Skocz do zawartości
IGNORED

Zestaw do nowego mieszkania

Adrian Kowalczyk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam wieelką prośbę do doświadczonych w boju kolegów. Potrzebuję nagłośnienia do nowego mieszkania, dokładniej do jednego pokoju. Na wstępie czego oczekuję od zestawu :

-Stereo

-Wyraźny dźwięk ( głównie chodzi o głos człowieka w utworze, głośny i wyraźny ),

-Bas, najlepiej głęboki, ale też dosyć szybki, żeby go nie brakowało, może być go trochę więcej ale nie za dużo,

-Wysokie tony żeby nie kuły w uszy, żeby były odpowiednie do słuchanej muzyki

dodatkowo żeby tworzył choć trochę tej sceny muzycznej, żeby było słychać instrumenty, i widzieć chociaż w wyobraźni co się dzieje na scenie ( bez przesadnej audiofilii )

Gatunki słuchane przeze mnie : House, Soul, Jazz, Rock, Czasem opera, trochę elektroniki, D'n'b, czasem nawet zaszaleję w punk rocka, techno czy też jakiś stary rap, rzadziej Disco ( nie mylić z disco polo, tego gatunku nie słucham wcale ) i na tym bym się skupił ( przepraszam za rozpiętość zainteresowań :) )

Źródłami dźwięku są lub będą : Tuner analogowy Technics ST 3150, Gramofon Technics SL-D2, zdarzy się czasem komputer lub dekoder telewizyjny

Metraż pokoju to 5m x 4m , mniej więcej wychodzi 20m2 nie uwzględniając umeblowania

Planowany układ mebli w pokoju w załączniku.

Jeśli chodzi o kwotę to bez przesady, nie jestem bogaty, zaproponujcie mi coś rozsądnego, Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/131448-zestaw-do-nowego-mieszkania/

Moim zdaniem, to te fotele, jeśli są to normalnie wysokie fotele, będą mocno przeszkadzać, bo zasłaniać kolumny. Zakładam przy tym, że chcesz słuchać z miejsca gdzie stoi sofa.

Oczywiście zastanowiłem się nad tym, fotele będą dostawione jedynie gdy ktoś przyjdzie w "gościnę" normalnie ustawiłbym je obok sofy, tak dobrze zakładasz głównie słuchałbym na sofie.

Szczerze to skłaniałem się ku kolumnom w zakresie cenowym 1000-1600 zł, oczywiście używki bo nówki raczej ciężko, z tym akurat Nad'em będzie problem żeby dostać używkę, a nowe do tanich nie należą, ale to już coś, wzmacniacz oczywiście może być używany, również może to być końcówka z przedwzmacniaczem, amplitunerom dziękuję, głównie piszę o używanych sprzętach, na nowe mnie nie stać. Cena wzmacniacza/końcówki dobrze by było gdyby się zamknęła w 1200 zł, uda się coś wykrzesać z tak dziadowskich pieniędzy?

Ukryta Zawartość

Do tego wzmacniacz denon pma720ae lub jak kolega wyzej NAD C356bee

Wysłane z mojego Vienna przy użyciu Tapatalka

Ukryta Zawartość

Na wstępie czego oczekuję od zestawu :

-Stereo

-Wyraźny dźwięk ( głównie chodzi o głos człowieka w utworze, głośny i wyraźny ),

-Bas, najlepiej głęboki, ale też dosyć szybki, żeby go nie brakowało, może być go trochę więcej ale nie za dużo,

-Wysokie tony żeby nie kuły w uszy, żeby były odpowiednie do słuchanej muzyki

dodatkowo żeby tworzył choć trochę tej sceny muzycznej, żeby było słychać instrumenty, i widzieć chociaż w wyobraźni co się dzieje na scenie ( bez przesadnej audiofilii )

Z opisu wygląda mi na charakter.. jaki ma angielskie brzmienie..

Trzeba wybrać może coś z Nada Arcama czy Audiolaba..

Lubię słuchać.. oglądać.. czytać.. ?

Przepraszam za nieobecność, dostęp do komputera i czas, oczywiście nie zaprzestałem poszukiwań, skłaniałbym się do tego Harman Kardon hk980, możecie o nim coś więcej powiedzieć?

A ta melodika 40 to widzę nic innego jak roth audio oli 40

Byle co.

