Skocz do zawartości
IGNORED

Centrum dowodzenia, smart tv

djmilkyway

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Poszukuję urządzenia wielofunkcyjnego, takiego domowego centrum rozrywki. Słyszałem o jakimś raspberry pi, ale kompletnie nie wiem czy to się nadaje.

Poszukuję urządzenia do którego będę mógł podpiąć dysk zewnętrzny z muzyką flac, z filmami głównie mkv, musi czytać odtwarzać napisy, dts hd i inne nowe kodeki. Obraz i dźwięk filmów z tego chciałbym po hdmi puścić do amplitunera, natomiast muzykę do dac i do wzmacniacza. Musi być tidal i netflix bo mam wykupione i fajnie jakbym na szybko po wifi mógł coś z tel włączyć. Mam komputer stacjonarny, praktycznie nie używany, ale taka kobyła nie bardzo mi pasuje w pokoju.

Do tej pory taką funkcję pełnił laptop, filmy, netflix po hdmi, a muza przez usb do dac. Ale wkurza mnie podpinanie tych kabli ciągle.

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

https://www.audiostereo.pl/topic/131495-centrum-dowodzenia-smart-tv/

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tonę informacji znajdziesz na

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Ukryta Zawartość

Tutaj wersja z miejscem na dysk wewnętrzny:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki

Ukryta Zawartość

to jest na prawdę zajebiste, właśnie tego szukałem. Chciałem zamknąć się w kwocie 500zł ale co zrobić, opis mnie przekonuje, jeszcze jutro zadzwonie do nich popytać o szczegóły.

Ukryta Zawartość

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Właśnie 4k nie potrzebuje, wystarczy mi fullhd po taki mam tv. Najbardziej mi zależy na tych funkcjach podłączeniowych z postu number 1. Super by było, gdyby puszczając muze z podłączonego dysku hdd zewnętrznego do tego boxa, on podawałby audio i video (pewnie jakieś menu w nim jest) przez hdmi do tv a dodatkowo same audio do wzmacniacza stereo. Nie wiem czy rozumiecie o co mi chodzi?

Cena faktycznie przesadzona jak za android tv box, za te kasę można już mini pc kupić i zainstalować openelec , remix os albo linuxa jakiegoś lub nawet windoze, funkcjonalność większa możliwość konfiguracji pod siebie i nie jesteś uzależniony od aktualizacji producenta które w przypadku produktu z androidem mogą się już nie pojawić .Np.:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

lub tak jak pytałeś malinika z osmc i kodim dużo taniej jedynie trzeba się pogodzić z powolną pracą systemu.

raspberry pi

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A do tego wzmacniacza to jakie połączenie?

DAC smsl czyli coaxial, optyk albo usb.

trzeba się pogodzić z powolną pracą systemu.

coś czego nie cierpię, to malinka odpada.

Nie spodziewałem się, że taki problem z tym będzie. A wydaje mi się, że sporo osób coś takiego by zainteresowało.

...albo jakiś htcp...niekoniecznie ten

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ...choć wygląda na wystarczający ;) Sam używam podobnego z Win 7, na 4 rdzeniowym procku Intela 3,2 GHz, dyskiem ssd 256 GB + 2 TB i RAM 8 MB - w obudowie wielkości 1/2 odtwarzacza DVD. HTPC podpięty do wzmacniacza i TV. Działa bajecznie ;)

Ukryta Zawartość

*****Sprzęt: Bezprzewodowy Boombox Hykker Sound Storm z Biedronki*****

Idź Pod Prąd. Z prądem płyną śmieci.

Z Malinką to daj sobie spokój. Kiedyś sporo czytałem o tym projekcie, generalnie to sprzęt dla ludzi, którzy lubią ciągle grzebać.

Jak dla mnie ta himedia to spora przesada w cenie. Ja ostatnio kupiłem boxa za ok 300zl z przesyłką.

