Skocz do zawartości
IGNORED

ustawienia manualne po autokallibracji

spinacz66

Rekomendowane odpowiedzi

Czy wprowadzanie manualnych ustawień po kalibracji ma wpływ na nią dokładnie chodzi o podgłaśnianie kanałów na amplitunerze czy powinno sie je zmieniać jak dany kanał gra ciszej ? Bo ja cen dałem na +3dB a tyły na +3 i +6 dB u siebie i dopiero w KD gra jak powinno pytam z ciekawości czy ma to wpływ po kalibracji na brzmienie

odległości,EQ itp.zostawiamy tak jak kalibracja ustawiła.

Przodów nie ruszałem

Jak najbardziej przeciez to jest tyko kalibracja a odsluch jest najwazniejszy jesli cos ci brakowalo w prezentacji dzwieku a po manualu jest ok to po prostu trzeba bylo ja poprawic i tyle.

-=SLAYER RUL3Z =-

Poprawki zrobiłem po pierwszym seansie tak jak pisałem pytam tylko z ciekawości bo na różnych forach piszą inaczej na jednych aby zmieniać do swoich preferencji na innych aby nie ruszać nic po kalibracji oprócz odcięć kolumn i suba

Kalibracja zawsze jest orientacyjna. Może ją zaburzyć jaki kolwiek dźwięk czy nie właściwe ustawienie kolumn dla pasma kalibracyjnego.

Druga kalibracja to słuch po jednym drugim i trzecim senasie.

Pozdrawiam

Co nie pasowało po kalibracji głośność w danych kanałach? Czyli generalnie po kalibracji oprócz odcięć, dodajesz db na kanałach ? Przody zostawiasz tak jak robi kalibracja, czy dajesz na małe ? Odległości nie poprawiałeś, sprawdzałeś z miarą, czy kalibracja dobrze wymierzyła ?

Rafał wchodzisz w opcje głośników i level kalibration i tam dajesz więcej decybeli kolumnom które chcesz żeby grały głośniej.

Są też specjalne urządzenia miernicze. Decybelomierze my czasem robimy przy ich pomocy poprawki. W zależności od klasy urządzenia są różnie dokładne.

Rafał wchodzisz w opcje głośników i level kalibration i tam dajesz więcej decybeli kolumnom które chcesz żeby grały głośniej.

Są też specjalne urządzenia miernicze. Decybelomierze my czasem robimy przy ich pomocy poprawki. W zależności od klasy urządzenia są różnie dokładne.

dziękuje S4Home:-)

No ja też poprzez testowy szum wyrównałem wszystkie kanały i powiem tak jest o wiele lepiej, oglądałem wczoraj starszy film - Twister i brzmienie super, wiatr ostro hulał

Podgłaśnianie tyłów po kalibracji to normalka, zwłaszcza jak tyły są trochę cofnięte za słuchaczem, jak tak mam.

Wynika to z budowy ludzkiego ucha, ucho lepiej słyszy dźwięki z przodu, gorzej z tyłu, a mikrofon kalibracyjny tak samo z każdej strony. Według mikrofonu będzie dobrze, ale my dźwięki z tyłu będziemy słyszeli trochę słabiej, z reguły jest to w zakresie do 3dB. Czym tylne głośniki bardziej cofnięte, tym bardziej słychać różnicę głośności.

Kolejna sprawa to nie koniecznie na oboje uszu musimy słyszeć tak samo dobrze, często bywa, że jedno ucho jest czulsze ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.