Skocz do zawartości
IGNORED

Alternatywne odtwarzacze vinyli.

Alexander

Rekomendowane odpowiedzi

O odtwarzaniu płyt vinylowych wiązką światła laserowego to pewnie wielu z Was słyszało:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kiedyś myszkując po stronach www znalazłem coś jeszcze ciekawszego. Jakość może nie jest jeszcze mistrzowska, ale po dopracowaniu techniki może coś z tego będzie:

Ukryta Zawartość

Taka wirtualna igła to ciekawy pomysł. Są tam sample uzyskane tą metodą.

Zna ktoś jeszcze jakieś inne sposoby odsłuchiwania (odczytywania) płyt?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/13155-alternatywne-odtwarzacze-vinyli/

Ten pierwszy link znam. Mam nawet jeden czy dwa z ich patentów w domu. Nie jestem optykiem, ale konsultowani koledzy optycy nie potrafili na podstawie opisu patentowego domyślić sie i ocenić metody prztwarzania jakiegoś obrazu otrzymywanego przez odbicie światła laserowego od rowka na sygnał akustyczny. No ale celem patentu nie jest ujawnianie tylko uzyskanie zatwierdzenia takich sfomrmułowań, ktore zdaniem autorów chronią jakieś cechy wynalazku. Jak wiadomo wyobrażenia autorów o wymowie ich własnych tekstów bywa często mylne. W tym przypadku mamy do czynienia z nadmiarem tajemniczości.

Natomiast drugi link jest fajny i śmieszny. Jakiś człowiek z Izraela, udając (ale tylko częściowo) że nie wie jak zmodulowany jest rowek twierdzi, że napisał program dekodujący obraz rowka (uzyskany skanerem) na dźwięk, sciślej na pliki chyba .wav. Załącza pliki dźwiękowe: odegrane z płyty i "zdekodowane" jego metodą. Ja nie mam dźwieku na razie w kompie więc nie słuchałem. Może ty Alexander słuchałeś tego? On sie wprawdzie tam zastrzega, że to taka zabawa i że trzeba się nauczyć interpretować te dźwięki. (Cos jak przy implantach ślimakowych ? Tez coś chrypi, ale mozna sie nauczyć tego "języka" dźwięków (tj. chrypów)).

Zabrakło wiedzy o obiekcie (płycie) i za dużo było chęci szybkiego błyśnięcia. Ale pomysł jest moim zdaniem całkiem dorzeczny. Nie ruszone przez niego jądro problemu jest w otrzymaniu jednoznacznego i możliwie wolnego od zakłóceń obrazu (choćby zniekształconego ale w znany sposób) rowka, obrazu takiego, żeby dało się z niego wyliczyć t.zw. chwilowe czy miejscowe wychylenie rowka a najlepiej miejscową wysokość sfalowania liczoną prostopadle do ściany rowka, dla każdej ściany oddzielnie (spróbkowane dostatecznie gęsto, nie chce mi sie liczyć mozliwej minimalnej odleglości między próbkami. Gdyby to było zrealizowane to mielibysmy dźwięk z reprodukcji bezstykowej jeszcze może w erze przedkomputerowej a co dopiero teraz. Myślę że gdyby się za to zabrać to dałoby się doprowadzić do pomyslnego zakończenia. Ścieżki są przetarte: różne przemyślne sposoby oświetlania obiektów sa stosowane w t.zw. widzeniu maszynowym czy jak kto woli wzroku dla komputerów.

Gość G.Mark

(Konto usunięte)

Dźwięk uzyskany tą drugą metodą, przypomina swym brzmieniem dźwięk starej płyty szelakowej, odtwarzanej na patefonie na korbę z poduszką włożoną w tubę. Takie było moje pierwsze skojarzenie.

GM

Załączone pliki w formacie mp3 dają się rozpoznać jako "Cztery pory roku" Vivaldiego. Dźwięk jest mocno obciążony zniekształceniami i zakłóceniami, ale technika skanowania poszła nieco naprzód od 2002 roku, ponadto poprawa (dopracowanie) algorytmu rozpoznającego zmodulowany rowek od śmieci i uszkodzeń mogłaby przynieść całkiem niezły rezultat.

>Alexander

Skoro tak, to może już teraz jest w tym większy potencjał niz myślę. Bo przecież facet sam sie przyznał, że nie bardzo wiedział jak w rowku zapisane są dwa kanały. Przeczytam to jeszcze raz, ale o mile pamietam pisał że widzaił tam modulację wgłębną i poprzeczną (to dobrze) ale czy rozplątał to na dwa kanały i jak? Jak ponowna lektura mnie przekona to może napiszę do autora i może się czegoś dowiemy, albo coś mu zasugerujemy?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.