Skocz do zawartości
IGNORED

denon 1520 vs primare i22 (rock, metal)

krisd

Rekomendowane odpowiedzi

moich poszukiwań nowego sprzętu ciag dalszy.

ostatnio spadają cenowo zestawy wzmacniacz + cd : denon seria 1520 i primare i22.

do tego potrzebuję kolumny podłogowe (np. pylon spphire 23, dali zenzor 5, kef q500, tannoy mercury 7.4 ...)

pokój 17m2, srednio umeblowany, rozstaw głosniki i miejsce odsłuchu to rójkąt równoboczny 2x2x2 m. z tyłu za fotelem szafa przesuwna w odległości około 1,5, dywan na podłodze, w szafkach ksiażki, winyle, łóżko. głośniki raczej blisko ściany by stały 30cm. muzyka rock, hard rock, heavy metal.

oczekiwania: stereofonia, szczegółowość, dobry bas, ciepło.

oprócz cd do podłączenia gramofon, dvd, radio, magnetofon. ewentualnie zostawiam obecny zestaw harman kardon i głosniki canton.

jakoś szukanie zestawu rotel seria 12, nad 356+546, atoll 50/80, ca cxc przestało mnie bawić, sprzedawcy trzymają ceny, nie ma promocji, i nie wiem czy to ta sama klasa co ww. wymienione. to że słucham metalu nie oznacza ze chce twardego szybkiego basu bo na półce jest wszystko Pink Floyd, Knopfler, Santana, r.e.m., u2 ....

no i gdyby tak udało się w cenie 10kpln wyrwać któryś z tych zestawów to byście Panowie mogli zasugerować ? sprzęt kupuję na kilka lat, ma być dobry i ładny. podoba mi się denon, nie wiem jak to gra. fajnie że ma regulację bass i treble, ma też wkłądkę grafo i łatwo dokupić dvd czy radio tej samej firmy. chciałbym jednak zestaw "z duszą" a nie poprawnie gające hifi.

może gdzies bładzę? w przyszłym tygodniu umawiam się na odsłuch. niestety w Poznaniu jest w 3 zapytanych salonach wielka łaska coś przygotować więc opieram się na tym co jest dostępne w Koninie (audio-mix, ultimate audio)

no i jeszcze jest szansa na pozyskanie zestawu naim seria 5si i jakies małe podłogówki (może to najlepsze rozwiązanie w cenie 10 kpln?)

https://www.audiostereo.pl/topic/131437-denon-1520-vs-primare-i22-rock-metal/

17m2 to generalnie mały pokój, wstawianie do niego podłogówek to proszenie się o problemy z basem i z jego nadmiarem. Jeżeli chodzi o całościowy przekaz muzyki moim zdaniem lepszym rozwiązaniem może być monitor z 18cm głośnikiem niż słupki z dwoma przetwornikami 13-15cm. Proponuję posłuchać Pylony Diamond Monitor, Canto Grand Studia 16Hz czy Dynaudio Emit 20 lub Excite 18. Kolumny typu Sapphire na głośnikach Visatona raczej bym omijał mając wzmacniacz za 5k PLN lub droższy. W salonie przy odsłuchach wypełnienie na basie podłogówek w porównaniu do monitorów będzie bezsprzecznie lepsze i może się podobać ale może się skończyć późniejszą wymianą podłogówek na monitory. (Nadmiar basu męczy słuch i lepiej jak jest go mniej niż więcej).

Dobre ceny ma zestaw SA 8005 + PM 8005 niestety tylko w UK. (I raczej nie do kolumn Pylona).

Nie sugerował bym się regulacją basów i sopranów we wzmacniaczu, tego zwykle się nie używa niemniej funkcjonalnie Denon, Marantz to niezłe wzmacniacze, dobrze wykonane. (PM 8005 ma dobry przedwzmacniacz gramofonowy).

Z tego co napisales to zdecydowanie wzialbym pod uwage naim'a plus kolumny PMC. Linia transmisyjna, wylot z przodu, bas mieso ze sprezyna. Poszukaj tez kolumn neat motive sx2 albo 1. W UK powinienes znalezc w dobrej cenie jakies ex demo/nowe. Sprowadzenie to maly koszt. Nie wiem jednak jak beda sie sprawowac tak blisko sciany. Trzeba posluchac. (Zawsze mozesz oddac).