Wpadnę z flaszką i płytami:-)

Nowe mieszkanie, jak piszesz. Z nim (pomieszczeniem) oswoić się trzeba. Naładować książek, zasłon, pierdół typu Picasso na ścianach, tu dywanik, ówdzie chodniczek...

I dopiero wtedy jeździć fotelami.

Niedawno (wciąż zresztą) to przerabiałem.

To jak? Zapraszasz?:-)

Pozdrawiam.

Harmana nie polecam. Ma duże przebicia co wpływają na czystość dźwięku. Szkoda bo barwa i moc dobra.

Roth i melodika to bliźniacze konstrukcje ale nie te same. Nowa melodika mkII to już coś innego.

Wpadnę z niusia, też wezmę flaszkę i sprzęt.

Harmana nie polecam. Ma duże przebicia co wpływają na czystość dźwięku. Szkoda bo barwa i moc dobra.

Roth i melodika to bliźniacze konstrukcje ale nie te same. Nowa melodika mkII to już coś innego.

Wpadnę z niusia, też wezmę flaszkę i sprzęt.

O co chodzi z tymi przebiciami? Można to jakoś zniwelować?

Myślałem że roth i melodika to to samo bo gdzieś tak wyczytałem. Człowiek uczy się całe życie :-) Sorki za wprowadzenie w błąd.

Kolumny do 1600 za komplet? Miałem kiedyś kolumny podstawkowe Dali Concept 2. Grały z amplitunerem Yamaha RX-497. To był mój pierwszy zestaw stereo. Potem cos mnie podkusiło i wymieniłem RX-497 na amplituner Yamaha RS-500. To był błąd! RS-500 w porównaniu do RX-497 był nijaki...

AS-500 nie słuchałem, Denon PMA-720AE tylko przez chwile, ale nie zrobił na mnie wrażenia. Słuchałem wszystkomających Yamaha RN-602 i Onkyo Tx8150. Onkyo lepsze od Yamahy według mnie. Oczywiście lepiej od tych amplitunerów zagrał brzydki NAD. Słuchałem C326 BEE i C356BEE. Jak dla mnie grały tak samo, wiec wydawanie większej kasy na C356 jest bez sensu, chyba ze chce sie ten wznak rozbudować o moduł sieciowy.

O co chodzi z tymi przebiciami? Można to jakoś zniwelować?

Słychać np dźwięki z innego źródła wpiętego pod wzmak.

JAk na potencjometrze dasz na maksa lewy kanał to w prawym słychać jakby był w odwróconej fazie podpięty.

Sprawdzałem na dwóch egzemplarzach.

Więc co polecacie w moim przedziale cenowym?

Magnat MA600, Świetny dźwięk i funkcjonalność.

Słuchałem C326 BEE i C356BEE. Jak dla mnie grały tak samo, wiec wydawanie większej kasy na C356 jest bez sensu, chyba ze chce sie ten wznak rozbudować o moduł sieciowy.

Zupełnie inne wzmaki. ZA nijakie kolumny były do niego podlączone.

Pozdrawiam

Słychać np dźwięki z innego źródła wpiętego pod wzmak.

JAk na potencjometrze dasz na maksa lewy kanał to w prawym słychać jakby był w odwróconej fazie podpięty.

Sprawdzałem na dwóch egzemplarzach.

Kurka wodna. Z ciekawości sprawdzę to kiedyś jak będę u brata.

Dzięki za info.

Kurka wodna. Z ciekawości sprawdzę to kiedyś jak będę u brata.

Dzięki za info.

Sprawdź ja miałem dwa egzemplarze odpakowany i tak było w obu. Przy pierwszym myślałem że awaria jakąś ale przy drugim już mnie to zdziwiło

Adrian a co chcesz wiedzieć?

Dobre kolumny do dostania za niższą kasę już nie pierwszej nowości ale da się dostać w dobrym stanie

No głównie chciałbym wiedzieć czy się nie zawiodę po przykładowym zakupie takowych kolumn, jakieś porównanie do melodika 40, lub w ogóle czy ktoś miał doświadczenia, odsłuch tych kolumn? Jestem ciekaw ich brzmienia.

Melodika bl40 bardzo dobre polskie konstrukcje na polskie warunki finansowe. Grają na tyle na ile kosztują. Uwierz mi to rzadkość. Delikatnie podbity dół, głębszy, przyjemna średnica i delikatna góra. Miło sie ich sluchales bo nie męczą.

Udany produkt. Mamy je jeszcze na stanie, podjedz posłuchaj.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.