbuję podać kilka przykładów: Układ ESS 9018 jest bardzo wrażliwy na implementację zasilania, naprawdę potrzebuje bardzo dobrych zasilaczy, aby działać jak najlepiej. Dodatkowo, aby działał w trybie wyjścia prądowego (gdzie zapewnia najlepszą wydajność), musi być sprzężony ze stopniem wyjściowym, który oferuje bardzo niską impedancję wejściową (<1 om). Każdy układ DAC ma inne wymagania dotyczące otaczających go obwodów, więc nie można po prostu włożyć chipa DAC do tego samego obwodu, aby wysłuchać różnic: obwód musi być zoptymalizowany, aby pasował do wymagań każdego pojedynczego układu. Wolfson 8741 to układ wyjściowy napięcia, z wbudowaną konwersją prądu na napięcie (I / V), ESS 9018, w połączeniu ze stopniem wyjściowym o niskiej impedancji, jest konstrukcją wyjściową prądu i sposobem wykonania następującego stopnia I / V będzie miał duży wpływ na dźwięk. Ponieważ 8741 wykonuje I / V na samym chipie, projektant nie może zaimplementować własnego stopnia I / V dla najlepszej optymalizacji. OK, przykłady z moim przetwornikiem cyfrowo-analogowym: układ ESS 9018 DAC wykorzystuje lokalny zegar główny i 4 lokalne, oddzielne zasilacze: dwa zasilacze, które zasilają wyjścia analogowe chipa, oraz dwa zasilacze, które zasilają cyfrowe sekcje chipa, dodatkowo, Piąty lokalny zasilacz jest potrzebny do zasilania lokalnego zegara głównego. Większość projektów będzie realizować te dostawy z lokalnymi regulatorami napięcia opartymi na układach scalonych. Te regulatory są dobre, ale nie świetne. Twisted Pear Audio Buffalo DAC wykorzystuje pięć indywidualnych, dyskretnych, bocznikowych regulatorów do tych zasilaczy. Regulatory bocznikowe mają niższy poziom szumów i znacznie niższą impedancję wyjściową (w szerszym paśmie) niż zwykłe regulatory IC. Użycie regulatorów bocznikowych skutkuje znacznie lepszą wydajnością dźwiękową, prawdopodobnie głównie z powodu ich niskiej impedancji wyjściowej, która zapobiega modulowaniu poszczególnych zasilaczy przez siebie (lepsza izolacja między zasilaniem). W moim przetworniku cyfrowo-analogowym idę o krok dalej - płyta DAC (z 5 wbudowanymi regulatorami bocznikowymi) jest zasilana innym regulatorem bocznikowym, działającym jako regulator wstępny. Ten pre-reg jest zasilany z własnego uzwojenia transformatora, aby całkowicie odizolować go od innych zasilaczy (które są trzema innymi bocznikami, jednym dla odbiornika USB i dwoma dla zasilaczy wyjściowych +/- 15 VDC). TPA zapewnia również bardzo, bardzo dobry masterclock na przetworniku cyfrowo-analogowym Buffalo (seria Crystek CCHD), zegar ten jest znacznie lepszy niż zegary używane w większości komercyjnych przetworników cyfrowo-analogowych. Dodatkowo The Twisted Pear Audio oferuje dwa stopnie wyjściowe (I / V) zaprojektowane specjalnie dla przetwornika cyfrowo-analogowego Buffalo. Używam Legato II (teraz jest wersja III), który jest dyskretnym bipolarnym wyjściem MOSFET bez globalnego sprzężenia zwrotnego. Ten stopień wyjściowy zapewnia mniej niż 1 om obciążenie dla ESS 9018, a to niskie obciążenie pozwala na pracę wyjścia ESS w trybie prądowym, zapewniając najlepszą możliwą wydajność. Powyższe pokazuje, że to, aby przetwornik DAC działał naprawdę dobrze, to o wiele więcej niż wybór chipów. Nie jestem inżynierem i jestem pewien, że jeśli któryś z nich to czyta, prawdopodobnie uznają moje przykłady za zbyt uproszczone i prawdopodobnie mogą wskazać wiele innych obszarów wdrożeń, które mają znaczenie dla wydajności."