Skocz do zawartości
IGNORED

Duch wgłośniku czylibrumiąca cywilizacja

Adagio Sound

Rekomendowane odpowiedzi

Jako niestrudzony poszukiwacz prawdy o dźwięku postanowiłem dziś sprawdzić jaki jest poziom szumu tła w moim mieszkaniu. Po wyłączeniu komputera i wzmacniacza mocy zrobiło się cicho lecz jeszcze coś mi mruczało. Żródłem cichuteńkiego brumu okazał się głośnik średniotonowy... myślę sobie ciekawe z kąd jeszcze dostaje sygnał wszak odłączyłem kabel zasilający wzmacniacza, a kondensatory dawno się rozładowały... Odłączyłem interkonekt potem kabel głośnikowy i... dalej cichutki brum wydobywa się z kopułki ATC. Wyłączyłem wszystkie urządzenia w pomieszczeniu, następnie bezpieczniki całego mieszkania a brum dalej robi brum...

Chwila konsultacji ze znajomym audjomaniakiem... pomiar wykazuje około 10mikrowoltów na cewce głośnika...

Mój dom jest mało zaludniony (nie jest to blok ze stadem telewizjerów, pralkomatów i mikrofalówek) Więc pola magnetycznego mało u mnie, a przynajmniej do tej pory żyłem w błogim złudzeniu :-) Po drugiej stronie ulicy w betonowej budce stoi sobie trafo energetyczne o mocy około 400kVA i ono jest przypuszczalnie odpowiedzialne za uw fenomen...

Czy ktoś z Was spotkał się z w/w zjawiskiem. Jeśli nie to sprawdźcie po północy o czym szepcą Wasze głośniki gdy krasnolidki poszły dawno spać :-)

Piotr

Kolejna próba: odłączamy od kolumny wzmacniacz a zaciski wejściowe kolumny solidnie zwieramy np. śróbokrętem lub kawałkiem drutu. Udanych odsłuchów pola magnetycznego :-)

No to nareszcie wiem, po co moje Tannoye mają piąty zacisk ( masa głośników), który należy podłączyć do uziemienia ! To by chyba w takim przypadku jak opisany pomogło ...

Skali> Ta masa jest prawdopodobnie wyprowadzeniem dzięki któremu możesz uziemić kosze głośników dzięki czemu ochronisz się przed polem elektrycznym. Przed polem magnetycznym o częstotliwości 50Hz uchronić może pół metrowej grubości sciana ze stali. Jeśli u mnie sieje trafo energetyczne, które jest 20 metrów odemnie to zwróć uwagę jaka jest skala problemu...

Hmm, może powinieneś - również z innych względów, np. zdrowotnych - dokonać u siebie w domu pomiarów natężenia pola elektromagnetycznego ? Skoro strumień rozproszenia odległego o kilkadziesiąt metrów transformatora indukuje napięcie w cewce głośnika wystarczjące, aby buczał, to pewnie jest ono niewąskie..

Co do tego uziemienia to pewnie masz rację, na zmienne pole magnetyczne uziemienie nie pomoże..

i tak dobitnie watek ten potwierdza teze o calkowitym bezsensie stosowania ekranowanych kabli sieciowych na odcinku 1metra od gniazdka w scianie do wzmaka... bo co to da? i tak pole elektryczne, nagnetyczne i EM sie nie zmieni!!! skoro jest tyle zrodel zaklocen to wyeliminowanie jednego jest tylko kropla w morzu...

Bercik i tu się z Tobą nie zgodzę bo sprawdzałem jak wpływa na brzmienie mojego systemu 1,5m siecówka za mniej niż 300zł. Wniosek jest taki, że jak będę szukał interkonektu to tylko przy założonej sieciówce. Wpływ jej był na tyle niebgatelny, że nie można koło tego przejść obojętnie. Różnice były znaczące.

Przeprowadziłem dodatkowe dociekania: prąd brzęczący w głośniku indukuje się w cewkach zwrotnicy a nie głośniku. Ponadto przeprowaziłem następującą próbę: do cewki 3100 zwojów drutu 0.3mm (R=57 Ohm), w środku której znajduje się rdzeń z blach transformatorowych typu I podłączyłem zwykłe 60 Ohmowe słuchawki dynamiczne. Tak uzbrojony zacząłem chodzić po całym mieszkaniu. Wszędzie słychać buczenie 50Hz + harmoniczne. Kierunek i nasilenie pola zdają się mieć losowy charakter, choć jeden kierunek wygląda na najgłośniejszy i wcale nie jest to kierunek gdzie stoi trafostacja. Oczywiście wyłączyłem prąd w całej chaupie. W Poniedziałek gdy wszyscy inni mieszkańcy pójdą do pracy, wyłącze zasilanie całego budynku będzie heca jak się okaże że nadal brumi.

