Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ten wzmacniacz da radę

Seweryn_57853

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich serdecznie.Moje pytanie dotyczy wzmacniacza Marantz model to PM453 a mianowicie jeśli ktoś się trochę na tym zna to mógł by mi odpowiedzieć czy ten wzmacniacz da radę pociągnąć 2 Altusy 140 i dwie kolumny Alton 80.Nie mam o tym pojęcia a nie chciał bym spalić tego wzmacniacza tym bardziej że ma tylko 2 wyjścia na kolumny a muszę podłączyć 4 kolumny.Jeśli temat już gdzieś był to przepraszam że pisze nowy.Prosze o odpowiedz.

https://www.audiostereo.pl/topic/131395-czy-ten-wzmacniacz-da-rad%C4%99/

Miałem ładnych parę lat temu swój pierwszy ampli Yamaha rx-v795rds i do niego podpięte 2 pary kolumn: Altusy 140 i na nich postawione tonsil scherzo. Nagłaśniałem tym pierwsze imprezki, ale jak piszę było to z 15 lat temu i raczej i wtedy zależało mi na basie i głośności. Działało wszystko dobrze. Tyle, że tam mogłem podpiąć kolumny A i B

Stereo: Sony E9000ES + N9000ES; Sony MXD-D3; Technics SL-1200 mk2; kolumny: Usher CP-730 Kino: Yamaha rx-v767 + Usher CP730 + Focal.JMlab (cent, rear, sub)

Nie mam o tym pojęcia a nie chciał bym spalić tego wzmacniacza

To nie podłączaj, bo w połączeniu równoległym będzie mniej jak 4 ohmy, a połączenie szeregowe nie ma sensu.

Chcesz łomotu? Zainwestuj w kolumny estradowe i taki wzmacniacz.

Witam wszystkich serdecznie.Moje pytanie dotyczy wzmacniacza Marantz model to PM453 a mianowicie jeśli ktoś się trochę na tym zna to mógł by mi odpowiedzieć czy ten wzmacniacz da radę pociągnąć.

Odpuść sobie temat łączenia tylu kolumn do tego wzmacniacza. Możesz szybko zdziwić się, jak z tego wzmacniacza zostanie jedynie wspomnienie.

Wybierz te kolumny, które Ci najbardziej odpowiadają. Możesz jeszcze zrobić sobie we własnym zakresie wyjście z tego wzmacniacza z gniazdami do wygodnej zmiany kolumn w zależności od tego co chcesz słuchać.

Ale połączenie 2 par w tym przypadku to chybiony pomysł!

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

NIE.

Pamiętaj, że A140 jest znamionowo 6ohmowy, czyli impedancja spada do ok 4ohm. Altony, o ile dobrze pamiętam, to 8 ohm, więc spadek do ok 6ohm. W połączeniu równoległym da to impedancję wypadkową 2,5-3ohmy, więc musisz się liczyć z częstym wyłączaniem wzmacniacza przez układy zabezpieczenia przeciążeniowego lub awarią wzmacniacza.

Napiszę ponownie- chcesz dać czadu, KUP SPRZĘT ESTRADOWY.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.