Do 10tys posluchalbym tez Roksana kandy k2/3.

Z kolumn ATC i spendor. Do tej muzyki i wymogow, tannoy bym odpuścił.

Co jeszcze mogę dodać to kolumny Pmc maja 20 lat gwarancji. Niestety nie jest przepisywana na nowego właściciela jeśli kupisz używki, ale to i tak dobrze świadczy o produkcie, skoro tak długa gwarancje dają.

Wieza STEREO Technics :)

Dzień dobry.

Zacznę od cen - niestety często duże obniżki są na produkty, które są po prostu zbyt wysoko wycenione i nie warte cen detalicznych. Dlatego moim zdaniem skup się w założonym budżecie na znalezieniu możliwie najlepiej grającego wg Ciebie zestawu.

Z mojej strony do Twoich gatunków muzycznych odradzam Primare i Denon, to nie to brzmienie, chociaż zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuch obydwóch systemów. Natomiast z mojej strony propozycja to na pewno integra Naim Nait 5si (http://q21.pl/naim-nait-5si.html), Hegel H80 (http://q21.pl/hegel-h80.html) oraz Atoll IN200SE (http://q21.pl/atoll-in200se.html). Każdy z powyższych wzmacniaczy zapewni Ci świetną dynamikę, lekkie ocieplenie brzmienia i dobrą szczegółowość.

Kwestia kolumn - posłuchaj koniecznie ATC SCM11 (http://q21.pl/atc-scm11-new.html). Nie jest to tania kolumna, jednak brzmieniowo może okazać się to strzałem w dziesiątkę. Posłuchaj także monitory Focal Aria 906 (http://q21.pl/focal-aria-906.html) oraz najnowszą polską, flagową konstrukcję Pylon Audio Diamond Monitor (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-monitor.html).

To tylko kilka moich propozycji, zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy. Poza wyżej wymienionymi konfiguracjami w naszym salonie znajdziemy jeszcze wiele innych, równie ciekawych wzmacniaczy i kolumn, które możesz odsłuchać, porównać w komfortowych warunkach. Dojazd do nas w całości to autostrada, tak więc zapraszam serdecznie. W przypadku pytań oraz oferty finansowej oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

dziękuję a pierwsze podpowiedzi, niestety monitory odpadają ze względów bezpieczeństwa bo głośnieki stoją blisko szklanego stolika z audio i łóźka gdzie mogę strącić. słuchałem dynaudio 20 - wymiatają.

no a jakies małe podłogówki ? obecne mam canton 407 czy 470 i dają radę. albo takie kolumny podłogowe które mają głośniki na górze tylko, środek i dół zabudowany i bass reflex dołem czy na dole przodem ?

dziękuję a pierwsze podpowiedzi, niestety monitory odpadają ze względów bezpieczeństwa bo głośnieki stoją blisko szklanego stolika z audio i łóźka gdzie mogę strącić. słuchałem dynaudio 20 - wymiatają.

no a jakies małe podłogówki ? obecne mam canton 407 czy 470 i dają radę. albo takie kolumny podłogowe które mają głośniki na górze tylko, środek i dół zabudowany i bass reflex dołem czy na dole przodem ?

Przypuszczam że gdyby zagadać do Pylon Audio lub Studio 16Hz to zrobiliby monitory na zamówienie z otworami mocującymi kolumnę do podstawek.

Podstawki jakie robi np. Rogoz Audio przypuszczam ciężko przewrócić (zwłaszcza po wypełnieniu balastem).

Swoją drogą otwory mocujące w monitorach robi chyba Xavian ale to już wyższe ceny.

Witaj. Również jestem z Konina. Wszystkie kolumny które podałeś zostały przeze mnie przesluchane w okolicznych salonach i szczerze, grają przeciętnie. Wydając 10k byłbyś raczej nie zadowolony.

Słuchałem również focal Aria 906 z muzyce elektronicznej cienko.

Widziałem w naszych salonach super promocje na Kef seria Q niby promocja z 6k na 4k ale grają na poziomie 3tys

Zensor świetna górka, ale dół strasznie mułowaty.

Pylony mi się podobały, ale 31 dość dobrze brzmiały, niższy model już mi się nie podobał.

