Skocz do zawartości
IGNORED

Sonus Faber Toy Tower

joker88

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem że kolumny będziesz jeszcze słuchał?

Jaka muzyka? Jakie pomieszczenie? Co jest źródłem?

Cayina A55TP, Denon PMA2020AE, Musical Fidelity M5si.

To luźne propozycje. Bez większej ilości informacji ciężko coś więcej powiedzieć.

Slucham rocka, soulu, jazzu, muzyki klasycznej, nawet popu. Nawet w kolekcji istnieją płyty Metallica. Kocham kobiece wokale. Pokoj 22m2. O źródle będę myślał ba końcu. Na początku chciałbym dopasować zestaw z wzmacniacza i kolumn. O sonus faber toy Tower przeczytałem, ze potrafi pokazać piękne wokale, no i pokazuje duzo na średnicy. A odsluchy pokażą mi czy to właściwa droga, czy jednak będę musial słuchać i szukać dalej.

Spróbuj posłuchać z Yamaha AS-2100, lub starszym bratem AS-2000,

a potem słuchaj,i słuchaj dalej -:), to najlepsza droga do sukcesu.

Słuchaj, udanych poszukiwań. Pozdrawiam.

...And Justice For All . Pozdrawiam .  

Slucham rocka, soulu, jazzu, muzyki klasycznej, nawet popu. Nawet w kolekcji istnieją płyty Metallica. Kocham kobiece wokale. Pokoj 22m2. O źródle będę myślał ba końcu. Na początku chciałbym dopasować zestaw z wzmacniacza i kolumn. O sonus faber toy Tower przeczytałem, ze potrafi pokazać piękne wokale, no i pokazuje duzo na średnicy. A odsluchy pokażą mi czy to właściwa droga, czy jednak będę musial słuchać i szukać dalej.

Być może Toy Tower zgrał by się to z Marantzem serii 8005 (zwłaszcza w UK cena atrakcyjna). W komplecie niezły CD z funkcją DAC. Moim zdaniem warto celować w komplet od jednego producenta nawet jak nie kupi się go od razu, a i na kable trzeba coś mieć. W praktyce min nawet kilka tysięcy przy wzmacniaczu za ~8kPLN i odpowiednio drogim źródle.

No własnie, byłem na odsłuchu tych kolumn z Marantzem PM8005. Grało bardzo efektownie z trój wymiarową sceną. Jeżeli lubisz takie granie to komplet Marantz PM8005 oraz dobry odtwarzacz CD Marantz SA 8005 z niezłym dakiem na pokładzie w UK kupisz za 6.000 zł. z dostawą do Polski, tym bardziej że funt znów mocno leci w dół.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

Jeżeli brać pod uwagę polskie ceny za Marantz PM 8005 (4.000 zł - 5.000 zł), to można jeszcze kilka propozycji w cenie do 5 tys. rozważyć, np. Atoll in100se, Creek Evolution 50, NAD 375 bee, Denon 1520ae, Arkam A29 i jeszcze kilka się znajdzie.

Ale w cenie do 3.000 zł (a za tyle możesz spokojnie go sobie zamówić w sklepie internetowym w UK) uważam że z nowych nic lepszego nie znajdziesz, pod warunkiem że jego brzmienie będzie Tobie pasowało.

Ale Ty masz budżet 8.000 zł więc w tej cenie można też poszukać czegoś dużo lepszego ale z używanych wzmacniaczy. To już będzie przedsionek Hi-end. Pytanie tylko czy jest sens pakować się w wzmacniacz za np. 12.000 jako nówkę (który powiedzmy używany kupisz za 8.000) do kolumn za 7.000 zł. W takim razie lepiej kolumn też poszukać używanych ale z dużo wyższej półki.

Bluesound Node2;  Audiolab 8200CD; Musical Fidelity M5si; Triangle Esprit Gaia EZ.

No właśnie budżet pozwala na pójście krok dalej. Owszem 8005 jest fajnym wzmacniaczem ale do 4500 zł.

Przy wyższej kwocie raczej te co wspomniałem. Ewentualnie dodał bym jeszcze do poprzednich caspian m2.

Powalcz o lepszą cenę, trochę dołóż na MF M5si - mamy klienta, który łaczy go z Toy Tower jest mega zadowolony

http://sklep.rms.pl/musical-fidelity-m5si-m-5si-audiofilski-wzmacniacz-zintegrowany-2x-150w

Sprawdź nasze wyprzedaże, zapytaj o rabaty dla forumowiczów. 

https://sklep.rms.pl/wyprzedaz-promocje

• 3 tygodnie później...

Moje Toye nie grają tylko śpiewają z Yaqinem 30L , wcześniej z 10L. Są to fantastyczne kolumny pod warunkiem, że pokój ma odpowiedni rozmiar. Gdy słuchałem w pokoju 25m było cudownie, w pokoju 36m trochę mały bas a w 12m troszkę za dużo basu. Słuchałem ich na wzmacniaczu za 25tys i na tanim tranzystorze - zawsze było pięknie jeśli jest odpowiednie pomieszczenie. U mnie stoją , bo teraz mam dla nich nieodpowiedni metraż ale żal się z nimi rozstać. Sarah Brightman czy Nora Jones zawsze trudno się od słuchania na nich oderwać. Do twoich 22m będą idealne i polecam Yaqina niedrogie lampowce.

No tak lampowiec dobrze wyciągał brzmienie tych kolumn.

A na jakich kolumnach teraz grasz. Faktycznie żal się rozstawać z tymi kolumnami. Za używane weźmiesz nie wiele a nowe modele to już nie to.

Poczekaj chwilę tylko odpalaj je co jakiś czas i sprzedaż z wiekiem drożej :)

Na razie je mam, przez ostatni czas przesłuchałem od groma podstawkowców w przedziale 4-6tys zł i nic mi się nie podobało (magnat, focal, dynaudio, kef LS50, eltax, elak, amphion, B&W, Chario, rls...). Pewnie wielu będzie się śmiało ale do sonusów muzykalnością najbardziej były podobne stare monitory Qba , które dałem synowi. Oczywiście szczegułów z nich płynie mniej ale miło się słucha , każdego rodzaju muzyki.Wielkie znaczenie ma jednak wielkość pokoju.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.