Powiedz, a jak wygląda u Ciebie odtwarzanie plików z sieci w tym urządzeniu, odtwarzanie filmów z dźwiękiem HD, odtwarzanie filmów 3D, obrazów BluRay ISO ? Jest kolowanie pulpitu, czyli możliwość obsługi z innych urządzeń z Androidem ? Nie ma żadnych problemów ?

Bo tych pudełek Android Box jest dużo, ceny często zachęcające, tylko podobno nie wszystkie są dopracowane.

HiMedia jest dosyć już sprawdzona po tym kątem.

Ja kupiłem dokładnie z tego linku:

Ukryta Zawartość

Urządzenie ma android tv i generalnie jest bardzo wszechstronne a z tego co widzę to sprzedawca wypuszcza aktualizacje.

Dla mnie jednak najważniejsze jest to że równolegle można z karty sd zbootowac drugi system na czysto jakim jest libreELEC (kodi). Przyjmuje wszystko co dostanie: mkv, ISO, strukturę BD, 4K i HDR też, wszystko bez najmniejszej zadyszki bo użycie procka i pamięci jest znikome.

Działa passthrough formatow audio HD: dts HD, dd thd,5.1 i 7.1, działa również odświeżanie zgodnie z ogladanym materiałem.

To wszystko wiem ze swoich testów. Natomiast z forum libreelec wiem że atmos i dtsx też działa (mój amp nie ma tych kodeków).

Oczywiście możesz odtwarzać z NASa czy tam z innych zasobów sieciowych np dysk USB podpięty do routera.

Ukryta Zawartość

Najbardziej uniwersalną skrzynką z największymi możliwościami jest HTPC.. i można wgrać co pasuje.. win kodi linux ..

..jedynie cena wyjdzie wyższa ale na dłużej wystarczy.. bo te puszki na andku dość słabe są..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Najbardziej uniwersalną skrzynką z największymi możliwościami jest HTPC.. i można wgrać co pasuje.. win kodi linux ..

..jedynie cena wyjdzie wyższa ale na dłużej wystarczy.. bo te puszki na andku dość słabe są..

Nie do końca się zgodzę.

Wcześniej miałem kilka lat odtwarzacz multimedialny Manty, był na jakimś własnym oprogramowaniu. Pracował bardzo dobrze, proste menu, łatwa obsługa, wszystko czytał. Zmieniłem na HiMedię bo za długo wczytywała dźwięk HD, np. jak leciał film i dało się pauzę i ponownie start to leciał obraz, a dźwięk pojawiał się po jakichś 10-20 sekundach.

Ponieważ coraz więcej miałem filmów z dźwiękiem HD, trochę mnie to denerwowało i zmieniłem odtwarzacz.

Obecna HiMedia pięknie śmiga. To są urządzenia Plug & Play. Podłączasz i chodzi, nic nie musisz wgrywać, konfigurować itp. Nie każdy ma umiejętności i chęci do takiej zabawy. Mi też już nie chce się kombinować, mam postawić i ma grać.

Nie wiem co masz na myśli, że są słabe, bo wydajnościowo są wystarczające z zapasem, wszystko pięknie śmiga, nie miałem jeszcze materiałów 4K, ale też powinno śmiało ciągnąć. Na domiar wszystkiego urządzenie jest małe.

Ja obecnie nie potrzebuję niczego więcej, odtwarza wszystkie możliwe formaty filmów, muzykę, zdjęcia, Youtube, Kodi też działa.

Ja kupiłem dokładnie z tego linku:

Ukryta Zawartość

Urządzenie ma android tv i generalnie jest bardzo wszechstronne a z tego co widzę to sprzedawca wypuszcza aktualizacje.

Dla mnie jednak najważniejsze jest to że równolegle można z karty sd zbootowac drugi system na czysto jakim jest libreELEC (kodi). Przyjmuje wszystko co dostanie: mkv, ISO, strukturę BD, 4K i HDR też, wszystko bez najmniejszej zadyszki bo użycie procka i pamięci jest znikome.

Działa passthrough formatow audio HD: dts HD, dd thd,5.1 i 7.1, działa również odświeżanie zgodnie z ogladanym materiałem.