Myślałem też o Denon 1520ae do swoich kolumn niby promocja 4k ale za to brzmienie zaplacilbym maks 3k+

Q21 Polecilbys mi jakiś wzmacniacz do około 4.5k na rabatach do Klipsha. Niby Denon fajnie grał w tym połączeniu, lecz gdybym chciał wymienić kolumny, ten wzmacniacz może być zbyt mułowaty w przyszłości.

Najlepiej wybrać się do Q21 bo w naszej okolicy nic dobrego nie ma.

Pozdrawiam

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

siemka koledze z Konina. musze jednak zwrócić uwagę na wielkośc pomieszczenia i rodzaj muzyki. u mnie to 17m2, jest łózko, szafy, komoda, dywan. muzyka rock, metal.

do q21 moge jechac posłuchac, ale zakup chce dokonac w Koninie, przywieźć, sprawdzić 2-3 godziny i się zdecydować. kazde pomieszczenie to inne warunki, odsłuch w salonie to dla mnie o wiele za mało.

Jesli mają to być kolumny podłogowe, spójrz na Pylon Audio Diamond 25 (http://q21.pl/pylon-audio-diamond-25.html). Bardzo dobrą kobstrukcją jest Audiovector QR3 (http://q21.pl/audiovector-qr3.html), to szybkość, niesamowita dynamika i power. Jest to jednak kolumna droższa.

Kolumny Klipsch mają ogólnie charakterystykę podbitych skrajów pasma, dlatego trzeba szukać wzmacniacza o gęstym, dociążonym brzmieniu z wyraźnym środkiem pasma i raczej łagodnej górze. Bardzo dobrym połączeniem jest Advance Acoustic X-I125 (http://q21.pl/advance-acoustic-x-i125.html), hybrydy lampowe Vincent, np. model SV-227 (http://q21.pl/vincent-sv-227.html). Świetną kobstrukcją okazał się także niedawno wprowadzony do sprzedaży A-klasowy wzmacniacz Xindak XA6800R(II) (http://q21.pl/xindak-xa6800r-ii.html).

Zapraszam na odsłuchy, u nas oczywiście możesz także wypożyczyć sprzęt czy kolumny do odsłuchu w Twoim systemie.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Audiovectory też dobra propozycja, tylko ja słuchałem monitora. Lepiej sprawdziły się ls50 bardziej audiofilsko tylko tam bas nie schodzi nisko więc do metalu nie bardzo.

Q21 czy ten AA x-I125 będzie uniwersalny i dobrze zagra w przyszlosci ze spokojniejsza kolumna coś ala zensor czy Hyperion?

Rotel RA-980BX+Heco Aurora 700 SONY 550ES + Emit M20@Nostromo Wolf2 - Solid Core audio cable set

Wszystkie kolumny które wymieniłeś w pierwszym poście bym odpuścił. Może poza 7.4 jeśli lubisz taki neutralny dzwięk.

Pylony i te Dali są po prostu za małe. Zensor ok ale 7ki, Saphire tak samo.

1520 podpinane do tak małych kolumn to deczko profanacja. Dobry wzmak szkoda go.

Jeśli kolumny mają być małe to spróbuj świetne wręcz ELAC FS 77. Albo podstawkowe Canto Grand.

W Przypadku pytań lub wycen pozostaje do dyspozycji.

Napiszę co nieco z własnego doswiadczenia. Z metalem jest ciężki temat. Na all ostatnio byly monitory Harpii. One z Denkiem 1520 mogłyby zrobić robotę. O wywracanie sie nie martw. Blue tack i zasypane standy załatwią temat.

pomieszczenie ma 17m2, kolumny trzeba również dobrać do pomieszczenia a nie tylko do wzmacniacza... jak wzmak jest za mocny to prosze bardziej doświadczonych kolegów o info, 50W na kanał to max wtakich warunkach? sprzedawcy najcześciej chcą sprzedać sprzęt wiec im to obojętne co klient kupi. trzeba swoje wiedzieć zanim się na odsłuch pojedzie. jest przecież inny sprzet na rynku:

atoll - jak czytam ich forum to zgroza bierze że gasną wyświetlacze, są przepięcia w sieci domowej

nad - brzydal, ponoć model 356 nie jest już produkowany, nie wiem jak ten wyśmienity bas zachowa się w bloku

primare i22 - cena spada, design ładny, może to jest lepsze rozwiazanie?

cambridge audio - design okropny ale moze warto posłuchac cxa60?

a może szukać używek, naim seria 5, moze denon 1510, music hall 35.2 ...

bładzę błądzę i nic nie wymysliłem do tej pory.

jeden sprzedawca poleca mi 1520 do pokoju 17m2 a inny wręcz przeciwnie... i bądź tu mądrym. nawet jak to do domu przywiozę to ile sobie będę testował, kilka godzin. potrzebuję wiedzy i doświadczenia od kolegów.

