Skocz do zawartości
IGNORED

Isover PT 80 vs Rockwool Rockslab Acoustic (łatwo dostępny) , czy może coś innego ?

nikko

Rekomendowane odpowiedzi

Zakładam nowy temat , może tutaj będzie troszkę większe zainteresowanie , gdyż poza forumowiczem CYGARET nikt nie próbuje mi pomóc.

Przymierzam się do budowy paneli absorbujących szerokopasmowych .

Czytałem cały temat i dalej nie wiem , który rodzaj wełny wybrać .

Proszę osoby które maja doświadczenie w temacie jaką wełnę zakupić .

Faktycznie PT 80 jest dużo lepszy od Rockslaba ? , a może tylko na papierze ma lepsze wykresy na niższych częstotliwościach ?

Grubość wełny będzie na pewno 100mm , tylko nie wiem czy ramę robić na szerokość 200mm czy 100mm .

W przypadku szerokości ramy 200mm , mógłbym ją wtedy umieścić bezpośrednio przy ścianie (była by wtedy dodatkowa pustka powietrzna 100mm).

Tył planuję zabezpieczyć cieniutką płytą HDF 3mm dla wzmocnienia konstrukcji , będzie to miało wpływ na plus ?

Widziałem właśnie takie konstrukcje gdzie tył jest zabudowany właśnie taką płytą , sprzedający twierdzi ,że taki panel lepiej absorbuje niższe częstotliwości , znaczy jest równiej w całym paśmie .

Przymierzam się do budowy paneli absorbujących szerokopasmowych

a może tylko na papierze ma lepsze wykresy na niższych częstotliwościach ?

czy ramę robić na szerokość 200mm czy 100mm

Czym "załatwiłeś" problemy <100Hz że teraz masz zamiar robić szerokopasmowe na >100Hz?

Czym "załatwiłeś" problemy <100Hz że teraz masz zamiar robić szerokopasmowe na >100Hz?

+1 ;)

Generalnie z tą wełną to wszystko jedno, jaka, bo z dołem i tak trzeba sobie radzić inaczej ;)

nagrywamy.com

To jest dopiero początek , nie wszystko na raz , mój budżet tego nie wytrzyma .

Doskonale zdaje sobie sprawę że nie okiełznam częstotliwości poniżej 120Hz , kiedyś na pewno

jakieś pułapki basowe i dyfuzory skyline , ale od czegoś trzeba zacząć.

Jeżeli potrzebne są pułapki basowe na 120Hz, to dyfuzory możesz sobie chyba darować ;)

Generalnie IMO słuszna koncepcja - z mojego doświadczenia wynika, że dużo łatwiej się wychwytuje, mierzy i analizuje problemy z dołem, gdy pomieszczenie jest choć trochę "opanowane" panelami.

nagrywamy.com

• 2 tygodnie później...

Jest jeszcze nowy producent Petralana , mający w swojej ofercie petrafas o gęstości 90kg/m3 , fizycznie nawet troszkę więcej a cena i dostęp bdb .

Miał ktoś styczność z tym produktem ?

Nie raz pisałem, że duża gęstość wełny nie jest wskazana. Przy cienkich panelach, owszem jest minimalnie na plus, ale przy sensownym podejściu jest zupełnie odwrotnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.