To wszystko wiem ze swoich testów. Natomiast z forum libreelec wiem że atmos i dtsx też działa (mój amp nie ma tych kodeków).

Oczywiście możesz odtwarzać z NASa czy tam z innych zasobów sieciowych np dysk USB podpięty do routera.

W takim razie urządzenie warte uwagi.

Ja polecam HiMedię bo ją mam i sprawdziłem osobiście. Jeśli można taniej i też dobrze to ciekawa opcja.

Masz klonowanie pulpitu na drugim urządzeniu Android ?

Ukryta Zawartość

Niestety również menu uproszczone.

Jest pewna wada z HiMedią i obsługą Kodi. Jeśli mamy film z dźwiękiem HD, odtwarzany z zewnętrznego serwera NAS zabezpieczonego hasłem to Kodi nie odtwarza wówczas dźwięku HD, tylko zwykły. Wbudowany odtwarzacz firmowy sobie z tym radzi ale Kodi nie, jakoś nie potrafi przejść hasła.

Nie wiem co masz na myśli, że są słabe,

W sumie to wnioski sprzed kilku lat.. android box za 300zł czy ferguson popcorn za 600 itp nie działały dobrze.. teraz na pc śmiga wszystko..

bo wydajnościowo są wystarczające z zapasem, wszystko pięknie śmiga, nie miałem jeszcze materiałów 4K, ale też powinno śmiało ciągnąć

Pewnie do czasu.. ale ważne że teraz jest ok.. no prawie ok..:)

Wiesz, teraz technika tak szybko się zmienia, że trudno powiedzieć co będzie za kilka lat. Jednak jeśli zainwestujesz 300zł w takie pudełko jak pokazał kolega, czy trochę więcej i pogra to 5-6 lat, a potem lat kupisz następne, to nie będzie jakiś wielki koszt.

Dziękuję Panowie, chyba w poniedziałek sprawię sobie jednak to HiMedia Q10 Pro. Boję się, że jak zaoszczędzę te 300-400 na tańszy box to potem będę żałował i pluł se w brodę. A nie chce mi się bawić z kolejnym komputerem w wersji mini.

Na ten moment najlepiej kupić Android playera. Sam jestem na kupnie, zdecydowalem sie na coś z oferty firmy ZOOMTAK, ma go już kilku moich znajomych i zachwytom nie ma końca ;)Co istotne tutaj nie jest to jakiś No Name a poważna marka która gwarantuje długą gwarancje i wsparcie aktualizacjami w przyszłości. Zastanawiam sie tylko jeszcze który model...

Dokładnie.. jeśli ma być urządzenie typu mały odtwarzacz multimedialny to tylko android i najnowsze możliwe funkcje na dziś..

HiMedia Q10 Pro

Jak kupisz i sprawdzisz.. to napisz jak to działa..

Zastanawiam się co koledzy kupią. Ja się zastanawiam nad czymś do plików MKV, obsługującego dźwięk przestrzenny. Podpinam na razie laptopa. Obecnie chcę podpinac drugi, który mam od jakiegoś czasu i znowu mam problem bo mi pokazuje onkyo że nie ma dźwięku przestrzennego, stacja dokując niby pasuje ale znowu nie przełącza na proja... Zanim do końca osiwieję to chyba kupię jakiś takiś TV BOX.

Moje wymagania:

HDMI x1 - 4k niekoniecznie

Obługa MKV: napisy, ścieżki audio, dźwięk przestrzenny itp

Obsługa NC+ Go, netflixów itp.

Obsługa przez smartfon nie konieczna ale jak to wygodne to czemu nie.

Płynne działanie, nie zawieszanie się.

i na koniec kluczowa sprawa: Włączam, podłączam i działa. Nie muszę kombinować, ustawiać, szukać :)

Może coś takiego?

Ukryta Zawartość

Ma miejsce na HDD

Albo takie coś?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A co powiecie na takie urządzenie na innym forum sobie chwalili

Ukryta Zawartość

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.