CXA60 fajny wzmak, niestety z moimi kolumnami sieczka na górze. Myślę, że z tymi Emit 20 świetnie by zagrał.

Ja tam bym wyprobowal sobie denka 1520 lub 8005, denek fajny tylko on brzmi jak za 3tys+, ale budowa i jakość wykonana super.

To jaki jest wzmacniacz nie ma żadnego znaczenia w pomieszczeniu. Mógł byś mieć klocka o mocy 200 w w bloku i grał by świetnie. Wzmacniacz dobiera się do kolumn. Jeśli kolumny są dobre lub wynagajace stosuje się lepsze mocniejsze wzmacniacze.

Więc wzmacniacz do pomieszczenia nie. Nie ma to nic wspólnego. Dozbierasz kolumny a pod nie wzmacniacz. Taka kolejność.

Wszystkie modele jakie masz wybrane są dobre. 356 jest brzydki? Słyszałem inne opinie :) ale wiadomo gusta każdy ma inne.

1520 i 1510 fajne wzmacniacze. Można spokojnie w nie iść.

Ale najpierw wybierz kolumny. Czy są już a ja się zgubilem?

Home jak myślisz stanieja teraz te Denony 1520, bo ma wyjść nowy model? Może warto troszkę się wstrzymać.

Czy to byłby dobry wzmacniacz jeśli chodzi o zastosowanie do filmów i gier?

dzięki S4Home za info co pierwsze. tego sie będe trzymał.

1520 albo jeszcze stanieją (bo teraz można wzmak i cd za 8-9 kpln wyrwać) albo sie skończą ...

jeśli chodzi o głośniki to ja potrzebuję głośniki podłogowe, czarne, wysokość 85-100 cm, bas refleks lepiej dół i przód bo będą stały 30 cm od ściany. cena około 3-4 kpln za parę. firma dla mnie w sumie nie ma znaczenia, mają grać preferowaną muzykę, mieć stereofonię, ciepło, szczegółowość bo metal nie musi być natarczywy i mocny. słucham raczej tych łagodniejszych kapel.

muszą być szczegółowe przy cichym i głośniejszym słuchaniu, bardzo głośno w bloku grać nie będą

widziałem ostatnio takie małe podłogówki - wysokośc max 80 cm, nie pamiętam firm bo mało znane mi były, kosztowały około 5 kpln za komplet, brytyjskie chyba były, miały dwa głośniki i bas refleks w dół - może takie rozwiązanie ma sens do pokoju 17m2 ?

Zajrzyj do mojego "O Mnie". Powinny spełnić twoje oczekiwania.

Rafał a Ty czym napedzasz te swoje paczki?

Jestem na taptalk więc nie mogę zobaczyć więcej szczegółów

Rafał a Ty czym napedzasz te swoje paczki?

Jestem na taptalk więc nie mogę zobaczyć więcej szczegółów

Obecnie Yamaha A-S2000. Ale one są latwe do napedzenia.

?👈

fajne te głośniki bmn, teściowa by mogła stówki do skarbonki wrzucać haha

A tak nawiasem mówiąc, własnie przez te nie typowe BRy mogą one stać dośc blisko ścian bez wielkich podbić wysokiego basu jak jest w większośći kolumn. I zwróć jeszcze uwage na stosunek ceny do użytych komponentów. Z grubsza płacisz 65-70% ceny kolumny za sam materiał gdzie w jakich kolwiek innych kolumnach jest odwrotnie, a nawet gorzej.

?👈

Kupcie mojego Baltlaba wisi na alle i macie spokój na lata,mało znany bo polski a pogania konkurencję do 10k PLN

Jak taki dobry i na lata to czemu sprzedajesz?

Myślałem też o Denon 1520ae do swoich kolumn niby promocja 4k ale za to brzmienie zaplacilbym maks 3k+

Ciekawe czy gdybyś wziął kilka wzmacniaczy za 3kPLN na odsłuchy ile z nich zagrałoby lepiej niż ten Denon...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.