Zig> dobrze że stacji radiowych nie odbiera... choć kto wie czy gdyby jakom dyjode gdzieś tam wsadzić to może Warszafe I albo inne DFC czy ULW zdemoduluje...

Podobno pękł izolator na stacji rozdzielczej czy jak to się zwie. W każdym razie błysk z tej stacji był potężny, widziałem jego odblask na chmurach (mieszkam niedaleko, ale okna na inną stronę). Światło zgasło, a szczególnie niesamowity był widok przez okno, bo wszystko co widzę (a widzę niemało) zgasło. Świeciły tylko samochody i mała grupa nowoczesnych biurowców. 20 minut później większość widnokręgu już świeciła, ale u mnie ciemność trwała 2 godziny.

Skali:

I co ma dać mierzenie pola? Przecież się Żurek nie przeprowadzi chyba z powodu pola?

Robiłem kiedyś takie pomiary u znajomego w mieszkaniu. Mieszka na poddaszu i dosłownie 20m od jego mieszkania leci linia przesyłowa chyba 30kV z elektrowni. Sieje tak, że obraz na monitorze faluje jak bałtyk podczas sztormu. I nic z tym nie zrobisz. Po pomiarach okazało się, że polskie normy zezwalają na 10 krotnie większe natężenie pola w obszarach zamieszkanych i sprawa jest nie do załatwienia - z prawnego punktu widzenia wszystko jest w porządku i koniec!!

Yo man!

Jeśli się przeprowadzę to głównie z innych powodów a pole magnetyczne może dodać wagi do takowej decyzji. Narazie biegam ze słuchawkami i słucham co moja cewka pomiarowa odbiera :-)

A czy ktoś już przeprowadził eksperyment ze zwarciem zacisków kolumnowych z odłączonym wzmacniaczem i w maksymalnej ciszy sprawdził co kolumna mówi ??

Jeśli w kolumnie jest duża cewka filtru np. niskotonowego to zaindukuje się w niej SEM w skutek dodziaływania na nią rozproszonego zmiennego pola magnetycznego pochodzącego od instalacji energetycznych. Zwora na zaciskach całej kolumny ma zadanie zamknięcia drogi przepływu prądu z cewki do głośnika.

To czy efekt będzie słyszalny zależy od następujących czynników:

a) siły pola magnetycznego oraz ustawienia osi cewki do kierunku działania pola

b) schematu sieci połączeń w zwrotnicy oraz rodzaju użytych cewek

c) efektywności i jakości samego głośnika

A teraz rozważmy taką sytuację: nasza zaindukowane polem magnetycznym SEM, przewodem głośnikowym trafia na wyjście wzmacniacza mocy. teraz jeśli jest to mała końcóweczka z jedną parą tranzystorów na wyjściu i z silnym globalnym sprzężeniem zwrotnym to mamy ciekawy pasztet:-) Być może to jest jedna z wielu przyczyn dla których dźwięk ze wzmacniaczy bez NFB jest pod pewnymi względami naturalniejszy? Może dlatego również GainClone z wybitnie krótką ścieżka sprzężeniową która umożliwia zapanowanie nad magmetycznym paskudztwem tak zachwyca ludzi ...

Ponieważ właśnie jestem na etapie zakupu działki budowlanej, to podzielę się z wami informacją, że jednej z działek nie kupiłem, bo zaproszony przez żonę radiesteta oprócz różdzki miał też normalny miernik natężenia pola EM i na działce siało jak cholera ( nieopodal słup z trafo ) . Kupiłem inną, na której nie sieje. Oczywiście, trudno oczekiwać, żeby ktoś się wyprowadzał z domu z tego powodu ( zwłaszcza, że właściwie jest nieuniknione ciągłe narażanie siebie i sprzętu na spore dawki ). Ale mając wybór, warto na to zwrócić uwagę. Jak się okazuje, szczególnie gdy jest się audiofilem :-))

Dziś w dzień słychać było silne burczenie gdy cewe zbliżyłem poniżej 30cm od budki trafostacji, ale wyjde w teren w nocy gdy będzie naprawde cicho i powtórze odsłuchy z 'walkmana'

No niestety budka transformatora mówi Brrrrrrrr.. tylko w najbliższym sąsiedztwie, natomiast ciche rozproszone pola są wszędzie wokół domu i na całej długości ulicy. Żaden kierunek nie wykazuje uprzywilejowania. Wygląda na to że jest to normalne zjawisko w tej cywilizacji.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.