Skocz do zawartości
IGNORED

Paradigm 7v7 czy Focal Chorus 816

cygaret

Rekomendowane odpowiedzi

Koledzy, chciałbym kupić kolumny typowo do mocnego/dynamicznego grania.

W większości rock ac/dc lub techno Westbam, również elektronika Vangelisa. Będą również służyć do filmów

Do wydania mam 3000 pln i upatrzyłem na razie Focale 816 używane, lub powystawowe Paradigm Monitor 7v.7.

Co myślicie o tych kolumnach, nadadzą się?

Lubie granie skrajami, dociążone, mocne, lekko ocieplone. Wzmacniacz mam nad-a 356 z wbudowanym dac-iem.

Myślę tak sobie, że mogą to być słupki na 130-140mm bo mam też niezłego suba co by uzupełnił braki na samym dole.

Mogą być też nowe, nie wiem czy JBL by się sprawdziły. Ale one chyba za miękko zagrają.

Musica curat cor meum et animam meam delenit

https://www.audiostereo.pl/topic/131367-paradigm-7v7-czy-focal-chorus-816/

AC/DC dobrze mi się słuchało na Klipsch, lepiej niż na Paradigm i Focal (chociaż sporo droższe). Za 3300 kupisz spokojnie nowe rp260, ewentualnie tańsze, mniejsze rp250. Pasują pod NAD'a 356. Sam się zastanawiam czy nie kupić jako drugi zestaw.

Ostatnio porównywałem klipsch rp260 i paradigm 9v7. Co prawda w sklepie który nie dysponuje typową salą odsłuchową. Bas w obu spory. Paradigm spokojniejszy u góry, klipsch dużo ostrzej przez co było wrażenie wycofania środka ale po czasie to uczucie zanikło. Dźwięk klipscha mocniejszy, bardziej bezpośredni. Najlepiej posłuchać. Mojemu bratu klipsch się podobał. Słuchaliśmy na jakimś ampli Harmana.

Dobrze to słyszeć, mój obecny zestaw gra bardzo dobrze ale zbyt grzecznie.

Klipshe chodziły mi po głowie i będę musiał posłuchać w takim razie. Bo ostatnio ktoś napisał na forum, że z nadem grają plastikowo.

Co jakoś kupy mi się nie trzyma. Może kolegę raził wygląd nad-a :-)))

Musica curat cor meum et animam meam delenit

Sam miałem rp260 i teraz zastanawiam się czy wrócić do Klipscha ale rp280 i zaoszczędzić trochu kasy, czy iść w Triangle, o których pisaliśmy. Odsłuchiwałem też Paradigmy 11v7 i Polk Audio a9 i uważam, że klipsche są lepsze. Problemem w nich jest ostrość spowodowana tandetnymi zworkami i dużą czułością na okablowanie. Klipsch ma dobrze dociążoną niższą średnicę w odróżnieniu od Polka i Paradigma. Z resztą wątek o Klipschach kwitnie od paru tygodni w zakładce "start".

ps. też chcę wymienić kolumny, bo moje Elacki... brzmią zbyt grzecznie :-D

Koledzy, chciałbym kupić kolumny typowo do mocnego/dynamicznego grania.

W większości rock ac/dc lub techno Westbam, również elektronika Vangelisa. Będą również służyć do filmów

Do wydania mam 3000 pln i upatrzyłem na razie Focale 816 używane, lub powystawowe Paradigm Monitor 7v.7.

Co myślicie o tych kolumnach, nadadzą się?

Lubie granie skrajami, dociążone, mocne, lekko ocieplone. Wzmacniacz mam nad-a 356 z wbudowanym dac-iem.

Myślę tak sobie, że mogą to być słupki na 130-140mm bo mam też niezłego suba co by uzupełnił braki na samym dole.

Mogą być też nowe, nie wiem czy JBL by się sprawdziły. Ale one chyba za miękko zagrają.

Paradigmy 7 miałem w pierwszej wersji i do filmów nadawały się.

De gustibus non est disputandum

nie wiem jak duży pokój masz, ale grałem studio 20v4 kilka lat i jak dla mnie w 20mkw spokojnie dają radę. to duże monitory.

seria studio to już coś, można się targować

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Cygaret czekam na wrażenia z odsłuchu. Tu znalazłem coś takiego:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Cygaret moim zdaniem akurat ten konkretny model (7 v 7) z całej serii monitor od paradigma jest najbardziej równy, góra i bas nie są podbite w stosunku do średnicy, nie wiem czy nie powinieneś jednak zerknąć na 9v7. Oczywiście 7v7 są dynamiczne ale nie grają efektownie, jak pozostałe modele z serii monitor. Za to 7v7 już nawet w 12 m2 zagrają. No i nie dostaniesz z nich "ferii barw" ale jak sam piszesz, nie tego szukasz. Sprawdź większe modele od 7v7 jak chcesz "usłyszeć moc".

ATC SCM7/HEGEL H95/CHORD QUTEST - REAL SOUND /// REGA ELEX MK4/B&W 607S3 - FUN

Dzień dobry.

Obiektywnie Focal serii 800 będzie lepszy niż Paradigm Monitor. Natomiast obydwie kolumny powinieneś koniecznie odsłuchać przed zakupem. Wspomniałeś o lekkim ociepleniu dźwięku - spójrz na kolumny Dynavoice DF-6 (http://q21.pl/dynavoice-definition-df-6.html) lub model mniejszy DF-5 (http://q21.pl/dynavoice-definition-df-5.html). To świetna dynamika, bardzo dobra analityczność i dobre wypełnienie środka pasma. To idealne kolumny do NAD C356 BEE.

Zapraszam serdecznie do naszego salonu na odsłuchy, w przypadku pytań oraz oferty finansowej dla forumowicza oczywiście służę pomocą.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witaj,

Także obstawial bym klipscha to 260 lub 280.

Paradigm faktycznie za równy.

To mowie o nowych.

W przypadku pytań lub wycen zapraszam.

Jak masz nie daleko to podjedz także na odsluch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.