Skocz do zawartości
IGNORED

odtwarzacz MED8ER 600X3D i zestaw kina Rotel

karburatorix

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam zestaw kina składający sie z peocesora Rotel RSP 1068 końcówki Rmb 1066 zmostkowanej na 3 kanały i końcówka Kenwooda km 208 zaprzęgniętej do zasilania tylnich głośników,do tego podpięty jest leciwy odtwarzacz multimedialny hyundai L110 służyło mi to kilka lat i przyszedł czas na zakup nowszego odtwarzacza.Wybór padł własnie na MED8ER 600X3D który kiedyś ktoś tutaj mi polecał,wszystko pięknie odtwarzacz jest szybki ma ładny i dużo lepszy obraz od hyundaia,jestem z niego zadowolony ale coś sie pozmieniało w dzwięku.....

Wiem że standardy się pozmieniały a ja jestem nieco do tyłu proszę o wyrozumiałość,w czym kłopot ano kiedy urzywałem hyundaia podłączonego kablem coaxialnym do systemu wszystko grało wyśmienicie DTS zawsze był dekodowany,natomiast po przesiadce na med8er'a (podłączenie cyfrowo kablem optycznym) niektóre koncerty zrealizowane w DTS MA Rotel odczytuje ale włącza się program procesora DTS NEO6 i dzwięk jest delikatnie mówiąc obcięty.Doczytałem że sygnał na wyj. optycznym odtwarzacza jest przy formacie DTS DTS 7.1 downmixowany do stereo z z tego rotel robi dts neo6,przy hyundaiu tego nie było wyświetlał fajnie DTS i byłem zadowolony.Cóż zostaje HDMI ponieważ to w tym kablu leci sygnał DTS 'pełny' Zapowiada sie zmiana sprzętu przynajmniej procesora oczywiscie na Rotela,i tak czytam już kilka dni ręce mi opadają standard HDMI 1.3 posiada jedno urządzenie jest to amplituner ROTEL RSX 1058 (oczywiscie są modele nowe ale cena nie dla mnie)

Proszę o udzielenie mi porady co z tym zrobić czy rsx1058 bedzie ok i po podłączeniu zestawu HDMI pojawi sie DTS a nie neo6 i wogóle co się tam pojaw?

Jeszcze gdyby ktoś mógł wyjaśnić mi coś takiego DTS 96K (tylko kiedy używam Hyundaia) rzadko kiedy można spotkać ten format jakość dźwięku powala mam koncert Mylene Farmer Timeless i Bee Gees rewelacja.

Sam wzmacniacz jest mocny już widzę go w takiej konfiguracji końcówka RMB zostaje i bedzie zasilała fronty,centralny lewy i prawy tylny podpięte będą do rotela,mogę kiedyś poeksperymentować z 7.1 chociaż 5.1 to dla mnie wystarczająca konfiguracja,może żona nie zniosła by jeszcze 2 kolumn w salonie;)

Co z tym zrobić za wszelkie sugestie,porady i informacje dziękuje

Jak masz ustawione w mederze dla wyjście SPDIF dla 5.1 Powinno być RAW

A "dźwięk przestrzenny" dla kabla optycznego połączonego z amplitunerem wybierasz 5.1 nie 7.1

wszystko masz napisane w manualu na stronie producenta w PL

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Jak masz ustawione w mederze dla wyjście SPDIF dla 5.1 Powinno być RAW

A "dźwięk przestrzenny" dla kabla optycznego połączonego z amplitunerem wybierasz 5.1 nie 7.1

wszystko masz napisane w manualu na stronie producenta w PL

Ukryta Zawartość

wszystko ustawione tak jak mówisz,tak też miałem i niestety DTS NEO 6,w instrukcji wlasnie jest napisane że DTS HD DTS MA podwany jest tylko na HDMI,dlaczego producent tak zrobił? tak jak pisałem śmiesznie urzadzenie hyundaia puszcza pełny DTS.Zostaje zmiana procesora na w/w amplituner,ale zanim coś kupię chce sie upewnić czy nie będzie podobnych przygód z różnicą w standardach HDMI Rotel Rsx 1058 gniazdo v1.3 i to po zaktualizowaniu softu bo standardowo v1.1 a med8er na wyjsciu ma hdmi v1.4 .....uffff irytujace to jest

Ukryta Zawartość

Kodery HD(DTS MA,DD True) przepuścisz tylko przez hdmi po optyku czy elektryku nie pójdzie. Po optyku przepuscisz DTS i DTS -Core 1,5mb to nie wina producenta a przepustowości złącz(optycznego i elektrycznego). Jak masz podłączony po optyku to kodery HD będzie ci zbijał do zwykłego DTS-core i DD. Jak chcesz mieć kodery Hd pozostaje wymiana amplitunera z hdmi

Doczytałem że sygnał na wyj. optycznym odtwarzacza jest przy formacie DTS DTS 7.1 downmixowany do stereo

przykładowo jak robi to dune:

Ukryta Zawartość

- też ma problem z 7.1 (test był na konkretnym amplitunerze, nie wiadomo co odczytałby rotel)

ale nie szedłbym w wymianę procesora na amplituner 1058 (to krok w tył), raczej w wymianę procesora na np. rsp-1570,

albo może inny player ? być może jest taki co puści rdzeń dts po spdif

Ukryta Zawartość

już jest ok. mianowicie pojawia się na rotelu DTS a nie nieszczęsne Neo 6,siedziałem cały weekend nad tym i patrzałem w menu playera jak sroka w kość i jak kolega Spinacz pisał, HDMI downmix stereo,Spdif na Raw,dźwięk przestrzenny 5.1 i wszystko gra jest DTS jest tak jak chciałem.

Co do wymiany procesora na 1057 to musi jeszcze zaczekać wiesz jaka jest cena:) Zamiana którą planowałem (już nie) to był jakaś opcja koła ratunkowego która miała by racje bytu,nie wyobrażasz sobie jaki był horror kiedy kupiłem Med8era i zaczął sie temat dźwięku.

Hdmi we wzmacniaczu A/V czy procesorze i tak będzie konieczna ale ja mam jeszcze czas.Pozdrawiam

ja u siebie w mederze mam po hdmi ustawione 7.1 mimo że wykorzystuję zestaw 5.1. Dla optyków działa tylko właśnie funkcja 5.1 a dla hdmi tylko 7.1 w mederze. Meder 600/800 nie ma własnych koderów HD na pokładzie odtwarzacza tym zajmuje się amplituner jak czytałem test u Maćka na stronie

mam rsp1069 (już z hdmi 1.1) i szczerze mówiąc dupy nie urywa,

różnica w przypadku dekodowania HD przez br (via hdmi) a dekodowania dts core przez procesor (spdif) jakaś jest, ale raczej nie w jakości dźwięku a przestrzeni,

a rsp1570 nie tak dawno był na allegro w przyzwoitej cenie...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.