Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny na glosnikach isophon psl200 i skk10

pdi90

Rekomendowane odpowiedzi

Drogą kupna nabyłem kolumny, prawdopodobnie diy na głośnikach isophon. Skrzynki b. Solidne, ale bez frezów pod głośniki.

Wydaje mi się, że zwrotnica nie jest najwyższych lotów i można wyciągnąć z nich więcej. Wewnątrz obudowy znajduje się jakaś papa i wata. Czy da radę jakoś sensownie to ze sobą wszystko zestroić, żeby grało dość przyjemnie? Czy ktoś z Was bylby w stanie pomoc mi je jakos zoptymalizowac? :)

Zdjecia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Audio pasjonaci - łączmy się w siłę! :)

Wydaje mi się, że zwrotnica nie jest najwyższych lotów i można wyciągnąć z nich więcej.

Na pewno można wydać dużo kasy i efekt będzie fatalny. Oba głośniki znam i nigdy nie byłem z nich zadowolony. SKK10 jest bardzo krzykliwy a PSL200 to głośnik z Qt ~ 0,8 i bardzo niską sprawnością. Na nim można chyba TL zrobić. Proponuje sprzedać głośniki na allegro, i zastanowić się nad nową koncepją.

Na pewno można wydać dużo kasy i efekt będzie fatalny. Oba głośniki znam i nigdy nie byłem z nich zadowolony. SKK10 jest bardzo krzykliwy a PSL200 to głośnik z Qt ~ 0,8 i bardzo niską sprawnością. Na nim można chyba TL zrobić. Proponuje sprzedać głośniki na allegro, i zastanowić się nad nową koncepją.

Dlatego nie chcę wydawać dużo kasy żeby osiągnąć fatalny efekt ;). Z opinii znalezionych w Internecie głośniki są raczej cenione i jak widzę, wykorzystywane były w kilku udanych konstrukcjach (głównie TL), dziwi mnie Twoja opinia na ich temat? Mam na czym słuchać, a te kolumny zakupiłem tylko dla eksperymentu, właśnie dla przetworników z nadzieją, że można osiągnąć fajny efekt nie wydając fortuny.

Jeśli nic nie uda mi się z nimi wykombinować, to trafią na ebay, bo sprzedają się tam w dobrej cenie.

Pzdr.

dziwi mnie Twoja opinia na ich temat?

SKK10 nigdy nie grał dobrze a miałem go parę lat w trio PSL265 PSM120 i właśnie SKK10, który zastąpiłem Audaxem TWO34.

Jeżeli do dwudrożnej kolumny to na górę polecam Audaxa TW025A26. To tekstylna kopułka co daje radę nawet od 2kHz a dla starszych panów tytanową. Dzwon w okolicach 25kHz już nie kuje w uszy

Ukryta Zawartość

dla mnie to zagadka, co widzicie w tych starociach. Teraz to takie zajebiste głośniki za dobrą cenę można kupić. Oczywiście nie skenśpiki ale reszta to miodzio.

Sprzedaj ten złom a w skrzynkę wkręć jakieś SBki i gra gitara.

Jedynym głośnikiem Isophona co zasługuje na uwagę to PSM120 np i chyba PSL 320 z 10cm cewką. Do dziśPSM 120 ma świetne parametry: niskie zniekształcenia wysoką skuteczność, ładne brzmienie.

Ukryta Zawartość

Mógłbyś pokazać pomiar na którym widać tego dzwona?

TW025A28.jpg

widac przy kiczowatym zlotym jest w granicach 28kHz. Sadze, ze go odbieramy tylko jako klucie w uszach jak mielismy 30 lat.

Teraz jako starsi juz nas nie drazni bo juz nie jestesmy tacy elasyczni. Kobiety tez tak maja.

Jednak postanowiłem dać im szansę. Okazało się, że ktoś odwrotnie podłączył terminal. Dodatkowo kolumny wypełnione były bez ładu i składu matami bitumicznymi. Po ich wyjęciu (i wyjęciu części watoliny), kolumny zagrały znacząco lepiej.

PS. Trudno mi przyczepić się do ich brzmiena w tej cenie (kosztowały 500zł)., IMHO całkiem dobry wybór za prawie "gotowca" w tej cenie.

Jeszcze raz dzięki za odzew.

U mnie też od 18kHz charka idzie w górę, ale skale mam tylko do 22kHz, więc nic z tym nie zrobię.

Słychać że to metalowa kopułka i ma ten sam charakter grania jak inne które miałem... zapewne to ten dzwon położony poza skalą którego nie widać, więc jest nie ruszany, dlatego tak grają.

No mogę spróbować w torze wysokotonowym dodać aktywny (DCX2496) filtr dolnoprzepustowy Butterwortha na 18kHz/48dB i w szereg z głośnikiem równoległy pasywny LC, tak jak to się robi w średniotonowych i innych.

Osobiście ciężko mi uwierzyć żeby dwie częstotliwosci np 13kHz i 15kHz w materiale muzycznym mają taką energię, która by pobudziła 28kHz dzwon. Ale skargi młodszych pokoleń o kujących w uszy wysokotonowych są.

Tak na marginesie to od niedawna zmieniłem tytanowego na szmacianego Audaxa a na średnichpozostał Seas L12 i basowy L22. Domownicy są bardziej zadowolony a dźwięk zrobił się bardzo przyjazny, wręcz melodyczny z brakiem chamskiego pazura.

Gdybyś chciał uzyskać większe "otwarcie" dźwięku z analitycznością i pełna barwą,

zrób zwrotkę P to P i górę pasma okabluj cienkim solidem.

Pytanie dodatkowe:

Czy na pewno kopułka ma pasmo takie, jak przewidział producent, tj. 3600 Hz.

Ukryta Zawartość

bo sądzę, że po "moich" zmianach ta kopułka "może więcej"....

Ukryta Zawartość

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

ale skale mam tylko do 22kHz

A czym ty mierzysz, nie możesz zwiększyć częstotliwości do chociaż 96k?

Swoją drogą ciekaw jestem jak się zachowuje WM61 w wyższych częstotliwościach...

A czym ty mierzysz

SW i wkładka Panasa.

A Ty uzyskujesz więcej niż 22kHz? jeśli tak to czym mierzysz?

Na forum DIY jakoś nie widziałem aby ktokolwiek pokazał szerszy pomiar.

SW i wkładka Panasa.

A Ty uzyskujesz więcej niż 22kHz? jeśli tak to czym mierzysz?

Na forum DIY jakoś nie widziałem aby ktokolwiek pokazał szerszy pomiar.

Trzeba mierzyc w wiekszej rozdzielczosc 24/96

A bo ludzie obcinają. Jeśli mierzysz przy 44,1 to pasmo obcinane jest przy 22, bo wychodzą juz 2 sample na długość fali. Więc jeśli możesz ustawić większą częstotliwość, to będziesz miał większe pasmo. Nie wiem jak SW bo się zniechęciłem do niego. Głośników jeszcze się nie nauczyłem mierzyć, ale ostatnio używałem oscyloskopu na komputer to tak to wyglądało że przy 192, kwadrat przy 30kHz jeszcze z grubsza jak kwadrat wyglądał. Już był spory dzwon, ale jeszcze kwadrat.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.