Skocz do zawartości
IGNORED

Sposób podłączenia wzmacniacza słuchawkowego do reszty sprzętu

Ireneusz Janowski

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pytanie...

od niedawna stałem się posiadaczem gramofonu, który został przez przedwzmacniacz gramofonowy firmy PRO-JECT model Tube Box DS podłączony do mojego amplitunera Cambridge Audio AZUR 551R.

W zestawie posiadam jeszcze odtwarzacz bluray również firmy Cambridge Audio model AZURE 751BD.

Chciałem dokupić sobie słuchawki ( w domu 3 letnia córka, która nie lubi głośno słuchanej muzyki ).

Kusi mnie model japońskiej firmy FINAL AUDIO DESIGN SONOROUS w wersji IV lub VI, nie pytam kolegów co kupić bo to subiektywna opinia, jednak zadam pytanie jak to podłączyć?

Szukam wzmacniacza słuchawkowego , który będzie miał co najmniej 2 wejścia RCA z przełączalnym źródłem,do podłączenia własnie owego gramofonu jak i odtwarzacz bluray.

Proszę mi powiedzieć czy wyście RCA Pre-Out - jest wyjściem, które mogę podłączyć do mojego amplitunera pod wejście np RCA "CD" i to będzie działało?

Czy jest to raczej wyjście na końcówkę mocy( czy coś w tym stylu )

I drugie pytanie przy okazji

Jeśli chciał bym dokupić wzmacniacz np lampowy z przednim wyjściem na słuchawki ( zamiast wyżej wymienionego wzmacniacza słuchawkowego ), muzyki z CD i gramofonu słuchać przez niego, a TV, oglądanie filmów przez mój amplituner.

Czy mogę podłączyć głośniki które posiadam równocześnie do amplitunera CA AZUR 551R. jak i w/w wzmacniacza, czy to się nie pogryzie?

Co się stanie jeśli jednocześnie włączę amplituner i wzmacniacz, a ich sygnały pójdą w te same głośniki.

Dodam jeszcze że głośniki to KEF IQ9, które posiadają podwójne wejścia +/-, które są obecnie zmostkowane.

Z góry dziękuje za odpowiedź

Pozdrawiam Irek

Gość

(Konto usunięte)

Dziesiątki razy podobny temat był poruszany na tym forum, wystarczy poszukać.

Druga opcja jest dla ciebie lepsza, kupujesz wzmacniacz lampowy z mai-in (tanio nie będzie) i wejściem na słuchawki.

Kef-y podpinasz pod lampę i masz dwa wróble w garści,lepsze stereo i słuchawki.

Problem w tym, że rynek konwencjonalnych wzmacniaczy słuchawkowych się kurczy - dominują urządzenia typu DAC + amp słuchawkowy. W tej chwili zrobiła się z tego osobna gałąź rynku, trochę odmienna od stacjonarnego audio. Proponuję prześledzić oferty sprzedawców specjalizujących się w tej działce. Może np. są wzmacniacze DAC które mają też wejścia analogowe - wtedy patefon będzie na RCA, a szufladowiec na cyfrze.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dzięki za odpowiedzi.

Zainteresowało mnie rozwiązanie kolegi Paul'a

Doczytałem że amplituner musi przy takim rozwiązaniu posiadać wyjście pre out.

W swoim sprzęcie znalazłem pakiet wyjść "7.1 PREAMP OUT" jak na

Ukryta Zawartość

Rozumiem że jeśli zakupię wzmacniacz z wejściem "mai-in", podpinam głośniki KEF IQ9 własnie do tego wzmacniacza.

CD czy gramofon podpinam przez RCA do tego wzmacniacza i mam stereo + wyjście słuchawkowe.

Ale co jeśli chcę oglądnąć film np w DTS.

Czy dźwięk z głośnika centralnego i tylnich leci z amplitunera ,wzmacniacz generuje sygnał dla głośników głównych w tym wypadku KEF IQ9?

Jak wówczas steruje się np głośnością?

P.S

Właście zauważyłem że mój amplituner posiada również wejścia o nazwie 7.1 Direct IN - do czego te wejścia służą, amplituner nie pracuje wówczas jak końcówka mocy?

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.