Skocz do zawartości
IGNORED

Interkonekt do Marantz CD\PM 6002

MrSalieri

Rekomendowane odpowiedzi

CD Marantz 6002

Wzmak Marantz PM 6002

Kolumny Dali Zensor 3

Kable Chord Carnival Silverscreen

Jaki interkonekt 1m do 150 zł (może być używany) możecie polecić aby to spiąć i nic nie zepsuć ?

https://www.audiostereo.pl/topic/131009-interkonekt-do-marantz-cdpm-6002/

QED qunex jest bezpiecznym wyborem w tym budżecie.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Cześć.

Żeby nic nie zepsuć trzeba podłączyć wszystko w odpowienie gniazda RCA ;)

Czyli solidne maja być wtyki np: amphenol robi dobre wtyki, czy neutrik - model rean. Do tego jeśli na tym Twoim 1m przewód krzyżuje się, bądź biegnie blisko prądowego/innego sygnałowego dobierz przewód dwużyłowy z ekranem, ekran miedziany, może być też folia alu.

Podobno do sygnałowców lepsze są solid/core niż przewodu z żyłami wielonitkowymi.

Ekran lutujesz z jednej strony - i łączysz z masą od strony wzmaka.

EDIT: oczywiście łaczysz też reszte wyprowadzeń wtyków - jak czegoś nie jesteś pewien a już skręciłeś przedzwoń kabel miernikiem.

Będziesz miał porządny przewód za 50-80zł.

P.S Nie rozpoczynaj zabawy w poprawianie brzmienia kablami, kup więcej płyt bądź zmień klocki jak coś CI nie pasi, bądź przestaw kolumny - będziesz miał realne i słyszalne zmiany.

Ja nie chcę nic zmieniać tylko to połączyć bo na razie nie mam czym :)

Muszę coś kupić i zastanawiam się co. Myślę o melodice, ponoć trochę ociepla dźwięk. Ewentualnie coś jak najbardziej neutralnego.

Myślę o melodice, ponoć trochę ociepla dźwięk.

dokładnie, ale jak zaczniesz ocieplać ciepłego marantza może wyjść mdło

Ewentualnie coś jak najbardziej neutralnego.

No więc QED tutaj będzie bardziej neutralny.

"...dźwięk oceniać dostępnym osobniczo aparatem do tego stworzonym a nie logiczna połówką mózgu." Ś.P. Mamel

Ja nie chcę nic zmieniać tylko to połączyć bo na razie nie mam czym :)

Muszę coś kupić i zastanawiam się co. Myślę o melodice, ponoć trochę ociepla dźwięk. Ewentualnie coś jak najbardziej neutralnego.

Kolega dobrze Ci wytlumaczyl i doradzil a Ty dalej swoje.

Nic nie zmienisz zadnym interkonektem w Twoim systemie. No chyba, ze bedzie zle polutowany lub urwany.

Jak się nie ma kilkuset PLN to można sobie kabel zrobić aby nie przepłacać ze niewiele warty w rzeczywistości przewód.

Np. wtyki Neutrika i kabel Mogami 2964 (Ja robiłem na 2582).

Na srebrnym drucie ma kabel w ofercie np. Sonus Oliva ale to już ok 300PLN za 0.8m.

Przewody wypożyczają sklepy więc można spróbować wziąć coś na próbę.

Dobrym kablem w swojej cenie (36PLN/m) jest VAN DAMME Silver Series Session Grade instrument Lo-Cap 55

niestety jest gruby (8.5mm) i ciężko do niego znaleźć tanie wtyki RCA.

Kolega dobrze Ci wytlumaczyl i doradzil a Ty dalej swoje.

Nic nie zmienisz zadnym interkonektem w Twoim systemie. No chyba, ze bedzie zle polutowany lub urwany.

Czytaj ze zrozumieniem...nic nie chce zmieniać tylko połączyć dwa kloce.

Dostałem jakiś kabelek w zestawie od Pana od którego kupiłem CD także chyba jest po temacie. Może wiecie co to ? jakieś srebro ponoć.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak się nie ma kilkuset PLN to można sobie kabel zrobić aby nie przepłacać ze niewiele warty w rzeczywistości przewód.

Np. wtyki Neutrika i kabel Mogami 2964 (Ja robiłem na 2582).

Na srebrnym drucie ma kabel w ofercie np. Sonus Oliva ale to już ok 300PLN za 0.8m.

Przewody wypożyczają sklepy więc można spróbować wziąć coś na próbę.

Dobrym kablem w swojej cenie (36PLN/m) jest VAN DAMME Silver Series Session Grade instrument Lo-Cap 55

niestety jest gruby (8.5mm) i ciężko do niego znaleźć tanie wtyki RCA.

Miałem kabel solid core ze srebra, tyle ze bez ekranu. Nic nowego nie usłyszałem:) Teraz po przeprowadzce będe potrzebowął z 1-1,5 m interconectów, chyba przetestuję opcję dwie żyły (najchętneij znalażłbym single-corowe) z oplotem jako ekranem (blisko będą gniazda i tv). Jakis dwużyłowy corowy z oplotem kabelek o dobrych parametrach znacie (miedź). No i żeby nie kosztowął wiecej niż 40zł/m :P

• 2 miesiące później...

Kupiłem z ciekawości tego Qed-a Qunex 2. Wcześniej zmieniłem wzmacniacz wiec system teraz wygląda tak:

CD Marantz 6002

Wzmak Marantz PM 7000

Kolumny Dali Zensor 3

Kable Chord Carnival Silverscreen

IC Qed Qunex 2 na zmianę z IC OEHLBACH

Po przesłuchaniu kilku utworów Dire Streits, Dead Can Dance, The Cranberries itp miałem mieszane uczucia. Nie słyszałem anie większej liczby szczegółów, ani rozjaśnienia czy stłumienia, ani większej sceny czy przestrzeni. Jedyne wrażenie jakie odczuwałem to ,że dźwięk jest bardziej poukładany. Poszczególne instrumenty są bardziej słyszalne a zarazem tworzą całość. Muzyka jest spójna.

Przełom nastąpił po włożeniu do odtwarzacza płyty Stanley Clarke - East River Drive i włączeniu pierwszego utworu. Tu Qed nie pozostawił już cienia wątpliwości o swojej przewadze.

Scena dużo szersza i głębsza. Dużo więcej przestrzeni. Na prawdę byłem pod wrażeniem. OEHLBACH jak to usłyszał to się zwinął w kłębek i powędrował do szuflady.

Także dziś po raz pierwszy usłyszałem że kable grają. Jest to wiadomość niepokojąca w perspektywie przyszłości :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.