Skocz do zawartości
IGNORED

Yamaha RX-V430 + M-Audio HCS9900 MKII - krok na przód :)

Daniel Drożdżewicz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.

Mam taki zestaw jak w temacie słucham głównie muzyki po optyku (Ps3 -> Mp3, Spotify, czasami CD) czasami jakiś film. Przewody głośnikowe zdaje się 2,5mm2 zwykłe, na dobrej miedzi. Fronty max 3m długości na stronę. Brzmienie od początku mi nie leżało. Jest jakby mgliste, brak mu lekkości, ostrości, słaba średnica. Czy moglibyście mi pomóc w rozwinięciu tego zestawu? Czy powinienem skupić się na wymianie głośników czy raczej wzmacniacza? Proszę o propozycje :) Dzięki!

A jaki masz budżet?

Bo prawdę mówiąc do muzyki do wymiany i jedno i drugie.

Pewnie zaczął bym od kolumn ale ich wymiana na lepsze i tak będzie blokowana przez ograniczenie amplitunera.

Pozdrawiam

Myślałem o kwocie z przedziału 1000-1500 pln. Chyba, że będzie coś za co naprawdę warto jeszcze dopłacić parę stówek to je wyciągnę :) Tak właśnie myślałem, że głównie hamują mnie głośniki i planowałem przede wszystkim od tego zacząć.

Możesz zacząć od kolumn, ale jeśli kupisz używane w granicach 1500 zł to blokadą będzie amplituner.

Z używanych poluj na Dali 450, Tannoy M4 F4, Z nowych na Quantum 675, Polk Audio T50 czy Indiana Line Nota 550x

Wymiana w zasadzie na każde kolumny spowoduje wielki przeskok :)

Pozdrawiam

Dziękuję bardzo za konkretną odpowiedź. Będę polował. Oczywiście jeśli chciałby ktoś jeszcze coś dodać, chętnie zapoznam się z opinią. :)

A jaki minimum wzmacniacz byłby sensowny do tej klasy głośników? Dobrze byłoby by mógł napędzić 5.1 ale jeśli mnie przekonacie to może bym z tego zrezygnował na rzecz stereo klasycznego mimo tego, że filmów też trochę oglądam. :)

Luk jeśli mówisz poważnie to na pewno nie wyglądały podobnie

Maudio miały dwa udane modele hcs800 jeśli dobrze pamiętam i drugi model stary z głośnikiem basoeym wewnątrz kolumny. Taka konstrukcja nieco nowatorska.

Jeśli mówisz o podobnych wygladowo to były 9900, 9920 powiedzmy że ok ale na pewno nie świetne, 9950 samo zło.

Pozdrawiam

Poczytałem trochę o lepszych modelach yamahy. Ponoć 630/650 daje wyraźnie lepszej jakości dźwięk. Widzę, że za 500-600 pln można takową kupić ale może są ampli niewiele droższe w które bardziej warto zainwestować. Załóżmy do ok 1000 pln. Niezależnie oczywiście od wymiany głośników co jest sprawą priorytetową. A przynajmniej za taką nadal to uważam :)

Załóżmy do ok 1000 pln. Niezależnie oczywiście od wymiany głośników co jest sprawą priorytetową. A przynajmniej za taką nadal to uważam :)

To najpierw wybierz kolumny a później dopieraj do tego elektronike.

Mam zestaw 5.1 sub: Yamaha YST SW 45. Pomieszczenie docelowe będzie otwartym salonem o powierzchni ok 24 m2. Przeprowadzę się tam za ok 2 miesiące. Sprawdzę jak wpłynie zmiana otoczenia na dźwięk tego co mam. Potem wybiorę jedną z propozycji S4Home. Podobają mi się Indiana Line Nota 550x. Kupiłbym nowe Chyba, że się znajdzie ktoś polecony (może z tego forum?) kto akurat odsprzedawałby jakieś ciekawe kolumny. Mogą być nawet DIY :) Następnym krokiem będzie elektronika. Chcę stopniowo zmieniać zestaw i obserwować jak każda zmiana wpłynie na odsłuch. Może się okaże, że słoń nadepnął mi na ucho i nie słyszę różnic :P hehehe. Dziękuję wszystkim za dotychczasową pomoc i chętnie poznam kolejne opinie i sugestie.

• 2 tygodnie później...

Słuchajcie a co powiedzie o Melodikach BL40 / BL40 MK2 w kontekście mojej sytuacji ? Może warto trochę dołożyć do nich są po 1199 szt.

Bardzo dobre kolumny. Odebrane bardzo przychylnie. MkII ma nieco lepiej kontrolowany bas. Jednak to bardzo podobne konstrukcje. Do tego dobrze wyglądają i kosztują na polskie warunki.

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.